c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
December 2023, številka 50 / letnik XV.
 
Poslanci bodo danes na redni decembrski seji med drugim odločali o zakonu o obnovi po avgustovski ujmi. Ta naj bi po prepričanju vlade omogočil hitro obnovo in normalizacijo razmer.

V tokratni osrednji temi tedna vas vabimo k branju aktualnega članka Na kaj mora biti delodajalec pozoren ob zaključku leta na področju obračuna stroškov dela in priprava na novo koledarsko leto s predlogi, kako ustrezno planirati stroške dela za prihodnje koledarsko leto.

Finančna uprava je izdala obvestilo o lestvici za odmero dohodnine in olajšave za leto 2024, včeraj pa je na podlagi ZOPNN-F odposlala že tretjo tranšo pomoči za samozaposlene zaradi posledic poplav in plazov v avgustu 2023. V zadnjem tednu so objavili tudi spremembe v podrobnih pojasnilih, in sicer: Odmera dohodnine za leto 2023, Stopnje DDV in Spremembe zakonodaje na področju DDV.

Med najbolj branimi članki na portalu so bili: Obdavčitev poslovne uspešnosti v letu 2023, Omejitev nadurnega in nočnega dela starejšemu delavcu, Izračun dnevnic za službeno pot v tujino - Nemčija, Predlog zakona o minimalnem davku in Odpoved iz razloga neuspešno opravljenega poskusnega dela.

Med zakonodajnimi spremembami in novostmi izpostavljamo v Uradnem listu RS, št. 123/2023 objavljene proračunske predpise: Zakon o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2024 in 2025 (ZIPRS2425), novelo Proračuna Republike Slovenije za leto 2024 (DP2024-A) in Proračun Republike Slovenije za leto 2025 (DP2025).

Vljudno vas vabimo k prijavi na razpisana spletna seminarja: Zaključni račun za gospodarske družbe za leto 2023 z Ido Kavčič (9. 1. 2024) in Obračun davka od dohodkov pravnih oseb za leto 2023 s Fenjo Borštnar (18. 1. 2024). Napovedujemo pa tudi spletni seminar Knjiženje zahtevnejših poslovnih dogodkov pri samostojnih podjetnikih in družbah z dr. Lidijo Robnik (16. 1. 2024). Za naročnike portala FinD-INFO je ogled spletnih seminarjev že vključen v naročnino.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› DAVČNE NOVOSTI
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
FURS: Obvestilo o lestvici za odmero dohodnine in olajšave za leto 2024
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Na kaj mora biti delodajalec pozoren ob zaključku leta na področju obračuna stroškov dela in priprava na novo koledarsko leto    
Simona Matko Počivalšek
   
Tudi na področju stroškov dela (plač in drugih stroškov dela) je konec koledarskega leta potrebno poskrbeti za določena poročanja državi in prav tako ustrezno planirati stroške dela za prihodnje koledarsko leto.
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Odpoved iz razloga neuspešno opravljenega poskusnega dela
Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) v 125. členu določa, da se poskusno delo dogovori v pogodbi o zaposlitvi. Poskusno delo se lahko dogovori tako v pogodbi o zaposlitvi za nedoločen čas, kot za določen čas. Kolektivne pogodbe lahko določijo omejitev glede trajanja poskusnega dela v primeru pogodbe o zaposlitvi, sklenjene za določen čas.

>> Omejitev nadurnega in nočnega dela starejšemu delavcu
Nadurno delo je delo, ki presega polni delovni čas. Na podlagi prvega odstavka 144. člena Zakona o delovnih razmerjih je delavec na zahtevo delodajalca dolžan opravljati delo preko polnega delovnega časa oziroma nadurno delo v primerih izjemoma povečanega obsega dela, če je potrebno nadaljevanje delovnega ali proizvodnega procesa, da bi se preprečila materialna škoda ali nevarnost za življenje in zdravje ljudi, če je nujno, da se odvrne okvara na delovnih sredstvih, ki bi povzročila prekinitev dela, če je potrebno, da se zagotovi varnost ljudi in premoženja ter varnost prometa in v drugih izjemnih, nujnih in nepredvidenih primerih, določenih z zakonom ali kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti.

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> V zasebnem sektorju tudi 5000 evrov božičnice, v javnem sektorju je ne bo
Kljub negotovim razmeram v gospodarstvu bodo tudi letos številna podjetja zaposlenim izplačala nagrado za poslovno uspešnost, 13. plačo oz. božičnico. V povprečju bodo božičnice precej višje kot lani in bodo znašale od nekaj sto pa do nekaj tisoč evrov.

>> Agenciji S&P in DBRS Morningstar potrdili bonitetno oceno Slovenije
Agenciji S&P Global Ratings in DBRS Morningstar sta potrdili bonitetni oceni Slovenije. S&P je potrdil oceno AA- s stabilnimi obeti, DBRS Morningstar pa oceno A (high) oziroma A (visoko) s prav tako stabilnimi obeti.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Obdavčitev poslovne uspešnosti v letu 2023
Na področju obdavčitve izplačil za poslovno uspešnost je za izplačila v letu 2023 potrebno aplicirati spremembe novele ZDoh-2AA.

>> Slovenski operaterji digitalnih platform morajo do konca januarja sporočiti podatke Finančni upravi
Operaterji digitalnih platform v Sloveniji, preko katerih ponudniki prodajajo svoje blago ali storitve tretjim osebam, morajo podatke o teh prodajah v letu 2023, sporočiti Finančni upravi do 31. januarja 2024.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Predlog zakona o minimalnem davku
Predlog Zakona o minimalnem davku (ZMD) št. EVA 2023-1611-0064 bo, ko bo potrjen, ločen davek od DDPO. Je pa tesno povezan z DDPO. V nadaljevanju povzemamo predmetni predlog na način, da podamo splošne informacije o davku ki se uvaja.

>> Poslanci bodo odločali o zakonu o obnovi po avgustovski ujmi
Poslanci bodo danes, na prvi dan redne decembrske seje med drugim odločali o predlogu zakona o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev po avgustovski ujmi. Ta bo po prepričanju vlade omogočil hitro obnovo in normalizacijo razmer.

>> Ustavno sodišče zavrglo pobude za oceno ustavnosti uredbe o najvišji ceni dopolnilnega zavarovanja
Ustavno sodišče je zaradi procesnih razlogov zavrglo pobude treh zdravstvenih zavarovalnic za začetek postopka za oceno ustavnosti zakona o kontroli cen ter uredbe, s katero je vlada omejila cene dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
1. november 2023 Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za november 2023 
 
9. december 2023 Pravilnik o obrazcu informativnega izračuna dohodnine in obrazcu napovedi za odmero dohodnine 
 
9. december 2023 Pravilnik o obrazcu informativnega izračuna dohodnine in obrazcu napovedi za odmero dohodnine 
 
9. december 2023 Uredba o izvajanju intervencije podpora za novo sodelovanje v shemah kakovosti iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027 
 
9. december 2023 Uredba o okoljski dajatvi za onesnaževanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida 
 
9. december 2023 Uredba o plačilih za okoljske in podnebne obveznosti, naravne ali druge omejitve ter Natura 2000 iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027 
 
1. januar 2024 Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja 
 
1. januar 2024 Proračun Republike Slovenije za leto 2024 (DP2024) 
 
1. januar 2024 Zakon o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2024 in 2025 (ZIPRS2425) 
 
1. januar 2025 Proračun Republike Slovenije za leto 2025 (DP2025) 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 123 - 124/2023
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> V EU-ju dosegli okvirni dogovor o aktu o umetni inteligenci in pravilih za njeno uporabo
Svet EU-ja in Evropski parlament sta v petek dosegla okvirni dogovor o aktu o umetni inteligenci, ki vsebuje pravila za njeno uporabo v Uniji. Gre za prvo tovrstno zakonodajo v svetu.

 
 
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec november potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   30
 
Delovni dnevi:   21
 
Praznični dnevi:   1
 
Delovne ure:   176
 
Povprečna bruto plača za mesec september 2023:   2.174,70 €
 
in neto plača:   1.413,16 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.199,51 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.427,84 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2022:   2.023,92 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2023:   1.203,36 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
Mateja Babič
Čezmejno opravljanje storitev z napotenimi delavci – primer Nemčije 2024 11.1.2024 13:00:00 139,90€ Naročilo
doc. dr. Lidija Robnik
Knjiženje zahtevnejših poslovnih dogodkov pri samostojnih podjetnikih in družbah 16.1.2024 9:00:00 249,90€ Naročilo
Fenja Borštnar
Obračun davka od dohodkov pravnih oseb za leto 2023 18.1.2024 10:00:00 249,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Priporočite brezplačen Tednik FinD-INFO!
Na povezavi lahko svojim prijateljem in sodelavcem priporočite brezplačno prejemanje Tednika FinD-INFO, ki vsako sredo prinaša nove aktualne davčno-računovodske in kadrovske članke, informacije o novih in spremenjenih predpisih, podatke za obračun plač, koristne informacije iz rokovnika, brezplačne spletne seminarje ter ostale aktualne in nove vsebine, ki jih najdete samo na portalu FinD-INFO.
 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.