c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
April 2024, številka 14 / letnik XVI.
 
Finančna uprava RS je izdala prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za lansko leto. Rok za vložitev ugovora se izteče 29. aprila 2024. Rok za doplačilo premalo plačane dohodnine je 29. maj 2024, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na TRR do 29. maja 2024.

V tokratni tedenski osrednji temi izpostavljamo članek Po predlogu ZRev-2 tudi spremembe pri sklenitvi pogodbe z revizorjem, v katerem podrobneje pojasnjujemo noveliranje Zakona o revidiranju, ki sledi zahtevam po poročanju o trajnostnosti, kar bo imelo za posledico razkrivanje trajnostnostnih informacij v poslovnih poročilih nekaterih družb, prav tako pa zahtevo po revizorjevih zagotovilih, da so razkrite informacije pravilne.

Na eDavkih bo uveden nov obrazec Obvestilo o nezmožnosti odtegnitve obveznega zdravstvenega prispevka - OZP (REK-neOZP), ki bo izplačevalcem na voljo v aprilu 2024. V zadnjem tednu je FURS izdal spremenjeni pojasnili Olajšava za digitalni in zeleni prehod in Plačevanje davkov in drugih dajatev.

Med najbolj branimi članki na portalu so bili: Pribitek za kreditno oceno pri POM, Različna obravnava delavcev v primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi, Naknadna izdaja računa za dobavo blaga, Naložbe v zlato in Slovenija še dodatno spodbuja vlaganja tujih investitorjev.

Med zakonodajnimi novostmi izpostavljamo sprejeto direktivo, ki naj bi krepila vlogo potrošnika pri zelenem prehodu in že velja (od 26. marca). Državni zbor je sprejel spremembe Zakona o spodbujanju investicij, ki naj bi dodatno spodbujale tuje investitorje. Vlada je prejšnji teden predlagala dvig plačnih razredov v javnem sektorju za 3,36 odstotka v skladu s podpisanim dogovorom s sindikati javnega sektorja pred meseci in potrdila spremembe Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize ter ju posredovala Državnemu zboru.

Vabimo vas na aktualne spletne seminarje Analiza in branje bilanc za računovodje z Marijo Tomc Muc (9. 4. 2024), Kakšen je pravi račun za DDV namene z mag. Tanjo Urbanija (16. 4. 2024) in Blagajniško poslovanje v organizacijah in pri samostojnih podjetnikih z dr. Lidijo Robnik (23 .5. 2024). Za naročnike portala FinD-INFO je ogled spletnih seminarjev že vključen v naročnino.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› KADROVSKE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› DAVČNE NOVOSTI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
Finančna uprava izdala prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2023
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Po predlogu ZRev-2 tudi spremembe pri sklenitvi pogodbe z revizorjem    
mag. Mojca Kunšek
   
Do 8. aprila je v javni obravnavi predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o revidiranju, katerega glavni namen je poleg nekaterih dodatnih sprememb obstoječega Zakona o revidiranju (ZRev-2) tudi implementacija direktive Direktiva (EU) 2022/2464 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 14. decembra 2022 o spremembi Uredbe (EU) št. 537/2014, Direktive 2004/109/ES, Direktive 2006/43/ES in Direktive 2013/34/EU glede poročanja podjetij o trajnostnosti (v nadaljevanju: CSRD).
   
     
   
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Pribitek za kreditno oceno pri POM
Prejeli smo vprašanje naročnice, ki jo zanima kako izračunati obrestno mero za posojila med povezanimi osebami. Natančneje jo zanima kje pridobiti kreditno oceno.

>> Naložbe v zlato
Čeprav naj SRS 2024 ne bi predstavljali velikih sprememb v računovodenju ali terjali prerazvrščanj, pa so določena področja, ki to zahtevajo. Eno od takih so naložbe v zlato.

 
 
 
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Različna obravnava delavcev v primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi
Če je delavec, zaposlen za nedoločen čas, v primeru odpovedi obveščen o razlogih za odpoved, mora enako veljati tudi za delavca, zaposlenega za določen čas. Drugačna ureditev je namreč diskriminatorna do delavca, zaposlenega za določen čas, saj posega v njegovo temeljno pravico do učinkovitega pravnega sredstva.

>> Evropska sredstva za spodbujanje zaposlovanja
Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je izdalo dve odločitvi o podpori, ki spodbujata zaposlovanje, in sicer za projekt Spodbujanje zaposlovanja - Zaposli me+ in finančni prispevek za Javni razpis za sofinanciranje projektov socialne aktivacije+.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Naknadna izdaja računa za dobavo blaga
Družba je mesečni davčni zavezanec in v decembru smo spregledali ter pozabili izdati račun za blago. Ali se lahko izda račun za nazaj, za leto 2023, ki bi se ga upoštevalo v obračunu DDV v mesecu februarju in plačamo zamudne obresti? Račun - prihodke in obveznost za DDV bi poknjižili za leto 2023. Zanima nas, ali je družba s tem v prekršku?

>> eDavki zdaj omogočajo tudi kartično plačevanje in plačevanje z rešitvami mobilne telefonije
Finančna uprava je v sodelovanju z Upravo Republike Slovenije za javna plačila razširila nabor načinov plačila, ki se jih lahko uporabi v eDavkih. Poleg Flika in spletne banke Bank@net je v eDavkih od zdaj mogoče izvršiti spletno plačilo davkov tudi s karticami MasterCard, Visa, Maestro in Diners club ter rešitvami mobilne telefonije mBills in VALÚ Moneta.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Sprejeta direktiva, ki krepi vlogo potrošnika pri zelenem prehodu
26. marca 2024 je v veljavo stopila spremenjena direktiva Evropskega parlamenta in Sveta o krepitvi vloge potrošnikov za zeleni prehod. Direktiva stremi k preprečevanju zelenega zavajanja in zavajajočih informacij o trajnostnem blagu. Države članice EU imajo na voljo 24 mesecev za prenos novih pravil v nacionalno zakonodajo, uporabljati pa se bodo začela septembra 2026.

>> Slovenija še dodatno spodbuja vlaganja tujih investitorjev
Državni zbor je sprejel predlog sprememb in dopolnitev > Zakona o spodbujanju investicij. Po novem bo oddaja vloge po tem zakonu možna še pred registracijo gospodarske družbe v Sloveniji. Spodbudo pa bo lahko prejela tudi podružnica tujega podjetja s sedežem v EU. To je korak k debirokratizaciji in pomeni dodatno spodbudo tujim investitorjem za investicije v Sloveniji.

>> Uredba o standardni klasifikaciji dejavnosti 2024
V Uradnem listu RS št. 27/2024 z dne 29.3.2024 je bila objavljena Uredba o standardni klasifikaciji dejavnosti, ki dopolnjuje statistično klasifikacijo dejavnosti na način, da določa raven klasifikacije (podrazred), ki nadalje razčlenjuje raven razreda klasifikacije NACE Revizija 2.1. Veljavnost uredbe je do 1. 1. 2025.

>> Nova tarifna priloga h Kolektivni pogodbi dejavnosti bančništva Slovenije
V Uradnem listu RS št. 27/2024 z dne 29.3.2024 je bila objavljena Tarifna priloga h Kolektivni pogodbi dejavnosti bančništva Slovenije za obdobje od 1. 4. 2024 do 31. 12. 2024.

>> Vlada predlaga dvig plačnih razredov v javnem sektorju za 3,36 odstotka
Vlada je na 97. redni seji je določila besedilo predloga Zakona o spremembi Zakona o sistemu plač v javnem sektorju, s katerimi uresničujejo del pred meseci podpisanega dogovora s sindikati javnega sektorja o uskladitvi vrednosti plačnih razredov. V DZ spremembe zakona pošiljajo po skrajšanem postopku.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
1. januar 2024 Poročilo o gibanju plač za januar 2024 
 
1. februar 2024 Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, februar 2024 
 
30. marec 2024 Uredba o določitvi najvišje cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja 
 
30. marec 2024 Uredba o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini 
 
1. april 2024 Kolektivna pogodba dejavnosti bančništva Slovenije 
 
1. april 2024 Sklep o določitvi deležev odpadne embalaže za april, maj in junij 2024 
 
13. april 2024 Pravilnik o poslovanju sistema enotnega zakladniškega računa države oziroma občine 
 
16. maj 2024 Uredba o zagotavljanju pomoči pri vključevanju tujcev, ki niso državljani Evropske unije 
 
1. januar 2025 Uredba o standardni klasifikaciji dejavnosti 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 27 - 28/2024
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Država poslovala s primanjkljajem
Sektor država je v lanskem zadnjem četrtletju ustvaril 429 milijonov EUR primanjkljaja, kar je predstavljalo 2,6 % BDP. Konsolidirani bruto dolg države je znašal 43.670 milijonov EUR ali 69,2 % BDP.

 
 
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Inflacija v marcu 2024  
 
- na mesečni ravni:   0,2 %
 
- na letni ravni:   3,6 %
 
 
 
TOM v aprilu 2024  
 
- na mesečni ravni:   0,3 %
 
- na letni ravni:   3,72 %
 
 
 
Pri obračunu plač za mesec marec potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   31
 
Delovni dnevi:   21
 
Praznični dnevi:   0
 
Delovne ure:   168
 
Povprečna bruto plača za mesec januar 2024:   2.317,82 €
 
in neto plača:   1.477,34 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.364,46 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.533,82 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2023:   2.220,95 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2024:   1.253,90 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni k prijavi na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
Marija Tomc Muc
Analiza in branje bilanc za računovodje 9. 04. 2024 10:00:00 199,90€ Naročilo
mag. Tanja Urbanija
Kakšen je pravi račun za DDV namene 16. 04. 2024 10:00:00 199,90€ Naročilo
doc. dr. Lidija Robnik
Blagajniško poslovanje v organizacijah in pri samostojnih podjetnikih 23. 05. 2024 10:00:00 249,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Zakon o gospodarskih družbah z novelo ZGD-1L
Knjiga Zakon o gospodarskih družbah z novelo ZGD-1L z uvodnimi pojasnili prof. dr. Saše Preliča in prof. dr. Jerneje Prostor prinaša podrobna pojasnila o tako imenovanih digitalizacijski direktivi in mobilnostni direktivi, ki sta bili podlaga za sprejem novele ZGD-1L, ter njune vsebinske implementacije v slovenski pravni red. S to novelo se posodobljajo pravila evropskega prava družb. Čeprav novela ni obsežna, med drugim uvaja nove institute na področju statusnopravnih preoblikovanj, in sicer čezmejne delitve in čezmejna preoblikovanja. V knjigi je besedilo Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1), v katerem so jasno označene spremembe, ki jih uzakonja novela ZGD-1L, uvodno besedilo pa prinaša pregleden povzetek vseh zadnjih posodobitev statusnopravne zakonodaje.
 
© 1989-2024 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.