c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
Januar 2024, številka 1 / letnik XVI.
 
Prvega januarja 2024 je bil uveden obvezni zdravstveni prispevek, hkrati pa se je ukinilo prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Spremembe je prinesel tudi sprejeti Zakon o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev, ki med drugim določa novo 22% stopnjo DDPO. Več o ostalih novosti, ki so stopile v veljavo z novim letom, pa si preberite v prvi številki tedenskega obveščanja.

V današnjem tedniku v osrednji temi obravnavamo Letno poročilo za gospodarske družbe za leto 2023, v katerem povzemamo spremembe, na katere morate biti pozorni pri pripravi letnega poročila.

Finančna uprava je izdala tabelo z zneski za plačevanje pavšalnih prispevkov v letu 2024. Zbirno so pripravil pregled novosti pri obdavčenju, ki jih prinaša Zakon o obnovi. FURS je izdal navodilo v zvezi s popravljanjem REK obrazcev, če ob izplačilu niso bili (pravilno) obračunani prispevki od razlike do najnižje osnove za plačilo prispevkov.

Med najbolj branimi članki ob zaključku leta so bili: Končna bilanca stanja mora biti uravnovešena, Obračun dopusta in bolniške odsotnosti, Odsotnost z dela zaradi praznovanja, Zmerna rast gospodarske aktivnosti v prihodnjih letih; inflacija se bo postopoma umirjala, Ponovno odprtje po sistemu normiranih odhodkov, Z novim letom prihaja obvezni zdravstveni prispevek, Kdo je dolžan napotiti delavca na invalidsko komisijo glede presoje zmožnosti za delo in Inšpekcijski nadzor po ZVOP-2.

Med zakonodajnimi novostmi izpostavljamo: Zakon o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev (ZORZFS), spremembe na področju zdravstva in v veljavi so podražitve napotitev delavcev. Ministrstvo za finance je objavilo spremembe in dopolnitve obrazca obračun davka od dohodkov pravnih oseb.

Vljudno vas vabimo k prijavi na razpisane januarske spletne seminarje: Zaključni račun za gospodarske družbe za leto 2023 z Ido Kavčič (9. 1. 2024), Obračun davka od dohodkov pravnih oseb za leto 2023 s Fenjo Borštnar (18. 1. 2024) in Spremembe pri poročanju na REK-O obrazcu v 2024 z Dušanko Uhan (25. 1. 2024). Za naročnike portala FinD-INFO je ogled spletnih seminarjev že vključen v naročnino.

Želimo vam srečno in uspešno novo leto 2024 in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
Javni pozivi k vložitvi napovedi do 28. februarja 2024
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Letno poročilo za gospodarske družbe za leto 2023    
Ida Kavčič, univ. dipl. ekon., spec. posl. ekon.
   
Letno poročilo za leto 2023 bodo gospodarske družbe sestavile ob upoštevanju osmega poglavja > Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1)(Ur. l. št. 42/2006 s spremembami), ki je bilo spremenjeno in se v sedanji vsebini uporablja od 1. 1. 2016 dalje. Spremembam ZGD-1 na področju računovodenja so sledile tudi spremembe Slovenskih računovodskih standardov (Ur. L. št. 95/2015 s popravki in spremembami), ki so prevzeli vsebino Direktive 2013/34/EU in določajo podrobnejša pravila računovodenja.
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Z novim letom prihaja obvezni zdravstveni prispevek
S 1. januarjem 2024 bo namesto prostovoljnega dopolnilnega zavarovanja, ki se s koncem leta ukinja, uveden obvezni zdravstveni prispevek (OZP). Navedeno pomeni, da bo košarica pravic po novem krita v celoti iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki pa ima dva vira - dosedanji prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje in novi - obvezni zdravstveni prispevek.

>> Obračun dopusta in bolniške odsotnosti
V septembru smo delavki obračunali 24 ur dopusta, ostalo je koristila porodniški dopust. Naknadno smo prejeli bolniški list za 6 dni (po 4 ure), sedaj pa delavka želi, da ji spremenimo že obračunan dopust tako, da ji upoštevamo teh 16 ur bolniške, hkrati pa zmanjšamo število ur dopusta. Kako pravilno narediti obračun, da se ji poračuna bolniška in dopust?

>> Odsotnost z dela zaradi praznovanja
Poleg plačanega letnega dopusta ima delavec pravico do drugih odsotnostih, ki jih določa Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1), drugi predpisi, kolektivne pogodbe ali pogodba o zaposlitvi.

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Končna bilanca stanja mora biti uravnovešena
Ob koncu poslovnega leta morajo organizacije izdelati računovodske izkaze v katerih se ugotovi uspešnost (neuspešnost) poslovanja ter stanje premoženja in njegovega financiranja (lastni viri, dolgoročna ali kratkoročna zadolženost).

>> BS: Zmerna rast gospodarske aktivnosti v prihodnjih letih; inflacija se bo postopoma umirjala
Po močnem popandemičnem okrevanju v minulih letih občutno zmanjšanje zunanje menjave in ohlajanje domače potrošnje vodita k umiritvi letošnje rasti BDP v Sloveniji na 1,3 odstotka. V naslednjih letih se bo gospodarska rast ustalila nad dvema odstotkoma.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Plačevanje pavšalnih prispevkov v letu 2024
Finančna uprava RS je v zvezi z obveznostjo plačevanja pavšalnih prispevkov za zdravstveno zavarovanje objavila tabelo z zneski prispevkov za zdravstveno zavarovanje v letu 2024 in nove zneske pavšalnih prispevkov za zavarovance iz 20. člena ZPIZ-2.

>> Novosti pri obdavčenju, ki jih prinaša Zakon o obnovi
V Uradnem listu številka 131/2023 je bil 22. decembra 2023 objavljen Zakon o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev (ZORZFS), ki med drugim določa vire za financiranje projektov in ukrepov, povezanih s poplavami in plazovi. Kot vir prihodka proračunskega sklada za obnovo so določeni naslednji viri: začasno zvišanje stopnje davka od dohodkov pravnih oseb za tri odstotne točke, začasni davek na bilančno vsoto bank in hranilnic v višini 0,2 odstotka in začasna uporaba čistega in bilančnega dobička Slovenskega državnega holdinga. FURS povezel določbe zakona v delih, ki se nanašajo na obdavčenje.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Zakon o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev (ZORZFS)
Dne 23. decembra 2023 se je uveljavil Zakon o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev (ZORZFS). Po navedbah vlade je njegov glavni namen zagotoviti mehanizme za kakovostno in hitrejšo obnovo po poplavah 4. avgusta 2023, zaščito pred prihodnjimi naravnimi nesrečami ter trajno ureditev in razvoj.

>> Spremembe na področju zdravstva
V Državnem zboru je bil 22. decembra po nujnem postopku sprejet Zakon o interventnih ukrepih na področju zdravstva, dela in sociale ter z zdravstvom povezanih vsebin (ZIUZDS), ki posega na različna področja: od zagotavljanja stabilnosti delovanja zdravstvene blagajne, povečanja dostopnosti do zdravstvenih storitev na primarni ravni, podaljšuje pa se tudi število dni bolniške odsotnosti delavcev, za katere mora plačati delodajalec.

>> V veljavi podražitve napotitev delavcev
Z novim letom je začela veljati določba zakona o čezmejnem izvajanju storitev, ki zvišuje prispevke za napotene delavce.

>> Spremembe na področju poklicnega zavarovanja
Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je odobril spremembe in dopolnitve Pokojninskega načrta poklicnega zavarovanja, ki določajo dvig prispevne stopnje za poklicno zavarovanje, ter določil, da se za vse zavarovance prispevna stopnja poviša za 0,6 odstotka.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
22. december 2023 Pravilnik o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti 
 
22. december 2023 Pravilnik o davčnem obračunu davka od dohodkov pravnih oseb 
 
22. december 2023 Stališče 10 - Posli dajanja zagotovil o primernosti in pravilnosti uporabe sodil za delitev gospodarskih kategorij po dejavnostih 
 
23. december 2023 Pravilnik o valorizaciji zneskov za odmero davkov po zakonu o davkih občanov za leto 2024 
 
23. december 2023 Uredba o določitvi najvišje cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja 
 
23. december 2023 Uredba o izvedbi intervencij kmetijske politike za leto 2024 
 
23. december 2023 Uredba o zelenem javnem naročanju 
 
23. december 2023 Zakon o minimalnem davku (ZMD) 
 
23. december 2023 Zakon o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev (ZORZFS) 
 
28. december 2023 Gradbeni zakon (GZ-1) 
 
29. december 2023 Odredba o objavi datuma, od katerega se vročanje izvaja v skladu z določbami spremenjenega Zakona o tujcih 
 
29. december 2023 Pravilnik o načinu izdaje dovoljenja za prebivanje in potrdila o pravicah obmejnega delavca, načinu zajemanja prstnih odtisov, načinu označitve prenehanja ter ceni izkaznice dovoljenja za prebivanje in potrdila o pravicah obmejnega delavca 
 
1. januar 2024 Enotni kontni okvir za gospodarske družbe, samostojne podjetnike posameznike, zadruge, nepridobitne organizacije - pravne osebe zasebnega prava ter društva in invalidske organizacije 
 
1. januar 2024 Odredba o določitvi poklicev, v katerih zaposlitev tujca ni vezana na trg dela 
 
1. januar 2024 Pravilnik o enotnem kontnem načrtu za proračun, proračunske uporabnike in druge osebe javnega prava 
 
1. januar 2024 Pravilnik o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost 
 
1. januar 2024 Pravilnik o obrazcu vloge za izdajo potrdila A1 
 
1. januar 2024 Pravilnik o razčlenjevanju in merjenju prihodkov in odhodkov pravnih oseb javnega prava 
 
1. januar 2024 Pravilnik o sestavljanju letnih poročil za proračun, proračunske uporabnike in druge osebe javnega prava 
 
1. januar 2024 Sklep o uskladitvi minimalne premije kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja za javne uslužbence 
 
1. januar 2024 Slovenski računovodski standardi 2024 
 
1. januar 2024 Zakon o statusnem preoblikovanju Vzajemne zdravstvene zavarovalnice d.v.z. (ZSPVZZ) 
 
6. januar 2024 Uredba o postopkih na področju nadzora izvoza blaga z dvojno rabo 
 
11. januar 2024 Zakon o reševanju in prisilnem prenehanju bank (ZRPPB-1) 
 
26. januar 2024 Zakon o kolektivnih tožbah (ZKolT) 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 129 - 136/2023
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Kateri ukrepi za blaženje energetske draginje ostajajo v letu 2024?
Pri elektriki regulirana cena po novem velja za 90 odstotkov porabe, in to le še za gospodinjstva. Cene plina so prav tako regulirane le za gospodinjstva in zgolj v kurilni sezoni. Regulacija cen naftnih derivatov do nadaljnjega ostaja enaka.

 
 
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Deflacija v decembru 2023  
 
- na mesečni ravni:   - 0,5 %
 
- na letni ravni:   4,2 %
 
 
 
TOM v januarju 2024  
 
- na mesečni ravni:   0,4 %
 
- na letni ravni:   4,83 %
 
 
 
Pri obračunu plač za mesec december potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   31
 
Delovni dnevi:   19
 
Praznični dnevi:   2
 
Delovne ure:   168
 
Povprečna bruto plača za mesec oktober 2023:   2.210,78 €
 
in neto plača:   1.434,45 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.202,43 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.429,85 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2022:   2.023,92 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2023:   1.203,36 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni k prijavi na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
Ida Kavčič
Zaključni račun za gospodarske družbe za leto 2023 9. 01. 2024 10:00:00 199,90€ Naročilo
Mateja Babič
Čezmejno opravljanje storitev z napotenimi delavci – primer Nemčije 2024 11. 01. 2024 13:00:00 139,90€ Naročilo
doc. dr. Lidija Robnik
Knjiženje zahtevnejših poslovnih dogodkov pri samostojnih podjetnikih in družbah 16. 01. 2024 09:00:00 249,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Inšpekcijski nadzor po ZVOP-2
Na osnovi Splošne uredbe o varstvu osebnih podatkov je bil lani sprejet Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2), katerega namen je poleg implementacije te Uredbe zagotoviti tudi učinkovito varstvo osebnih podatkov, vključno z ustreznimi nadzornimi mehanizmi v primeru ugotovljenih kršitev.
 
© 1989-2024 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.