c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
Februar 2024, številka 09 / letnik XVI.
 
Statistični urad je prejšnji teden objavil končne in podrobneje razčlenjene podatke o povprečni mesečni plači za december 2023 in plači za leto 2023, ki je znašala 2.220,95 evra bruto oziroma 1.445,12 evra neto. SURS je objavil tudi podatke o povprečni mesečni plači zaposlenih v invalidskih podjetjih za leto 2023.

Danes, 28. 2. 2024, se izteče rok za vložitev napovedi za odmero dohodnine od obresti, dobička iz kapitala, dividend, najemnin in IFI za leto 2023. Nepridobitnim organizacijam pa se rok za predložitev letnih poročil za leto 2023 izteče jutri, 29. 2. 2024.

Bliža se tudi rok za oddajo obračuna DDPO, zato v današnjem tedniku v osrednji temi izpostavljamo članek Ali je aktuarski izračun obvezen pri oblikovanju rezervacij?, v katerem je podrobneje podana obravnava oblikovanih rezervacij, ki si jih lahko izračunate tudi sami.

Na FURS-u so 22. 2. zaznali napako pri (ne)knjiženju OZP na REK-O obrazcih pri nekaterih samostojnih podjetnikih. Na eKartici je posledično lahko prikazano napačno stanje. V zadnjem tednu je FURS izdal nekaj sprememb in novih podrobnejših pojasnil, in sicer: Navodilo o obliki, vsebini in načinu dostave podatkov, ki jih sporočajo ponudniki plačilnih storitev FURS, Navodilo za registracijo strežniškega certifikata in Postopek prve oddaje CESOP poročila.

Med najbolj branimi članki na portalu so bili: Prenos izrabe letnega dopusta po noveli ZDR-1D, Ali delavec lahko izrabi letni dopust med čakanjem na delo?, Uveljavljanje pravice odbitka DDV in investicijske olajšave pri nakupu hibridnega vozila, Novost glede odpovednega roka v primeru ponovne kršitve delavčeve pogodbene obveznosti in članek iz sodne prakse: Razrešitev generalnega direktorja.

Na zakonodajnem področju izpostavljamo vladne potrditve predlogov novele Zakona o spodbujanju investicij, novele Zakona o trošarinah in predloga Zakona o sodnem varstvu nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank.

Vljudno vas vabimo na spletne seminarje: Spremembe SRS 2024 z Ido Kavčič (12. 3. 2024), Letni dopust in regres s Tanjo Bohl (15. 3. 2024) in Obdavčitev »influencerjev« z Natalijo Kunstek (28. 3. 2024). Za naročnike portala FinD-INFO je ogled spletnih seminarjev že vključen v naročnino.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE
› POMEMBNO IZ ROKOVNIKA
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
Poziv podjetjem za predložitev dokazil o dejanski škodi v gospodarstvu za poplave v avgustu 2023
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Ali je aktuarski izračun obvezen pri oblikovanju rezervacij?    
Natalija Kunstek, davčna svetovalka
   
Bliža se rok za oddajo obračuna DDPO. Zaradi ugodne obravnave oblikovanih rezervacij, se zavezanci sprašujejo ali je pri oblikovanju rezervacij obvezen aktuarski izračun? V nadaljevanju podajamo pojasnilo.
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Prenos izrabe letnega dopusta po noveli ZDR-1D
Z novelo Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1D), ki se uporablja od 16.11.2023 dalje, je zakonodajalec predvsem prenesel v naš pravni red določbe Direktive (EU) 2019/1152 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 20. junija 2019 o preglednih in predvidljivih delovnih pogojih v Evropski uniji in Direktive (EU) 2019/1158 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 20. junija 2019 o usklajevanju poklicnega in zasebnega življenja staršev in oskrbovalcev ter razveljavitvi Direktive Sveta 2010/18.

>> Ali delavec lahko izrabi letni dopust med čakanjem na delo?
Delodajalec je v skladu s 138. členom ZDR-1 delavca za en mesec napotil na čakanje na delo. Zanima ga, ali lahko delavec v času čakanja na delo izrabi letni dopust ter kakšno nadomestilo mu pripada v času izrabe letnega dopusta ter v času čakanja na delo.

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Na ljubljanski borzi se začenja trgovanje z ljudskimi obveznicami
Na Ljubljanski borzi se začenja trgovanje s t. i. ljudskimi obveznicami, ki jih je Slovenija izdala prejšnji teden. Gre za triletni vrednostni papir z nominalno vrednostjo 1000 evrov in 3,4-odstotno obrestno mero. Vseh skupaj je za 261 milijonov evrov.

>> AJPES: Obvestilo strankam o podaljšanju delovnega časa tehnične pomoči pred datumom zaključka oddaje letnih poročil
Predlagateljem letnih poročil bo omogočena tehnična pomoč do 18. ure pred datumom zaključka oddaje, in sicer 28. in 29. februarja ter 29. marca in 2. aprila.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Uveljavljanje pravice odbitka DDV in investicijske olajšave pri nakupu hibridnega vozila
V podjetju nameravajo kupiti osebno vozilo (hibrid), vendar so v dilemi, ali lahko uveljavljajo odbitek za DDD in 40 % olajšavo za investiranje. Po navedbah zavezanca, so mu v avtohiši zagotovili, da izbrano vozilo ustreza vsem predpisom v zvezi z odbitkom DDV in olajšavo za investiranje.

>> Neknjižen Obvezni zdravstveni prispevek pri nekaterih samostojnih podjetnikih, 22. 2. 2024
Na FURS-u so zaznali napako pri (ne)knjiženju Obveznega zdravstvenega prispevka (OZP) na REK-O obrazcih za obdobje 2402 pri nekaterih samostojnih podjetnikih. Ostali prispevki so bili knjiženi. Poteka sanacija teh primerov s predvidenim zaključkom 23.2.2023. Na eKartici je posledično lahko prikazano napačno stanje.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Uskladitev pokojnin in drugih prejemkov od 1. januarja 2024
Svet ZPIZ-a je sprejel Sklep o uskladitvi pokojnin in drugih prejemkov od 1. januarja 2024, po katerem so se pokojnine in drugi prejemki uskladili za 8,8 odstotka. Za navedeni odstotek se uskladijo zneski pokojnin in drugih prejemkov, ki so uživalcem pripadali za januar 2024, zmanjšani za uskladitev, ki se je delno opravila v januarju 2024, oziroma zneski ob priznanju pravice, uveljavljene v letu 2024.

>> Vlada potrdila predlog novele Zakona o trošarinah
Vlada je prejšnji teden določila besedilo predloga novele Zakona o trošarinah, s katerim zvišuje trošarine za tobačne izdelke in krepi nadzor nad nepredelanim tobakom in mazalnimi olji.

>> Vlada potrdila predlog novele Zakona o spodbujanju investicij
Vlada je na 91. redni seji sprejela predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o spodbujanju investicij, ki bo omogočil, da bo po novem spodbudo po zakonu lahko prejela tudi podružnica tujega podjetja, registrirana najkasneje v trenutku izplačila spodbude.

>> Vlada sprejela predlog zakona o sodnem varstvu nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank
Vlada je na 91. redni seji sprejela predlog novega Zakona o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank, ki odpravlja neustavnost prvega zakona, hkrati pa uvaja dodatne izboljšave sodnega varstva nekdanjih imetnikov.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
23. februar 2024 Dogovor o uskladitvi vrednosti plačnih razredov plačne lestvice in datumu izplačila regresa za letni dopust v letu 2024 
 
24. februar 2024 Pravilnik o katalogu stroškov in najvišjih priznanih vrednosti 
 
24. februar 2024 Pravilnik o registru kmetijskih gospodarstev 
 
24. februar 2024 Sklep o uskladitvi pokojnin in drugih prejemkov od 1. januarja 2024 
 
24. februar 2024 Sklep o usklajenih višinah transferjev, ki so določeni v nominalnih zneskih ter o odstotku uskladitve drugih transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji 
 
27. februar 2024 Uredba o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov 
 
24. marec 2024 Splošni akt o razčlenjenem računu 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 15/2024
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Znani so podatki o povprečni mesečni plači za december 2023 in za leto 2023
V podatkovni bazi Statističnega urada RS so na voljo končni in podrobneje razčlenjeni podatki o povprečni mesečni plači za december 2023 in za leto 2023, ki je znašala 2.220,95 evra bruto oziroma 1.445,12 evra neto. SURS je objavil tudi podatke o povprečni mesečni plači zaposlenih v invalidskih podjetjih za leto 2023.

 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE

     
 
>> IZ SODNE PRAKSE: Razrešitev generalnega direktorja
Generalni direktor Statističnega urada je javni uslužbenec in za urejanje njegovega položaja veljajo tudi določbe Zakona o javnih uslužbencih (ZJU), tudi tiste, ki urejajo prenehanje položaja, kot je le-to urejeno v petem odstavku 83. člena.

 
 
>> Sodbe slovenskih in evropskih sodišč lahko najdete v največji zbirki SODNE PRAKSE, ki vsebuje judikate ustavnega, vrhovnega, upravnega, višjih in evropskih sodišč s povezavami na ustrezne pravne podlage v zakonodaji.
 
     

 

OBVESTILO

POMEMBNO IZ ROKOVNIKA

     
 
>> Obresti, dobiček iz kapitala, dividende, najemnine, IFI - rok za oddajo je 28. februar
Danes se izteče rok za vložitev napovedi za odmero dohodnine od dohodkov iz kapitala (dobička od odsvojitve vrednostnih papirjev in drugih deležev ter investicijskih kuponov, obresti na denarne depozite, drugih obresti in dividend), dohodka iz oddajanja premoženja v najem ter napovedi za odmero davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov (IFI) za leto 2023.

>> Poročanje podatkov po Zakonu o zaščiti prijaviteljev – rok 1. marec 2024
Komisija za preprečevanje korupcije obvešča, da se 1. marca 2024 izteče rok, do katerega morajo podjetja in drugi subjekti, ki so v skladu z Zakonom o zaščiti prijaviteljev (ZZPri) zavezani k vzpostavitvi notranje poti za prijavo, poročati podatke za leto 2023. Zavezanci za vzpostavitev notranje poti za prijavo so subjekti v javnem in zasebnem sektorju s 50 ali več zaposlenimi.

>> Obveznost za plačilo razlike trošarine ob zvišanju DPC cigaret
V skladu z devetim odstavkom 8. člena Zakona o trošarinah (Uradni list RS, št. 47/16 s spremembami) nastane obveznost za obračun trošarine tudi takrat, ko se za drobno rezani tobak in cigarete zviša drobnoprodajna cena (DPC).

     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec februar potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   29
 
Delovni dnevi:   20
 
Praznični dnevi:   1
 
Delovne ure:   168
 
Povprečna bruto plača za mesec december 2023:   2.348,32 €
 
in neto plača:   1.529,86 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.328,74 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.519,48 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2023:   2.220,95 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2024:   1.253,90 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni k prijavi na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
Ida Kavčič
Spremembe SRS 2024 12. 03. 2024 10:00:00 199,90€ Naročilo
Tanja Bohl
Letni dopust in regres 15. 03. 2024 10:00:00 199,90€ Naročilo
Natalija Kunstek
Obdavčitev »influencerjev« 28. 03. 2024 10:00:00 139,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Priporočite brezplačen Tednik FinD-INFO!
Na povezavi lahko svojim prijateljem in sodelavcem priporočite brezplačno prejemanje Tednika FinD-INFO, ki vsako sredo prinaša nove aktualne davčno-računovodske in kadrovske članke, informacije o novih in spremenjenih predpisih, podatke za obračun plač, koristne informacije iz rokovnika, brezplačne spletne seminarje ter ostale aktualne in nove vsebine, ki jih najdete samo na portalu FinD-INFO.
 
© 1989-2024 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.