c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
Avgust 2023, številka 32 / letnik XV.
 
Posledice poplav v Sloveniji so za gospodarstvo ogromne. Gospodarska združenja so državo pozvala k pomoči, saj bodo morala nekatera podjetja za dlje časa ustaviti proizvodnjo. Hitro se je odzvala Vlada in ministrstva, ki napovedujejo sprejetje ukrepov v zvezi s posledicami poplav, te pa spremljamo v posebni rubriki > Poplave v Sloveniji - avgust 2023.

Na včerajšnji seji je Vlada sklenila da bo 14. avgust 2023 dan solidarnosti in dela prost dan ter sprejela predlog novele zakona o odpravi posledic naravnih nesreč. Vlada je prejšnji teden izdala > Odlok o začasnih ukrepih v upravnih zadevah za preprečevanje posledic poplav, ki je začel veljati 6. avgusta.

V osrednji temi tedna tokrat izpostavljamo članek Z novelo ZGD-1L bodo nekateri tujci lažje ustanovili podjetje, v katerem sta podrobneje pojasnjeni čezmejna preoblikovanja in združitev ter delitev podjetij, kar bo pospešilo izmenjavo podatkov med državami članicami z rokom izvajanja najkasneje do leta 2025.

AJPES sporoča, da se bliža rok za predložitev revidiranih letnih poročil tistih družb, ki so zavezane k reviziji, preiskavi oziroma konsolidaciji za leto 2022.

Med najbolj branimi članki na portalu izpostavljamo: Odpoved pogodbe o zaposlitvi večjemu številu delavcev iz poslovnih razlogov, Obračun regresa, ko se delovno razmerje konča med letom, Korak naprej pri zagotavljanju varnosti in zdravja delavk in delavcev, Prodaja blaga preko spletne platforme in obveznost davčnega potrjevanja računov ter sistem OSS, Pridobivanje podatkov o odvetnikovih strankah za potrebe davčnega postopka, Pravice in obveznosti delavcev v primeru naravne nesreče - dopolnjeno s podrobnejšimi pojasnili in Začasni ukrepi za pomoč zavezancem pri poslovanju s Finančno upravo.

Vabimo vas k ogledu arhiva posnetkov spletnih seminarjev FinD-INFO, ki je za naročnike portalov FinD-INFO in IUS-INFO brezplačen in vključen v naročnino.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
POPLAVE V SLOVENIJI
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Z novelo ZGD-1L bodo nekateri tujci lažje ustanovili podjetje    
mag. Mojca Kunšek
   
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o gospodarskih družbah t.i. novela ZGD-1L je prinesla vrsto določb, ki se nanašajo na prenos Direktive (EU) 2019/1151 glede uporabe digitalnih orodij in postopkov na področju prava družb (Digitalizacijska direktiva) in Direktive (EU) 2019/2121 glede čezmejnih preoblikovanj, združitev in delitev (Mobilnostna direktiva), ki bodo pospešile izmenjavo podatkov med državami članicami in se bodo začele izvajati najkasneje do leta 2025. Prav tako pa tudi nekaj sprememb in dopolnitev, kot na primer dopolnitve pri presojanju izpolnjevanja pogojev tujih ustanoviteljev ob registraciji podjetja v Republiki Sloveniji, ki pa veljajo že od 25. julija 2023.
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Pravice in obveznosti delavcev v primeru naravne nesreče
Zaradi naravne nesreče, ki je prizadela Slovenijo, delovna zakonodaja daje več možnosti, kako urejati odsotnost, ko delavci bodisi niso mogli priti na delo bodisi so prišli, pa so zaradi nepredvidenih vremenskih razmer ali z njimi povezanih dogodkov oziroma okoliščin odšli predčasno, kakor tudi odsotnost v prihodnjih dneh.

>> Obračun regresa, ko se delovno razmerje konča med letom
Zanima nas, kako obračunati regres delavcu, kateremu se je delovno razmerje končalo med letom? Konkretno smo zaposlili delavca s 24. junijem, sedaj mu moramo izplačati sorazmerni del regresa. Ali se regres računa po dnevih?

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Nov seznam tveganih držav za pranje denarja ali financiranje terorizma
Objavljen je nov seznam držav, v zvezi s katerimi obstaja visoko in povečano tveganje za pojav pranja denarja ali financiranja terorizma.

>> Bliža se rok za predložitev revidiranih letnih poročil
V četrtek, 31. avgusta, se izteče rok za predložitev letnih poročil družb, zavezanih k reviziji, preiskavi oziroma konsolidaciji za leto 2022, razen za zavezance s poslovnim letom, različnim od koledarskega. Do sedaj je že objavljenih 696 revidiranih, 58 konsolidiranih in 16 letnih poročil s preiskanimi računovodskimi izkazi.

>> Državni proračun po sedmih mesecih v skladu s sprejetim rebalansom
V prvih sedmih mesecih letošnjega leta je državni proračun zabeležil 7,3 milijarde evrov prihodkov in 7,8 milijarde evrov odhodkov. Realiziranih je bilo 55,1 odstotka načrtovanih prihodkov in 48,7 odstotka načrtovanih odhodkov. Rast izdatkov za investicije se nadaljuje.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Začasni ukrepi za pomoč zavezancem pri poslovanju s Finančno upravo
Vlada je sprejela nekaj začasnih ukrepov v upravnih zadevah za preprečevanja posledic poplav, ki se nanašajo tudi na poslovanje s Finančno upravo. Zavezance opozarjajo tudi na nekaj dodatnih zakonskih možnosti, ki jih lahko še izkoristijo.

>> FURS: Priporočamo zbiranje finančne pomoči prek humanitarnih organizacij
Če fizična oseba prejme pomoč od organizacij, ki imajo status humanitarne organizacije, je ta pomoč oproščena plačila dohodnine.

>> Prodaja blaga preko spletne platforme in obveznost davčnega potrjevanja računov ter sistem OSS
Prejeli smo vprašanje naročnika, ki navaja, da podjetje prodaja svoje izdelke preko spletne platforme ETSY. Prodaja se izvaja končnim kupcem po vsem svetu. Blago se vedno odpremi iz Slovenije. Naročnika zanima, ali je podjetje zavezano k vključitvi v sistem OSS in k obveznemu potrjevanju računov. Nadalje še pojasnjuje, da s strani ETSY prejme samo naročilnico (order), ne pa tudi računa.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Vlada je sprejela predlog novele zakona o odpravi posledic naravnih nesreč
Vlada RS je na 62. redni seji obravnavala aktualne razmere območjih prizadetih zaradi divjanja vode in poplav, nadaljevala pa je tudi s pripravo nujnih ukrepov, ki bodo olajšali intervencijo in kasneje omogočili lažje izvajanje sanacije. Vlada je med drugim sprejela tudi predlog novele > Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN) in ga po nujnem postopku poslala v obravnavo v Državni zbor.

>> Zagotavljanje varnosti in zdravja delavk in delavcev
Po tem, ko je 7. julija 2023 Ekonomsko-socialni svet soglasno potrdil predlog Pravilnika o zagotavljanju varnosti in zdravja delavcev pri ročnem premeščanju bremen, je bil slednji objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije. Po skoraj dvajsetih letih vzpostavljamo omejitve pri ročnem premeščanju bremen za delavke in delavce, ki jih bodo morali upoštevati vsi delodajalci v vseh panogah.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
6. avgust 2023 Odlok o začasnih ukrepih v upravnih zadevah za preprečevanje posledic poplav, ki so prizadele Republiko Slovenijo avgusta 2023 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 84 - 87 /2023
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE

     
 
>> IZ SODNE PRAKSE: Pogodba o zaposlitvi s poslovodno osebo
Posebni pogodbeni pogoji, dogovorjeni s pogodbo o zaposlitvi za poslovodjo, veljajo kljub drugačni splošni ureditvi Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1). Ravno to pogodbeno določilo je odraz posebne ureditve, ki jo za poslovodne osebe dopušča zakon.

 
 
>> Sodbe slovenskih in evropskih sodišč lahko najdete v največji zbirki SODNE PRAKSE, ki vsebuje judikate ustavnega, vrhovnega, upravnega, višjih in evropskih sodišč s povezavami na ustrezne pravne podlage v zakonodaji.
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec julij potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   31
 
Delovni dnevi:   21
 
Praznični dnevi:   0
 
Delovne ure:   168
 
Povprečna bruto plača za mesec maj 2023:   2.208,15 €
 
in neto plača:   1.434,45 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.193,90 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.425,30 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2022:   2.023,92 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2023:   1.203,36 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

 
Pretekli spletni seminarji
doc. dr. Lidija Robnik
Vrednotenje zalog v proizvodnih in trgovskih podjetjih - računovodski in davčni vidik marec 2023 199,90€ Naročilo
Lucija Uršič
Varstvo osebnih podatkov in novosti ZVOP-2 za računovodje marec 2023 249,90€ Naročilo
Tanja Bohl
Odpoved pogodb o zaposlitvi april 2023 199,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Priporočite brezplačen Tednik FinD-INFO!
Na povezavi lahko svojim prijateljem in sodelavcem priporočite brezplačno prejemanje Tednika FinD-INFO, ki vsako sredo prinaša nove aktualne davčno-računovodske in kadrovske članke, informacije o novih in spremenjenih predpisih, podatke za obračun plač, koristne informacije iz rokovnika, brezplačne spletne seminarje ter ostale aktualne in nove vsebine, ki jih najdete samo na portalu FinD-INFO.
 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.