c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
November 2023, številka 47 / letnik XV.
 
Ministrstvo za gospodarstvo je objavilo poziv za oddajo ocene škode za oškodovance iz gospodarstva po avgustovih poplavah in plazovih, ki do 20. septembra 2023 niso oddali ocene škode. Oškodovanci morajo oddati vlogo najkasneje do 1. decembra 2023 in s tem pridobijo možnost za izplačila predplačil.

V osrednji temi tedna vas vabimo k branju aktualnega članka Delodajalci že zavezani k novim pravilom evidentiranja delovnega časa, v katerem podrobneje pojasnjujemo obveznost ustreznega evidentiranja delovnega časa zaposlenih po noveli ZEPDSV-A.

Finančna uprava je sporočila, da bo izplačala predplačila za obnovo stanovanj v skladu z novelo Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023. V prejšnjem tednu so objavili tudi več sprememb v podrobnih pojasnilih, in sicer: Povračila stroškov in drugi dohodki iz delovnega razmerja, Avtomatična izmenjava podatkov na področju neposrednega obdavčevanja in Mednarodna izmenjava informacij s carinskega in davčnega področja.

Med najbolj branimi članki na portalu so bili: Nabava vozila v poslovne namene in obravnava DDV, Izplačilo dodatkov, ko jih kolektivna pogodba ne določa, Ste se pripravili na spremembe na področju evidenc delovnega časa?, Vpogled delavca v mesečno evidenco ur, Novosti pri najemanju zunanjih izvajalcev notranjega revidiranja - informacija za predstojnike, Inšpektorat za delo pozdravlja spremembe zakona o evidencah, Novela ZDR-1D in članek Zavajajoče poslovne prakse po novem ZVPot-1.

Vljudno vas vabimo k prijavi na razpisana spletna seminarja: Zaključek poslovnega leta (rezervacije, odpisi, olajšave) z dr. Lidijo Robnik (7. decembra) in Spremembe, ki jih prinaša novela ZDR-1 z Ireno Kamenščak (12. decembra). Napovedujemo pa tudi spletni seminar Zaključni račun za gospodarske družbe za leto 2023 z Ido Kavčič (9. 1. 2023). Za naročnike portala FinD-INFO je ogled spletnih seminarjev že vključen v naročnino.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
Strokovni svet Slovenskega inštituta za revizijo sprejel nove SRS 2024
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Delodajalci že zavezani k novim pravilom evidentiranja delovnega časa    
mag. Mojca Kunšek
   
Ne glede na vse polemike in negodovanja se Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti (ZEPDSV-A) uporablja od 20. 11.2023 in s tem je tudi nastopila obveznost ustreznega evidentiranja.
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Izplačilo dodatkov, ko jih kolektivna pogodba ne določa
Zakon o delovnih razmerjih v 128. členu določa, da delavcu pripada dodatek za nočno in nadurno delo, delo ob nedeljah in praznikih in dela proste dneve po zakonu. Hkrati določa, da se višina dodatkov določa v kolektivni pogodbi na ravni dejavnosti.

>> Posredovanje podatkov iz evidence o izrabi delovnega časa
V skladu z dopolnjeno določbo 19. člena ZEPDSV bo delodajalec dolžan delavcu zagotavljati vpogled v podatke iz evidence o izrabi delovnega časa, ki se nanašajo nanj.

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Storitvena menjava s tujino po značilnostih podjetij
V letu 2022 je storitvena menjava Slovenije s tujino dosegla 3,5 mrd EUR presežka, pri tem je bilo za 11,1 mrd EUR izvoza ter 7,6 mrd EUR uvoza storitev. Majhna podjetja so prispevala četrtino presežka storitvene menjave s tujino. Med tovrstnimi podjetji se približno polovico celotnega uvoza in izvoza storitev pripiše podjetjem iz dejavnosti prometa in skladiščenja.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Nabava vozila v poslovne namene in obravnava DDV
Podjetje, ki se ne ukvarja s prevozom, bo nabavilo vozilo (kombi) v Sloveniji. Tu si davka ne sme odbiti, zanima pa nas opcija, če nabavimo vozilo v tujini?

>> Predplačila za obnovo stanovanj
Finančna uprava bo izplačala predplačila za obnovo stanovanj v skladu z Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (Uradni list RS, št. 117/23; v nadaljevanju: ZIUOPZP-A). Podatke za izvedbo predplačil bo prejela od Ministrstva za naravne vire in prostor.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Novela ZDR-1D
Novela > Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1), ki jo je prejšnji teden potrdil Državni zbor, uvaja nekaj novosti, kot je posebno varstvo za žrtve družinskega nasilja, drugačno ureditev pisnega opozorila pred odpovedjo iz krivdnega razloga, pravica do odklopa ter nekatere druge spremembe.

>> V veljavi novela interventnega zakona po poplavah, ki prinaša predplačila za sanacijo domovanj
Veljati je začela novela interventnega zakona za odpravo posledic avgustovskih poplav in plazov. Med bistvenimi dodatnimi ukrepi so predplačila za sanacijo stanovanj, ureditev odstranitve ogroženih objektov in ukinitev obveznega solidarnostnega prispevka.

>> Ministrstvo napovedalo ureditev prehrane dijakom na usposabljanju pri delodajalcih
Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje napoveduje, da bo v okviru načrtovanih sprememb zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju med dolžnosti delodajalca zapisalo tudi zagotavljanje prehrane dijakom v času praktičnega usposabljanja.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
16. november 2023 Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) 
 
16. november 2023 Zakon o tujcih (ZTuj-2) 
 
18. november 2023 Odlok o zagotavljanju nujne finančne pomoči za ublažitev premoženjske škode po poplavah 
 
18. november 2023 Zakon o nepremičninskem posredovanju (ZNPosr) 
 
21. november 2023 Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP) 
 
30. november 2023 Pravilnik o določitvi pogojev za upravičenost ter višine in načina izplačila denarnih prejemkov, namenjenih osebam, vključenim v programe socialne aktivacije 
 
2. december 2023 Sklep o dodatnem revizijskem pregledu zavarovalnice in dodatnem revizorjevem poročilu 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 114 - 117 /2023
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Priložnost za tiste oškodovance, ki še niso oddali ocene škode in možnost za izplačilo predplačil
Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je na pobudo gospodarstva objavilo poziv za oddajo ocene škode za oškodovance iz gospodarstva po avgustovih poplavah in plazovih, ki do 20. septembra 2023 niso oddali ocene škode. Hkrati ministrstvo obvešča oškodovance, ki so oceno škode že oddali do 20. septembra 2023 in še niso prejeli predplačila, da lahko oddajo vlogo za dodelitev predplačila.

 
 
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec november potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   30
 
Delovni dnevi:   21
 
Praznični dnevi:   1
 
Delovne ure:   176
 
Povprečna bruto plača za mesec september 2023:   2.174,70 €
 
in neto plača:   1.413,16 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.199,51 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.427,84 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2022:   2.023,92 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2023:   1.203,36 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
Irena Kamenščak
Spremembe, ki jih prinaša novela ZDR-1 12. 12. 2023 09:00:00 199,90€ Naročilo
Ida Kavčič
Zaključni račun za gospodarske družbe za leto 2023 9. 01. 2024 10:00:00 199,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Zavajajoče poslovne prakse po novem ZVPot-1
V obdobju tržnega gospodarstva in povečane konkurence na vseh ravneh poslovnega udejstvovanja so podjetja prisiljena kar se le da izkoristiti svoje primerjalne prednosti v odnosu do drugih podjetij. V ta namen je njihova strategija usmerjena v to, da poskušajo svoje blago in storitve narediti še boljše, še kvalitetnejše in še privlačnejše za potrošnike.
 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.