c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
Februar 2024, številka 08 / letnik XVI.
 
Ministrstvo za delo je pripravilo predlog sprememb Zakona o vodenju evidenc na področju dela in socialne varnosti. Po novem naj ne bi bilo več treba voditi evidence o izrabi odmora, sindikati in delodajalci bi se lahko dogovorili glede obsega vodenja evidenc, prav tako pa naj bi predlog vključeval spremembo definicije delavca oziroma oseb, za katere je potrebno voditi evidenco delovnega časa.

V današnjem tedniku v osrednji temi izpostavljamo članek Delovni čas, v katerem podrobneje povzemamo institute in omejitve, ki so odraz bolj sodobnega, tj. kvalitativnega pristopa k urejanju delovnega časa.

AJPES je sporočil, da je aplikacija za izdelavo premoženjskih bilanc za leto 2023 na voljo.

Finančna uprava RS bo strožja pri prekrškovni obravnavi zavezancev v zvezi s pravočasno predložitvijo obračuna DDV. Izdali so tudi obvestilo o poteku podaljšanega roka za oddajo prvega poročila o vgrajenih emisijah za uvoze blaga CBAM, ki je potekel 31. 1. 2024, vendar bo predvidoma do konca meseca februarja še omogočena predložitev zapoznelega poročila. V zadnjem tednu je FURS izdal spremenjeno pojasnilo: Obresti, dividende in dobiček iz kapitala, 8. izdaja, februar 2024.

Med najbolj branimi članki na portalu so bili: Ugotovitev rezultata iz poslovanja in razporeditev dobička in čistega dobička, Upravičene in neupravičene odsotnosti iz dela po ZDR-1, Kdaj gre za mobing in kdaj le za zahtevnega delodajalca?, Na voljo novi elektronski obrazci za oceno tveganja pri bremenih in članek Investicijska olajšava in nakup električnega vozila.

Na zakonodajnem področju se v skladu z aktom o digitalnih storitvah v EU vzpostavljajo strožja pravila za vse spletne platforme namenjena večji zaščiti uporabnikov. V izhodiščih za pokojninsko reformo je predlog o kariernem razgovoru o postopnem prilagajanju obremenitev in vsebin dela za zaposlene stare od 55 do 60 let.

Vljudno vas vabimo na spletne seminarje: Delovni čas s Tanjo Bohl (27. 2. 2024), Spremembe SRS 2024 z Ido Kavčič (12. 3. 2024) in Letni dopust in regres s Tanjo Bohl (15. 3. 2024). Za naročnike portala FinD-INFO je ogled spletnih seminarjev že vključen v naročnino.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
Aplikacija za izdelavo premoženjskih bilanc za leto 2023 je na voljo
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Delovni čas    
Tanja Bohl
   
Delovni čas je področje, ki pomeni bistven element urejanja delovnega prava že od samega začetka. Slednje dokazuje dejstvo, da je že prva konvencija Mednarodne organizacije dela, sprejeta leta 1919, bila namenjena omejitvi delovnega časa, in zagotovitvi zadostnega počitka delavcem. Omejeni delovni čas je civilizacijska pridobitev, ki se v prvi vrsti odraža v obveznosti delodajalca, da spoštuje omejitve v zvezi z delovnim časom, določenimi v pravni ureditvi. Zgodovinsko gledano je postopno prihajalo do skrajševanja delovnega časa in premika od kvantitativnega h kvalitativnemu pristopu urejanja delovnega časa, tj. k individualiziranemu pristopu z upoštevanjem interesov delodajalcev ter zmožnosti in interesov delavcev.
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Upravičene in neupravičene odsotnosti iz dela po ZDR-1
Ko zaposleni sklene pogodbo o zaposlitvi z delodajalcem je njegova “naravna” dolžnost, da začne vestno in odgovorno opravljati delo pri njem. V skladu s prvim odstavkom 33. člena Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) mora vestno opravljati delo na delovnem mestu oziroma v okviru vrste dela, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, v času in v kraju, ki sta določena za izvajanje dela, upoštevaje organizacijo dela in poslovanja pri delodajalcu.

>> Kdaj gre za mobing in kdaj le za zahtevnega delodajalca?
S prihodom kapitalistične družbene ureditve je mobing postal “popularen” pojem tudi v Sloveniji, kar - resnici na ljubo - ne preseneča.

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Ugotovitev rezultata iz poslovanja in razporeditev dobička in čistega dobička
Organizacija je ugotovila skupne prihodke v višini 1.000.000 evrov (konto 76,77,78 in 79) in odhodke v višini 800.000 evrov (konto 70 ali 71, 72, 74, 75) in tako ugotovila poslovni izid pred obdavčitvijo v višini 200.000 evrov.

>> V leto 2024 s kar 672,4 milijoni evrov sredstev za razvoj gospodarstva, turizma in športa
Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je predstavilo novosti, okvirno časovnico objav in vsebino ukrepov razvojnih spodbud, ki bodo letos na voljo različnim gospodarskim panogam, turizmu in športu. Ministrstvo bo tako samostojno ali skupaj z izvajalskimi organizacijami in SID banko gospodarstvu, turizmu in športu ponudilo dobrih 672,4 milijona evrov novih finančnih spodbud.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Obvestilo glede pravočasne predložitve obračuna DDV
Finančna uprava RS bo strožja pri prekrškovni obravnavi, in sicer bo večjo pozornost namenila sankcioniranju nepredložitve obračuna DDV tistih zavezancev, ki so za več davčnih obdobij sicer predložili obračune DDV, vendar so to storili šele po prejemu poziva za predložitev obračuna in s takšnim ravnanjem nadaljujejo tudi v letu 2024.

>> Obvestilo o poteku podaljšanega roka za oddajo prvega poročila
Rok za predložitev poročila o vgrajenih emisijah za uvoze blaga CBAM, opravljene v obdobju od 1. 10. 2023 do 31. 12. 2023, je potekel dne 31. 1. 2024. Predvidoma do konca meseca februarja, bo še omogočena uporaba gumba za predložitev zapoznelega poročila »Request delayed submission«, s čimer si omogočite nov 30-dnevni rok za predložitev poročila. Popravki že uspešno predloženega poročila, se lahko izvajajo še vse do 31. 7. 2024.

>> Investicijska olajšava in nakup električnega vozila
Prejeli smo vprašanje naročnika, ki navaja, da je podjetje v letu 2023 nabavilo osebni avtomobil izključno za službene namene. Pri tem zavezanec ni uveljavljal pravice do odbitka DDV, avtomobil pa je mHEV 92 M6 (delni hibrid) na bencinski pogon. Naročnika zanima ali lahko uveljavlja olajšavo za investiranje v obračunu DDPO za leto 2023.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> V veljavi novela Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2T)
V Uradnem listu RS št. 12/2024 je bila objavljena novela Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2T). Spremembe zakona se nanašajo na določbe vezane na določanje poslovne enote nerezidenta (6. člen ZDDPO-2T) in kraja poslovanja nerezidenta, ki ni poslovna enota (7. člen ZDDPO-2T).

>> Vodenje evidenc delovnega časa – se obetajo spremembe?
Ministrstvo za delo je pripravilo predlog sprememb Zakona o vodenju evidenc na področju dela in socialne varnosti, ki bo v prihodnjih dneh predstavljen socialnim partnerjem. Predlog med drugim vključuje odpravo obveznosti evidentiranja odmorov ter možnost drugačne ureditve evidentiranja določenih podatkov preko kolektivnih pogodb. Prav tako naj bi predlog vključeval spremembo definicije delavca oziroma oseb, za katere je potrebno voditi evidenco delovnega časa.

>> Strožja pravila za vse spletne platforme v EU-ju
Vse spletne platforme morajo v skladu z aktom o digitalnih storitvah v EU-ju upoštevati strožja pravila, namenjena večji zaščiti uporabnikov. Od lanskega avgusta so strožja pravila že veljala za 19 večjih spletnih ponudnikov.

>> Sprejeta Uredba o pomoči za samozaposlene kmete
V Uradnem listu RS, št. 13/2024 je bila objavljena Uredba o pomoči za samozaposlene kmete, ki določa podrobnejše pogoje dodelitve pomoči v skladu s predpisi EU glede pomoči de minimis v kmetijskem sektorju. Z Uredbo se izvršuje tudi 51. člen Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN-F).

>> Z zaposlenimi, starimi od 55 do 60 let, karierni razgovor o postopnem prilagajanju obremenitev
V izhodiščih za pokojninsko reformo je predlog o kariernem razgovoru zaposlenega, starega med 55 in 60 leti, in delodajalca, v katerem bi se dogovorila o postopnem prilagajanju delovnih obremenitev, delovnega mesta in vsebin dela.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
10. februar 2024 Zakon o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2) 
 
17. februar 2024 Kolektivna pogodba za dejavnost vzgoje in izobraževanja v Republiki Sloveniji 
 
17. februar 2024 Splošni akt o spremljanju in nadzoru porabe storitev 
 
17. februar 2024 Uredba o pomoči za samozaposlene kmete 
 
1. marec 2024 Odredba o določitvi standarda povprečne plače ter stroškov in odhodkov storitev oskrbe institucionalnega varstva za osebe, starejše od 65 let, ter za odrasle osebe s posebnimi potrebami v posebnih socialno varstvenih zavodih in enotah domov za starejše, ki ga je možno upoštevati v cenah storitev 
 
1. marec 2024 Rasti elementov cen socialno varstvenih storitev za leto 2024 
 
2. marec 2024 Pravilnik o pogojih izdaje dovoljenja za delo in vpisu v register zasebnikov in pravnih oseb, ki opravljajo socialnovarstvene storitve pomoč družini na domu, socialni servis, institucionalno varstvo in storitve vodenje in varstvo ter zaposlitev pod posebnimi pogoji 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 13 - 14/2024
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Državljani vpisali za 258 milijonov evrov obveznic
Slovenski državljani oz. rezidenti so vpisali za 258 milijonov evrov t. i. ljudskih obveznic, povprečna vrednost vpisanih obveznic je nekaj več kot 27.000 evrov. Izdaja je predvidena za petek.

 
 
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec januar potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   31
 
Delovni dnevi:   21
 
Praznični dnevi:   2
 
Delovne ure:   184
 
Povprečna bruto plača za mesec november 2023:   2.427,10 €
 
in neto plača:   1.594,13 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.270,95 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.480,64 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2022:   2.023,92 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2024:   1.253,90 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
Tanja Bohl
Delovni čas 27. 02. 2024 10:00:00 199,90€ Naročilo
Ida Kavčič
Spremembe SRS 2024 12. 03. 2024 10:00:00 199,90€ Naročilo
Natalija Kunstek
Obdavčitev »influencerjev« 28. 03. 2024 10:00:00 139,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Priporočite brezplačen Tednik FinD-INFO!
Na povezavi lahko svojim prijateljem in sodelavcem priporočite brezplačno prejemanje Tednika FinD-INFO, ki vsako sredo prinaša nove aktualne davčno-računovodske in kadrovske članke, informacije o novih in spremenjenih predpisih, podatke za obračun plač, koristne informacije iz rokovnika, brezplačne spletne seminarje ter ostale aktualne in nove vsebine, ki jih najdete samo na portalu FinD-INFO.
 
© 1989-2024 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.