c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
Marec 2024, številka 10 / letnik XVI.
 
Meje dohodkov za letne pravice ter zneski otroškega dodatka, državne štipendije in njenih dodatkov so se uskladili z rastjo cen življenjskih potrebščin od januarja do decembra lani, ki je bila 4,2 odstotna. Višja je tudi subvencija študentske prehrane.

Približuje se 31. marec, skrajni rok, do katerega mora delodajalec delavce pisno obvestiti o odmeri letnega dopusta za tekoče koledarsko leto. Zato tokrat osrednjo tedensko temo namenjamo letnemu dopustu in regresu, ki ju štejemo med temeljne delovnopravne pravice in katerima se delavec ne more odpovedati, saj ju pridobi z dnevom sklenitve pogodbe o zaposlitvi.

Bliža se tudi rok za oddajo obračuna DDPO in obračuna DohDej za leto 2023 za podjetja in podjetnike, so sporočili iz FURS. Oba obračuna je mogoče oddati le elektronsko prek sistema eDavki. Objavljena je najnižja osnova za obračun prispevkov za socialno varnost za osebe v delovnem razmerju za izplačila od 1. 3. 2024 do 28. 2. 2025 in znaša 1.332,57 evrov. V zadnjem tednu je FURS med drugim izdal tudi novi oz. spremenjeni pojasnili, in sicer: Povrhnji davek - splošne in postopkovne določbe in Mehanizem obrnjene davčne obveznosti v določenih sektorjih.

Med najbolj branimi članki na portalu so bili: Prehrana, vključena v osnovno plačo, Dajanja zagotovil o trajnostnosti za leto 2023, Prevara pri nakazilu zneska v tujino - knjiženje, Letno poročanje samostojnih podjetnikov 2023 (2. del), Oproščena dejavnost - zdravstvene storitve in članek iz sodne prakse Nezdružljivost funkcije.

Na zakonodajnem področju izpostavljamo osnutek Uredbe o načinu ugotavljanja pogojev in meril za dodelitev investicijskih spodbud ter pogojev za strateško investicijo, ki ga je pripravilo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport in ga posredovalo v javno obravnavo.

Vljudno vas vabimo na marčevske spletne seminarje: Spremembe SRS 2024 z Ido Kavčič (12. 3. 2024), Letni dopust in regres s Tanjo Bohl (15. 3. 2024) in Obdavčitev »influencerjev« z Natalijo Kunstek (28. 3. 2024). Za naročnike portala FinD-INFO je ogled spletnih seminarjev že vključen v naročnino.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› KADROVSKE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
Obvestilo za podjetnike in podjetja: ne pozabite na oddajo obračuna DDPO in DohDej za leto 2023
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Letni dopust in regres    
Tanja Bohl
   
Pravica do plačanega letnega dopusta je temeljna delovnopravna pravica, ki je izraz pravice do poštenih in ugodnih delovnih razmer. Pravici se delavec ne more odpovedati, saj je namen letnega dopusta regeneracija sposobnosti in počitek delavcev, kar je pomemben dejavnik delavčeve varnosti in zdravja. Obravnavana pravica je sestavljena iz pravice do odsotnosti z dela in pravice do nadomestila plačila za čas te odsotnosti.
   
     
   
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Dajanja zagotovil o trajnostnosti za leto 2023
Agencija za javni nadzor nad revidiranjem je izdala mnenje v katerem navaja, da posli dajanja zagotovil o trajnostnosti za poslovno leto 2023 predstavljajo dobršno mero tveganja za kakovost, saj gre za novo vrsto storitev tako za naročnika kot za revizijsko družbo.

>> Prevara pri nakazilu zneska v tujino - knjiženje
V podjetju so se soočili s prevaro lansko leto, ko so jim vdrli v informacijski sistem in prek maila, kot da gre za direktorja, posredovali nalog za nakazilo. Ko so v podjetju ugotovili prevaro je bilo že prepozno, ker je bila transakcija že opravljena. Sedaj kazensko zadevo preučujejo preko mednarodnega tožilstva. Zanima jih, kako knjižiti ta znesek in ali je takšen odhodek tudi davčno priznan?

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Letno poročanje samostojnih podjetnikov 2023 (2. del)
V prvem delu prispevka o letnem poročanju samostojnih podjetnikov 2023 smo se osredotočili na tiste, ki davčno osnovo za odmero dohodnine ugotavljajo na podlagi normiranih odhodkov. V drugem delu prispevka pa bomo izpostavili nekaj izhodišč za letno poročanje tistih samostojnih podjetnikov, ki davčno osnovo ugotavljajo na podlagi dejanskih odhodkov.

>> Oproščena dejavnost - zdravstvene storitve
Zdravstvene storitve in pedagoška dela so v skladu z 2. in 8.točko 1. odstavka 42. člena ZDDV-1 oproščena dejavnost, ki se ne šteje kot obdavčljiva dejavnost in ne gre v seštevek do 50 tisoč evrov, ali si to pravilno razlagamo? Ali bi morale biti pedagoška dela neobdavčena dejavnost in se seštevati k prometu do 50 tisoč?

>> Najnižja osnova za obračun prispevkov za socialno varnost za osebe v delovnem razmerju
Za izplačila od 1. 3. 2024 do 28. 2. 2025 znaša najnižja osnova za plačilo prispevkov 1.332,57 evrov.

>> Kako hitreje do odmere davka na motorna vozila in hitrejše registracije vozila?
Finančna uprava RS podaja nekaj nasvetov in informacij, ki lahko omogočijo hitrejšo odmero davka na motorna vozila (DMV).

 
 
 
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Prehrana, vključena v osnovno plačo
Delodajalec mi je dal v podpis pogodbo, v kateri je navedeno, da so v osnovni plači zajeti tudi stroški prehrane. Opravljam delo administratorja. Ali je tako določilo veljavno?

>> Po dveh mesecih rasti februarja brezposelnost znova navzdol
Ob koncu februarja je bilo registriranih 49. 716 brezposelnih, kar je 3,7 odstotka manj kot januarja in 6,9 odstotka manj kot februarja lani, so sporočili z zavoda za zaposlovanje.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Odslej višji otroški dodatki, državne štipendije in subvencija študentske prehrane
Meje dohodkov za letne pravice ter zneski otroškega dodatka, državne štipendije in njenih dodatkov so se uskladili z rastjo cen življenjskih potrebščin od januarja do decembra lani, ki je bila 4,2 odstotna. Višja je tudi subvencija študentske prehrane.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
1. december 2023 Poročilo o gibanju plač za december 2023 
 
1. januar 2024 Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, januar 2024 
 
1. marec 2024 Odlok o opravljanju zdravniške službe v času stavke 
 
2. marec 2024 Odlok o zagotavljanju nujne finančne pomoči za ublažitev premoženjske škode na kmečkih in poslovnih stavbah ter kmetijskih zemljiščih zaradi poplav in plazov avgusta 2023 
 
2. marec 2024 Uredba o izvajanju podintervencije podpora za ustanovitev in začetno delovanje kolektivnih oblik sodelovanja v kmetijskem in gozdarskem sektorju iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027 
 
1. april 2024 Sklep o višini priznane neprofitne najemnine 
 
1. september 2024 Zakon o osnovni šoli (ZOsn) 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 16 - 18/2024
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Na voljo spodbude za zagon inovativnih podjetij v letu 2024
Slovenski podjetniški sklad je objavil javni razpis P2 2024 - Spodbude za zagon inovativnih podjetij v podporo razvoja inovativnih idej podjetnih posameznikov in skupin ter pomoč do tržnega uspeha. Razpisanih 2,16 milijona evrov spodbud bo omogočilo zagon 30 tehnološko inovativnih podjetij, ki razvijajo inovativne produkte, procese in storitve z visoko dodano vrednostjo.

 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE

     
 
>> IZ SODNE PRAKSE: Nezdružljivost funkcije
Poklicnim funkcionarjem je prepovedano opravljanje določenih dejavnosti oziroma članstvo v osebah javnega ali zasebnega prava. Nadzor nad tem izvaja Komisija za preprečevanje korupcije, ki v primeru ugotovljene kršitve opozori funkcionarja in mu določi rok, v katerem je dolžan prenehati opravljati nezdružljivo dejavnost ali funkcijo.

 
 
>> Sodbe slovenskih in evropskih sodišč lahko najdete v največji zbirki SODNE PRAKSE, ki vsebuje judikate ustavnega, vrhovnega, upravnega, višjih in evropskih sodišč s povezavami na ustrezne pravne podlage v zakonodaji.
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Inflacija v februarju 2024  
 
- na mesečni ravni:   0,8 %
 
- na letni ravni:   3,4 %
 
 
 
TOM v marcu 2024  
 
- na mesečni ravni:   0,3 %
 
- na letni ravni:   3,60 %
 
 
 
Pri obračunu plač za mesec februar potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   29
 
Delovni dnevi:   20
 
Praznični dnevi:   1
 
Delovne ure:   168
 
Povprečna bruto plača za mesec december 2023:   2.348,32 €
 
in neto plača:   1.529,86 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.328,74 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.519,48 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2023:   2.220,95 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2024:   1.253,90 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
Ida Kavčič
Spremembe SRS 2024 12. 03. 2024 10:00:00 199,90€ Naročilo
Tanja Bohl
Letni dopust in regres 15. 03. 2024 10:00:00 199,90€ Naročilo
Natalija Kunstek
Obdavčitev »influencerjev« 28. 03. 2024 10:00:00 139,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Priporočite brezplačen Tednik FinD-INFO!
Na povezavi lahko svojim prijateljem in sodelavcem priporočite brezplačno prejemanje Tednika FinD-INFO, ki vsako sredo prinaša nove aktualne davčno-računovodske in kadrovske članke, informacije o novih in spremenjenih predpisih, podatke za obračun plač, koristne informacije iz rokovnika, brezplačne spletne seminarje ter ostale aktualne in nove vsebine, ki jih najdete samo na portalu FinD-INFO.
 
© 1989-2024 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.