c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
 
Januar 2021, številka 01 / letnik XIII.
 

V današnji številki tednika vas seznanjamo z novim odlokom Vlade, ki podaljšuje začasno prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom do vključno 13. januarja. Na portalu smo danes objavili tudi obrazložitve vseh 133. členov PKP7, omenjeni interventni zakon sicer prinaša podaljšanje protikoronskih ukrepov za samozaposlene, družbenike in kmete in vrsto enkratnih dodatkov.

V tokratni osrednji temi vam v branje ponujamo članek: PKP7 med drugim določa tudi izplačilo kriznega dodatka pri plači za december.

FURS je omogočil oddajo Izjave za delno povračilo nekritih fiksnih stroškov, medtem ko bo nova izjava za mesečni temeljni dohodek na voljo prihodnji teden. FURS je tudi objavil že dopolnjen dokument pogosta vprašanja in odgovori v zvezi z ukrepi PKP7 na davčnem področju.

Najbolj brani članki na portalu v tem tednu so: Povečanje osnovnega kapitala družbe iz lastnih sredstev, Predložitev REK obrazca ob izplačilu kriznega dodatka, Minimalna plača, Ali je prodaja stavbnega zemljišča obdavčena z DDV?, Na področju davkov pričakovati živahno leto, DDV obravnava nabave blaga preko posrednika in Začasno denarno nadomestilo po sedmem protikoronskem zakonu.

Ne spreglejte jutrišnjega spletnega seminarja: Zaključni račun za gospodarske družbe za leto 2020, s predavateljico Ido Kavčič. V naslednjem tednu, 14. januarja 2021, pa bomo izvedli spletni seminar: Obračun davka od dohodkov pravnih oseb za leto 2020, prav tako z gospo Ido Kavčič. Za naročnike portalov FinD-INFO in IUS-INFO je spremljanje spletnih seminarjev že vključeno v naročnino.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› KADROVSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› SPREJETA ZAKONODAJA
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
KORONAVIRUS – Spremljamo za vas!
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      PKP7 med drugim določa tudi izplačilo kriznega dodatka pri plači za december    
mag. Mojca Kunšek
   
V zadnjih dneh minulega leta je bil z Zakonom o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19 (ZIUPOPDVE) sprejet nov paket ukrepov, ki v pretežni meri podaljšuje roke že obstoječih vrst pomoči ter uvaja nekatere nove dodatke. Pri koriščenju ukrepov pa zakonski paket tudi določa vrste spremenjenih pravil in rokov, ki jim morajo upravičenci pri koriščenju ukrepov slediti.
   
     
   
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
Predložitev REK obrazca ob izplačilu kriznega dodatka
Delodajalec ob izplačilu kriznega dodatka predloži REK-1 obrazec z navedbo vrste dohodka 1190 - Dohodek, ki se ne všteva v davčno osnovo.

Minimalna plača bo z januarjem višja
Od 1. januarja se bo za izračun minimalne plače uporabljala nova formula, na podlagi katere bo morala za najmanj 20, a ne za več kot 40 odstotkov presegati izračunane minimalne življenjske stroške. Po trenutnem izračunu bi neto minimalna plača znašala 736 evrov.

Povečanje osnovnega kapitala družbe iz lastnih sredstev
V podjetju želimo povečati osnovni kapital iz neprenesenih dobičkov iz leta 2019 in 2018.

 
 
 
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
Minimalna plača
Minimalna plača je določena v Zakonu o minimalni plači (ZMinP), ki v 1. členu določa pravico do minimalne plače, njeno višino in pogoje, pod katerimi se lahko izplačuje prehodni znesek minimalne plače ter način njenega določanja in objave.

Začasno denarno nadomestilo po sedmem protikoronskem zakonu
Zakon o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije (ZIUPOPDVE) prinaša nekatere novosti tudi za brezposelne. Ena ključnih sprememb za brezposelne, prijavljene v evidenci ZRSZ, je možnost pridobitve začasnega denarnega nadomestila.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
Podaljšanje protikorona ukrepov za samozaposlene, družbenike in kmete
Izjava za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka za januar, februar in marec bo na voljo predvidoma 11. januarja. Dostopna bo zgolj na spletnem portalu eDavki in v mobilni aplikaciji eDavki. Vloge ni mogoče vložiti v papirnati obliki. Podrobnejše informacije FURS navaja v dokumentih: Izjava za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka za januar, februar in marec ter Podaljšanje protikorona ukrepov za samozaposlene, družbenike in kmete.

Omogočena oddaja Izjave za delno povračilo nekritih fiksnih stroškov NF-IzjavaNFS
Od 5. januarja 2021 do 15. januarja 2021 je ponovno omogočena oddaja Izjave za delno povračilo nekritih fiksnih stroškov za zadnji kvartal leta 2020, ki je dopolnjena glede na spremembe po PKP7.

FURS: Pogosta vprašanja in odgovori v zvezi z ukrepi PKP7 na davčnem področju (POSODOBLJENO)
Finančna uprava je pripravila podrobnejše informacije za davčne zavezance o PKP7 v pogostih vprašanjih in odgovorih.

Pojasnila o pravilih DDV pri e-trgovanju
FURS sporoča, da je na voljo dokument EK, ki zajema obsežna pravila in pojasnila o novih pravilih DDV na področju e-trgovanja, ki se bodo začela uporabljati 1. julija 2021.

FURS: Nova in spremenjena pojasnila
Finančna uprava je v zadnjih dneh izdala več sprememb pojasnil dokumentov, in sicer:
»  Dohodek iz delovnega razmerja, 6. izdaja, januar 2021
»  Obdavčitev z davkom od premoženja, 7. izdaja, januar 2021
»  Brošura o obdavčitvi nepremičnin, 5. izdaja, januar 2021
»  Tarifne opustitve, 14. izdaja, januar 2021
»  Priprava na posredovanje podatkov o izplačanih dodatkih po 59. členu ZIUPOPDVE, 1. izdaja, december 2020
»  Davek na motorna vozila (ZDMV-1); 1. izdaja, december 2020

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
Novela zakona o varstvu okolja v javni obravnavi
Ministrstvo za okolje in prostor je konec lanskega leta v javno obravnavo poslalo novelo zakona o varstvu okolja. Z njo bi med drugim vzpostavilo celovit sistem proizvajalčeve razširjene odgovornosti, pa tudi postavilo pogoje za delovanje nevladnikov, ki opravljajo dejavnost v javnem interesu na področju varstva okolja. Komentar lahko oddate do 1. 2. 2021.

 
 
 
     

 

NOVI_ZAKONI

SPREJETA ZAKONODAJA

     
 
V veljavi Zakon o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19
V Uradnem listu št. 203/2020 z dne 30.12.2020 je bil objavljen Zakon o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19 (ZIUPOPDVE) oziroma sedmi protikorona paket (PKP7), ki ga je Državni zbor sprejel na seji 29.12.2020.

Vlada podaljšala omejitve v trgovini in ponujanju storitev za en teden
Vlada je včeraj sprejela nov odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, s katerim se ohranijo doslej veljavne izjeme in so podaljšane do vključno 13. januarja.

Hitri testi in nove izjeme pri vstopu v državo
Nov vladni odlok, ki je začel veljati 2. januarja, ureja testiranje na novi koronavirus s hitrimi antigenskimi testi na petih mejnih prehodih s Hrvaško in brniškem letališču. Poleg tega je na seznamu izjem za vstop brez karantene ali negativnega testa PCR pet novih, med njimi so športniki, otroci in pripadniki nujnih služb.

Pregled čistopisov zakonov in podzakonskih predpisov na portalu FinD-INFO, ki so ali bodo začeli veljati:
»  Zakon o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19 (ZIUPOPDVE); veljavnost od: 31.12.2020
»  Zakon o davku na motorna vozila (ZDMV-1); veljavnost od: 30.12.2020, uporaba od: 1.1.2021
»  Pravilnik o izvajanju Zakona o davčnem postopku; veljavnost od: 1.1.2021 - sprememba
»  Pravilnik o vozniških dovoljenjih; veljavnost od: 1.1.2021
»  Pravilnik o izvajanju oprostitve ali delne oprostitve plačila najemnin zaradi omilitve posledic drugega vala epidemije COVID-19; veljavnost od: 30.12.2020
»  Pravilnik o valorizaciji zneskov za odmero davkov po zakonu o davkih občanov za leto 2021; veljavnost od: 24.12.2020
»  Pravilnik o obrazcu informativnega izračuna dohodnine in obrazcu napovedi za odmero dohodnine; veljavnost od: 24.12.2020 - sprememba
»  Pravilnik o obrazcih za napovedi za odmero akontacije dohodnine ter obrazcih za napovedi za odmero dohodnine od dohodka iz kapitala in dohodka iz oddajanja premoženja v najem; veljavnost od: 24.12.2020 - sprememba
»  Pravilnik o oddaji vlog v sistem za podporo poslovnim subjektom; veljavnost od: 24.12.2020 - sprememba
»  Odredba o določitvi poklicev, v katerih zaposlitev tujca ni vezana na trg dela; veljavnost od: 1.1.2021
»  Uredba o namenitvi dela dohodnine za donacije; veljavnost od: 31.12.2020 - sprememba
»  Sklep o uskladitvi minimalne premije kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja za javne uslužbence; veljavnost od: 1.1.2021
»  Sklep o določitvi upravičencev do donacij za leto 2020; veljavnost od: 31.12.2020 - sprememba
»  Sklep o podaljšanju veljavnosti določenih ukrepov iz Zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 ter Zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19; veljavnost od: 1.1.2021
»  Kolektivna pogodba dejavnosti za storitvene dejavnosti v kopenskem prometu; veljavnost od: 18.12.2020, uporaba od: 1.1.2021
»  Kolektivna pogodba za cestni potniški promet Slovenije; veljavnost od: 1.1.2021

 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 193 - 204/2020 in UL št. 1/2021
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
Ležarine za visoka stanja na bančnih računih
NLB bo z aprilom uvedla nadomestilo za visoka stanja na osebnih računih in paketih, varčevalnih računih, postopnih varčevanjih in depozitih. Stanja na teh računih se bodo seštevala, nadomestilo pa se bo zaračunalo za povprečna mesečna stanja nad 250.000 evrov. Nadomestilo ali ležarina bo znašala 0,04 odstotka mesečno.

Na področju davkov pričakovati živahno leto
Na področju davčne zakonodaje je bilo leto 2020 razmeroma mirno, med pomembnejšimi novostmi je le prenova obdavčitve motornih vozil. Več aktivnosti je pričakovati letos. Finančni minister Andrej Šircelj se je že večkrat zavzel za bolj konkurenčno obdavčitev dela, vlada ima na mizi tudi predloge strateškega sveta za debirokratizacijo.

Leto 2020 v številkah
SURS je pripravil statistični pregled leta 2020 v obliki digitalne publikacije.

 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE

     
 
Izpodbijanje potrdila o izvršljivosti
Tožnik je vložil tožbo na Upravno sodišče, ker je davčni organ po njegovem mnenju zmotno in nepopolno ugotovil dejansko stanje. Ta namreč ni ugotovil, da so obveznosti, na katerih temelji izvršilni naslov, že izpolnjene in ni podlage za izvršbo. V tožbi predlaga, da sodišče izpodbijani sklep odpravi in vrne toženki v ponovno odločanje, toženki pa naloži povrnitev stroškov postopka. Upravno sodišče je tožbo zavrnilo in pojasnilo, da se z izpodbijanim sklepom opravlja zgolj izterjava dolgovanega zneska, kar pomeni, da je prvostopenjski davčni organ pri izdaji izpodbijanega sklepa vezan na vsebino izvršilnega naslova ter da se v presojo njegove pravilnosti in zakonitosti ne more spuščati. Za izterjavo zadošča, da je sklep izdan in da je s strani njegovega izdajatelja opremljen s klavzulo o izvršljivosti, kar je v konkretnem primeru nesporno.

 
 
>> Sodbe slovenskih in evropskih sodišč lahko najdete v največji zbirki SODNE PRAKSE, ki vsebuje judikate ustavnega, vrhovnega, upravnega, višjih in evropskih sodišč s povezavami na ustrezne pravne podlage v zakonodaji.
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec december potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   31
 
Delovni dnevi:   22
 
Praznični dnevi:   1
 
Delovne ure:   184
 
Povprečna bruto plača za mesec oktober 2020:   1.821,44 €
 
in neto plača:   1.181,35 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   1.811,07 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.176,25 €
 
Minimalna plača od 1. 1. 2020:   940,58 € bruto
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni k prijavi na napovedane spletne seminarje, ali pa si oglejte zadnje izvedene spletne seminarje na portalu FinD-INFO in bogat arhiv posnetkov:

Napovedani spletni seminarji
Ida Kavčič
Zaključni račun za gospodarske družbe za leto 2020 7.1.2021 10:00:00 59,90€ Naročilo
Ida Kavčič
Obračun davka od dohodkov pravnih oseb za leto 2020 14.1.2021 10:00:00 59,90€ Naročilo
mag. Darinka Kamenšek
Prvič zavezani k reviziji 20.1.2021 13:00:00 59,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
Pravni vidiki spletne trgovine (na kaj mora paziti prodajalec)
Spletna prodaja je ena izmed tistih gospodarskih dejavnosti, ki je v obdobju pandemije deležna strme rasti v globalnem smislu. Naročil preko spleta je tako veliko, da jih številni spletni trgovci ne zmorejo več niti sproti obdelovati.

 
© 1989-2021 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno s 158. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.