c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
 
Marec 2022, številka 11 / letnik XIV.
 

Poslanci so prejšnji teden sprejeli spremembe zakona o dohodnini, ki med drugim prinašajo postopen dvig splošne davčne olajšave in s tem višje neto plače. Olajšava bo upoštevana že pri obračunu marčevske plače, prihodnje leto pa bo pri obračunu dohodnine narejen še poračun za januarsko in februarsko plačo.

V današnji osrednji temi izpostavljamo članek Z novimi interventnimi ukrepi do zamika roka predložitve letnih obračunov in energetskih pomoči, v katerem predstavljamo zadnje sprejete ukrepe za pomoč gospodarstvu in kmetijstvu za zmanjšanje obremenitev ob nastalih kriznih razmerah.

Finančna uprava pripravlja vlogo za pomoč gospodarstvu zaradi dviga cen energentov, ki bo na voljo predvidoma do konca marca, rok za oddajo pa je 15. april. Objavljeni sta bili dve spremembi dokumentov Rezidentstvo po ZDoh-2, ZDDPO-2 in po mednarodnih pogodbah in Davki za začetnike - fizične osebe, ki opravljajo dejavnost.

Najbolj brane vsebine na portalu v zadnjem tednu so bile: Obvestila o odmeri letnega dopusta v gospodarskih družbah, Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi s strani delodajalca, Knjiženje prihodkov poslovne enote v Avstriji, Kako bilance oddajo normiranci?, Investicijska olajšava in nakup električnega vozila samostojnega podjetnika in Rezidentstvo po ZDoh-2, ZDDPO-2 in po mednarodnih pogodbah.

Ne spreglejte napovedanih spletnih seminarjev Odpravnina, pravica do odpravnine in izračun (Tanja Bohl) in Novela Zakona o dohodnini in leto 2022 (Irena Kamenščak). Za naročnike portalov FinD-INFO in IUS-INFO je spremljanje spletnih seminarjev že vključeno v naročnino.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› SPREJETA ZAKONODAJA
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
OMEJEVALNI UKREPI zaradi destabilizacije razmer v Ukrajini
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Z novimi interventnimi ukrepi do zamika roka predložitve letnih obračunov in energetskih pomoči    
mag. Mojca Kunšek
   
Z namenom zmanjšanja obremenitev gospodarstva sta v zadnjih dneh stopila v veljavo Zakon o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov (ZUOPVCE) in Zakon o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu (ZUOPDCE). S slednjim se določajo energetski dodatki za gospodarstvo in kmetijstvo ter se zamikajo roki predložitve davčnih obračunov in letnih poročil gospodarskim družbam, samostojnim podjetnikom ter društvom.
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Obvestila o odmeri letnega dopusta v gospodarskih družbah
Podjetja morajo po zakonu vročiti obvestila o odmeri letnega dopusta za tekoče koledarsko leto vsem zaposlenim do 31. marca za tekoče leto. Predpriprava podatkov za odmero o letnem dopustu je osnova in izhodišče tudi za obračun in izplačilo regresa za letni dopust, ki ga morajo delodajalci obračunati in izplačati do 1. julija prav tako za tekoče koledarsko leto.

>> Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi s strani delodajalca
V delovnih razmerjih so odpovedi pogodb o zaposlitvi s strani delodajalca pogosta stvar. Bodisi, da si delodajalec ne more več “privoščiti” imeti zaposlenega delavca zaradi poslovnih razlogov, bodisi, da ugotovi, da delavec ni sposoben opravljati dela, za katerega sta se dogovorila s pogodbo o zaposlitvi, bodisi, da ugotovi, da je delavec kršil pogodbene obveznosti iz delovnega razmerja, bodisi, da ni uspešno opravil poskusnega dela, ipd.

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Knjiženje prihodkov poslovne enote v Avstriji
Zanima nas pravilno evidentiranje prihodkov iz poslovne enote v Avstriji. Podjetje ima v Avstriji poslovno enoto, ki je zavezanec za DDV. Kako torej matično podjetje iz Slovenije, ki je tudi zavezanec za DDV, pravilno poknjiži te prihodke (iztržke)?

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Investicijska olajšava in nakup električnega vozila samostojnega podjetnika
Prejeli smo vprašanje naročnika, ki ga zanima ali lahko samostojni podjetnik uveljavlja investicijsko olajšavo za osebni električni avtomobil, katerega bo dajal v najem (rent a car)?

>> Rezidentstvo po ZDoh-2, ZDDPO-2 in po mednarodnih pogodbah
Vrhovno sodišče RS je v dopuščeni reviziji zoper sodbo Upravnega sodišča RS, dne 2. februarja 2022 izdalo Sklep X Ips 65/2021.

 
 
 
     

 

NOVI_ZAKONI

SPREJETA ZAKONODAJA

     
 
>> Sprejeta dohodninska novela, ki prinaša višje neto plače
S 45 glasovi za in 40 proti so poslanci v petek z zamudo sprejeli predlog novele Zakona o dohodnini. O predlogu bi morali glasovati že decembra lani, a je bilo glasovanje prestavljeno. Kljub poznemu sprejemu bodo zakonske rešitve veljale že za to davčno leto.

>> Določene najvišje dovoljene drobnoprodajne cene naftnih derivatov
Vlada je na ponedeljkovi dopisni seji sprejela Uredbo o določitvi cen določenih naftnih derivatov, ki določa najvišjo dovoljeno drobnoprodajno ceno naftnih derivatov, in sicer za 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin (NMB 95) ta znaša 1,503 evra na liter in za dizelsko gorivo (dizel) 1,541 evra na liter.

 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 32 - 36 /2022
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na bodočo verzijo zakona:
 
 
26. februar 2022 Zakon o omejitvi in porazdelitvi valutnega tveganja med kreditodajalci in kreditojemalci kreditov v švicarskih frankih (ZOPVTKK) 
 
12. marec 2022 Odlok o finančnem nadomestilu zaradi vpliva povečanja cen mineralnih gnojil in energentov na kmetijsko pridelavo 
 
12. marec 2022 Uredba o omejevalnih ukrepih zaradi delovanja Rusije v povezavi z razmerami v Ukrajini in izvajanju uredb (EU) v zvezi s temi omejevalnimi ukrepi 
 
12. marec 2022 Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti (ZSDV) 
 
15. marec 2022 Uredba o določitvi cen določenih naftnih derivatov 
 
1. april 2022 Odredba o višini prispevkov za osebno dopolnilno delo 
 
1. april 2022 Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) 
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Plačilne storitve v 2021: Razlike v ponudbi in ceni paketov so velike
V Banki Slovenije so skupaj z bankami in hranilnicami oblikovali košarico storitev, ki odraža plačilne navade tipičnega komitenta. V posebni analizi ugotavljajo, da je bilo za to košarico storitev lani v povprečju treba nameniti 69,40 evra letno, kar je nekoliko manj kot leto prej. Pri tem razpon med najcenejšo in najdražjo banko ostaja zelo velik.

 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE

     
 
Podjemna pogodba in obveznost rezultata
Tožnik (podjemnik) se je pritožil zoper sodbo, s katero je sodišče prve stopnje zavrnilo njegov denarni zahtevek do toženca (naročnika) iz naslova opravljenega dela. Višje sodišče je pritožbo zavrnilo in pojasnilo, da je za presojo bistveno, ali je podjemnik dosegel končni rezultat, torej ali je posel (uspešno) opravil in s tem naročniku omogočil, da uresniči (končni) interes, zaradi katerega je naročnik z njim sploh sklenil pogodbo. Če podjemnik končnega rezultata ni dosegel, ni upravičen do nikakršnega plačila, ne glede na to, koliko dela in materiala je vložil v svoje delovanje, da bi dosegel končni rezultat.

 
 
>> Sodbe slovenskih in evropskih sodišč lahko najdete v največji zbirki SODNE PRAKSE, ki vsebuje judikate ustavnega, vrhovnega, upravnega, višjih in evropskih sodišč s povezavami na ustrezne pravne podlage v zakonodaji.
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec februar potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   28
 
Delovni dnevi:   19
 
Praznični dnevi:   1
 
Delovne ure:   160
 
Povprečna bruto plača za mesec december 2021:   2.064,12 €
 
in neto plača:   1.336,82 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.011,70 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.306,39 €
 
Minimalna plača od 1. 1. 2022:   1.074,43 € bruto
 
Minimalna plača do 31. 12. 2021:   1.024,24 € bruto
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni k prijavi na napovedane spletne seminarje, ali pa si oglejte zadnje izvedene spletne seminarje na portalu FinD-INFO in bogat arhiv posnetkov:

Napovedani spletni seminarji
Tanja Bohl
Odpravnina, pravica do odpravnine in izračun 22. 03. 2022 15:00:00 109,90€ Naročilo
Irena Kamenščak
Novela Zakona o dohodnini in leto 2022 7. 04. 2022 10:00:00 109,90€ Naročilo
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Priporočite brezplačen Tednik FinD-INFO!
Na povezavi lahko svojim prijateljem in sodelavcem priporočite brezplačno prejemanje Tednika FinD-INFO, ki vsako sredo prinaša nove aktualne davčno-računovodske in kadrovske članke, informacije o novih in spremenjenih predpisih, podatke za obračun plač, koristne informacije iz rokovnika, brezplačne spletne seminarje ter ostale aktualne in nove vsebine, ki jih najdete samo na portalu FinD-INFO.
 
© 1989-2022 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno s 158. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.