c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
November 2023, številka 48 / letnik XV.
 
Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport poziva zainteresirane osebe, da podajo svoje mnenje k Slovenskim računovodskim standardom 2024 do vključno 4. decembra 2023, in sicer preko elektronske pošte, preden podajo odločitev o soglasju Inštitutu za revizijo.

Omenjeno ministrstvo poziva tudi vsa podjetja, ki so bila prizadeta v poplavah in še niso oddala ocene škode naj to storijo do vključno petka, 1. decembra 2023 do polnoči.

V osrednji temi tedna vas vabimo k branju aktualnega članka Zaključek poslovnega leta (oslabitve, odpisi, rezervacije, davčne olajšave), v katerem podrobneje pojasnjujemo, kako izvesti notranje kontrole knjiženj poslovnih dogodkov glede na letni inventurni popis in kako uskladiti računovodske evidence oziroma ekonomske kategorije z ustrezno davčno zakonodajo ter računovodskimi predpisi (standardi).

Finančna uprava je sporočila, da je na voljo aplikacija Miniblagajna, ki po novem izdaja tudi račune za negotovinska plačila. V prejšnjem tednu so objavili tudi več sprememb v podrobnih pojasnilih, in sicer: Smernice za sporočanje plačilnih podatkov s strani ponudnikov plačilnih storitev in prenos v osrednji elektronski sistem informacij o plačilih (CESOP), Osnovna kmetijska in osnovna gozdarska dejavnost z vidika identifikacije za namene DDV ter pravica do uveljavljanja pavšalnega nadomestila in Poročanje operaterjev platform.

Med najbolj branimi članki na portalu so bili: Spremembe SRS - okvir, uvod in bilanca stanja, Krajši delovni čas in neenako obravnavanje delavcev, Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in uvedba obveznega zdravstvenega prispevka, Kakšne možnosti ima delavec, če mu delodajalec ni izplačal plače, Dopolnjena pojasnila MDDSZ glede vodenja evidenc delovnega časa in Obračun davka in navajanje členov zakona - različni primeri.

Vljudno vas vabimo k prijavi na razpisana spletna seminarja: Zaključek poslovnega leta (rezervacije, odpisi, olajšave) z dr. Lidijo Robnik (7. decembra) in Spremembe, ki jih prinaša novela ZDR-1 z Ireno Kamenščak (12. decembra). Napovedujemo pa tudi spletni seminar Zaključni račun za gospodarske družbe za leto 2023 z Ido Kavčič (9. januar 2024). Za naročnike portala FinD-INFO je ogled spletnih seminarjev že vključen v naročnino.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› KADROVSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
ZZZS: Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in uvedba obveznega zdravstvenega prispevka
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Zaključek poslovnega leta (oslabitve, odpisi, rezervacije, davčne olajšave)    
doc. dr. Lidija Robnik
   
Pravne osebe in samostojni podjetniki so obvezni najmanj enkrat letno preveriti, ali se stanja posameznih aktivnih in pasivnih postavk v premoženjski bilanci ujemajo z dejanskim stanjem. Tako morajo, glede na računovodske in davčne predpise in zakonodajo, sestaviti računovodske izkaze, davčni obračun ter poslovno oz. letno poročilo. Pred koncem davčnega leta je treba izvesti notranje kontrole knjiženj poslovnih dogodkov glede na letni inventurni popis ter uskladitev računovodske evidence in ekonomskih kategorij z ustrezno davčno zakonodajo ter računovodskimi predpisi (standardi).
   
     
   
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Spremembe SRS - okvir, uvod in bilanca stanja
S 1. januarjem 2024 bodo z objavo v Uradnem listu pričeli veljati spremenjeni Slovenski računovodski standardi, ki jih je Strokovni svet Slovenskega inštituta za revizijo dal v javno obravnavno v mesecu juniju 2023. Javna obravnava je trajala do 19. septembra, predlog sprememb pa je objavljen na spletni strani inštituta.

>> MGTŠ: Podajte mnenje na Slovenske računovodske standarde 2024
Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je prejelo prošnjo Slovenskega inštituta za revizijo za soglasje k Slovenskim računovodskim standardom, ki bodo v uporabi od leta 2024 naprej. Preden podajo odločitev o soglasju, pozivajo zainteresirane osebe, da podajo svoje mnenje, ki ga lahko izrazijo vključno do 4. decembra 2023, in sicer preko elektronske pošte.

 
 
 
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Kakšne možnosti ima delavec, če mu delodajalec ni izplačal plače
Primerov na trgu in posledično razlogov, zakaj delodajalec ni izplačal plače delavcu, je lahko veliko in se medsebojno razlikujejo. Vendar pa je vprašanje, kaj lahko delavec stori, da za opravljeno delo prejme plačilo.

>> Krajši delovni čas in neenako obravnavanje delavcev
Prejemanje dodatkov k plači ob prekoračitvi določenega števila delovnih ur ne sme delavca, zaposlenega za krajši delovni čas, postaviti v manj ugoden položaj.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Obračun davka in navajanje členov zakona – različni primeri
V vseh primerih predpostavljamo, da so vsi udeleženci davčni zavezanci ter da imajo vsi iz EU veljavne ID št. za DDV. V nobenem od primeru kupec ni fizična oseba ali oseba, ki ne opravlja dejavnosti.

>> MiniBlagajna po novem tudi za negotovinska plačila
Aplikacijo MiniBlagajna uporablja že 30.000 zavezancev. Finančna uprava je prisluhnila mnogim podjetnikom in podjetjem, ki želijo z MiniBlagajno izdajati tudi račune za negotovinska plačila. Nova verzija aplikacije omogoča tudi izpis računa s »QR kodo za plačilo« za lažje, enostavnejše in hitrejše plačilo računa.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> DZ potrdil državna proračuna za prihodnji dve leti
DZ je potrdil državna proračuna za prihodnji dve leti, ki za sanacijo po avgustovski ujmi določata skupaj 1,6 milijarde evrov sredstev. Stoodstotno uskladitev socialnih transferjev, ki jo je predlagala opozicija, na koncu izglasovala koalicija.

>> Sprejeta novela zakona o štipendiranju
Poslanke in poslanci so 24. novembra sprejeli novelo Zakona o štipendiranju, ki začne veljati s šolskim letom 2024/2025. Novela dijakom in študentom ob izpolnjevanju določenih pogojev omogoča istočasno prejemanja državne in Zoisove štipendije, določa pa tudi korekcijo zakonodaje, da štipendisti od 1. januarja 2024 ne bodo prejeli nižjih nakazil štipendij.

>> Novosti sprememb Zakona o tujcih (ZTuj-2H)
V Uradnem listu številka 115 z dne 15. 11. 2023 je bil sprejet Zakon o spremembah in dopolnitvi Zakona o tujcih (ZTuj-2H). Zakon je začel veljati naslednji dan po objavi.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
1. september 2023 Poročilo o gibanju plač za september 2023 
 
24. november 2023 Kolektivna pogodba za dejavnost zdravstva in socialnega varstva Slovenije 
 
25. november 2023 Sklep o določitvi upravičencev do donacij za leto 2023 
 
25. november 2023 Uredba o ukrepih kmetijsko-okoljska-podnebna plačila, ekološko kmetovanje in plačila območjem z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 
 
9. december 2023 Pravilnik o določitvi rokodelskih panog 
 
1. maj 2024 Uredba o varnostni dokumentaciji in minimalnih varnostnih ukrepih povezanih subjektov 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 118/2023
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Še dva dni za oddajo vlog za predplačila in oceno škode v gospodarstvu po avgustovskih poplavah
Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport poziva vsa prizadeta podjetja v poplavah, ki so že oddala oceno škode in bi želela izplačilo predplačil ter vsa podjetja, ki še niso oddala ocene škode v gospodarstvu za poplave v začetku avgusta, da to storijo do vključno tega petka 1. 12. 2023 do polnoči.

 
 
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec november potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   30
 
Delovni dnevi:   21
 
Praznični dnevi:   1
 
Delovne ure:   176
 
Povprečna bruto plača za mesec september 2023:   2.174,70 €
 
in neto plača:   1.413,16 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.199,51 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.427,84 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2022:   2.023,92 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2023:   1.203,36 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
doc. dr. Lidija Robnik
Zaključek poslovnega leta (rezervacije, odpisi, olajšave) 7. 12. 2023 09:00:00 249,90€ Naročilo
Irena Kamenščak
Spremembe, ki jih prinaša novela ZDR-1 12. 12. 2023 09:00:00 199,90€ Naročilo
Ida Kavčič
Zaključni račun za gospodarske družbe za leto 2023 9. 01. 2024 10:00:00 199,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Priporočite brezplačen Tednik FinD-INFO!
Na povezavi lahko svojim prijateljem in sodelavcem priporočite brezplačno prejemanje Tednika FinD-INFO, ki vsako sredo prinaša nove aktualne davčno-računovodske in kadrovske članke, informacije o novih in spremenjenih predpisih, podatke za obračun plač, koristne informacije iz rokovnika, brezplačne spletne seminarje ter ostale aktualne in nove vsebine, ki jih najdete samo na portalu FinD-INFO.
 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.