c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
 
Oktober 2020, številka 42 / letnik XII.
 

Vlada bo na današnji seji odločala o novih ukrepih za zamejitev širjenja novega koronavirusa. Glede na število potrjenih okužb in hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 so izpolnjenji pogoji za izvajanje tretjega svežnja ukrepov iz vladnega načrta.

Obetajo se spremembe DDV pravil, s tem pa bo poenostavljeno poslovanje spletnih trgovcev. V osrednji temi tega tedna osvetljujemo spletno prodajo v članku: Spletna prodaja blaga in storitev po 1.juliju 2021, podrobneje pa bomo aktualno temo osvetlili na spletnem seminarju.

FURS je izdal spremembe pojasnil v dveh dokumentih s podrobnejšimi opisi in vprašanji: Davčno potrjevanje računov in Izvršba nedavčnih obveznosti. Sporočili so tudi, da so na njih prenešene pristojnosti v zvezi s postopki skupnega dogovarjanja.

Izbrali smo najbolj brane novice in članke na portalu v tem tednu: Knjižbe pri naložbeni nepremičnini, ki se daje v najem in se DDV ne obračunava, Neustrezna konkurenčna klavzula nima pravnega učinka, Helikopterski denar, Zaprtje s.p. ne povzroči obveznosti vračanja prejete pomoči po interventnih zakonih in Preventivno delo od doma za delavca brez potrdila o odrejeni karanteni.

Ne prezrite jesenskih aktualnih spletnih seminarjev: DDV novosti na področju spletne prodaje blaga in storitev v drugi polovici leta 2021, 22. oktobra 2020, s predavateljico Mojco Müller in Delo na domu - pravni vidik in vidik varnosti pri delu, 29. oktobra 2020, s predavateljico mag. Nino Scortegagna Kavčnik. Za naročnike portalov FinD-INFO in IUS-INFO je spremljanje spletnih seminarjev že vključeno v naročnino. Vabljeni k prijavi!

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› KADROVSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› SPREJETA ZAKONODAJA
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
KORONAVIRUS – Spremljamo za vas! (sporočila za javnost, obvestila javnih institucij, strokovni članki)
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Spletna prodaja blaga in storitev po 1. juliju 2021    
Mojca Müller
   
Spletna prodaja blaga in storitev že nekaj let beleži strmo rast. Zaradi epidemiološke situacije v letu 2020 pa je doživela izjemen razcvet. Spremenjena DDV pravila po 1. juliju 2021 bodo poenostavila poslovanje spletnih trgovcev in tako še dodatno pripomogla k razvoju spletnega nakupovanja.
   
     
   
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
Knjižbe pri naložbeni nepremičnini, ki se daje v najem in se DDV ne obračunava
Naložbene nepremičnine lahko posedujejo gospodarske družbe iz dveh razlogov, z namenom povečevanja vrednosti naložbe in z namenom dajanja v najem. Naložbene nepremičnine podrobneje obravnava Slovenski računovodski standard 6. Se pa pri nepremičninah pojavlja tudi veliko davčnih posebnosti, ki so odvisne od različnih dejavnikov predhodno sklenjenih dogovorov. Davčni obravnavi se v tem prispevku ne posvečamo, ampak zaradi prikaza evidentiranja nakazujemo nekaj različic, ki se lahko pojavijo pri različni obravnavi.

Helikopterski denar
"Helikopterski denar" je ponovno vroča tema: ogromni proračunski primanjkljaji v času pandemije so spodbudili mnoge ekonomiste k pozivanju po začasni odpravi tabuja monetarnega financiranja fiskalnih deficitov.

Izplačila za čakanje na delo
ZRSZ je sporočil, da se bodo zahtevki za ukrep čakanja na delo za mesec avgust 2020 na podlagi Zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 izplačevali od 12. oktobra 2020 dalje.

Novo pri nadomestilih preživnine
MDDSZ sporoča, da bo lahko otrok od 24. oktobra 2020 dalje uveljavil pravico do nadomestila preživnine tudi, če je starejši od 18 let. Trenutno je to mogoče le do 18. leta. Pogoje za uveljavitev pravice do nadomestila preživnine in čas trajanja nadomestila preživnine spreminja novela > Zakona o Javnem štipendijskem, razvojnem, invalidskem in preživninskem skladu Republike Slovenije, ki je bila 9. oktobra 2020 objavljena v Uradnem listu Republike Slovenije.

 
 
 
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
Neustrezna konkurenčna klavzula nima pravnega učinka
Delavci v času opravljanja dela v delovnem razmerju pogosto pridobivajo določena znanja in poslovne zveze. Zaradi posebne izključne narave delovnega razmerja delavci v času trajanja delovnega razmerja ne smejo opravljati konkurenčne dejavnosti. Nekaj posebnosti pa velja za čas po prenehanju delovnega razmerja.

Zaprtje s.p. ne povzroči obveznosti vračanja prejete pomoči po interventnih zakonih
Vsi interventni zakoni, ki so urejali čakanje na delo ali delo s skrajšanim delovnim časom, so določali, da mora delodajalec, ki prejema ali je prejemal sredstva, ta sredstva vrniti v celoti, če začne postopke likvidacije po ZGD-1 v obdobju prejemanja sredstev in v obdobju po njihovem prejemanju, ki je enako obdobju prejemanja sredstev. Ali to velja tudi v primeru zaprtja s.p.?

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
FURS: Izvajanje nadzora nad uvozom opreme za zaščito ust in nosu
Finančna uprava v sodelovanju s pristojnima organoma za izvajanje nadzora nad trgom zaščitne opreme (zaščitne maske): tržnim inšpektoratom in javno agencijo za zdravila in medicinske pripomočke podaja navodila za izvajanje nadzora nad uvozom zaščitnih mask.

Pojasnilo FURS: Davčno potrjevanje računov
Finančna uprava RS je izdala spremembo dokumenta Davčno potrjevanje računov z ažurirano vsebino v podrobnejšem opisu in dopolnjenim pojasnilom pri 193 vprašanju.

Pojasnilo FURS: Izvršba nedavčnih obveznosti
Finančna uprava RS je izdala spremembo dokumenta Izvršba nedavčnih obveznosti, v katerem pojasnjuje izterjave denarnih nedavčnih obveznosti drugih predlagateljev.

Prenos pristojnosti v zvezi s postopki skupnega dogovarjanja
S Finančne uprave so ta teden sporočili, da so se nanje prenesle pristojnosti v zvezi s postopki skupnega dogovarjanja iz 256. člena Zakona o davčnem postopku.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
Izpolnjeni pogoji za sprejemanje ukrepov iz tretjega svežnja
V Sloveniji je bilo v zadnjih 14 dneh več kot 120 okuženih na 100.000 prebivalcev, v bolnišnicah je 180 ljudi s covidom-19, na intenzivni negi pa več kot 30 ljudi, s čimer so izpolnjeni vsi pogoji za sprejemanje ukrepov iz tretjega svežnja, je povedal vladni govorec Jelko Kacin. Vlada bo o njih odločala na današnji seji.

Vrednost protikoronskih ukrepov proti sedmim milijardam evrov
DZ bo na četrtkovi seji potrjeval že peti paket protikoronskih ukrepov, namenjenih blažitvi posledic epidemije covida-19. Tudi ta se tako kot večina predhodnih osredotoča na ohranitev delovnih mest in pomoč gospodarstvu, vreden pa je 420 milijonov evrov. Vlada je tako doslej pripravila že za blizu sedem milijard evrov ukrepov.

V javni obravnavi predlog zakona o oskrbi z električno energijo
Ministrstvo za infrastrukturo je objavilo predlog zakona o oskrbi z električno energijo, s katerim želijo zagotoviti konkurenčno, varno, zanesljivo in dostopno oskrbo z električno energijo ob upoštevanju načel trajnostnega razvoja. Cilj je vzpostaviti konkurenčne, prožne in pregledne trge električne energije. V javni obravnavi bo do 12. novembra.

 
 
 
     

 

NOVI_ZAKONI

SPREJETA ZAKONODAJA

     
 
V veljavi spremenjen seznam držav, pričakujemo lahko tudi dodatne ukrepe
Zaradi slabšanja epidemioloških razmer je v Sloveniji pričakovati nove ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Veljati pa je začela sprememba > odloka (novi prilogi), po katerem na zelenem seznamu držav oz. regij glede na epidemiološko tveganje ni več nobene države EU oz. schengenskega območja, na njem so le Avstralija, Nova Zelandija, Srbija in Urugvaj.

Trgovine bodo lahko odprte le še dve nedelji
V uradnem listu je bila objavljena novela zakona o trgovini, po kateri trgovine ob nedeljah in praznikih ne bodo smele več poslovati. Novela začne veljati 24 oktobra, trgovine bodo lahko tako odprte še dve nedelji. DZ je sicer odobril nekaj izjem, med drugim so to prodajalne na bencinskih servisih, postajališčih in v bolnišnicah.

Razveljavljena 70-odstotna obdavčitev neprijavljenega premoženja
Ustavno sodišče je razveljavilo konec leta 2013 sprejeto novelo (ZDavP-2G) > Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2) v delu, ki določa 70-odstotno obdavčitev ugotovljenega neprijavljenega premoženja fizičnih oseb. Ta ne sme biti višja od tiste, ki jo dokaže davčni zavezanec. Odločilo je tudi, da se postopke lahko vodi le za primere od leta 2009 naprej.

Izredna uskladitev pokojnin
24. oktobra bo začela veljati sprememba > Zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021 ter izredni uskladitvi pokojnin (ZUPPJS2021), ki določa izredno uskladitev pokojnin v decembru 2020 v višini 2 odstotkov.

Enakost pravic glede na vplačane prispevke
Dopolnitve > Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), ki bodo začele veljati 24. oktobra, uporabljati pa se bodo začele 1. januarja 2021, med drugim izenačujejo obseg pravic nekdanjih zavarovancev iz kmetijske dejavnosti glede na višino vplačanih prispevkov in ne glede na administrativno kategorijo zavezanca. Uživalci pokojnine, ki so tako upravičeni do višje pokojnine, lahko zahtevajo novo odmero.

Upravičenci do donacij
10. oktobra je začel veljati Sklep o določitvi upravičencev do donacij za leto 2020, ki določa seznam upravičencev do donacij iz namenitve dela dohodnine do višine 0,5 odstotka dohodnine s strani davčnih zavezancev nevladnim organizacijam, političnim strankam, reprezentativnim sindikatom in verskim skupnostim.

Pregled čistopisov zakonov in podzakonskih predpisov na portalu FinD-INFO, ki so ali bodo začeli veljati:
    • Zakon o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021 ter izredni uskladitvi pokojnin (ZUPPJS2021); veljavnost od: 24.10.2020 - sprememba
    • Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2); veljavnost od: 24.10.2020, uporaba od: 1. 1. 2021 - sprememba
    • Zakon o javnem štipendijskem, razvojnem, invalidskem in preživninskem skladu Republike Slovenije (ZJSRS); veljavnost od: 24.10.2020 - sprememba
    • Zakon o trgovini (ZT-1); veljavnost od: 24.10.2020 - sprememba
    • Zakon o voznikih (ZVoz-1); veljavnost od: 1.11.2020 - sprememba
    • Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Republike Slovenije; veljavnost od: 12.10.2020 - sprememba
    • Odlok o začasni splošni omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi v Republiki Sloveniji ter prepovedi prometa posameznih vrst blaga in izdelkov v času zbiranja ljudi; veljavnost od: 9.10.2020
    • Odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji; veljavnost od: 9.10.2020 - sprememba
    • Odlok o ustanovitvi in nalogah Urada Vlade Republike Slovenije za demografijo; veljavnost: od 11.10.2020 uporaba: od 15.1.2021
    • Sklep o določitvi upravičencev do donacij za leto 2020; veljavnost od: 10.10.2020
    • Sklep o uporabi Smernic o nadzorniškem poročanju in zahtevah po razkritju v skladu s 'quick fix' spremembo CRR kot odziv na pandemijo covida-19 (EBA/GL/2020/11); veljavnost od 10.10.2020 do 27.6.2021
    • Sklep o uporabi Smernic o spremembi Smernic EBA/GL/2018/01 o enotnih razkritjih v skladu s členom 473a Uredbe (EU) št. 575/2013 (CRR) v zvezi s prehodnimi ureditvami za zmanjšanje vpliva uvedbe MSRP 9 na kapital za zagotovitev skladnosti s 'quick fix' spremembo CRR kot odziv na pandemijo covida-19 (EBA/GL/2020/12); veljavnost od: 10.10.2020
    • Sklep o poročanju monetarnih finančnih institucij; veljavnost od: 10.10.2020 uporaba: od 1.1.2021 - sprememba
    • Sklep o sistemu jamstva za vloge; veljavnost od: 10.10.2020 - sprememba

 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 138 - 141
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
Prevoznikom se obeta oprostitev trošarine za zemeljski plin
Lastnikom vozil, ki jih poganja zemeljski plin, se obeta nekaj nižja cena polnjenja rezervoarjev. Na finančnem ministrstvu namreč predlagajo, da se zemeljski plin za pogon vozil začasno za tri leta oprosti plačila trošarine. S tem Slovenija zasleduje cilje na področju zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov v prometu.

Javni razpis SPS: Hitro in enostavno do mikrokredita v samo 6 korakih
Slovenski podjetniški sklad (SPS) je objavil javni razpis z namenom zagotovitve ugodnih virov financiranja v skupni višini 56,6 milijonov evrov. S sredstvi bi lahko v letih 2020 in 2021 skupno podprl okoli 2.200 projektov, od tega do konca leta 2020 kar 400 podjetjem, ki so utrpela škodo zaradi vpliva izbruha COVID-19. 12.10.2020.

OECD: Države letos ne bodo dosegle dogovora o globalnem digitalnem davku
Državam, ki se pogajajo o uvedbi globalnega digitalnega davka na prihodke velikih tehnoloških podjetij, ki poslujejo po celem svetu, do konca leta ne bo uspelo doseči dogovora, kot so upale. "Kozarec je na pol poln; predlog je skoraj pripravljen, vendar nimamo političnega soglasja," je dejal vodja pogajalske skupine Pascal Saint-Amans iz OECD.

 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE

     
 
Rok za izdajo odmerne odločbe v davčnem inšpekcijskem nadzoru
Zaradi nestrinjanja z odločitvijo davčnih organov je tožnik vložil tožbo, v kateri opozarja na roke za izdajo odločbe iz 141. člena v zvezi s 84. členom ZDavP-2 ter na dejstvo, da so bili z izdajo odločbe več kot pet let po začetku inšpekcijskega postopka prekoračeni vsi predpisani roki in s tem storjena bistvena kršitev pravil postopka, ki je vplivala na pravilnost oziroma zakonitost izpodbijane odločbe. Upravno sodišče je tožbo zavrnilo in pojasnilo, da je rok za izdajo odmerne odločbe v davčnem inšpekcijskem nadzoru instrukcijske in ne prekluzivne narave. Navedeni rok tudi ni materialni, temveč procesni rok. Davčni organ mora zato odločbo izdati tudi po poteku tega roka. Namen tega roka je, da se zaradi zahtevnosti inšpekcijskih postopkov zagotovi daljši rok za izdajo odločbe, kot ga določa splošna ureditev v 222. členu ZUP, in ne da bi odločbe po poteku roka sploh ne bilo več mogoče izdati.

 
 
>> Sodbe slovenskih in evropskih sodišč lahko najdete v največji zbirki SODNE PRAKSE, ki vsebuje judikate ustavnega, vrhovnega, upravnega, višjih in evropskih sodišč s povezavami na ustrezne pravne podlage v zakonodaji.
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec september potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   30
 
Delovni dnevi:   22
 
Praznični dnevi:   0
 
Delovne ure:   176
 
Povprečna bruto plača za mesec julij 2020:   1.811,28 €
 
in neto plača:   1.176,25 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   1.837,49 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.197,63 €
 
Minimalna plača od 1. 1. 2020:   940,58 € bruto
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni k prijavi na napovedane spletne seminarje, ali pa si oglejte zadnje izvedene spletne seminarje na portalu FinD-INFO in bogat arhiv posnetkov:

Napovedani spletni seminarji
Mojca Müller
DDV novosti na področju spletne prodaje blaga in storitev v drugi polovici leta 2021 22.10.2020 13:00:00 59,90€ Naročilo
mag. Nina Scortegagna Kavčnik
Delo na domu – pravni vidik in vidik varnosti pri delu 29.10.2020 10:00:00 79,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
Priporočite brezplačen Tednik FinD-INFO!
Na povezavi lahko svojim prijateljem in sodelavcem priporočite brezplačno prejemanje Tednika FinD-INFO, ki vsako sredo prinaša nove aktualne davčno-računovodske in kadrovske članke, informacije o novih in spremenjenih predpisih, podatke za obračun plač, koristne informacije iz rokovnika, brezplačne spletne seminarje ter ostale aktualne in nove vsebine, ki jih najdete samo na portalu FinD-INFO.

 
© 1989-2020 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno s 158. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.