c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
Oktober 2022, številka 44 / letnik XIV.
 
Agencija SPIRIT je objavila spletno aplikacijo za oddajo vlog za nepovratna sredstva v okviru pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina. Ne zamudite, rok oddaje vloge je 15. november do 12. ure. Svet ECB pa je sklenil vse tri evrske ključne obrestne mere zvišati za 0,75 odstotne točke z najavo o pričakovanih nadaljnjih zviševanjih obrestne mere.

V današnjem tedniku v osrednji temi objavljamo članek Z oktobrom tudi javni sektor z višjimi plačami in nekaterimi dodatki, v katerem podrobneje predstavljamo Dogovorom o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023, ki sta ga sklenila Vlada Republike Slovenije in reprezentativni sindikati javnega sektorja.

Portal SPOT obvešča svoje uporabnike, da se povezava evem.gov.si ukinja in so e-postopki odslej na voljo samo še na novi povezavi.

FURS je dopolnil dokument Navodila za izpolnjevanje obračuna DDV.

Najbolj brani članki na portalu v zadnjem tednu so bili: Prenehanje pogodbe zaradi nemožnosti izpolnitve, Opredelitev definicije delovnega časa, Uporaba nižje davčne stopnje pri popravilu strehe na stanovanjskem objektu, Boniteta, investicijska olajšava in DDV implikacije v primeru nabave električnega avtomobila, Knjiženje donacije in DDV, S faktoringom do boljšega likvidnostnega toka in pojasnilo MJU Ukrepi na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023.

Vabimo vas k prijavi na spletna seminarja: Na pragu obveznega trajnostnega poročanja z mag. Mojco Kunšek (3. november) in Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi delodajalca s Tanjo Bohl (10. november). Za naročnike portalov FinD-INFO in IUS-INFO je ogled spletnih seminarjev vključen v naročnino.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
Ukrepi za omilitev draginje
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Z oktobrom tudi javni sektor z višjimi plačami in nekaterimi dodatki    
mag. Mojca Kunšek
   
Z Dogovorom o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023, ki sta ga sklenila Vlada Republike Slovenije in reprezentativni sindikati javnega sektorja je bila sprejeta uskladitev vrednosti plačnih razredov plačne lestvice, povračila stroška za prehrano, regresa za leto 2022 ter nekatera druga povračila.
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Prenehanje pogodbe zaradi nemožnosti izpolnitve
Tako pri dvostranskih pogodbah, kjer sta obe stranki tako upnik kot dolžnik, kot pri enostranskih pogodbah, kjer je le ena stranka dolžnik, druga pa upnik, lahko nastopi situacija, ko izpolnitev obveznosti po pogodbi ni mogoča iz razloga, ker je izpolnitev postala nemogoča. Gre torej za situacijo, ko dolžnik sicer želi izpolniti svojo obveznost v celoti, kot je dogovorjena v pogodbi, vendar je to postalo nemogoče.

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Ključne obrestne mere ECB
Svet ECB je sklenil vse tri ključne obrestne mere ECB zvišati za 75 bazičnih točk. Tako se bo obrestna mera za operacije glavnega refinanciranja zvišala na 2,00%, obrestna mera za odprto ponudbo mejnega posojila na 2,25%, obrestna mera za odprto ponudbo mejnega depozita pa na 1,50%. Nove obrestne mere bodo začele veljati 2. novembra 2022.

>> Knjiženje donacije in DDV
V podjetju so evidentirati nabavo aparata iz EU, ki so ga knjižili po prejemu računa. Na podlagi donacijske pogodbe bodo aparat dali iz zaloge po isti vrednosti kot so ga prejeli iz zaloge, v fakturiranju pa bodo znesek za plačilo izkazali v 0 evrih. Zanima jih postopek knjiženja vseh dogodkov z zneski in obravnavo DDV-ja.

>> Hitro rastoča podjetja 2017-2021
AJPES je iz javno objavljenih letnih poročil gospodarskih družb in samostojnih podjetnikov posameznikov, v skladu z metodologijo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, tudi letos pripravil seznam hitro rastočih podjetij za obdobje 2017-2021.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Boniteta, investicijska olajšava in DDV implikacije v primeru nabave električnega avtomobila
Družba (d.o.o.) je nabavila avtomobil na električni pogon. Nabavo predmetnega osnovnega sredstva je družba financirala na podlagi finančnega leasinga. Avtomobil uporablja direktor družbe, ki v podjetju ni zaposlen. Naročnica še dodaja, da je vrednost avtomobila višja od 80.000 EUR, zaradi česar razume, da družba nima pravice do odbitka DDV iz tega naslova.

>> Uporaba nižje davčne stopnje pri popravilu strehe na stanovanjskem objektu
Krovec (s.p.) je sklenil posel za popravilo strehe na objektu, katerega lastnik je d.o.o., pri tem meni, da lahko v tem primeru obračuna DDV po nižji davčni stopnji (76.a členu ZDDV-1), ker gre za stanovanjsko stavbo. Zanima ga, ali lahko uporabi obrnjeno davčno obveznost?

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Ukrepi na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023 - pojasnilo
MJU je izdal pojasnilo v zvezi z Dogovorom o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023, ki je bil objavljen v Uradnem listu RS, št. 136/22, dne 25. 10. 2022. Prav tako so bili v isti številki uradnega lista objavljeni aneksi h kolektivnim pogodbam, ki so bili sklenjeni za realizacijo Dogovora.

>> Izolacija zaradi covida bo po novem financirana iz proračuna
Vlada je soglašala s predlogi amandmajev k predlogu zakona o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic nalezljive bolezni covid-19 na področju zdravstva. Ti prinašajo nekaj sprememb, med drugim se bo ukrep izolacije zaradi covida-19 po novem financiral iz proračuna in ne sredstev delodajalca.

>> Vlada zamejila ceno daljinskega ogrevanja in med zaščitene odjemalce uvrstila vrtce, šole, ZD-je
Vlada je dopolnila uredbo o določitvi cen zemeljskega plina tako, da bo najvišja dovoljena maloprodajna cena od zdaj veljala tudi za gospodinjske odjemalce daljinskega ogrevanja.

>> Od novega leta bo cenejše gorivo za kmete, gozdarje in čebelarje
Na osnovi novele > Zakona o trošarinah (ZTro-1C), ki jo je 25. 10. 2022 sprejel Državni zbor, bodo upravičenci s 1. januarjem 2023 lahko kupovali cenejše dizelsko gorivo za pogon kmetijske in gozdarske mehanizacije in vozil za prevoz čebeljih panjev.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
25. oktober 2022 Dogovor o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023 
 
26. oktober 2022 Kolektivna pogodba za javni sektor (KPJS) 
 
26. oktober 2022 Kolektivna pogodba za negospodarske dejavnosti v Republiki Sloveniji (KPND) 
 
26. oktober 2022 Kolektivna pogodba za raziskovalno dejavnost 
 
26. oktober 2022 Kolektivna pogodba za zdravnike in zobozdravnike v Republiki Sloveniji 
 
26. oktober 2022 Kolektivna pogodba za kulturne dejavnosti v Republiki Sloveniji 
 
26. oktober 2022 Kolektivna pogodba za dejavnost vzgoje in izobraževanja v Republiki Sloveniji 
 
1. april 2023 Kolektivna pogodba za dejavnost obvezne socialne varnosti - tarifni del 
 
1. april 2023 Kolektivna pogodba za kmetijsko dejavnost - tarifni del 
 
1. april 2023 Kolektivna pogodba za gozdarsko dejavnost - tarifni del 
 
1. april 2023 Kolektivna pogodba za dejavnost poklicnega gasilstva - tarifni del 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 136 - 137/2022
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Odslej se lahko zaprosi za pomoč gospodarstvu zaradi energetske draginje
Na voljo je spletna aplikacija za oddajo vlog za nepovratna sredstva v okviru pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina. Oddati jih bo mogoče do 15. novembra do 12. ure.

 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
mag. Mojca Kunšek
Na pragu obveznega trajnostnega poročanja 3. 11. 2022 10:00:00 199,90€ Naročilo
Tanja Bohl
Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi delodajalca 10. 11. 2022 10:00:00 199,90€ Naročilo
Mojca Müller
Računovodska in davčna obravnava vozil 24. 11. 2022 10:00:00 199,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Priporočite brezplačen Tednik FinD-INFO!
Na povezavi lahko svojim prijateljem in sodelavcem priporočite brezplačno prejemanje Tednika FinD-INFO, ki vsako sredo prinaša nove aktualne davčno-računovodske in kadrovske članke, informacije o novih in spremenjenih predpisih, podatke za obračun plač, koristne informacije iz rokovnika, brezplačne spletne seminarje ter ostale aktualne in nove vsebine, ki jih najdete samo na portalu FinD-INFO.
 
© 1989-2022 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno s 158. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.