c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
April 2023, številka 14 / letnik XV.
 
Včeraj je Vlada sindikatom predstavila osnutek zakona, ki bo podlaga za nov sistem plač v javnem sektorju. Na tej podlagi (osnutek zakona) naj bi Vlada in sindikati skupaj iskali konsenz za postavitev novega sistema plač v javnem sektorju. V torek, 4. aprila, je Državni svet na izredni seji izglasoval odložilni veto na novelo zakona o tujcih.

V osrednji temi tedna objavljamo članek o Odpovedi pogodb o zaposlitvi, podrobneje pa bomo o tej temi spregovorili še na istoimenskem spletnem seminarju. Udeleženci seminarja bodo lahko na seminarju zastavili vprašanja glede dilem, ki sem jim v zvezi s tem porajajo pri delu!

V zadnjem tednu je FURS izdal naslednja pojasnila: pojasnilo FURS št. 0920-4180/2023-4, z dne 30. 03. 2023 glede koriščenja davčne olajšave za zaposlovanje po noveli ZDDPO-2S za osebe, ki so bile zaposlene v letu 2020 in 2021, novo pojasnilo Čezmejni prenosi gotovine in spremenjeno pojasnilo Davki za začetnike - fizične osebe, ki opravljajo dejavnost.

Med najbolj branimi članki na portalu izpostavljamo: Plačilni dan plače, Odpravnina ob upokojitvi nad davčno Uredbo, Nepremičnine in popravek odbitka DDV, Koriščenje davčne olajšave za zaposlovanje po noveli ZDDPO-2S za osebe, ki so bile zaposlene v letu 2020 in 2021, Novosti pri čezmejnem izvajanju storitev, Oglaševanje po novem ZVPot-1 in članek iz sodne prakse Tedenski in dnevni počitek.

V aprilu bomo izvedli spletna seminarja Odpoved pogodb o zaposlitvi s Tanjo Bohl (11. april 2023) in Računovodski in davčni vidik odloženih davkov z dr. Lidijo Robnik (18. april 2023). Posnetka zadnjih izvedenih spletnih seminarjev Varstvo osebnih podatkov in novosti ZVOP-2 za računovodje in Vrednotenje zalog v proizvodnih in trgovskih podjetjih - računovodski in davčni vidik sta že na voljo za ogled v arhivu. Za naročnike portalov FinD-INFO in IUS-INFO je ogled spletnih seminarjev vključen v naročnino.

Znan je letošnji program > 3. FinD-INFO Dnevov, ki se bodo odvijali 29. in 30. maja v Portorožu. Prijave so odprte, se vidimo v Portorožu!

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
Finančna uprava je izdala prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2022
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Odpoved pogodbe o zaposlitvi    
Tanja Bohl
   
Prenehanje delovnega razmerja je eno izmed najpomembnejših vprašanj delovnega prava, ki je tudi zakonsko regulirano. Odpoved pogodbe o zaposlitvi je eden izmed načinov prenehanja delovnega razmerja. Slovenska pravna ureditev razlikuje med redno in izredno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi.
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Odpravnina ob upokojitvi nad davčno Uredbo
Uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja v 10. členu opredeljuje višino neobdavčenega dela odpravnine ob upokojitvi in sicer v višini 300 odstotkov zadnje znane povprečne plače v Republiki Sloveniji.

>> Plačilni dan plače
Za delavca plačilni dan plače v prvi vrsti pomeni poglavitni ali celo edini vir dohodka za preživljanje. Prav zaradi tega mora s strani delodajalca biti zagotovljena kontinuiteta plače, rednost in popolnost njenega izplačila.

>> Z aprilom 4-odstotno zvišanje plač zaposlenim v javnem sektorju
S 1. aprilom 2023 so se zaposlenim v javnem sektorju plače zvišale za en plačni razred oziroma za 4 odstotke. Gre za prvi korak k dogovorjeni in nujni odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah, h kateri so se v oktobrskem dogovoru med drugim zavezali vlada in sindikati javnega sektorja.

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Dodatno pojasnilo glede spremenjenih pravnih podlag za izvajanje makrobonitetnih ukrepov
Državni zbor je prejšnji teden sprejel dopolnitve > Zakona o makrobonitetnem nadzoru finančnega sistema, ki predstavljajo podlago za spremembo izvajanja makrobonitetnih ukrepov za kreditiranja prebivalstva. Ob tem na ministrstvu dodatno pojasnjujejo, da so nadaljnje odločitve glede sprostitve omejitev kreditiranja v pristojnosti Banke Slovenije.

>> Primanjkljaj sektorja država v letu 2022 znašal 3,9 % BDP
Primanjkljaj sektorja država je v letu 2022 znašal 2.319 milijonov EUR ali 3,9 % BDP, bruto dolg pa 41.244 milijonov EUR ali 69,9 % BDP.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Nepremičnine in popravek odbitka DDV
Samostojni podjetnik, davčni zavezanec, je leta 2008 kupil poslovni prostor. Pri nakupu si je odbijal celotni vstopni DDV. Nepremičnino od leta 2008 oddaja družbi (d.o.o. in je davčni zavezanec), v kateri je solastnik in direktor, v omenjenih najetih poslovnih prostorih pa opravlja svojo registrirano dejavnost - trgovino in servis.

>> Koriščenje davčne olajšave za zaposlovanje po noveli ZDDPO-2S za osebe, ki so bile zaposlene v letu 2020 in 2021
FURS je 31. marca na spletni strani objavil pojasnilo št. 0920-4180/2023-4 glede koriščenja davčne olajšave za zaposlovanje po noveli ZDDPO-2S za osebe, ki so bile zaposlene v letu 2020 in 2021.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Pet plačnih stebrov javnega sektorja, kako bo potekalo letno usklajevanje?
Osnutek zakona o skupnih temeljih plačnega sistema v javnem sektorju, ki ga bo vlada v ponedeljek predstavila sindikalni strani, predvideva pet plačnih stebrov. Razmerje med najnižjo in najvišjo plačo v 67. plačnem razredu pa je ena proti sedem.

>> Državni svet izglasoval veto na novelo zakona o tujcih
Državni svet je na torkovi izredni seji izglasoval odložilni veto na novelo zakona o tujcih. Novelo bo ob ponovnem glasovanju v DZ-ju tako moralo podpreti najmanj 46 poslank in poslancev. Pred tednom dni jih je za novelo glasovalo 45, proti pa 31.

>> Objavljen Zakon o čezmejnem izvajanju storitev
V ponedeljek, 3. aprila je bil v uradnem listu objavljen novi Zakon o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS-1). Ministrstvo je zakon pripravilo s ciljem celovite obravnave položaja napotenih delavcev pri opravljanju čezmejnih storitev, ki jih za svoje naročnike v drugih državah članicah EU zagotavljajo slovenska podjetja in samostojne osebe, nosilci gospodarske dejavnosti.

>> Veljati je začela novela Zakona o javnem naročanju
S 3. aprilom je začela veljati novela > Zakona o javnem naročanju. Ta med drugim poenostavlja in skrajšuje čas za preverjanje razlogov za izključitev ponudnikov iz postopkov javnega naročanja, vključno s hitrejšim in enostavnejšim pridobivanjem potrdil o nekaznovanosti, zakon pa vsebuje tudi nekaj drugih ukrepov za dvig konkurenčnosti na področju javnega naročanja.

>> Novosti na področju starševskega varstva in družinskih prejemkov
S 1. aprilom 2023 se je začela uporabljati novela > Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki ureja očetovski in starševski dopust, krajši delovni čas zaradi starševstva ter delno plačilo za izgubljeni dohodek.

>> Z novelo zakona o zavodih vlada na novo ureja imenovanje vršilca dolžnosti zavoda
Vlada je v državni zbor posredovala predlog novele zakona o zavodih. Novela predvideva imenovanje vršilca dolžnosti direktorja zavoda za čas do imenovanja njegovega direktorja in prenovljene razloge za razrešitev direktorja. Vlada ob tem predlaga, da državni zbor predlog novele obravnava po skrajšanem postopku.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
29. marec 2023 Valorizacijski količniki za preračun osnov iz prejšnjih let zavarovanja na raven povprečne plače na zaposleno osebo, izplačane za leto 2022 
 
30. marec 2023 Navodilo o določitvi načina vložitve zahtevkov in rokih izplačil dodatka zaradi začasne razporeditve zaradi nujnih delovnih potreb 
 
1. april 2023 Pravilnik o uvrstitvi delovnih mest direktorjev s področja javne uprave v plačne razrede znotraj razponov plačnih razredov 
 
1. april 2023 Pravilnik o evidenci krajinskih značilnosti za pogojenost in ukrepe kmetijske politike 
 
1. april 2023 Sklep o podaljšanju ukrepa delnega povračila nadomestila plače zaradi skrajšanja polnega delovnega časa 
 
1. april 2023 Uredba o izvajanju Programa ukrepov na področju čebelarstva v Republiki Sloveniji v letih 2020-2022 
 
4. april 2023 Zakon o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti (ZZrID) 
 
11. april 2023 Stališče 1 Revizorjev pregled in poročanje o letnem poročilu 
 
18. april 2023 Zakon o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS-1) 
 
18. april 2023 Zakon o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR) 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 37 - 41/2023
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Lani slaba tretjina večino delovnega časa delala z elektronskimi napravami
Lani je skoraj tretjina vseh delovno aktivnih prebivalcev Slovenije ves oziroma večji del delovnega časa delala z elektronskimi napravami. Med njimi je bila več kot polovica žensk. Na drugi strani pa jih ena petina zaposlenih pri delu sploh ne uporablja.

 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE

     
 
>> IZ SODNE PRAKSE: Tedenski in dnevni počitek
Pravici do tedenskega in dnevnega počitka sta avtonomni pravici, zaradi česar ima delavec pravico izkoristiti tako enega kot drugega. To pomeni, da ima delavec pravico poleg tedenskega počitka izkoristiti tudi dnevni počitek - bodisi pred izkoriščanjem tedenskega počitka bodisi po njem.

 
 
>> Sodbe slovenskih in evropskih sodišč lahko najdete v največji zbirki SODNE PRAKSE, ki vsebuje judikate ustavnega, vrhovnega, upravnega, višjih in evropskih sodišč s povezavami na ustrezne pravne podlage v zakonodaji.
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Inflacija v marcu 2023  
 
- na mesečni ravni:   0,0 %
 
- na letni ravni:   10,5 %
 
 
 
TOM v aprilu 2023  
 
- na mesečni ravni:   0,9 %
 
- na letni ravni:   11,52 %
 
 
 
Pri obračunu plač za mesec marec potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   31
 
Delovni dnevi:   23
 
Praznični dnevi:   0
 
Delovne ure:   184
 
Povprečna bruto plača za mesec januar 2023:   2.144,72 €
 
in neto plača:   1.399,03 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.182,85 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.432,74 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2022:   2.023,92 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2023:   1.203,36 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni k prijavi na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
Tanja Bohl
Odpoved pogodb o zaposlitvi 11. 04. 2023 10:00:00 199,90€ Naročilo
doc. dr. Lidija Robnik
Računovodski in davčni vidik odloženih davkov 18. 04. 2023 09:00:00 249,90€ Naročilo
mag. Tanja Urbanija
DDV in verižni posli 11. 05. 2023 10:00:00 199,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Oglaševanje po novem ZVPot-1
Nedavno sprejeti Zakon o varstvu potrošnikov (ZVPot-1) je na novo uredil tudi področje oglaševanja. Oglaševanje, kot pomembni del marketinga, je namreč izjemno pomemben del poslovne strategije podjetij, od katerega je v znatni meri odvisna tudi prodajna uspešnost določenega izdelka oziroma storitve.
 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.