c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
Marec 2024, številka 13 / letnik XVI.
 
Zaključuje se obdobje priprav in oddaje letnih računovodskih poročil ter davčnega obračuna za preteklo poslovno leto. Glede na to, da je letos 31. 3. 2024 nedelja, sledi pa praznični ponedeljek, 1. 4. 2024, je tako skrajni rok za oddajo 2. 4. 2024 (za vse gospodarske družbe, samostojne podjetnike, društva ipd.).

V tokratni tedenski osrednji temi izpostavljamo statusna preoblikovanja podjetji, tokrat je v fokusu Oddelitev podjetja, pri čemer postopkovna pravila za oddelitev podrobneje določajo zakonske določbe in računovodski standardi.

FURS je zaradi večjega števila vprašanj glede možnosti uporabe poenostavitve za tristranske posle v povezavi s sodbo sodišča EU C-247/21 pripravil pojasnilo: Možnost uporabe poenostavitve za tristranske posle. V zadnjem tednu so izdali tudi Seznam veljavnih mednarodnih pogodb o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka in premoženja za 2024 in spremenjeno pojasnilo Povračila stroškov in drugi dohodki iz delovnega razmerja.

Med najbolj branimi članki na portalu so bili: Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi zaradi predložitve lažnih podatkov ali dokazil o izpolnjevanju pogojev za opravljanje dela, Inšpekcijski nadzor in globe po Zakon o delovnih razmerjih in po Zakonu o inšpekciji dela in Popravki izdanih računov so dovoljeni.

Med novostmi v zakonodaji izpostavljamo sprejet zakon za razdelitev računalnikov, ki jih je kupilo ministrstvo za digitalno preobrazbo in javno obravnavo predloga novele Zakona o revidiranju, katerega glavni namen je implementacija direktive CSRD. V UL RS, št. 24/2024 je bil objavljeni Dodatek št. 7 h Kolektivni pogodbi za dejavnost kovinskih materialov in livarn Slovenije, v UL RS, št. 26/2024 pa Aneks številka 3 h Kolektivni pogodbi dejavnosti trgovine Slovenije, ki podaljšuje veljavnost te kolektivne pogodbe do 30. junija 2024.

Vabimo vas na aktualne spletne seminarje: Obdavčitev »influencerjev« z Natalijo Kunstek (28. 3. 2024), Analiza in branje bilanc za računovodje z Marijo Tomc Muc (9. 4. 2024) in Kakšen je pravi račun za DDV namene z mag. Tanjo Urbanija (16. 4. 2024). Za naročnike portala FinD-INFO je ogled spletnih seminarjev že vključen v naročnino.

Želimo vam vesele velikonočne praznike in vas vabimo k pregledu tedenskih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
V petek, 29. marca 2024, banke in hranilnice v evroobmočju ne bodo izvajale medbančnega plačilnega prometa.
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Oddelitev podjetja    
Darinka Meško, mag., preizkušena notranja revizorka, državna notranja revizorka
   
Statusna preoblikovanja podrobneje obravnavajo Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1), Zakon o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2), vključno s postopkovnimi pravili, ki jih določa Zakon o davčnem postopku (ZDavP-2) in računovodski standardi (SRS ali MSRP, odvisno od podlage, ki jo za računovodenje uporablja organizacija).
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Inšpekcijski nadzor in globe po Zakonu o delovnih razmerjih in po Zakonu o inšpekciji dela
Inšpekcijski nadzor delovnih razmerij je eden izmed pomembnejših državnih nadzorov za normalno delovanje gospodarstva, socialne države in družbe nasploh. Razlog za to je sama narava delovnega razmerja, v katerem sta glavna protagonista subjekta z zelo različnima položajema in interesoma.

>> Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi zaradi predložitve lažnih podatkov ali dokazil o izpolnjevanju pogojev za opravljanje dela
Delavec in delodajalec lahko izredno odpovesta pogodbo o zaposlitvi, če obstajajo razlogi, določeni z zakonom, in če ob upoštevanju vseh okoliščin in interesov obeh pogodbenih strank ni mogoče nadaljevati delovnega razmerja do izteka odpovednega roka oziroma do poteka časa, za katerega je bila sklenjena pogodba o zaposlitvi, kot to izhaja iz prvega odstavka 109. člena Zakon o delovnih razmerjih.

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> AJPES: Podaljšanje delovnega časa tehnične pomoči pred datumom zaključka oddaje letnih poročil
AJPES obvešča, da bo za uporabnike portala AJPES omogočena tehnična pomoč do 18. ure pred datumom zaključka oddaje letnih poročil in sicer v dneh 29. 3. in 2. 4. 2024.

>> Slovenski BDP na kupno moč leta 2023 na 91 odstotkih EU povprečja, zrasel je za odstotno točko
BDP na prebivalca, izražen v standardih kupne moči, se je lani v EU-ju gibal od 36 odstotkov pod povprečjem EU-ja do 140 odstotkov nad njim. Najnižji je bil v Bolgariji, najvišji pa v Luksemburgu. V Sloveniji je znašal 91 odstotkov povprečja.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Popravki izdanih računov so dovoljeni
Zanima nas, ali so popravki na izdanih računih do oddaje obračuna DDV in ostalih poročil dovoljeni? Večkrat se nam namreč zgodi, da je pri izdanem računu narejena kakšna manjša napaka. Ali lahko v takem primeru že poknjižen račun v sistemu samo popravimo ter izpis enakega računa ponovno pošljemo stranki, v kolikor se stranka seveda strinja. Ali bi morali za vsak tak popravek stornirati račun in narediti novega?

>> Pojasnilo FURS: Možnost uporabe poenostavitve za tristranske posle
Na podlagi večjega števila vprašanj glede možnosti uporabe poenostavitve za tristranske posle v povezavi s sodbo sodišča EU C-247/21 je FURS 21. marca izdal pojasnilo.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Sprejet zakon za razdelitev računalnikov, ki jih je kupilo ministrstvo za digitalno preobrazbo
DZ je sprejel zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, ki daje podlago za razdelitev računalnikov, kupljenih s strani ministrstva za digitalno preobrazbo. Poslanci so nadalje zavrnili predlog NSi-ja za referendum o energetskem zakonu.

>> Sprememba cen naftnih derivatov
V Uradnem listu RS, št. 25/2024 z dne 25.3.2024 je bila objavljena Uredba o spremembi Uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki določa najvišjo dovoljeno višino marže za dizel 0,0783 evra/liter ter 0,0794 evra/liter za neosvinčen motorni bencin (NMB-95). Najvišja dovoljena višina marže za ekstra lahko kurilno olje (KOEL) ostaja nespremenjena. Z ukrepom se omejuje vpliv na inflacijo.

>> Podaljšanje veljavnosti KP za dejavnost trgovine za 3 mesece
V Uradnem listu RS, št. 26/2024 z dne 26. 3. 2024 je bil objavljen Aneks številka 3 h Kolektivni pogodbi dejavnosti trgovine Slovenije, ki podaljšuje veljavnost te kolektivne pogodbe do 30. junija 2024. Po prenehanju veljavnosti te kolektivne pogodbe se do sklenitve nove se še naprej uporabljajo določbe normativnega dela te kolektivne pogodbe, vendar najdlje do 31. 3. 2025.

>> Spremembe najnižjih plač in regresa za letni dopust po KP za dejavnost kovinskih materialov in livarn
V Uradnem listu RS, št. 24/2024 z dne 22. 3. 2024 je bil objavljen Dodatek št. 7 h Kolektivni pogodbi za dejavnost kovinskih materialov in livarn Slovenije, v katerem so objavljeni za 10 % višji zneski najnižjih osnovnih plač, ki veljajo od 1. 3. 2024. Najnižji polni znesek regresa za letni dopust pa znaša 1.400 evrov. Z novelo Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1D) se je spremenil 18. člen, ki določa odpoved pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga.

>> Predlog novele Zakona o revidiranju v javni obravnavi
Ministrstvo za finance je dne 21.3.2024 v javno obravnavo posredovalo predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o revidiranju (e-demokracija), katerega glavni namen je implementacija direktive CSRD, poleg tega so vanj dodane nekatere dodatne spremembe obstoječega Zakona o revidiranju.

>> Javna obravnava predloga Uredbe o izvajanju podpore za projekte Evropskega partnerstva za inovacije
V javni razpravi je predlog Uredbe o izvajanju intervencije podpora za projekte EIP iz Strateškega načrta skupne kmetijske politike (SN SKP) 2023-2027. Uredba je namenjena podpori za izvajanje projektov Evropskega partnerstva za inovacije (EIP) na področju kmetijske produktivnosti in trajnosti iz 77. člena Uredbe (EU) 2021/2115.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
23. marec 2024 Kolektivna pogodba za dejavnost kovinskih materialov in livarn Slovenije 
 
23. marec 2024 Pravilnik o določitvi dodatka za povečan obseg dela za posebne obremenitve 
 
23. marec 2024 Pravilnik o evidenci krajinskih značilnosti za pogojenost in ukrepe kmetijske politike 
 
26. marec 2024 Uredba o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov 
 
6. april 2024 Uredba o enkratnem nadomestilu občini za spodbujanje uvajanja vetrnih proizvodnih naprav 
 
6. april 2024 Uredba o upravnem poslovanju 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 24 - 26/2024
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Gospodarstvu letos na voljo preko 512 milijonov evrov povratnih sredstev
Slovenska izvozna in razvojna banka (SID banka) in Slovenski podjetniški sklad (SPS) bosta v sodelovanju z gospodarskim ministrstvom do konca leta omogočila preko 512 milijonov evrov ugodnih posojil in različnih finančnih instrumentov za tehnološki razvoj, kapitalsko utrjevanje, likvidnost in omilitev kriznih okoliščin.

 
 
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec marec potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   31
 
Delovni dnevi:   21
 
Praznični dnevi:   0
 
Delovne ure:   168
 
Povprečna bruto plača za mesec januar 2024:   2.317,82 €
 
in neto plača:   1.477,34 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.364,46 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.533,82 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2023:   2.220,95 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2024:   1.253,90 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
Natalija Kunstek
Obdavčitev »influencerjev« 28.3.2024 10:00:00 139,90€ Naročilo
Marija Tomc Muc
Analiza in branje bilanc za računovodje 9.4.2024 10:00:00 199,90€ Naročilo
mag. Tanja Urbanija
Kakšen je pravi račun za DDV namene 16.4.2024 10:00:00 199,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Priporočite brezplačen Tednik FinD-INFO!
Na povezavi lahko svojim prijateljem in sodelavcem priporočite brezplačno prejemanje Tednika FinD-INFO, ki vsako sredo prinaša nove aktualne davčno-računovodske in kadrovske članke, informacije o novih in spremenjenih predpisih, podatke za obračun plač, koristne informacije iz rokovnika, brezplačne spletne seminarje ter ostale aktualne in nove vsebine, ki jih najdete samo na portalu FinD-INFO.
 
© 1989-2024 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.