c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
Januar 2024, številka 04 / letnik XVI.
 
Minimalna plača bo v letu 2024 znašala 1253,90 evra bruto. Vlada je namreč sprejela odločitev o 4,2-odstotnem povišanju, s čimer je potrdila predlog ministra Luke Mesca, ki se je odločil za minimalno zakonsko uskladitev z letno decembrsko inflacijo.

V današnjem tedniku v osrednji temi izpostavljamo Obračun in plačilo obveznega zdravstvenega prispevka od leta 2024 dalje.

Finančna uprava je sporočila, da je zavezancem prek eDavkov omogočeno plačevanje davkov s Flikom. V zadnjem tednu je FURS izdal nekaj sprememb v dokumentih podrobnejših pojasnil, in sicer: Dohodek iz delovnega razmerja in Obresti, dividende in dobiček iz kapitala.

AJPES je sporočil, da je aplikacija za predložitev letnih poročil za leto 2023 že na voljo.

Med najbolj branimi članki na portalu so bili: Prodaja opreme (društvo ni zavezanec za DDV), Obresti od posojila za tujo pravno osebo in obračun DDV, Izraba letnega dopusta in nadomestilo za neizrabljen dopust, Davčna obravnava poslovnih vzorcev za promocijo s strani influencerjev in članek iz sodne prakse Davčno izogibanje.

Med zakonodajnimi spremembami izpostavljamo s strani odbora DZ za finance potrjena predloga novele zakona o davku od dohodkov pravnih oseb in zakona o kupcih in serviserjih nedonosnih kreditov bank ter s strani odbora za infrastrukturo potrjeno novelo zakona o varstvu okolja.

Vljudno vas vabimo na spletne seminarje: Spremembe pri poročanju na REK-O obrazcu v 2024 z Dušanko Uhan (25. 1. 2024, DDV ob zaključku leta 2023 z mag. Tanjo Urbanija (1. 2. 2024) in Predložitev letnega poročila in spremembe vodenja poslovnih knjig pravnih oseb javnega in zasebnega prava z mag. Mojco Kunšek (6. 2. 2024). Za naročnike portala FinD-INFO je ogled spletnih seminarjev že vključen v naročnino.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
Aplikacija za predložitev letnih poročil za leto 2023 je na voljo
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Obračun in plačilo obveznega zdravstvenega prispevka od leta 2024 dalje    
doc. dr. Lidija Robnik
   
Z 31. decembrom 2023 se je ukinilo prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje. S 1. januarjem 2024 pa se je uvedel obvezni zdravstveni prispevek (OZP).
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Izraba letnega dopusta in nadomestilo za neizrabljen dopust
Delavec do začetka meseca decembra ni izrabil niti dneva letnega dopusta, ki mu pripada za tekoče koledarsko leto. Junija je koristil dopust, ki mu je ostal od preteklega leta, in sicer v trajanju šestnajstih dni. Glede na to, da je treba delavcu zagotoviti del dopusta v nepretrganem trajanju najmanj dveh tednov, nas zanima, ali je treba vedno preveriti, da je delavec izrabil dva tedna dopusta iz tekočega leta, ali je vseeno, ali gre za letni dopust v tekočem koledarskem letu ali neizrabljen dopust, samo da smo mu omogočili dva nepretrgana tedna skupaj.

>> Objavljen je razpis za štipendije za deficitarne poklice za šolsko leto 2024/2025
Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je na svoji spletni strani objavil javni razpis za pridobitev štipendije za deficitarne poklice za šolsko leto 2024/2025. Vlogo bo možno oddati od 1. 8. 2024 do 30. 9. 2024.

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Prodaja opreme (društvo ni zavezanec za DDV)
Društva delujejo na podlagi Zakona o društvih (ZDru-1), ki v 26. členu določa, da mora biti vodenje poslovnih knjig skladno z računovodskim standardom za društva. Ta posebni računovodski standard je SRS 33, ki določa, da društva neposredno uporabljajo splošne slovenske računovodske standarde (Uvod, Okvir ter SRS od 1 do 17 ter 20 do 23) in dodatno določbe SRS 33.

>> Začetek rednih posvetovanj z misijo Mednarodnega denarnega sklada
Prejšnji teden so se začela redna posvetovanja z misijo Mednarodnega denarnega sklada (MDS) v skladu s 4. členom Statuta MDS. Predstavniki MDS bodo v Sloveniji od 18. do 30. januarja 2024. Ob zaključku bodo predstavljene tudi prve ugotovitve misije.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Davčna obravnava poslovnih vzorcev za promocijo s strani influencerjev
Prejeli smo vprašanje naročnice, ki navaja, da se stranka ukvarja s spletno prodajo prehranskih dopolnil in bi želela promovirati izdelke preko blogerev in influencerjev. Promocija poteka na način, da influencer prejme izdelek, to je prehransko dopolnilo, ki ga promovira in za svojo storitev influencer pošlje račun. Izdelek, ki ga prejme, odpre, ga promovira in zavrže, saj je uporabljen in kot takšen za naročnika, podjetje s prehranskimi dopolnili, po tem neuporaben. Naročnico zanima DDV obravnava izdelka za promocijske namene in ali je strošek iz naslova nabave tako uporabljenega prehranskega dopolnila (za marketinške namene), davčno priznan odhodek za namene DDPO? V nadaljevanju podajamo kratko in splošno pojasnilo.

>> Obresti od posojila za tujo pravno osebo in obračun DDV
Slovensko podjetje, ki je zavezanec za DDV je dalo posojilo hrvaškemu podjetju. Konec leta je posojilodajalec zaračunal obresti. Kako je z obračunom DDV v primeru, ko je hrvaško podjetje zavezanec za DDV in v primeru, če ni zavezanec za DDV, ter kako se poroča (DDV-O, RP-O).

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Znana je minimalna plača za leto 2024
V skladu z Zakonom o minimalni plači se minimalna plača enkrat letno uskladi najmanj z rastjo cen življenjskih potrebščin. Za uskladitev se uporabi uradni podatek Statističnega urada Republike Slovenije o medletni rasti cen življenjskih potrebščin decembra preteklega leta glede na december predpreteklega leta, ki je lani znašala 4,2 odstotka. V primerjavi z minimalno plačo v letu 2023, ki je znašala 1.203,36 evra bruto, bo nova minimalna plača višja za 50,54 evra. Nov znesek minimalne plače bo tako znašal 1.253,90 evra bruto.

>> Odbor za infrastrukturo potrdil predlog, ki izenačuje izpuste za sežigalnice in sosežigalnice
Parlamentarni odbor za infrastrukturo, okolje in prostor je potrdil spremembo zakona o varstvu okolja, ki izenačuje dovoljene vrednosti izpustov škodljivih plinov za sežigalnice in sosežigalnice odpadkov. Nanaša se predvsem na cementarno Salonit Anhovo.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
1. januar 2024 Skupni sporazum za ureditev pogojev uporabe in plačevanja nadomestil iz naslova javne priobčitve fonogramov na področju dejavnosti turističnih kmetij (turizem na kmetiji, ki je gostinska dejavnost) 
 
20. januar 2024 Kolektivna pogodba za dejavnost elektroindustrije Slovenije 
 
1. februar 2024 Količnik uskladitve preživnin in nadomestil preživnin za leto 2023 
 
1. februar 2024 Odločba Sveta za avtorsko pravo 
 
1. februar 2024 Skupni sporazum o pogojih in načinih uporabe varovanih del iz repertoarja Zavoda IPF v lokalnih in regionalnih radijskih programih posebnega pomena ter o višini nadomestil za njihovo uporabo 
 
1. februar 2024 Skupni sporazum o pogojih in višini tarife pri uporabi avtorsko varovanih del iz repertoarja IPF, k.o. za področje trgovskih centrov, blagovnih centrov, prodajaln, tržnic in bencinskih črpalk 
 
1. februar 2024 Skupni sporazum za določitev pogojev in višine nadomestil za javno priobčitev fonogramov pri poučevanju plesa v plesnih organizacijah - plesnih šolah, plesnih klubih in drugih podobnih ustanovah in na plesnih tekmovanjih, ki se izvajajo na območju Republike Slovenije 
 
1. februar 2024 Skupni sporazum za določitev pogojev in višine nadomestil za uporabo fonogramov pri retransmisiji radijskih in televizijskih programov s strani kabelskih in IPTV operaterjev 
 
1. februar 2024 Skupni sporazum za določitev višine nadomestil za javno priobčitev komercialnih fonogramov na prireditvah v organizaciji mladinskih centrov, ki imajo status organizacije v javnem interesu v mladinskem sektorju 
 
1. februar 2024 Skupni sporazum za določitev višine nadomestil za javno priobčitev komercialnih fonogramov na prireditvah v organizaciji Študentske organizacije Slovenije 
 
1. februar 2024 Skupni sporazum za določitev višine nadomestil za priobčitev javnosti fonogramov na prireditvah razvedrilne narave, na katerih priobčitev javnosti fonogramov ni ključnega pomena 
 
1. februar 2024 Tarifa Zavoda IPF za uporabo glasbenih posnetkov na internetu 
 
3. februar 2024 Uredba o registru pravnih aktov lokalnih skupnosti 
 
29. april 2024 Sklep o uporabi Smernic ESMA za poročanje na podlagi uredbe EMIR 
 
1. julij 2024 Akt o metodologiji za obračunavanje omrežnine za elektrooperaterje 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 4 - 5/2024
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Skoraj polovica delodajalcev napoveduje zvišanje plač
V prvi polovici leta povišanje plač napoveduje 56 odstotkov slovenskih delodajalcev, je objavila agencija Manpower Slovenija. Največji dvig plač napovedujejo delodajalci v panogi znanosti in izobraževanje. Napoved zaposlovanja je manjša kot lani.

 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE

     
 
>> IZ SODNE PRAKSE: Davčno izogibanje
Plačilo davka, ki bi moral biti plačan, če ugotovljenega nedovoljenega davčnega izogibanja ne bi bilo, se solidarno naloži plačniku davka in davčnemu zavezancu. Pri tem se znesek, ki ga je davčni zavezanec že plačal in mu ni bil vrnjen, šteje za delno plačilo tega davka.

 
 
>> Sodbe slovenskih in evropskih sodišč lahko najdete v največji zbirki SODNE PRAKSE, ki vsebuje judikate ustavnega, vrhovnega, upravnega, višjih in evropskih sodišč s povezavami na ustrezne pravne podlage v zakonodaji.
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec januar potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   31
 
Delovni dnevi:   21
 
Praznični dnevi:   2
 
Delovne ure:   184
 
Povprečna bruto plača za mesec november 2023:   2.427,10 €
 
in neto plača:   1.594,13 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.270,95 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.480,64 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2022:   2.023,92 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2024:   1.253,90 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni k prijavi na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
Dušanka Uhan
Spremembe pri poročanju na REK-O obrazcu v 2024 25. 01. 2024 10:00:00 199,90€ Naročilo
mag. Tanja Urbanija
DDV ob zaključku leta 2023 1. 02. 2024 13:00:00 199,90€ Naročilo
mag. Mojca Kunšek
Predložitev letnega poročila in spremembe vodenja poslovnih knjig pravnih oseb javnega in zasebnega prava 6. 02. 2024 13:00:00 139,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Priporočite brezplačen Tednik FinD-INFO!
Na povezavi lahko svojim prijateljem in sodelavcem priporočite brezplačno prejemanje Tednika FinD-INFO, ki vsako sredo prinaša nove aktualne davčno-računovodske in kadrovske članke, informacije o novih in spremenjenih predpisih, podatke za obračun plač, koristne informacije iz rokovnika, brezplačne spletne seminarje ter ostale aktualne in nove vsebine, ki jih najdete samo na portalu FinD-INFO.
 
© 1989-2024 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.