c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
Marec 2023, številka 12 / letnik XV.
 
Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je v ponedeljek na novinarski konferenci predstavila sprejeta izhodišča za pogajanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja o prenovi plačnega sistema in odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah. Do konca 2024 je predvidena odprava plačnih nesorazmerij, nato uvedba nove plačne lestvice.

V današnjem tedniku v osrednji temi objavljamo članek Spremembe uvrstitev delovnih mest in nazivov v plačne razrede in sistemizacija delovnih mest, ki pojasnjuje dogovor glede višje uvrstitve delovnih mest, nazivov, funkcij s 1. aprilom 2023, pri čemer se višji plačni razred iz tega naslova šteje za delno odpravo nesorazmerij v plačah in delno realizacijo tistih stavkovnih zahtev, ki so vezane na odpravo plačnih nesorazmerij.

V zadnjem tednu je finančna uprava izdala nekaj sprememb v pojasnilih: Podatki za oblikovanje prijave podatkov o osnovah in spremembe teh podatkov na REK obrazcu, Osebno dopolnilno delo in vrednotnice, Tehnične zahteve za pošiljanje informacij Finančni upravi Republike Slovenije in izdala nov dokument Novosti pri poročanju informacij za leto 2022.

Med najbolj branimi članki na portalu izpostavljamo: Opravljanje dela na dan praznika zaradi nepretrganega proizvodnega procesa, Ali se subvencija všteva v davčno osnovo?, Minimalna plača ni enaka najnižji osnovi za obračun prispevkov in članek iz sodne prakse Izplačilo poslovne uspešnosti.

Danes bomo izvedli spletni seminar Vrednotenje zalog v proizvodnih in trgovskih podjetjih - računovodski in davčni vidik z dr. Lidijo Robnik, ki si ga boste naročniki kmalu lahko ogledali v arhivu, vabimo pa vas na spletni seminar Varstvo osebnih podatkov in novosti ZVOP-2 za računovodje (30. marec 2023) z Lucijo Uršič. Za naročnike portalov FinD-INFO in IUS-INFO je ogled spletnih seminarjev vključen v naročnino.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
Spore o prenehanju delovnega razmerja se po ugotovitvah ustavnega sodišča šteje med nenujne zadeve
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Spremembe uvrstitev delovnih mest in nazivov v plačne razrede in sistemizacija delovnih mest    
Štefka Korade Purg
   
Dogovor o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023 je v 2. točki določil, da se uvrstitve delovnih mest (vključno z delovnimi mesti javnih uslužbencev plačne skupine B), nazivov in funkcij povišajo za en plačni razred, iz tega povišanja pa so bila izločena obstoječa ali na novo določena delovna mesta, ki so bila uvrščena v višji plačni razred z Aneksom h Kolektivni pogodbi za dejavnost zdravstva in socialnega varstva Slovenije (Uradni list RS, št. 181/21 z dne 19. 11. 2021) in Aneksom h Kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi (Uradni list RS, št. 181/21 z dne 19. 11. 2021). Skladno z dogovorom se višje uvrstitve delovnih mest, nazivov, funkcij uveljavijo s 1. aprilom 2023, pri čemer se višji plačni razred iz tega naslova šteje za delno odpravo nesorazmerij v plačah in delno realizacijo tistih stavkovnih zahtev, ki so vezane na odpravo plačnih nesorazmerij.
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Opravljanje dela na dan praznika zaradi nepretrganega proizvodnega procesa
V proizvodnji imamo neenakomerno razporejen delovni čas v treh izmenah. Zanima nas, ali lahko določene praznike opredelimo kot delovne dni? Gre za primere, ko pride praznik na tak dan, da bi morali stroje ustavljati in potem ponovno zaganjati za samo dan ali dva, kar je s tehnološkega vidika izredno težko in tudi popolnoma neekonomično.

>> Minimalna plača ni enaka najnižji osnovi za obračun prispevkov
"Zakaj se prispevki za socialno zavarovanje delavcev obračunajo od višje zavarovalne osnove in ne minimalne plače? " je pogosto vprašanje delodajalcev.

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> ECB še šestič zapored zvišal vse tri ključne obrestne mere
Svet ECB je prejšnji teden sklenil vse tri ključne obrestne mere ECB zvišati za 50 bazičnih točk. Tako se je obrestna mera za operacije glavnega refinanciranja zvišala na 3,50%, obrestna mera za odprto ponudbo mejnega posojila na 3,75%, obrestna mera za odprto ponudbo mejnega depozita pa na 3,00%. Nove obrestne mere so začele veljati danes, 22. marca 2023.

>> Izvajanje plačilnih storitev na dan 7. 4. 2023
Na veliki petek, 7. 4. 2023, evropski plačilni sistem TARGET2 ne bo posloval, zato banke in hranilnice v evroobmočju ne bodo izvajale medbančnega plačilnega prometa.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Ali se subvencija všteva v davčno osnovo?
Stranka opravlja tolmačenje in prodaja slušne aparate. Za aparate pridobi subvencijo, ki jo prikaže na računu, katerega izda končni stranki. Zanima nas obravnava subvencije, ki jo stranka pridobi preko vrednostnice. Ali je račun za subvencijo oproščen plačila DDV ali je predmet obdavčitve?

>> Davčna reforma 2023: Cilj je pregleden, enostaven in uravnotežen davčni sistem
Na Ministrstvu za finance so opravili analizo in pripravili izhodišča za prenovo davčnega sistema, s katero želijo doseči bolj pregleden, enostaven in uravnotežen davčni sistem. Okrepiti želijo tudi zavedanje o nujnosti novega družbenega dogovora glede svežnja reform in ravni blaginje, h kateri stremijo.

>> Pregled oddaje (semafor) – nova eStoritev
Pregled oddaje je nova eStoritev, ki omogoča uporabniku eDavkov prikaz informacij o oddanih oziroma o neoddanih dokumentih za vse svoje zastopane.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Pravilnik o projektni in drugi dokumentaciji ter obrazcih pri graditvi objektov
25. marca začne veljati nov Pravilnik o projektni in drugi dokumentaciji ter obrazcih pri graditvi objektov, ki določa podrobnejšo vsebino, obliko in način izdelave projektne in druge dokumentacije za zahtevne, manj zahtevne in nezahtevne objekte ter vsebino obrazcev v postopkih pridobivanja projektnih in drugih pogojev, mnenj, gradbenih dovoljenj, uporabnih dovoljenj, prijav začetka gradnje in legalizacij objektov.

>> Nova višina vrednotnic za osebno dopolnilno delo
V Uradnem listu Republike Slovenije št. 32/23 z dne 17. marec 2023 je bila objavljena nova Odredba o višini prispevkov za osebno dopolnilno delo. Nova višina vrednotnice s 1. aprilom znaša 11,79 evra.

>> Poslanci bodo zakonski noveli glede zaposlovanja tujcev obravnavali na izredni seji
O novelah zakona o tujcih ter zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev bo DZ odločal na izredni seji 28. marca, je sklenil kolegij predsednice DZ-ja, ki je za oba predloga tudi potrdil nujni postopek obravnave.

>> Poenostavljeno preverjanje nekaznovanosti v postopkih javnega naročanja
Odslej naročniku v postopku javnega naročila morebitnih razlogov za izključitev ponudnikov v kazenski evidenci ni več treba preverjati fizično, s pisnimi zahtevki, pač pa to lahko naredi elektronsko.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
18. marec 2023 Odlok o finančnem nadomestilu zaradi visokih stroškov pridelave jabolk in hrušk 
 
18. marec 2023 Pravilnik o integrirani pridelavi poljščin, zelenjave, hmelja, sadja in oljk ter grozdja 
 
21. marec 2023 Pravilnik o uvrstitvi delovnih mest direktorjev s področja javne uprave v plačne razrede znotraj razponov plačnih razredov 
 
1. april 2023 Pravilnik o uvrstitvi delovnih mest direktorjev s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane v plačne razrede znotraj razponov plačnih razredov 
 
1. april 2023 Odredba o višini prispevkov za osebno dopolnilno delo 
 
1. april 2023 Pravilnik o uvrstitvi delovnih mest direktorjev s področja vzgoje in izobraževanja v plačne razrede znotraj razponov plačnih razredov 
 
1. april 2023 Pravilnik o uvrstitvi delovnih mest direktorjev s področja visokega šolstva in znanosti v plačne razrede znotraj razponov plačnih razredov 
 
1. april 2023 Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC-1) 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 31 - 33/2023
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Ajanović Hovnik: Do konca 2024 odprava plačnih nesorazmerij, nato uvedba nove plačne lestvice
Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je predstavila načrt prenove plačnega sistema, ki bo potekal v dveh stopnjah. Najprej se bodo s sindikati pogodili o odpravi plačnih nesorazmerij, leta 2025 pa se bo začela uvajati nova plačna lestvica.

 
 
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec marec potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   31
 
Delovni dnevi:   23
 
Praznični dnevi:   0
 
Delovne ure:   184
 
Povprečna bruto plača za mesec januar 2023:   2.144,72 €
 
in neto plača:   1.399,03 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.182,85 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.432,74 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2022:   2.023,92 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2023:   1.203,36 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
Lucija Uršič
Varstvo osebnih podatkov in novosti ZVOP-2 za računovodje 30. 03. 2023 10:00:00 249,90€ Naročilo
Tanja Bohl
Odpoved pogodb o zaposlitvi 11. 04. 2023 10:00:00 199,90€ Naročilo
doc. dr. Lidija Robnik
Računovodski in davčni vidik odloženih davkov 18. 04. 2023 09:00:00 249,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Ara in odstopnina s sodno prakso
Še posebej pri poslovanju z nepremičninami je ara zelo pogosta. Predstavlja namreč določeno jamstvo, da bo posel, o katerem se pogodbeni stranki dogovarjata, kasneje tudi sklenjen. V tem smislu nekateri aro primerjajo tudi z avansnim plačilom, ki naj bi predstavljalo jamstvo, da bo kupec kasneje kupnino tudi poravnal.
 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.