c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
Januar 2024, številka 02 / letnik XVI.
 
Sindikate javnega sektorja naj bi Vlada danes povabila k podpisu dogovora, po katerem se bodo plače v javnem sektorju z junijem uskladile v višini 80 odstotkov inflacije v obdobju december 2022-december 2023. Regres za letni dopust bo izplačan že marca.

V današnjem tedniku v osrednji temi obravnavamo Davčni obračun pravnih oseb že za leto 2023 po novem, v katerem povzemamo spremembe, na katere morate biti pozorni pri pripravi.

Finančna uprava je objavila rok, do kdaj je treba oddati vlogo za vzdrževane družinske članke in kdo vse šteje za vzdrževanega družinskega člana. Na spletni strani bo onemogočena oddaja DOH-KDVP do vključno 18. januarja. Na portalu eDavki pa odslej ni več mogoče izvesti spletnega plačila preko NLB Klik. V zadnjem tednu je FURS izdal več sprememb v dokumentih podrobnejših pojasnil, katere si lahko ogledate v davčni rubriki tednika ali v zbirki Pojasnila FURS.

Med najbolj branimi članki na portalu so bili: Knjiženje zahtevnejših poslovnih dogodkov, Objavljeni so SRS 2024, Obvezna uporaba dvojezičnih pogodb pri zaposlovanju delavcev iz BiH, Izdaja potrdila A1 po 1. januarju 2024, S 1. januarjem nov pokojninski načrt poklicnega zavarovanja, Oskrbovalski dopust in Dobava blaga davčnemu zavezancu znotraj EU.

Med zakonodajnimi spremembami izpostavljamo novosti na pokojninskem področju za delovne invalide, vdove oz. vdovce in poklicno zavarovane, v začetku leta se je uveljavil prvi del novega Zakona o dolgotrajni oskrbi, objavljen je Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost. Od 1. januarja je spremenjena višina predpisane obrestne mere zamudnih obresti.

Vljudno vas vabimo na spletne seminarje: Čezmejno opravljanje storitev z napotenimi delavci - primer Nemčije 2024 z Matejo Babič (11. 1. 2024), Knjiženje zahtevnejših poslovnih dogodkov pri samostojnih podjetnikih in družbah z dr. Lidijo Robnik (16 .1. 2024) in Obračun davka od dohodkov pravnih oseb za leto 2023 s Fenjo Borštnar (18. 1. 2024). Za naročnike portala FinD-INFO je ogled spletnih seminarjev že vključen v naročnino.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
Uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri odmeri dohodnine za leto 2023
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Davčni obračun pravnih oseb že za leto 2023 po novem    
mag. Mojca Kunšek
   
V zadnjih dneh leta 2023 sta bila sprejeta Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti in Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o davčnem obračunu davka od dohodkov pravnih oseb, ki sledita interventni zakonodaji oz. določbam Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN-F) in Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP), ter posledično spreminjata metodologijo in obrazce davčnega obračuna, ki so priloga obema pravilnikoma. Oba spremenjena pravilnika s spremembo obrazca davčnega obračuna se bosta uporabljala že za davčni obračun za leto 2023.
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Izdaja potrdila A1 po 1. januarju 2024
Nov Zakon o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS-1) je začel veljati v celoti. Ta prinaša spremembe in dopolnitve tudi pri izdaji potrdila A1. Te se nanašajo tako na podjetja in njihove napotene delavce, kot tudi za samostojne podjetnike, ki bodo izvajali čezmejne storitve v EU, Islandiji, Liechtensteinu, Norveški, Švici ali Združenem kraljestvu.

>> S 1. januarjem nov pokojninski načrt za poklicnega zavarovanja
Z novim letom se je začel uporabljati nov pokojninski načrt poklicnega zavarovanja, ki prinaša podaljšanje prehodnega obdobja, v katerem velja nova diferencirana prispevna stopnja in določa dvig prispevne stopnje za poklicno zavarovanje za vse zavarovance za 0,6 odstotka.

>> Obvezna uporaba dvojezičnih pogodb pri zaposlovanju delavcev iz BiH
ZRSZ obvešča, da je v skladu s sklepom meddržavne komisije o izvajanju Sporazuma o zaposlovanju državljanov Bosne in Hercegovine v Sloveniji od 8. januarja 2024 v postopkih zaposlovanja delavcev iz BiH obvezna uporaba dvojezičnih pogodb o zaposlitvi, ki jih skleneta delavec in delodajalec.

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Objavljeni so SRS 2024
Na portalu FinD-INFO so naročnikom na voljo čistopisi Slovenskih računovodskih standardov SRS (2024), ki jih lahko uporabljate v časovni lestvici, saj si lahko poleg novega računovodskega standarda ogledate še njegovo predhodno verzijo. Nove SRS 2024 smo začeli uporabljati s 1.1.2024.

>> Knjiženje zahtevnejših poslovnih dogodkov
Vsem, ki delamo v lastnih računovodstvih ali v računovodskih servisih si moramo svoja osnovna znanja podkrepiti in razširiti z dodatnimi znanji iz prakse računovodstva. To pomeni, da se z nekaterimi poslovnimi dogodki srečujemo občasno in jih moramo znati evidentirati in razumeti, da jih ustrezno evidentiramo v poslovne knjige v skladu s pravilom skrbnega računovodenja 2 in si moramo priskrbeti ustrezne knjigovodske listine in poslovno dokumentacijo v skladu s pravilom skrbnega računovodenja 1.

>> Fiskalni svet: Lanska realizacija je nov dokaz neustreznosti proračunskega načrtovanja
Finančni svet ugotavlja, da so bila lanska gibanja v državnem proračunu - primanjkljaj po prvi oceni znaša skoraj 2,3 milijarde evrov - slabša kot v letu 2022, a vseeno precej manj negativna od napovedi ministrstva za finance.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> S 1. januarjem so začela veljati nova pravila o boju proti goljufijam na področju čezmejnih plačil v EU
S 1. januarjem 2024 so začela veljati nova pravila o transparentnosti, ki bodo državam članicam EU v pomoč pri boju proti goljufijam na področju davka na dodano vrednost (DDV).

>> Dobava blaga davčnemu zavezancu znotraj EU
Smo davčni zavezanci in imamo poleg prodaje na debelo tudi maloprodajno trgovino. Kupec je hrvaški davčni zavezanec, ki je tudi predložil davčno številko. Kako mu izstavimo račun, če plača blago s kartico v trgovini, zanima nas postopek obračuna DDV oz. kakšno dokumentacijo se pripravi?

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Novosti in pogoji za pridobitev pravic na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja v letu 2024
Ob koncu preteklega leta je pričel veljati Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 133/23, v nadaljevanju ZPIZ-2N), pri čemer se večina novosti prične uporabljati s 1. 1. 2024.

>> Višina predpisane obrestne mere zamudnih obresti od 1. 1. 2024
Višina predpisane obrestne mere zamudnih obresti je v 2. členu Zakona o predpisani obrestni meri zamudnih obresti (ZPOMZO-1) (Uradni list RS, št. 11/07 - UPB) določena kot vodilna obrestna mera Evropske centralne banke, povečana za 8 odstotnih točk. Predpisana obrestna mera zamudnih obresti velja za šestmesečno obdobje, ki se začne dne 1. januarja 2024, in znaša 12,5 odstotka.

>> Uveljavitev prvega dela novega Zakona o dolgotrajni oskrbi
S 1. januarjem 2024 je stopil v veljavo prvi del novega Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki prinaša nekaj sprememb glede statusa družinskih pomočnikov. V skladu z novim zakonom se družinski pomočnik, opredeljen v Zakonu o socialnem varstvu, preoblikuje oz. prevede v oskrbovanca družinskega člana.

     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
1. januar 2024 Enotni kontni okvir za gospodarske družbe, samostojne podjetnike posameznike, zadruge, nepridobitne organizacije - pravne osebe zasebnega prava ter društva in invalidske organizacije 
 
1. januar 2024 Odredba o določitvi poklicev, v katerih zaposlitev tujca ni vezana na trg dela 
 
1. januar 2024 Pravilnik o enotnem kontnem načrtu za proračun, proračunske uporabnike in druge osebe javnega prava 
 
1. januar 2024 Pravilnik o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost 
 
1. januar 2024 Pravilnik o obrazcih prijav podatkov o pokojninskem in invalidskem ter zdravstvenem zavarovanju, zavarovanju za dolgotrajno oskrbo, zavarovanju za starševsko varstvo in zavarovanju za primer brezposelnosti 
 
1. januar 2024 Pravilnik o obrazcu vloge za izdajo potrdila A1 
 
1. januar 2024 Pravilnik o olajšavi za zaposlitev osebe v poklicu, za katerega na trgu dela primanjkuje iskalcev zaposlitve 
 
1. januar 2024 Pravilnik o razčlenjevanju in merjenju prihodkov in odhodkov pravnih oseb javnega prava 
 
1. januar 2024 Pravilnik o sestavljanju letnih poročil za proračun, proračunske uporabnike in druge osebe javnega prava 
 
1. januar 2024 Sklep o uskladitvi minimalne premije kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja za javne uslužbence 
 
1. januar 2024 Slovenski računovodski standardi 2024 
 
1. januar 2024 Višina predpisane obrestne mere zamudnih obresti 
 
1. januar 2024 Zakon o statusnem preoblikovanju Vzajemne zdravstvene zavarovalnice d.v.z. (ZSPVZZ) 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 1/2024
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Vlada vabi k podpisu dogovora: Regres za javne uslužbence že marca, plače višje z junijem
Vlada naj bi sindikate javnega sektorja danes povabila na podpis dogovora, po katerem se bodo plače v javnem sektorju z junijem uskladile v višini 80 odstotkov inflacije v obdobju december 2022-december 2023. Regres za letni dopust bo izplačan že marca.

 
 
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec december potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   31
 
Delovni dnevi:   19
 
Praznični dnevi:   2
 
Delovne ure:   168
 
Povprečna bruto plača za mesec oktober 2023:   2.210,78 €
 
in neto plača:   1.434,45 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.202,43 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.429,85 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2022:   2.023,92 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2023:   1.203,36 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
Mateja Babič
Čezmejno opravljanje storitev z napotenimi delavci – primer Nemčije 2024 11. 01. 2024 13:00:00 139,90€ Naročilo
doc. dr. Lidija Robnik
Knjiženje zahtevnejših poslovnih dogodkov pri samostojnih podjetnikih in družbah 16. 01. 2024 09:00:00 249,90€ Naročilo
Fenja Borštnar
Obračun davka od dohodkov pravnih oseb za leto 2023 18. 01. 2024 10:00:00 249,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Priporočite brezplačen Tednik FinD-INFO!
Na povezavi lahko svojim prijateljem in sodelavcem priporočite brezplačno prejemanje Tednika FinD-INFO, ki vsako sredo prinaša nove aktualne davčno-računovodske in kadrovske članke, informacije o novih in spremenjenih predpisih, podatke za obračun plač, koristne informacije iz rokovnika, brezplačne spletne seminarje ter ostale aktualne in nove vsebine, ki jih najdete samo na portalu FinD-INFO.
 
© 1989-2024 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.