c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
Marec 2024, številka 11 / letnik XVI.
 
V evrskem območju je nakazano zmerno krčenje gospodarske aktivnosti v začetku letošnjega leta, v Sloveniji pa se kaže nadaljevanje rasti gospodarske aktivnosti, ki je bila nekoliko nižja kot ob koncu preteklega leta; nižja je tudi inflacija. Trg dela je še naprej razmeroma robusten, rast povprečne bruto plače pa visoka.

V tokratni tedenski osrednji temi obravnavamo Posebnosti predložitve letnega poročila za leto 2023, ki ga bo treba do 31. marca predložiti na AJPES (razen izjem).

ZZZS obvešča, da je prišlo do spremembe tolmačenja glede najvišjega nadomestila plače med začasno zadržanostjo od dela, kar spreminja parametre in določa poračun za nazaj.

FURS sporoča, da morajo zavezanci, ki so se prijavili v eVročanje, potrditi svoj elektronski naslov, zato da bo lahko FURS izvajal obveščanje o odloženih dokumentih v eDavke. V zadnjem tednu je bilo izdano tudi spremenjeno pojasnilo Povračila stroškov in drugi dohodki iz delovnega razmerja.

Med najbolj branimi članki na portalu so bili: Slovenski računovodski standardi 2024, Izjeme pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi delavcem pred upokojitvijo, Zaposlitev in plačilo dohodnine v tujini - knjiženje, Kako lahko tuja podjetja opravljajo pridobitno dejavnost v Sloveniji? in članek iz sodne prakse Obdavčitev »drugega dohodka«.

Med novostmi v zakonodaji izpostavljamo novi Zakon o državnih blagovnih rezervah, ki sledi spremenjenim razmeram na trgu. V Uradnem listu RS, št. 19/2024 sta bili objavljeni Povprečna letna stopnja davka in prispevkov, ki se obračunavajo in plačujejo od plač v Republiki Sloveniji in spremenjena Odredba o višini prispevkov za osebno dopolnilno delo, ki določa novo višino vrednotnice s 1. aprilom 2024.

Vljudno vas vabimo na spletna seminarja v marcu: Letni dopust in regres s Tanjo Bohl (15. 3. 2024) in Obdavčitev »influencerjev« z Natalijo Kunstek (28. 3. 2024). Za naročnike portala FinD-INFO je ogled spletnih seminarjev že vključen v naročnino.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› KADROVSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
Podjetniki in podjetja: ne pozabite na oddajo obračuna DDPO in DohDej za leto 2023
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Posebnosti predložitve letnega poročila za leto 2023    
mag. Mojca Kunšek
   
Tako kot vsako leto je tudi za leto 2023 v skladu s 54. členom Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1) potrebno poslovne knjige enkrat letno zaključiti ter predložiti letno poročilo Agenciji RS za javnopravne evidence in storitve (AJPES) (razen izjem).
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Izjeme pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi delavcem pred upokojitvijo
Delodajalec ne sme delavcu, ki je dopolnil starost 58 let ali delavcu, ki mu do izpolnitve pogojev za starostno upokojitev manjka do pet let pokojninske dobe, brez njegovega pisnega soglasja odpovedati pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga, dokler delavec ne izpolni pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine, kot to izhaja iz prvega odstavka 114. člena Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1).

>> Načrtovana ukinitev zbiranja podatkov na obrazcu ZAP/M in pravilnost poročanja na obrazcu REK-O
Na AJPES in Statističnem uradu RS si prizadevajo za zmanjšanje administrativnih bremen in načrtovano ukinitev zbiranja podatkov statističnega raziskovanja »Plače zaposlenih pri pravnih osebah (ZAP/M)«, zato so pripravili naslednja pojasnila.

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Slovenski računovodski standardi 2024
Strokovni svet Slovenskega inštituta za revizijo je 15. novembra 2023 sprejel Slovenske računovodske standarde 2024, ki so bili objavljeni v Uradnem listu Republike Slovenije, št. 129/2023 z dne 20.12.2023 in ki so se pričeli uporabljati s 1. januarjem 2024.

>> Najvišje nadomestilo - sprememba tolmačenja - mesečna sprememba parametra, poračuni za nazaj
ZZZS obvešča, da so od pristojnega ministrstva prejeli spremenjeno mnenje glede izvajanja tretjega odstavka 34. člena ZIUZDS, ki določa, da ne glede na tretji stavek sedmega odstavka 31. člena ZZVZZ nadomestilo ne more biti višje od dvainpolkratnika zadnje znane povprečne mesečne bruto plače v Republiki Sloveniji, kot jo ugotovi Statistični urad Republike Slovenije.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Zaposlitev in plačilo dohodnine v tujini - knjiženje
Slovensko podjetje zaposluje delavce, ki delajo pretežno v Nemčiji. Servis jim vsak mesec posreduje znesek plačanega davka (dohodnine od plač) v tujini in ta znesek prikažemo na plačilni listi kot plačan davek v tujini. To pomeni, da se pri nas zmanjša plačilo dohodnine za delavca. Zanima nas pravilen način knjiženja in ali bi se ta plačan davek v tujini moral pri nas obravnavati pri delavcu kot odtegljaj.

>> Ste se prijavili v eVročanje? Ste potrdili svoj elektronski naslov?
V eVročanje je prijavljenih že več kot 270.000 fizičnih oseb, ki bodo dokumente Finančne uprave prejemale izključno v eDavke. Od teh jih nekaj več kot 46.000 še ni potrdilo elektronskega naslova za obveščanje o odloženih dokumentih v eDavke. Če ste med njimi, vas prosimo, da potrdite svoj elektronski naslov.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Nova višina vrednotnice za osebno dopolnilno delo
V Uradnem listu RS št. 19/24 je bila 8. marca 2024 objavljena nova Odredba o višini prispevkov za osebno dopolnilno delo. Nova višina vrednotnice s 1. aprilom 2024 znaša 12,93 evra.

>> Novi Zakon o državnih blagovnih rezervah sledi spremenjenim razmeram na trgu
Državni zbor je sprejel novi Zakon o državnih blagovnih rezervah, ki sledi spremenjenim razmeram na trgu. Zakon razlikuje med blagovnimi rezervami za osnovno preskrbo in varnostne zaloge nafte in naftnih derivatov, določa postopke uporabe blagovnih rezerv in krepi vlogo resornih ministrstev pri načrtovanju državnih blagovnih rezerv.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
1. marec 2024 Sklep o uskladitvi in zneskih dodatka za pomoč in postrežbo od 1. marca 2024 
 
1. marec 2024 Sklep o uskladitvi in zneskih invalidnin za telesno okvaro od 1. marca 2024 
 
8. marec 2024 Povprečna letna stopnja davka in prispevkov, ki se obračunavajo in plačujejo od plač v Republiki Sloveniji 
 
9. marec 2024 Pravilnik o financiranju šole v naravi 
 
9. marec 2024 Uredba o intervenciji dobrobit živali iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027 za leto 2024 
 
9. marec 2024 Uredba o skupnih določbah za izvajanje intervencij razvoja podeželja, ki niso vezane na površino ali živali, iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027 
 
12. marec 2024 Uredba o določitvi zneska trošarine za energente in električno energijo 
 
1. april 2024 Odredba o uskladitvi najnižje bruto urne postavke za opravljeno začasno ali občasno delo v kmetijstvu 
 
1. april 2024 Odredba o višini prispevkov za osebno dopolnilno delo 
 
1. april 2024 Sklep o določitvi prispevkov za posebne primere zavarovanja 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 19 - 21/2024
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> V prvem četrtletju nadaljevanje rasti gospodarske aktivnosti
Podatki za evrsko območje nakazujejo zmerno krčenje gospodarske aktivnosti v začetku letošnjega leta in nadaljevanje postopnega umirjanja inflacije. V Sloveniji podatki ob raznolikih razmerah po dejavnostih kažejo na solidno četrtletno gospodarsko rast, ki pa je nekoliko nižja kot ob koncu preteklega leta; nižja je tudi inflacija. Trg dela je še naprej razmeroma robusten, rast povprečne bruto plače pa visoka.

 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE

     
 
>> IZ SODNE PRAKSE: Obdavčitev »drugega dohodka«
V okvir obdavčitve z dohodnino »drugega dohodka« po 11. točki tretjega odstavka 105. člena Zakona o dohodnini (ZDoh-2) ne spada tudi obdavčitev prejemka, za katerega ni ugotovljeno, da bi bil dosežen z aktivnostjo davčnega zavezanca in s ciljem povečanja premoženja.

 
 
>> Sodbe slovenskih in evropskih sodišč lahko najdete v največji zbirki SODNE PRAKSE, ki vsebuje judikate ustavnega, vrhovnega, upravnega, višjih in evropskih sodišč s povezavami na ustrezne pravne podlage v zakonodaji.
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec februar potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   29
 
Delovni dnevi:   20
 
Praznični dnevi:   1
 
Delovne ure:   168
 
Povprečna bruto plača za mesec december 2023:   2.348,32 €
 
in neto plača:   1.529,86 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.328,74 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.519,48 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2023:   2.220,95 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2024:   1.253,90 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
Tanja Bohl
Letni dopust in regres 15.3.2024 10:00:00 199,90€ Naročilo
Natalija Kunstek
Obdavčitev »influencerjev« 28.3.2024 10:00:00 139,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Kako lahko tuja podjetja opravljajo pridobitno dejavnost v Sloveniji?
Poslovni svet je čedalje bolj globaliziran, nastanek nadnacionalnih in medvladnih organizacij, kot sta denimo Evropska Unija ali EFTA (Evropsko združenje za prosto trgovino) pa je le še pospešilo internacionalizacijo oziroma globalizacijo poslovanja.
 
© 1989-2024 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.