c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
Marec 2023, številka 13 / letnik XV.
 
Državni zbor je sprejel dopolnitev > Zakona o makrobonitetnem nadzoru finančnega sistema, ki omogoča spremembo izvajanja makrobonitetnih ukrepov za kreditiranja prebivalstva. Prav tako sta bili včeraj v DZ potrjeni noveli zakonov, ki urejata zaposlovanje in prebivanje tujcev pri nas.

V današnjem tedniku v osrednji temi objavljamo članek o olajšavi za zaposlovanje, ki naj bi bila z letom 2022 bolj dostopna delodajalcem, ki pojasnjuje spremembo 55b. člena ZDDPO-2. V prispevku izpostavljamo težave, ki se v zvezi s tem pojavljajo v praksi, prav tako pa nekateri delodajalci kljub noveli olajšave za zaposlovanje ne morejo uveljaviti.

V zadnjem tednu je finančna uprava izdala naslednje spremembe v pojasnilih: Plačevanje davkov in drugih dajatev, Sprememba zakonodaje na področju DDV, Davčna obravnava dohodkov delavcev, ki so napoteni na delo v tujino in Gorivo za kmetijstvo.

Med najbolj branimi članki na portalu izpostavljamo: Izvršba na plačo v obrokih, Začasno in občasno delo upokojencev, Sprememba zakonodaje na področju varstva osebnih podatkov, Uporaba nižje stopnje davka pri izgradnji montažne hiše, Izročanje računov tudi za večjo varnost kupcev, Komu ali čemu se zares sledi? in članek iz sodne prakse Pravna veljavnost dejanj stečajnega dolžnika.

Jutri bomo izvedli spletni seminar Varstvo osebnih podatkov in novosti ZVOP-2 za računovodje z Lucijo Uršič, ki si ga boste naročniki lahko ogledali tudi v arhivu. Vabimo vas tudi k prijavi na spletni seminar Odpoved pogodb o zaposlitvi s Tanjo Bohl (11. april 2023). Za naročnike portalov FinD-INFO in IUS-INFO je ogled spletnih seminarjev vključen v naročnino.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
7. aprila banke in hranilnice v EU ne bodo izvajale plačilnega prometa
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Olajšava za zaposlovanje naj bi bila z letom 2022 bolj dostopna delodajalcem. Pa je res?    
Mojca Müller
   
Novela Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2S), ki je začela veljati 1. januarja 2022, je razrahljala pravila na podlagi katerih lahko delodajalci uveljavijo olajšavo za zaposlovanje. Na prvi pogled se zdi, da je bil namen spremembe 55b. člena ZDDPO-2 ravno širša dostopnost olajšave za zaposlovanje. Pa je temu res tako? V nadaljevanju bomo (1) pojasnili zakaj nekateri delodajalci, tudi po spremembi 55b. člena ZDDPO-2, olajšave za zaposlovanje ne morejo uveljaviti in (2) opozorili na težave, ki se pojavljajo v praksi.
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Sprememba zakonodaje na področju varstva osebnih podatkov
Nov Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2) je v veljavi od 26. 1. 2023. Nadomešča z njegovo uveljavitvijo razveljavljen Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) ter dopolnjuje ureditev varstva osebnih podatkov na področjih, ki jih je nacionalnim zakonodajam v urejanje prepustila Uredba (EU) 2016/679 (Splošna uredba).

>> Izvršba na plačo v obrokih
Iz okrajnega sodišča prejema podjetje za zaposlenega sklepe o izvršljivih zadevah. V samem začetku so bili ti sklepi manjši, tako da so izvršbo obračunali kot odtegljaj pri mesečni plači. Tokrat pa so zneski precej večji, izvršbo bo treba porazdelili na več obrokov. Zanima nas, v kakšni višini obračunati izvršbe kot odtegljaj pri plači, da zaposlenemu preostane zakonsko zagotovljena plača, ki jo mora prejeti.

>> Začasno in občasno delo upokojencev
Zakon o urejanju trga dela (ZUTD) določa, da lahko vsi upokojenci (razen tistih, ki prejemajo delno starostno ali delno predčasno pokojnino, saj so še delovno aktivni), opravljajo začasno ali občasno delo, ki se opravlja na podlagi pogodbe o opravljanju začasnega ali občasnega dela kot posebnega pogodbenega razmerja med delodajalcem in upokojencem, ki ima lahko tudi nekatere elemente delovnega razmerja, kot jih določa zakon, ki ureja delovna razmerja.

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Do konca marca rok za predložitev letnih poročil AJPES
Ne pozabite: v petek 31. 3. 2023 se izteče rok za oddajo letnih poročil gospodarskih družb, podružnic tujega podjetja, zadrug, samostojnih podjetnikov, društev in političnih strank. Pohitite, saj se po tem datumu aplikacija zapira.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Izročanje računov tudi za večjo varnost kupcev
Z novelo Zakona o davčnem potrjevanju računov, ki jo sprejel Državni zbor, naslavljajo tako obvladovanje sive ekonomije kot varovanje pravic kupcev. V luči varovanja okolja in zelenega prehoda se zavzemajo za elektronsko izročanje računov povsod, kjer je to mogoče. Poudarjajo, da je namen ponovne uvedbe globe za kupce predvsem ozaveščanje, da je račun treba vzeti, so sporočili z Ministrstva za finance.

>> Uporaba nižje stopnje davka pri izgradnji montažne hiše
Podjetje je sklenilo pogodbo s stranko, za izgradnjo montažne hiše za lastno rabo. Projekt oziroma montaža je bila izvedena in zaključena, zanima pa nas kako je z DDV? Ali v tem primeru izstavljamo stranki račune v skladu s 76.a členom ZDDV-1 po znižani stopnji 9,5% ali 22% davkom?

>> Komu ali čemu se zares sledi?
Državni zbor je nedavno sprejel novelo Zakona o finančni upravi (ZFU-B), s katero je med drugim uvedel uporabo tehničnih pripomočkov za pridobivanje podatkov o položaju in gibanju blaga. Že med zakonodajnim postopkom je strokovna javnost novelo ostro kritizirala. Po sprejetju, vetu s strani državnega sveta in ponovnem sprejetju z absolutno večino, je Varuh človekovih pravic dne 26. januarja 2023 napovedal začetek postopka za oceno ustavnosti novele ZFU-B. Čeprav po mnenju Zakonodajnopravne službe ni utemeljenih pravnih argumentov za problematiziranje 18.a člena ZFU, je smiselno novo ureditev podrobneje analizirati.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Državni zbor sprejel podlago za spremembo izvajanja makrobonitetnih ukrepov za kreditiranja prebivalstva
Državni zbor je sprejel dopolnitve > Zakona o makrobonitetnem nadzoru finančnega sistema. Banka Slovenije bo lahko na tej podlagi brez kakršnegakoli dvoma glede njenih pristojnosti še bolj neodvisno prilagajala makrobonitetni ukrep glede omejitve kreditiranja potrošnikov neodvisno od sprememb višine (bruto) minimalne plače.

>> DZ sprejel noveli zakonov, ki urejata zaposlovanje in prebivanje tujcev pri nas
Poslanci so včeraj v DZ sprejeli novelo > Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, ki poenostavlja zaposlovanje tujcev. Prav tako je bila potrjena tudi novela > Zakona o tujcih.

>> Posodobljen pravilnik: prijava gradnje enostavnih objektov na občini in imenovanje nadzornika
Veljati je začel posodobljen Pravilnik o projektni in drugi dokumentaciji ter obrazcih pri graditvi objektov. Prinaša nekatere novosti, tudi nove obrazce za pridobitev gradbenega dovoljenja za nezahtevne objekte in za prijavo gradnje enostavnih objektov.

>> Z novelo Zakona o gospodarskih družbah lajšamo poslovanje podjetij
Vlada je sprejela predlog novele Zakona o gospodarskih družbah in ga posredovala v Državni zbor. S predlogom zakona želijo omogočiti enostavnejše ustanavljanje podjetij in podružnic tujih podjetij preko spletnih registrskih postopkov, bolj učinkovito izvedbo čezmejnih operacij ter korporativno upravljanje podjetij. S tem naj bi krepili učinkovitejše poslovno okolje za podjetja.

>> Predlog novele Zakona o industrijski lastnini za hitrejše in cenejše postopke
Vlada je sprejela predlog novele Zakona o industrijski lastnini in ga bo po rednem postopku poslala v obravnavo Državnemu zboru. Z novelo zakona želijo nekatere obstoječe postopke poenostaviti in poceniti ter slovensko ureditev še dodatno uskladiti z evropsko in mednarodno.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
25. marec 2023 Pravilnik o načinu vložitve zahtevkov za izplačilo dodatka COVID-19 za neposredno delo z obolelimi za COVID-19 
 
25. marec 2023 Uredba o pravilih pogojenosti 
 
25. marec 2023 Uredba o plačilih za okoljske in podnebne obveznosti, naravne ali druge omejitve ter Natura 2000 iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027 
 
25. marec 2023 Uredba o izvedbi intervencij kmetijske politike za leto 2023 
 
25. marec 2023 Uredba o ukrepih kmetijsko-okoljska-podnebna plačila, ekološko kmetovanje in plačila območjem z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 
 
28. marec 2023 Uredba o določitvi zneska trošarine za energente in električno energijo 
 
1. april 2023 Sklep o določitvi deležev odpadne embalaže za april, maj in junij 2023 
 
1. april 2023 Odredba o uskladitvi najnižje bruto urne postavke za opravljeno začasno ali občasno delo v kmetijstvu 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 34 - 36/2023
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Nova izhodišča za prenovo plačnega sistema predvidevajo postopnejše uvajanje
Vlada je sindikatom javnega sektorja predstavila spremenjena izhodišča za pogajanja o prenovi plačnega sistema, del katerih je tudi zamik uveljavitve nove plačne lestvice. Znotraj te časovnice po pojasnilih vlade obstaja nekaj manevrskega prostora.

 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE

     
 
>> IZ SODNE PRAKSE: Pravna veljavnost dejanj stečajnega dolžnika
Pravni posel ali drugo pravno dejanje stečajnega dolžnika, ki je bil opravljen brez soglasja sodišča, je ničen.

 
 
>> Sodbe slovenskih in evropskih sodišč lahko najdete v največji zbirki SODNE PRAKSE, ki vsebuje judikate ustavnega, vrhovnega, upravnega, višjih in evropskih sodišč s povezavami na ustrezne pravne podlage v zakonodaji.
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec marec potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   31
 
Delovni dnevi:   23
 
Praznični dnevi:   0
 
Delovne ure:   184
 
Povprečna bruto plača za mesec januar 2023:   2.144,72 €
 
in neto plača:   1.399,03 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.182,85 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.432,74 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2022:   2.023,92 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2023:   1.203,36 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
Lucija Uršič
Varstvo osebnih podatkov in novosti ZVOP-2 za računovodje 30. 03. 2023 10:00:00 249,90€ Naročilo
Tanja Bohl
Odpoved pogodb o zaposlitvi 11. 04. 2023 10:00:00 199,90€ Naročilo
doc. dr. Lidija Robnik
Računovodski in davčni vidik odloženih davkov 18. 04. 2023 09:00:00 249,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Priporočite brezplačen Tednik FinD-INFO!
Na povezavi lahko svojim prijateljem in sodelavcem priporočite brezplačno prejemanje Tednika FinD-INFO, ki vsako sredo prinaša nove aktualne davčno-računovodske in kadrovske članke, informacije o novih in spremenjenih predpisih, podatke za obračun plač, koristne informacije iz rokovnika, brezplačne spletne seminarje ter ostale aktualne in nove vsebine, ki jih najdete samo na portalu FinD-INFO.
 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.