c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
December 2023, številka 51-52 / letnik XV.
 
Včeraj je Državni svet izglasoval odložilni veto na zakon o interventnih ukrepih na področju zdravstva, kateri med drugim prinaša pravne podlage za uvajanje obveznega zdravstvenega prispevka in več denarja za zdravstveno blagajno, znova podaljšuje obdobje prejemanja bolniških nadomestil v breme delodajalca z 20 na 30 dni ter omejuje višino nadomestila med začasno zadržanostjo od dela. Državni zbor bo moral o zakonu odločati še enkrat.

V tokratni dvojni številki tednika vas v osrednji temi tedna vabimo k branju aktualnega članka Inventura ali letni popis je treba ustrezno dokumentirati, v katerem izpostavljamo pomen uskladitve knjižnega stanja v računovodskih evidencah z dejanskim stanjem, kar ustvarja ustrezno podlago za verodostojni prikaz poslovanja v računovodskih izkazih in letnem poročilu.

Finančna uprava je izdala navodilo za pripravo in dostavo podatkov o izplačanih dohodkih, ki so oproščeni plačila dohodnine po 19. členu ZIUOPZP.

AJPES sporoča, da je podaljšano prehodno obdobje vzporednega poročanja podatkov o plačah v zasebnem sektorju, tako bo treba predvidoma do aprila 2024 poročati FURS na REK-O obrazcih in AJPES na obrazcih ZAP/M.

Med najbolj branimi članki na portalu so bili: Inventura - pomembno opravilo ob koncu poslovnega leta, Izvajanje ZČmIS-1 - izdajanje potrdil A1 v letu 2023 in v letu 2024, Rok za zaščito žvižgačev v srednjih podjetjih je 17. december 2023, Davčne implikacije odškodnine z vidika obračuna DDPO, Obdavčitev pogostitev in poslovnih daril, Obdaritev zaposlenih in članek iz sodne prakse: Zaposleni zaradi karantene nima pravice do prenosa dopusta.

V novem letu vas vljudno vabimo k prijavi na razpisane januarske spletne seminarje: Zaključni račun za gospodarske družbe za leto 2023 z Ido Kavčič (9. 1. 2024), Obračun davka od dohodkov pravnih oseb za leto 2023 s Fenjo Borštnar (18. 1. 2024) in Spremembe pri poročanju na REK-O obrazcu v 2024 z Dušanko Uhan (25. 1. 2024). Za naročnike portala FinD-INFO je ogled spletnih seminarjev že vključen v naročnino.

Želimo vam lepe praznike in vse dobro v novem letu!

Uredništvo FinD-INFO



 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
Potrjevanje izpisa odprtih postavk – stanje denarnih sredstev na dan 31. december 2023
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Inventura ali letni popis je treba ustrezno dokumentirati    
mag. Mojca Kunšek
   
Bliža se čas inventure ali letnega popisa, s katerim se uskladijo knjižna stanja v računovodskih evidencah z dejanskim stanjem in s tem ustvarja podlaga za verodostojni prikaz poslovanja v računovodskih izkazih in letnem poročilu. V skladu s 54. členom Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1) morajo namreč družbe najmanj enkrat letno preveriti, ali se stanje posameznih aktivnih in pasivnih postavk v poslovnih knjigah ujema z dejanskim stanjem ter na podlagi zaključenih poslovnih knjig v treh mesecih po koncu tega poslovnega leta sestaviti letno poročilo. Pomen ugotavljanja dejanskega stanja se tako odraža v pravilni višini bilančnih postavk (npr. kapitala), optimalnejšem oblikovanju davčne osnove kot tudi v zaupanju poslovnih partnerjev.
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Izvajanje ZČmIS-1 - izdajanje potrdil A1 v letu 2023 in v letu 2024
ZZZS obvešča, da se bodo novosti, ki jih za postopek izdaje potrdil A1 prinaša Zakon o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS-1) pričele izvajati 1. 1. 2024. Skladno z novostmi zakona bo nadgrajen tudi elektronski postopek za pridobitev potrdila A1 in spremembo obdobja veljavnosti potrdila A1 na portalu SPOT.

>> Evropski parlament dosegel dogovor o ureditvi dela na različnih platformah
Evropski parlament je dosegel dogovor o direktivi, ki ureja delo ljudi, ki delajo na platformah, kakršna je na primer Uber. To je izjemno pomemben dokument, s katerim se odpirajo vrata do statusa zaposlenega za milijone delavcev v Evropi.

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Pri izplačilu denarnega nadomestila po novem obračunan obvezen zdravstveni prispevek
Novela Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ-T) z 31. decembrom 2023 odpravlja prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje in s 1. januarjem 2024 uvaja plačilo obveznega zdravstvenega prispevka. To bo vplivalo tudi na izplačilo denarnih nadomestil za brezposelnost.

>> AJPES: Vzporedno poročanje o plačah
AJPES obvešča, da je po dogovoru med Statističnim uradom RS in AJPES podaljšano prehodno obdobje, v katerem poteka vzporedno poročanje podatkov o plačah v zasebnem sektorju, tako Finančni upravi RS na REK-O obrazcih kot AJPES na obrazcih ZAP/M. Zadnje poročanje podatkov AJPES prek spletne aplikacije Plače je predvideno v aprilu 2024 (podatki o izplačanih plačah za marec 2024).

>> Inventura – pomembno opravilo ob koncu poslovnega leta
Približuje se čas, ko je za večino (ne)gospodarskih družb treba izvesti inventuro oziroma popis sredstev in obveznosti do virov sredstev.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Obdaritev zaposlenih
Ob zaključku koledarskega leta, ko zunaj zadiši po snegu in kuhanem vinu, v objemu domačega ognjišča pa po sveže pečenih piškotih, je prav, da se za dobro opravljeno delo zahvalimo tudi zaposlenim in jim namenimo nekaj zahvalnih in spodbudnih besed. Če pa zraven priložimo še kakšno majhno darilce ali denarno nagrado, bodo prazniki zagotovo še lepši.

>> Obdavčitev pogostitev in poslovnih daril
Prihaja čas daril poslovnim partnerjem, zaposlenim in njihovim družinskim članom. Pri tem naj spomnimo na vrsto davčnih pasti, ki se bodo odrazile tako pri prejemniku darila kot tudi pri podjetju, ki bo to pozornost zaposlenim in poslovnim partnerjem namenil.

>> Davčne implikacije odškodnine z vidika obračuna DDPO
Prejeli smo vprašanje naročnika v zvezi z davčno obravnavo odškodnine za izgubo dobrega imena in posledično prihodkov iz naslova prodaje. Natančneje, razumemo, da je naročnik nabavljal blago pri dobavitelju, ki je dobavil blago slabše kvalitete kot dogovorjeno. Nadalje razumemo, da je bilo skladno s pogodbo med naročnikom in njegovim dobaviteljem dogovorjena odškodnina v primeru slabe kvalitete blaga. Naročnika zanima ali predmetna odškodnina povečuje davčno osnovo za obračun DDPO.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Poslanci potrdil uvedbo minimalnega davka
Poslanci so v DZ 14. decembra 2023 potrdil predlog zakona o minimalnem davku, ki bo za velike domače skupine in mednarodne skupine podjetij s sedežem v Sloveniji uvedel novo obdavčitev. Davek v višini 15 odstotkov bo veljal za skupine podjetij s prihodki, ki presegajo 750 milijonov evrov, in sicer za poslovna leta od 31. decembra letos.

>> Sprejeti Zakon o obnovi in razvoju po avgustovskih poplavah prinaša 22 odstotno stopnjo DDPO
Državni zbor je na seji dne, 13. decembra 2023 sprejel Zakon o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev, ki med drugim določa novo 22% stopnjo DDPO-ja.

>> Državni zbor sprejel Zakon o interventnih ukrepih na področju zdravstvenega varstva
Državni zbor je sprejel Zakon o interventnih ukrepih na področju zdravstvenega varstva, ki bo pripomogel k večji dostopnosti, organiziranosti in učinkovitosti našega zdravstvenega sistema. Državni svet pa je včeraj izglasoval odložilni veto na zakon o interventnih ukrepih na področju zdravstva. Državni zbor bo moral o zakonu odločati še enkrat.

>> Sprejeta novela Zakona o kolektivnih tožbah
Državni zbor je sprejel novelo Zakona o kolektivnih tožbah. Namen novele zakona je olajšati dostop do sodnega varstva, ustaviti in preprečiti nezakonita ravnanja, ob tem pa zagotoviti ustrezna procesna jamstva za preprečitev nepoštenega pravdanja.

>> Državni zbor sprejel spremembe Gradbenega zakona
Državni zbor Slovenije je 14. decembra sprejel novelo Gradbenega zakona. S sprejetimi spremembami zakona se rešuje kadrovska problematika gradbene inšpekcije in uvaja postopna uvedba sistema eGraditev, ki bo uvedla digitalizacijo na področju pridobivanja gradbenih dovoljenj.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
23. september 2023 Pravilnik o obrazcu in listinah za uresničevanje obveznega zdravstvenega zavarovanja 
 
16. december 2023 Uredba o enotni metodologiji in obrazcih za obračun in izplačilo plač v javnem sektorju 
 
16. december 2023 Uredba o notranji organizaciji, sistemizaciji, delovnih mestih in nazivih v organih javne uprave in v pravosodnih organih 
 
16. december 2023 Uredba o organih v sestavi ministrstev 
 
18. december 2023 Pravilnik o vsebini vloge in obrazcu za uveljavljanje pravice do oskrbovalca družinskega člana 
 
30. december 2023 Uredba o pristojbinah Urada Republike Slovenije za intelektualno lastnino 
 
1. januar 2024 Kolektivna pogodba grafične dejavnosti 
 
1. januar 2024 Kolektivna pogodba za dejavnosti pridobivanja in predelave nekovinskih rudnin Slovenije 
 
1. januar 2024 Sklep o določitvi deležev odpadne embalaže za januar, februar in marec 2024 
 
14. marec 2024 Pravilnik o določitvi posebnih projektov nacionalnega značaja in sistemskega okvirja za določitev plač raziskovalcev 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 125 - 128/2023
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> EU sprejela 12. sveženj omejevalnih ukrepov v odziv na Rusko agresijo proti Ukrajini
Svet Evropske unije je danes sprejel dvanajsti sveženj gospodarskih in individualnih omejevalnih ukrepov zaradi nadaljevanja ruske agresije proti Ukrajini. Ukrepi so usmerjeni v najdonosnejše sektorje ruskega gospodarstva in otežujejo izogibanje sankcijam Evropske unije.

 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE

     
 
>> IZ SODNE PRAKSE EU: Zaposleni zaradi karantene nima pravice do prenosa dopusta
Zaposleni, ki je bil med dopustom v karanteni, glede na pravo EU nima pravice do prenosa tega dopusta, je v objavljeni sodbi zapisalo Sodišče EU. Karantena namreč glede na utemeljitev sodišča ni primerljiva z boleznijo.

 
 
>> Sodbe slovenskih in evropskih sodišč lahko najdete v največji zbirki SODNE PRAKSE, ki vsebuje judikate ustavnega, vrhovnega, upravnega, višjih in evropskih sodišč s povezavami na ustrezne pravne podlage v zakonodaji.
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec november potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   30
 
Delovni dnevi:   21
 
Praznični dnevi:   1
 
Delovne ure:   176
 
Povprečna bruto plača za mesec september 2023:   2.174,70 €
 
in neto plača:   1.413,16 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.199,51 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.427,84 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2022:   2.023,92 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2023:   1.203,36 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
Ida Kavčič
Zaključni račun za gospodarske družbe za leto 2023 9.1.2024 10:00:00 199,90€ Naročilo
Fenja Borštnar
Obračun davka od dohodkov pravnih oseb za leto 2023 18.1.2024 10:00:00 249,90€ Naročilo
Dušanka Uhan
Spremembe pri poročanju na REK-O obrazcu v 2024 25.1.2024 10:00:00 199,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Rok za zaščito žvižgačev v srednjih podjetjih se je iztekel 17. decembra 2023
Po tem, ko so morala velika podjetja in javni sektor vzpostaviti notranje prijavne poti po Zakonu o zaščiti prijaviteljev (ZZPri), je nedavno nastopil tudi 17. december 2023, po katerem so morala v skladu s 33. členom ZZPri, notranje prijavne poti vzpostaviti tudi srednja podjetja ter tudi poslovni subjekti z manj kot 50 zaposlenimi, vendar najmanj desetimi zaposlenimi, ki svojo glavno registrirano dejavnost opravljajo na področju zdravstva ali na področjih zbiranja, prečiščevanja in distribucije vode, ravnanja z odplakami, zbiranja in odvoza odpadkov ter ravnanja z njimi, pridobivanja sekundarnih surovin ter na področjih saniranja okolja in drugega ravnanja z odpadki.
 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.