c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
Januar 2024, številka 03 / letnik XVI.
 
Po podatkih statističnega urada je bilo v Sloveniji novembra lani zabeleženo najvišje število delovno aktivnih, tako po številu zaposlenih, kot po številu samozaposlenih, kar predstavlja nov rekord. Vlada je z delom sindikatov javnega sektorja prejšnji teden podpisala dogovor o delni uskladitvi plač z inflacijo. Ostali sindikati to lahko storijo še do konca meseca, vendar naj bi bilo podpisov za uveljavitev dogovora že dovolj.

V današnjem tedniku v osrednji temi obravnavamo Davčni obračun podjetnikov za leto 2023 po novem, v katerem izpostavljamo spremembe pri metodologiji in obrazcih davčnega obračuna, ki jih treba upoštevati pri pripravi.

Finančna uprava poziva k predložitvi obračuna za pavšalno nadomestilo za leto 2023. V zadnjem tednu je FURS izdal več sprememb v dokumentih podrobnejših pojasnil, katere si lahko ogledate v davčni rubriki tednika ali v zbirki Pojasnila FURS.

Na ZZZS so pripravili pregled novosti pri obračunih nadomestil plač v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja.

AJPES je sporočil, da so uvedene vsebinske spremembe pri poročanju podatkov statističnega raziskovanja - Četrtletno poslovanje poslovnih subjektov za leto 2024.

Med najbolj branimi članki na portalu so bili: Institut zagotovljene vdovske pokojnine, Pravica do odklopa, Prenehanje uporabe zavarovalne podlage 002 za napotene delavce, Osnova za obračun prispevkov od dohodkov, doseženih na podlagi drugega pravnega razmerja, Blago z dvojno rabo - nova uredba in posodobljen seznam, in članek iz sodne prakse Informacijska pravica družbenika.

Med zakonodajnimi spremembami izpostavljamo novo višino regresa za prehrano od 1. januarja 2024 po ZVPSZD in regresa za prehrano, dnevnic za službena potovanja v državi, jubilejne nagrade in solidarnostne pomoči za javni sektor, ki so določene na podlagi objavljenega količnika rasti cen prehrambnih izdelkov. Objavljeni sta tudi Povprečni znesek trošarine za plinsko olje za pogonski namen v letu 2023 in Povprečni znesek trošarine za plinsko olje za pogonski namen v decembru 2023.

Vljudno vas vabimo na spletne seminarje: Obračun davka od dohodkov pravnih oseb za leto 2023 s Fenjo Borštnar (18. 1. 2024), Spremembe pri poročanju na REK-O obrazcu v 2024 z Dušanko Uhan (25. 1. 2024) in DDV ob zaključku leta 2023 z mag. Tanjo Urbanija (1. 2. 2024). Za naročnike portala FinD-INFO je ogled spletnih seminarjev že vključen v naročnino.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
Podjetniki in podjetja, ne pozabite na obračun novega obveznega zdravstvenega prispevka!
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Davčni obračun podjetnikov že za leto 2023 po novem    
mag. Mojca Kunšek
   
V zadnjih dneh leta 2023 sta bila sprejeta Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti in Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o davčnem obračunu davka od dohodkov pravnih oseb, ki sledita interventni zakonodaji t.j. določbam Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN-F) in Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP), ter posledično spreminjata metodologijo in obrazce davčnega obračuna, ki so priloga obema pravilnikoma. Oba spremenjena pravilnika s spremembo obrazca davčnega obračuna se bosta uporabljala že za davčni obračun za leto 2023.
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Pravica do odklopa
Delovni čas je efektivni delovni čas in čas odmora ter čas upravičenih odsotnosti z dela v skladu z zakonom in kolektivno pogodbo oziroma splošnim aktom, kot to izhaja iz prvega odstavka 142. člena Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1).

>> Zneski regresa za prehrano med delom, nadomestila za ločeno življenje, dnevnice za službeno potovanje v državi, jubilejne nagrade in solidarnostne pomoči - javni sektor
Ministrstvo za javno upravo je v skladu z določbami aneksov h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev v javnem sektorju (Uradni list RS, št. 136/22) in objavljenim količnikom rasti cen prehrambnih izdelkov objavilo znesek regresa za prehrano med delom, nadomestila za ločeno življenje, jubilejne nagrade in solidarnostne pomoči.

>> Prenehanje uporabe zavarovalne podlage 002 za napotene delavce
Dne 29. 12. 2023 je bil v Uradnem listu RS, št. 135/2023 objavljen Pravilnik o obrazcih prijav podatkov o pokojninskem in invalidskem ter zdravstvenem zavarovanju, zavarovanju za dolgotrajno oskrbo, zavarovanju za starševsko varstvo in zavarovanju za primer brezposelnosti z začetkom veljavnosti 1. 1. 2024. Pravilnik ureja prenehanje veljavnosti zavarovalne podlage 002, namenjene zavarovanju napotene osebe v vse države sveta.

>> SPOT: Prijava v obvezna socialna zavarovanja tujcev brez enotnega dovoljenja za prebivanje in delo – poplave in zemeljski plazovi 2023
Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP) v 89. členu dopušča zaposlitev tujca, državljana tretjih držav, ki za vstop v Republiko Slovenijo ne potrebujejo vizuma, da se zaposlijo v Republiki Sloveniji že na podlagi potrdila o oddani prošnji za pridobitev enotnega dovoljenja za prebivanje in delo in soglasja oziroma delovnega dovoljenja, izdanega s strani Zavoda RS za zaposlovanje za namen zaposlitve zaradi odprave posledic poplav in zemeljskih plazov.

>> Institut zagotovljene vdovske pokojnine
S 1. januarjem 2024 so začele veljati določbe novele Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2N), ki v sistem pokojninskega in invalidskega zavarovanja ponovno uvajajo institut zagotovljene vdovske pokojnine.

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Novosti pri obračunih nadomestil plač v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja za zadržanosti od vključno 1. 1. 2024 dalje
Na ZZZS so pripravili pregled novosti pri obračunih nadomestil plač v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja.

>> Spremembe pri poročanju podatkov Četrtletno poslovanje poslovnih subjektov (POSL-P/ČL) za leto 2024
AJPES sporoča, da so pri poročanju podatkov statističnega raziskovanja Četrtletno poslovanje poslovnih subjektov (POSL-P/ČL) za leto 2024 uvedene vsebinske spremembe.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Poročanje podatkov za odmero dohodnine za leto 2023
Poročanje podatkov o medletnem uveljavljanju posebne olajšave za vzdrževane družinske člane - izplačevalci dohodkov navedene podatke v datoteki VIRVDC.dat lahko oddate še do konca januarja 2024.

>> FURS: Poziv k predložitvi obračuna za pavšalno nadomestilo za leto 2023
Na podlagi petega odstavka 95. člena Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1) morajo davčni zavezanci, ki so imeli v letu 2023 pravico do uveljavljanja pavšalnega nadomestila na podlagi predhodno pridobljenega dovoljenja davčnega organa, sestaviti obračun pavšalnega nadomestila in ga v elektronski obliki preko sistema eDavki predložiti davčnemu organu, in sicer najkasneje do 31. januarja 2024.

>> Osnova za obračun prispevkov od dohodkov, doseženih na podlagi drugega pravnega razmerja
V Uradnem listu RS št. 133/2023 z dne 27. 12. 2023 je bil objavljen Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2N), ki prinaša spremembe osnove za obračun prispevkov od dohodkov, doseženih na podlagi drugega pogodbenega razmerja (podjemne pogodbe, avtorske pogodbe, občasno in začasno delo upokojencev, itd....).

>> FURS: Nova in spremenjena pojasnila
Finančna uprava je v zadnjih dneh izdala naslednje spremembe pojasnil dokumentov:
    • Stopnje DDV, 9. izdaja, januar 2024
    • Olajšava za investiranje; 5. izdaja, januar 2024
    • Splošno o davku od dohodkov pravnih oseb; 15. izdaja, januar 2024
    • Posebna ureditev za opravljanje storitev mednarodnega občasnega cestnega prevoza potnikov, 7. izdaja, januar 2024

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Spremembe obveznega zdravstvenega zavarovanja za upravičence do DSP in VD
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je izdalo obvestilo o spremembah obveznega zdravstvenega zavarovanja za upravičence do denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka na podlagi novele Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ-T) in Zakona o interventnih ukrepih na področju zdravstva, dela in sociale ter z zdravstvom povezanih vsebin (ZIUZDS).

>> Regres za prehrano od 1.1.2024 po ZVPSZD znaša 5,94 evrov
V Uradnem listu RS, št. 2/2024, z dne 12.1.2024, je bil objavljen Količnik rasti cen prehrambnih izdelkov za obdobje julij-december 2023, na podlagi katerega se določi regres za prehrano med delom za obdobje januar-julij 2024.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
1. januar 2023 Povprečni znesek trošarine za plinsko olje za pogonski namen v letu 2023 
 
1. december 2023 Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za december 2023 
 
1. december 2023 Povprečni znesek trošarine za plinsko olje za pogonski namen v decembru 2023 
 
1. januar 2024 Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije 
 
1. januar 2024 Količnik rasti cen prehrambnih izdelkov 
 
12. januar 2024 Kolektivna pogodba gradbenih dejavnosti 
 
12. januar 2024 Kolektivna pogodba za dejavnost poslovanja z nepremičninami 
 
13. januar 2024 Ugotovitveni sklep o uskladitvi pokojnin in drugih prejemkov, ki se delno opravi v mesecu januarju 2024 
 
13. januar 2024 Uredba o neposrednih plačilih iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027 
 
13. januar 2024 Uredba o pravilih pogojenosti 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 2 - 3/2024
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Novembra lani vnovič rekordno število delovno aktivnih
V Sloveniji je bilo novembra 938.455 delovno aktivnih, kar predstavlja nov rekord. V primerjavi z oktobrom se je število zvišalo za 0,1 odstotka, v primerjavi z lanskim novembrom pa za 0,8 odstotka.

 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE

     
 
>> IZ SODNE PRAKSE: Informacijska pravica družbenika
Družbenik skladno s stališčem sodne prakse svoje zahteve po informacijah ni dolžan posebej utemeljevati, temveč mora le konkretizirati vrsto zadev, na katere se njegova zahteva nanaša, in določiti način izpolnitve. Družbo veže načelo vestnega in zanesljivega poročanja, tako da lahko informacijsko zahtevo zavrne le, če informacije oziroma dokumentacije nima in je tudi ne more priskrbeti.

 
 
>> Sodbe slovenskih in evropskih sodišč lahko najdete v največji zbirki SODNE PRAKSE, ki vsebuje judikate ustavnega, vrhovnega, upravnega, višjih in evropskih sodišč s povezavami na ustrezne pravne podlage v zakonodaji.
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec december potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   31
 
Delovni dnevi:   19
 
Praznični dnevi:   2
 
Delovne ure:   168
 
Regres za prehrano od 1.1.2024 po ZVPSZD   5,94 €
 
Povprečna bruto plača za mesec oktober 2023:   2.210,78 €
 
in neto plača:   1.434,45 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.202,43 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.429,85 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2022:   2.023,92 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2023:   1.203,36 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
Fenja Borštnar
Obračun davka od dohodkov pravnih oseb za leto 2023 18.1.2024 10:00:00 249,90€ Naročilo
Dušanka Uhan
Spremembe pri poročanju na REK-O obrazcu v 2024 25.1.2024 10:00:00 199,90€ Naročilo
mag. Mojca Kunšek
Predložitev letnega poročila in spremembe vodenja poslovnih knjig pravnih oseb javnega in zasebnega prava 6.2.2024 13:00:00 139,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Priporočite brezplačen Tednik FinD-INFO!
Na povezavi lahko svojim prijateljem in sodelavcem priporočite brezplačno prejemanje Tednika FinD-INFO, ki vsako sredo prinaša nove aktualne davčno-računovodske in kadrovske članke, informacije o novih in spremenjenih predpisih, podatke za obračun plač, koristne informacije iz rokovnika, brezplačne spletne seminarje ter ostale aktualne in nove vsebine, ki jih najdete samo na portalu FinD-INFO.
 
© 1989-2024 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.