c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
Februar 2024, številka 06 / letnik XVI.
 
Geodetska uprava bo marca izvedla še informacijsko prenovo Registra prostorskih enot in s tem izboljšala povezljivost nepremičninskih podatkov.

V današnjem tedniku v osrednji temi izpostavljamo članek Posebnosti uvedbe obveznega zdravstvenega prispevka (OZP), v katerem podrobneje povzemamo novosti, na katere morate biti delodajalci oziroma izplačevalci pozorni, ko boste prvič obračunali OZP pri izplačilu plač.

Finančna uprava obvešča, da omogočajo plačevanje obveznega zdravstvenega prispevka z e-računom. Izpostavljajo tudi skrajni rok, 28. februar 2024, ko je treba vložiti napovedi za odmero dohodnine od dohodkov od obresti, dobička iz kapitala, dividend, najemnine in IFI za leto 2023. V zadnjem tednu je FURS izdal nekaj sprememb v dokumentih podrobnejših pojasnil, in sicer: Navodila za izpolnjevanje REK-O, Dohodek iz delovnega razmerja in Izpolnjevanje dodatnih podatkov o plači polja S.

Med najbolj branimi članki na portalu so bili: Letno poročanje samostojnih podjetnikov 2023, Na pragu predložitve letnega poročila nepridobitnih organizacij, Stavbna zemljišča ob zaprtju podjetja (d.o.o.), Novosti izplačila poslovne uspešnosti v letu 2023, Ustavno sodišče pritrdilo Finančni upravi in Opredelitev trajajoče kršitve pri podaji odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

Med zakonodajnimi novosti izpostavljamo v Uradnem listu RS št. 9/2024 z dne 2. 2. 2024 objavljeno Odredbo o uskladitvi najnižje bruto urne postavke za opravljeno uro začasnih in občasnih del, ki določa nov znesek najnižje urne postavke za začasno in občasno delo dijakov in študentov v višini 7,21 evra, ter v Uradnem listu RS št. 10/2024 z dne 5. 2. 2024 objavljeno Odredbo o višini urne postavke za opravljeno začasno ali občasno delo upokojencev, ki od 1. marca 2024 znaša 7,21 evra.

Vljudno vas vabimo na spletne seminarje: Delovni čas s Tanjo Bohl (27. 2. 2024) in Letni dopust in regres prav tako s Tanjo Bohl (15. 3. 2024). Za naročnike portala FinD-INFO je ogled spletnih seminarjev že vključen v naročnino.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
ePobot – kaj morate vedeti?
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Posebnosti uvedbe obveznega zdravstvenega prispevka (OZP)    
mag. Mojca Kunšek
   
S 1. januarjem 2024 so se začele izvajati določbe novele Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju t.i. ZZVZZ-T, ki je s spremembo 48. člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ) ukinila prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje in uvedla obvezni zdravstveni prispevek (OZP).
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Opredelitev trajajoče kršitve pri podaji odpovedi pogodbe o zaposlitvi
Tako izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi kot redna odpoved pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga, ki ju poda delodajalec, sta vezani na prekluzivna objektivna in subjektivna roka. V primeru krivdnega razloga mora delodajalec podati redno odpoved najkasneje v 60 dneh od ugotovitve utemeljenega razloga in najkasneje v šestih mesecih od njegovega nastanka. Če ima krivdni razlog na strani delavca vse znake kaznivega dejanja, lahko delodajalec poda odpoved pogodbe o zaposlitvi v 60 dneh od takrat, ko je ugotovil utemeljen krivdni razlog za redno odpoved in za storilca ves čas, ko je mogoč kazenski pregon.

>> Januarja spet sezonsko povečanje brezposelnosti
Ob povečanem številu brezposelnih, ki so se pri Zavodu prijavljali predvsem zaradi iztekov zaposlitev za določen čas, se je brezposelnost povečala tudi januarja.

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Letno poročanje samostojnih podjetnikov 2023 (1. del)
Samostojni podjetniki najpozneje do 31. marca o poslovanju preteklega leta seznanijo državo. Samostojni podjetniki so fizične osebe z dejavnostjo, zato so obdavčeni z dohodnino. Na voljo imajo dva različna načina obdavčitve. Izbrani način obdavčitve poleg višine dohodnine določa tudi obseg letnega poročanja. Samostojni podjetniki, ki davčno osnovo ugotovijo z upoštevanjem normiranih odhodkov predložijo le davčni obračun. Tisti, ki omenjenega načina obdavčitve, bodisi ne morejo izbrati (ker ne izpolnjujejo pogojev), bodisi ne želijo izbrati, davčno osnovo ugotavljajo z upoštevanjem dejanskih odhodkov. Ta način obdavčitve zahteva nekoliko obsežnejše poročanje, in sicer: predložitev letnega poročila na Ajpes in davčnega obračuna na FURS. V nadaljevanju bomo izpostavili letno poročanje samostojnih podjetnikov, ki ugotavljajo davčno osnovo ob upoštevanju normiranih odhodkov (v nadaljevanju normiranci).

>> Na pragu predložitve letnega poročila nepridobitnih organizacij
Nepridobitne organizacije - pravne osebe zasebnega prava (v nadaljevanju nepridobitne organizacije) morajo, tako kot vse ostale pravne osebe, pri predložitvi letnega poročila slediti Navodilu o predložitvi letnih in zaključnih poročil ter drugih podatkov poslovnih subjektov in v dveh mesecih po koncu poslovnega leta Agenciji RS za javnopravne evidence in storitve (AJPES) predložiti letno poročilo. Glede na to, da je letos prestopno leto, morajo navedeni zavezanci letno poročilo predložiti do četrtka 29. februarja 2024. Ob tem velja izpostaviti, da je aplikacija za predložitev letnega poročila za leto 2023 že aktivna.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Obračun novega OZP na OPSV obrazcih za zavarovance, prejemnike nadomestila (npr. delna pokojnina,…)
FURS obvešča, da v skladu z zakonom (deveti odstavek 48. člena ZZVZZ) za zavarovance, ki so vključeni v zavarovanje kot samozaposleni in hkrati prejemajo nadomestilo ali drugi dohodek iz obveznega socialnega zavarovanja velja pravilo, da morajo obvezni zdravstveni prispevek (OZP) plačati sami v obračunu prispevkov za socialno varnost (OPSV obrazec), ki ga predlagajo davčnemu organu kot samozaposleni zavarovanci.

>> Obresti, dobiček iz kapitala, dividende, najemnine, IFI - napovedi oddajte do 28. februarja 2024
Do 28. februarja 2024 je treba vložiti napovedi za odmero dohodnine od dohodkov iz kapitala (dobička od odsvojitve vrednostnih papirjev in drugih deležev ter investicijskih kuponov, obresti na denarne depozite, drugih obresti in dividend), dohodka iz oddajanja premoženja v najem ter napovedi za odmero davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov za leto 2023.

>> Stavbna zemljišča ob zaprtju podjetja (d.o.o.)
Lastnik je kupil parcele na d.o.o. v letu 2018. V knjigah so samo parcele, na njih se ni ničesar gradilo. DDV se tudi ni odbijal. Zdaj nas zanima naslednje: Kaj se zgodi s parcelami, ko se podjetje zapre - lastnik gre v pokoj leta 2026? Kaj se zgodi s parcelami, ko se podjetje zapre - lastnik gre v pokoj leta 2034? Kaj se zgodi s parcelami, lastnik gre v pokoj, podjetje deluje dalje, parcele pa ostanejo v »njegovi« lasti. Kaj se plača in koliko, ob vseh naštetih pogojih, ki smo jih navedli?

>> Novosti izplačila poslovne uspešnosti v letu 2023
Bolj ko spremljamo spremembe davčne zakonodaje v zadnjih letih, tem bolj ugotavljamo, da so določbe obdavčitve izplačila poslovne uspešnosti deležne pogostih korekcij. Tako je potrebno pri izplačilu poslovne uspešnosti v letu 2023 upoštevati tudi določbe zadnje novele Zakona o dohodnini (ZDoh-2AA) ter določbe interventnih zakonov.

>> Ustavno sodišče pritrdilo Finančni upravi
Odločba ustavnega sodišča se nanaša na ugotavljanje dobička od kapitala pri odsvojitvi podedovanih nepremičnin in pritrjuje praksi Finančne uprave.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Objavljen nov znesek najnižje urne postavke za začasno in občasno delo dijakov in študentov
V Uradnem listu št. 9/2024 z dne 2.2. 2024 je objavljen nov znesek najnižje urne postavke za začasno in občasno delo dijakov in študentov v višini 7,21 evra.

>> Višji urna postavka in znesek dohodka za delo upokojencev
V Uradnem listu RS št. 10/2024 z dne 5. 2. 2024 je bila objavljena Odredba o višini urne postavke za opravljeno začasno ali občasno delo upokojencev. Po uskladitvi z višino minimalne plače, najnižja bruto urna postavka od 1. marca 2024 do 28. februarja 2025 znaša 7,21 evra, višina dohodka za opravljeno začasno ali občasno delo pa v seštevku v koledarskem letu 2024 ne sme presegati 10.781,07 eura.

>> Ministrstvo za pravosodje v javno razpravo poslalo novelo zakona o kazenskem postopku
Pravosodno ministrstvo je v torek v javno razpravo poslalo novelo zakona o kazenskem postopku, ki uresničuje več odločb ustavnega sodišča, med drugim glede predloga za nadomestno izvršitev kazni zapora.

>> Evropska sredstva za neformalno izobraževanje in usposabljanje
Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je odobrilo evropska sredstva za projekt »Neformalno izobraževanje in usposabljanje (NIU+)«.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
1. julij 2023 Povprečne efektivne obrestne mere iz sklenjenih potrošniških kreditnih pogodb bank in hranilnic v obdobju od 1. 7. 2023 do 31. 12. 2023 
 
1. januar 2024 Minimalna zajamčena donosnost za obdobje od januarja do decembra 2024 
 
3. februar 2024 Odredba o uskladitvi najnižje bruto urne postavke za opravljeno uro začasnih in občasnih del 
 
3. februar 2024 Pravilnik o dodeljevanju štipendij za področje vzgoje in izobraževanja 
 
6. februar 2024 Pravilnik o osebni asistenci 
 
17. februar 2024 Pravilnik o znamki 
 
1. marec 2024 Odredba o višini urne postavke in višini dohodka za opravljeno začasno ali občasno delo upokojencev 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 9 - 10/2024
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Z marcem boljša povezljivost nepremičninskih podatkov
Geodetska uprava bo marca izvedla še informacijsko prenovo Registra prostorskih enot. V letu 2022 so bile informatizirane in vzpostavljene v informacijskem sistemu kataster že vse ostale nepremičninske evidence, ki jih vodi Geodetska uprava.

 
 
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Deflacija v januarju 2024  
 
- na mesečni ravni:   - 0,6 %
 
- na letni ravni:   3,3 %
 
 
 
TOM v februarju 2024  
 
- na mesečni ravni:   0,4 %
 
- na letni ravni:   5,17 %
 
 
 
Pri obračunu plač za mesec januar potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   31
 
Delovni dnevi:   21
 
Praznični dnevi:   2
 
Delovne ure:   184
 
Povprečna bruto plača za mesec november 2023:   2.427,10 €
 
in neto plača:   1.594,13 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.270,95 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.480,64 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2022:   2.023,92 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2024:   1.253,90 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni k prijavi na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
mag. Mojca Kunšek
Predložitev letnega poročila in spremembe vodenja poslovnih knjig pravnih oseb javnega in zasebnega prava 6. 02. 2024 13:00:00 139,90€ Naročilo
Tanja Bohl
Delovni čas 27. 02. 2024 10:00:00 199,90€ Naročilo
Natalija Kunstek
Obdavčitev »influencerjev« 28. 03. 2024 10:00:00 139,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Priporočite brezplačen Tednik FinD-INFO!
Na povezavi lahko svojim prijateljem in sodelavcem priporočite brezplačno prejemanje Tednika FinD-INFO, ki vsako sredo prinaša nove aktualne davčno-računovodske in kadrovske članke, informacije o novih in spremenjenih predpisih, podatke za obračun plač, koristne informacije iz rokovnika, brezplačne spletne seminarje ter ostale aktualne in nove vsebine, ki jih najdete samo na portalu FinD-INFO.
 
© 1989-2024 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.