c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
Februar 2024, številka 07 / letnik XVI.
 
Statistični urad je objavil podatek, da je industrijska proizvodnja lani nazadovala za 5,3 odstotka. K temu je po nekoliko ugodnejših jesenskih gibanjih prispeval močan decembrski padec.

V današnjem tedniku v osrednji temi izpostavljamo članek Prihaja čas predložitve podatkov o dohodkih iz oddajanja v najem, kapitalskih dobičkov ter obresti s pojasnili za davčne zavezance, ki so v preteklem davčnem obdobju prejeli dohodke iz oddajanja v najem, kapitalske dobičke, obresti in dividend obdavčeni z dohodnino na podlagi davčne napovedi, ter predložijo napovedi najkasneje do 28. februarja.

Finančna uprava je izdala obvestilo glede pozivanja za RP-O v primeru davčnih zavezancev, katerih davčno obdobje je trimesečno, vendar pa morajo rekapitulacijsko poročilo (RP-O) predložiti za mesečno obdobje poročanja. Objavili so tudi spremembo dokumenta Podatki za oblikovanje prijave podatkov o osnovah in spremembe teh podatkov na REK obrazcu, 4. izdaja, februar 2024.

Med najbolj branimi članki na portalu so bili: Opredelitev trajajoče kršitve pri podaji odpovedi pogodbe o zaposlitvi, Z ukrepi po ZORZFS do hitrejše sanacije oškodovancev v avgustovski ujmi, Nadomestilo plače agencijskim delavcem v času nezagotavljanja dela, Obravnava DDV pri opravljanju poslov v Ameriki in članek Raba slovenščine pri poslovanju.

Med zakonodajnimi novosti izpostavljamo v Uradnem listu RS št. 12/2024 z dne 9. 2. 2024 sprejeti nov Zakon o tržni inšpekciji (ZTI-1), ki naj bi izboljšal ureditev, ki določa organiziranje, pristojnosti in naloge inšpektorata, postopek nadzora ter inšpekcijske ukrepe. Cilj objavljene novele A > Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence (ZPOmK-2) pa je med drugim doseči nižje sankcije v okviru prizanesljivosti.

Vljudno vas vabimo na spletne seminarje: Delovni čas s Tanjo Bohl (27. 2. 2024) in Obdavčitev »influencerjev« z Natalijo Kunstek (28. 3. 2024). Za naročnike portala FinD-INFO je ogled spletnih seminarjev že vključen v naročnino.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
Obresti, dobiček iz kapitala, dividende, najemnine, IFI - rok za oddajo je 28. februar
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Prihaja čas predložitve podatkov o dohodkih iz oddajanja v najem, kapitalskih dobičkov ter obresti    
mag. Mojca Kunšek
   
V skladu s 325. členom Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2) so davčni zavezanci, ki so v preteklem davčnem obdobju prejeli dohodke iz oddajanja v najem, kapitalske dobičke, obresti in dividend obdavčeni z dohodnino na podlagi davčne napovedi, ki jo do 28. februarja predložijo Finančni upravi RS (FURS).
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Opredelitev trajajoče kršitve pri podaji odpovedi pogodbe o zaposlitvi
Tako izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi kot redna odpoved pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga, ki ju poda delodajalec, sta vezani na prekluzivna objektivna in subjektivna roka. V primeru krivdnega razloga mora delodajalec podati redno odpoved najkasneje v 60 dneh od ugotovitve utemeljenega razloga in najkasneje v šestih mesecih od njegovega nastanka. Če ima krivdni razlog na strani delavca vse znake kaznivega dejanja, lahko delodajalec poda odpoved pogodbe o zaposlitvi v 60 dneh od takrat, ko je ugotovil utemeljen krivdni razlog za redno odpoved in za storilca ves čas, ko je mogoč kazenski pregon.

>> Nadomestilo plače agencijskim delavcem v času nezagotavljanja dela
Na podlagi prvega odstavka 59. člena Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) je določeno, da delodajalec, ki lahko v skladu s predpisi o urejanju trga dela, opravlja dejavnost zagotavljanja dela delavcev drugemu delodajalcu, sklene s temi delavci pogodbo o zaposlitvi. Gre za posebno obliko dela, kjer ima delavec sklenjeno pogodbo o zaposlitvi pri agenciji, delo pa opravlja pri delodajalcu uporabniku.

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Z ukrepi po ZORZFS do hitrejše sanacije oškodovancev v avgustovski ujmi
Po pojasnilu zakonodajalca, je namen sprejema Zakona o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev (ZORZFS), ki posega v kar 30 zakonov, sprejeti ukrepe za pridobivanje dodatnih finančnih virov, spodbuditi investicije ter omogočati gospodarstvu in prebivalstvu, ki so utrpeli škodo v avgustovskem neurju, lažjo pridobitev povratnih in nepovratnih sredstev.

>> Dana možnost za izdajanje posojil prizadetim v poplavah s poroštvom države
Zaradi vprašanj, naslovljenih na Službo Vlade Republike Slovenije za obnovo po poplavah in plazovih glede izdajanja posojil prizadetim v poplavah s poroštvom države, so na Ministrstvo za finance Republike Slovenije zaprosili za pojasnilo in ga objavljajo.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Obravnava DDV pri opravljanju poslov v Ameriki
Ali je treba vstopiti v sistem DDV, kolikor posluješ z tretjimi državami (Ameriko) in presežeš promet 50.000? Gre za svetovanje, poslovanje je vezano samo na Ameriko, faktura pa se mesečno izstavlja v Ameriko. Na domačem trgu in v EU pravna oseba ne ustvarja prihodkov.

>> Imate vprašanja glede obdavčitve dohodka iz oddajanja premoženja v najem?
FURS sporoča, da si lahko v primeru vprašanj glede obdavčitve dohodka iz oddajanja premoženja v najem pomagate s podrobnejšimi pojasnili Finančne uprave, ki vključujejo tudi pogosta vprašanja in odgovore ali pokličete njihov klicni center.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Zakon o tržni inšpekciji (ZTI-1)
V Uradnem listu št. 12/2024 je bil objavljen Zakon o tržni inšpekciji (ZTI-1), ki bo začel veljati 24. februarja. S tem bo prenehal veljati Zakon o tržni inšpekciji (ZTI). Po navedbah Vlade kot predlagateljice ZTI-1 je cilj slednjega izboljšati ureditev, ki določa organiziranje, pristojnosti in naloge inšpektorata, pooblastila inšpektorjev, postopek nadzora ter inšpekcijske ukrepe. ZTI-1 upošteva tudi zahtevo po odpravi ugotovljenih podvajanj v ureditvi inšpekcijskega nadzora po ZTI in Zakonu o inšpekcijskem nadzoru (ZIN).

>> ZPOmK-2A: Nižje sankcije v okviru programa prizanesljivosti
Glavni cilj novele A > Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence (ZPOmK-2) je izvajanje dveh evropskih uredb, s katerima se med drugim za nacionalni organ za nadzor nad kršitvami imenuje Javna agencija Republike Slovenije za varstvo konkurence.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
1. januar 2024 Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za januar 2024 
 
9. februar 2024 Dogovor o uskladitvi vrednosti plačnih razredov plačne lestvice in datumu izplačila regresa za letni dopust v letu 2024 
 
10. februar 2024 Kolektivna pogodba za negospodarske dejavnosti v Republiki Sloveniji (KPND) 
 
10. februar 2024 Uredba o izvajanju intervencij podpora za vzpostavitev gospodarstev mladih kmetov in medgeneracijski prenos znanja iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027 
 
10. februar 2024 Zakon o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2) 
 
10. februar 2024 Zakon o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2024 in 2025 (ZIPRS2425) 
 
24. februar 2024 Pravilnik o varovanju delavcev pred tveganji zaradi izpostavljenosti biološkim dejavnikom pri delu 
 
24. februar 2024 Zakon o kupcih in serviserjih nedonosnih kreditov bank (ZKSNKB) 
 
24. februar 2024 Zakon o preprečevanju omejevanja konkurence (ZPOmK-2) 
 
24. februar 2024 Zakon o tržni inšpekciji (ZTI-1) 
 
1. junij 2024 Kolektivna pogodba za javni sektor (KPJS) 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 11 - 12/2024
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Ob močnem decembrskem padcu industrijska proizvodnja lani nazadovala za 5,3 odstotka
Industrijska proizvodnja je lani nazadovala za 5,3 odstotka, je objavil statistični urad. K temu je po nekoliko ugodnejših jesenskih gibanjih prispeval močan decembrski padec.

 
 
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec januar potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   31
 
Delovni dnevi:   21
 
Praznični dnevi:   2
 
Delovne ure:   184
 
Povprečna bruto plača za mesec november 2023:   2.427,10 €
 
in neto plača:   1.594,13 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.270,95 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.480,64 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2022:   2.023,92 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2024:   1.253,90 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni k prijavi na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
Tanja Bohl
Delovni čas 27. 02. 2024 10:00:00 199,90€ Naročilo
Natalija Kunstek
Obdavčitev »influencerjev« 28. 03. 2024 10:00:00 139,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Raba slovenščine pri poslovanju
Svet je čedalje bolj globaliziran in v mednarodnih transakcijah je angleščina postala splošno uporabljen jezik. Nič drugače ni v poslovnih transakcijah, še posebej preko spleta, kjer je brez vsaj solidnega poznavanja angleškega jezika težko skleniti kakršenkoli posel.
 
© 1989-2024 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.