c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
April 2023, številka 15 / letnik XV.
 
Po neuradnih informacijah so poslanci Svobode v torek zvečer v parlamentarni postopek vložili spremembo zakona, s katero se dopolnilno zavarovanje prenaša v obvezno zavarovanje. V prihodnjih dneh se bodo nadaljevala pogajanja o delovni zakonodaji, bolj konkretno glede krajšanja delovnika, obvezne božičnice in fleksibilnejšega trga dela. Novosti naj bi se obetale še pri agencijskem delu.

V osrednji temi tedna objavljamo članek o Terjatvah in obveznostih za odložene davke, podrobneje pa bomo o tej temi spregovorili v torek, 18. aprila na spletnem seminarju.

AJPES sporoča, da bo masovna javna objava letnih poročil predvidoma 21. aprila 2023, ko bodo javno objavili več kot 96 % predloženih letnih poročil. Vpogledi v poslovanje pravnih osebe javnega prava, političnih strank in prostovoljskih organizacij pa so že na voljo.

FURS je izdal spremembo pojasnila Povračila stroškov in drugi dohodki iz delovnega razmerja, ki v izplačilih upošteva spremenjen znesek povprečne mesečne bruto plače za leto 2022.

Med najbolj branimi članki na portalu izpostavljamo: Davčni vidik nakupa službenega vozila lastnika družbe, ki v družbi ni zaposlen, Po ZDR-1 predaja dela traja največ en mesec, Pravice delovnih invalidov, Delo v Sloveniji in tujini in Nameravam odpreti s.p., kako je s plačevanjem davkov?.

V naslednjem tednu bomo izvedli spletni seminar Računovodski in davčni vidik odloženih davkov z dr. Lidijo Robnik (18. april 2023), čez mesec dni pa spletni seminar DDV in verižni posli z mag. Tanjo Urbanijo (11. maj 2023). Posnetek včerajšnjega spletnega seminarja Odpoved pogodb o zaposlitvi s Tanjo Bohl si naročniki že lahko ogledate v arhivu. Za naročnike portalov FinD-INFO in IUS-INFO je ogled spletnih seminarjev vključen v naročnino.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
Masovna javna objava letnih poročil bo predvidoma 21. aprila 2023
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Terjatve in obveznosti za odložene davke    
doc. dr. Lidija Robnik
   
Pojem odloženi davek pomeni davek od dohodkov pravnih oseb, ki se iz različnih razlogov izkaže kot odložena terjatev za davek ali odložena obveznost za davek.
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Po ZDR-1 predaja dela traja največ en mesec
Zanima nas, kako je s prekinitvijo individualne pogodbe za nedoločen čas, ki poteče konec leta. Ali se lahko odločimo, da je ne podaljšamo in kaj to potem pomeni za nas glede odpravnin in ali moramo ponuditi drugo delovno mesto ipd.?

>> Pravice delovnih invalidov
Na podlagi 195. člena Zakona o delovnih razmerjih delodajalec zagotavlja varstvo delovnih invalidov in invalidov, ki nimajo statusa delovnega invalida, pri zaposlovanju, usposabljanju ali preusposabljanju v skladu s predpisi o usposabljanju in zaposlovanju invalidov in predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Citirana določba zagotavlja varstvo najširšemu krogu invalidov.

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Ukrep financiranja za podjetja z negativnimi posledicami pri poslovanju zaradi situacije v Ukrajini
SID banka je napovedala nov ukrep, namenjen podjetjem vseh velikosti, katerih slabša uspešnost je posledica agresije Rusije proti Ukrajini. Omogočil bo dostop do finančnih sredstev pod ugodnimi pogoji za naložbe na področju Republike Slovenije. Kreditne vloge bo SID banka preko portala vlog sprejemala od 13. aprila 2023 dalje.

>> Izteka se rok za oddajo vloge pri uveljavljanju pomoči nevladnim organizacijam - društvom za leto 2023
Zaključuje se rok za oddajo vlog na javne razpise za 2., 3. in 4. ukrep za uveljavljanje pomoči nevladnih organizacij - društev za leto 2023.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Davčni vidik nakupa službenega vozila lastnika družbe, ki v družbi ni zaposlen
Prejeli smo vprašanje naročnika, ki navaja da je fizična oseba upokojena 80 % za preostalih 20 % pa je zaposlena v podjetju B. Ob tem je ista fizična oseba lastnica družbe A kjer opravlja funkcijo direktorja in zanjo ne prejema plačila. Podjetje A bi sedaj za svojega direktorja kupilo službeni avto, ki bi ga uporabljal tudi za privatne namene. Zanima jih davčni in računovodski vidik v predmetni zadevi.

>> Nameravam odpreti s.p., kako je s plačevanjem davkov?
Za dohodek iz dejavnosti štejemo vsak dohodek, ki je dosežen z opravljanjem podjetniške, kmetijske, gozdarske ali druge neodvisne samostojne dejavnosti. Bistvena elementa na katerih temelji opredelitev dohodka iz dejavnosti sta, da se dejavnost opravlja trajno in neodvisno oziroma samostojno.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Pogajanja glede delovne zakonodaje: krajšanje delovnika, obvezne božičnice in fleksibilnejši trg
V prihodnjih dneh se bodo nadaljevala pogajanja o delovni zakonodaji. Po neuradnih informacijah se ministrstvo za delo še vedno zavzema za obvezno božičnico in doseg soglasja glede 30-urnega delovnika. Novosti se obetajo tudi pri agencijskem delu.

>> Gibanje Svoboda naj bi že vložilo predlog o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja
Po neuradnih informacijah so poslanci Svobode v torek zvečer v parlamentarni postopek vložili spremembo zakona, s katero se dopolnilno zavarovanje prenaša v obvezno zavarovanje. O konkretnih rešitvah in morebitnih javnofinančnih posledicah - z dopolnilnim zavarovanjem zasebne zavarovalnice zberejo približno 600 milijonov evrov letno - bodo spregovorili na današnji novinarski konferenci.

>> Vročanje računov spet obvezno
Z 18. aprilom stopijo v veljavo spremembe in dopolnitve > Zakona o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR), ki uvajajo obveznost izročanja računa kupcu za kupljeno blago oz. prejeto storitev. Višina globe za kupca, ki računa ne bi prevzel, je določena pri 40 evrov.

>> Ustanovitelj zavoda je odgovoren za zagotavljanje javnih storitev
Namen spremembe Zakona o zavodih je, da ima ustanovitelj možnost ukrepati v primeru, ko je zaradi razlogov na strani vodstva (svet zavoda) zavoda ogroženo ustrezno zagotavljanje javnih storitev za prebivalce. Seveda si tudi vlada želi, da takšnih primerov ne bi bilo, vendar v praksi do njih prihaja.

>> Zdravstvena reforma: ministrstvo v javno razpravo poslalo prva predloga zakonov
Ministrstvo za zdravje je v javno razpravo poslalo predlog Zakona o zdravstvenem informacijskem sistemu in predlog Zakona o Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Zakonske predloge za izboljšanje dostopnosti do zdravstvenega sistema je v torek predstavila tudi zdravniška zbornica.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
8. april 2023 Sklep o sprejemu Smernic Agencije za trg vrednostnih papirjev za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma 
 
8. april 2023 Uredba o sofinanciranju izvedbe praktičnega pouka v kmetijstvu in za usposobitev zavodov in razvojnih centrov v kmetijstvu 
 
8. april 2023 Zakon o makrobonitetnem nadzoru finančnega sistema (ZMbNFS) 
 
8. april 2023 Zakon o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev (ZZSDT) 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 42/2023
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Zdravstvo, pokojnine, davki, plačni sistem – osnutek nacionalnega programa napoveduje vrsto reform
Osnutek nacionalnega reformnega programa napoveduje reforme med drugim na področjih pokojnin, zdravstva, stanovanj, plač v javnem sektorju, izobraževanja, digitalizacije in davkov. Osnutek je v petek obravnaval ESS, ta teden ga bo še vlada.

 
 
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec marec potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   31
 
Delovni dnevi:   23
 
Praznični dnevi:   0
 
Delovne ure:   184
 
Povprečna bruto plača za mesec januar 2023:   2.144,72 €
 
in neto plača:   1.399,03 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.182,85 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.432,74 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2022:   2.023,92 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2023:   1.203,36 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
doc. dr. Lidija Robnik
Računovodski in davčni vidik odloženih davkov 18. 04. 2023 09:00:00 249,90€ Naročilo
mag. Tanja Urbanija
DDV in verižni posli 11. 05. 2023 10:00:00 199,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Priporočite brezplačen Tednik FinD-INFO!
Na povezavi lahko svojim prijateljem in sodelavcem priporočite brezplačno prejemanje Tednika FinD-INFO, ki vsako sredo prinaša nove aktualne davčno-računovodske in kadrovske članke, informacije o novih in spremenjenih predpisih, podatke za obračun plač, koristne informacije iz rokovnika, brezplačne spletne seminarje ter ostale aktualne in nove vsebine, ki jih najdete samo na portalu FinD-INFO.
 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.