c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
Marec 2024, številka 12 / letnik XVI.
 
Evropske finančne ustanove letošnji teden denarja posvečajo osveščanju o vse bolj razširjenih spletnih prevarah. Število goljufij v virtualnem svetu namreč stalno narašča, prevare pa so vse bolj izpopolnjene. Združenje bank predlaga finančno opismenjevanje. Objavljeno je tudi polletno poročilo o kibernetskih incidentih in napadih, ki izpostavlja spletno ribarjenje (phishing) kot najpogostejši tip napada, med vdori pa je najpogostejša zloraba neprivilegiranega računa.

V tokratni tedenski osrednji temi izpostavljamo rok za odmero letnega dopusta za tekoče koledarsko leto, saj morajo delodajalci na podlagi 2. odstavka 160. člena Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) obvestiti svoje zaposlene o odmeri najkasneje do 31. marca. Pri tem delodajalec lahko uporabi tudi elektronsko obvestilo, ki ga pošlje na elektronski naslov zaposlenega, ki ga zagotavlja in uporabo nalaga delodajalec.

FURS poziva zavezance k prijavi dohodkov, ki izvirajo iz poslovanja preko spletnih platform, saj se 2. aprila 2024 izteče rok za oddajo obračuna davka od dohodkov pravnih oseb (DDPO) in obračuna akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti (DohDej). V zadnjem tednu so izdali tudi spremenjeni pojasnili Stalna poslovna enota nerezidenta in Avtomatična izmenjava informacij o finančnih računih za namene obdavčevanja.

Med najbolj branimi članki na portalu so bili: Kdaj in zakaj je smiselno začeti postopek prodaje kapitalske naložbe?, Napotitev državljanov iz tretjih držav v RS preko evropskih agencij, Raziskava o dostopnosti finančnih virov, Registracija dejavnost in članek iz sodne prakse Priznavanje pokojninske dobe.

Med novostmi v zakonodaji izpostavljamo okoljski noveli Zakona o varstvu okolja (ZVO-2) in Zakona o urejanju prostora (ZUreP-3). V Uradnem listu RS, št. 23/2024 je bil objavljeni Sklep o usklajenih zneskih vajeniških nagrad, ki se uskladijo od 1. marca 2024.

Vljudno vas vabimo na novo razpisane spletne seminarje: Obdavčitev »influencerjev« z Natalijo Kunstek (28. 3. 2024), Analiza in branje bilanc za računovodje z Marijo Tomc Muc (9. 4. 2024) in Kakšen je pravi račun za DDV namene z mag. Tanjo Urbanija (16. 4. 2024). Za naročnike portala FinD-INFO je ogled spletnih seminarjev že vključen v naročnino.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
Izvajanje plačilnih storitev na dan 29. marca 2024
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Do 31. marca je potrebno zaposlene obvestiti o odmeri letnega dopusta    
mag. Mojca Kunšek
   
Približuje se 31. marec, ko morajo delodajalci v skladu z 2. odstavkom 160. člena Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) svoje zaposlene obvestiti o odmeri letnega dopusta za tekoče koledarsko leto. Pri tem delodajalec lahko uporabi tudi elektronsko obvestilo, ki ga pošlje na elektronski naslov zaposlenega, ki ga zagotavlja in uporabo nalaga delodajalec.
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Napotitev državljanov iz tretjih držav v RS preko evropskih agencij
Zaradi kadrovske problematike je vse bolj pogosta rešitev pridobivanja kadra iz agencij. Na ta način marsikateri delodajalec reši izvedbo svojega načrtovanega dela ali projektnih dolžnosti, ki jih ima. S tovrstno problematiko se ne srečujejo le podjetja v Republiki Sloveniji, ampak tudi podjetja v Evropski uniji.

>> Letošnji regres zaposleni v javnem sektorju prejeli tri mesece prej kot običajno
V skladu z dogovorom, ki so ga vlada in sindikati sklenili konec lanskega leta, se izteka rok, ko mora biti zaposlenim v javnem sektorju izplačan letošnji regres za letni dopust. Omenjeni dogovor je namreč predvidel izplačilo najpozneje do 14. marca.

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Kdaj in zakaj je smiselno začeti postopek prodaje kapitalske naložbe?
Prispevek predstavlja celovit vpogled v procese nakupa in prodaje deležev v gospodarskih družbah. Razčlenjuje ključne razloge, zaradi katerih družbeniki ali delničarji posegajo po poslovnih transakcijah, osvetljuje postopek nakupa in prodaje, poudarja pomen strukturiranja pogodb, skrbnega pregleda in obvladovanja tveganj. Posebno pozornost namenja tudi davčnim vidikom prodaje kapitalskih naložb.

>> AJPES: Najpogostejše težave pri oddaji letnih poročil
Ker na AJPES zaznavajo povečan obseg težav pri predložitvi letnih poročil, so pripravili opis najpogostejših težav in predloge rešitev.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Poziv k prijavi dohodkov, ki izvirajo iz poslovanja preko spletnih platform
Ker se 2. aprila 2024 izteče rok za oddajo obračuna davka od dohodkov pravnih oseb (DDPO) in obračuna akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti (DohDej), zavezance, ki s poslovanjem preko spletnih platform in dosegajo dohodke iz naslova opravljanja dejavnosti, pozivamo, da prejete dohodke vključijo v svoje davčne obračune.

>> Registracija dejavnosti
Stranka ima dopolnilno dejavnost na kmetiji (MHE - mala hidroelektrarna), je DDV zavezanec in vodi evidence po normirancu. Dopolnilna dejavnost je vezana na njegovo davčno številko. Oseba se želi zaposliti na svoj s.p., ker ne more izstavljati računov za svojo storitveno dejavnost (gradbeništvo). Zanima nas, kako izvesti preoblikovanje v omenjenem primeru?

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Sklep o usklajenih zneskih vajeniških nagrad
Na podlagi objavljenega indeksa rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju januar-december preteklega leta so se v skladu s prvim odstavkom 3. člena Zakona o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji (ZUTPG) in četrtim odstavkom 20. člena Zakona o vajeništvu (ZVaj) uskladili zneski vajeniških nagrad, ki od 1. marca 2024 znašajo za 1. letnik 303,72 evra, za 2. letnik 364,47 evra in za 3. letnik 485,96 evra.

>> Začel je veljati pravilnik o koncesijah na področju dolgotrajne oskrbe
Začel je veljati pravilnik o koncesijah na področju dolgotrajne oskrbe. Določa podrobnejše pogoje za pridobitev in opravljanje koncesije na tem področju in opredeljuje dokazila o njihovem izpolnjevanju, možnost kasnejše dopolnitve in način izpolnitve.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
15. marec 2024 Kolektivna pogodba za poštne in kurirske dejavnosti 
 
16. marec 2024 Uredba o enotni metodologiji in obrazcih za obračun in izplačilo plač v javnem sektorju 
 
20. marec 2024 Sklep o usklajenih zneskih vajeniških nagrad 
 
20. marec 2024 Zakon o urejanju prostora (ZUreP-3) 
 
1. april 2024 Stanovanjski zakon (SZ-1) 
 
1. april 2024 Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC-1) 
 
3. april 2024 Zakon o varstvu okolja (ZVO-2) 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 22 - 23/2024
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Spletne prevare so vse bolj prefinjenje. Združenje bank predlaga finančno opismenjevanje.
Evropske finančne ustanove letošnji teden denarja posvečajo osveščanju o vse bolj razširjenih spletnih prevarah. Število goljufij v virtualnem svetu namreč stalno narašča, prevare pa so vse bolj izpopolnjene, lokalizirane in personalizirane.

 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE

     
 
>> Priznavanje pokojninske dobe
Pri dodelitvi pokojnine se mora upoštevati tudi doba za vzgojo otrok, tudi če ta oseba ni plačevala prispevkov za pokojninsko zavarovanje niti pred navedeno dobo za vzgojo niti neposredno po njej.

 
 
>> Sodbe slovenskih in evropskih sodišč lahko najdete v največji zbirki SODNE PRAKSE, ki vsebuje judikate ustavnega, vrhovnega, upravnega, višjih in evropskih sodišč s povezavami na ustrezne pravne podlage v zakonodaji.
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec februar potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   29
 
Delovni dnevi:   20
 
Praznični dnevi:   1
 
Delovne ure:   168
 
Povprečna bruto plača za mesec december 2023:   2.348,32 €
 
in neto plača:   1.529,86 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.328,74 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.519,48 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2023:   2.220,95 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2024:   1.253,90 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
Natalija Kunstek
Obdavčitev »influencerjev« 28.3.2024 10:00:00 139,90€ Naročilo
Marija Tomc Muc
Analiza in branje bilanc za računovodje 9.4.2024 10:00:00 199,90€ Naročilo
mag. Tanja Urbanija
Kakšen je pravi račun za DDV namene 16.4.2024 10:00:00 199,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Je za pravico do dostopa do lastnih osebnih podatkov ustrezno poskrbljeno?
Informacijski pooblaščenec začenja akcijo na temo pravice do dostopa do lastnih osebnih podatkov. Namen akcije, ki se bo zaključila jeseni, je oceniti, kako organizacije to pravico izvajajo in katera področja pri tem zahtevajo dodatno pozornost.
 
© 1989-2024 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.