c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
November 2023, številka 45 / letnik XV.
 
Državni zbor je po vetu Državnega sveta vnovič potrdil noveli o delovnih razmerjih in o tujcih, poslanci SDS-a pa tudi pri tokratnem odločanju o noveli niso sodelovali.

V osrednji temi tedna objavljamo članek Evidence na področju dela in socialne varnosti, v katerem še dodatno pojasnjujemo nove določbe sprejete novele Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti.

Finančna uprava je objavila nekaj nasvetov in informacij kako hitreje do odmere davka na motorna vozila in hitrejše registracije vozila. V prejšnjem tednu so objavili tudi več sprememb v podrobnih pojasnilih, in sicer: Stopnje DDV, Sprememba zakonodaje na področju DDV, Insolvenčni postopki in drugi načini prenehanja pravne osebe in Davek od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov.

Med najbolj branimi članki na portalu so bili: Ne pozabite se štempljati - novosti pri vodenju evidenc o izrabi delovnega časa, Izplačilo obresti v Sloveniji, Obravnava stvarnega vložka in knjiženje, Kdaj je potrebno ustanoviti poslovno enoto v Republiki Sloveniji s strani evropskega podjetja?, Izstopi, izključitve in tožbeni zahtevki pri družbi z omejeno odgovornostjo in delniški družbi, Davčno izogibanje pomeni nepravično razdelitev davčnih bremen in izkrivljanje konkurenčnosti na trgu in članek iz sodne prakse Odstop od pogodbe, sklenjene na daljavo

Med zakonodajnimi spremembami in novostmi izpostavljamo predvsem včerajšnjo vnovično potrditev novele zakona o delovnih razmerjih in novele zakona o tujcih v DZ. Vlada je konec meseca sprejela novelo zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav, prav tako pa se je opredelila za ukinitev obveznega solidarnostnega prispevka, vendar solidarnostna sobota ostaja. Zakon glede vračila glob za prekrške iz obdobja Covid 19 je bil že objavljen v uradnem listu.

Naj vas povabimo še k prijavi na nova razpisana spletna seminarja: Teambuildingi in druge ugodnosti zaposlenim z vidika ZDoh-2, ZDDV-1 in ZDDPO-2 z Mojco Müller (9. november) in Podjetnik - Normiranec, da ali ne? z Vesno Bartolj Maver (16. november). Za naročnike portalov FinD-INFO in IUS-INFO je ogled spletnih seminarjev vključen v naročnino.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
Kombinirana nomenklatura (KN) od 1. 1. 2024
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Evidence na področju dela in socialne varnosti    
Eva Zabukovec, odvetnica
   
Skladno z Zakonom o evidencah na področju dela in socialne varnosti (ZEPDSV) je delodajalec dolžan voditi različne vrste evidenc (evidenco o zaposlenih delavcih, o stroških dela, o izrabi delovnega časa, idr.). Navedeni zakon je bil noveliran z Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti (ZEPDSV-A). Sprejete in objavljene spremembe se pričnejo uporabljati 20.11.2023. Pretežni del sprememb se nanaša na evidenco o izrabi delovnega časa, kar bo podrobneje pojasnjeno v prispevku.
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Ne pozabite se štempljati - novosti pri vodenju evidenc o izrabi delovnega časa
Čeprav se v zadnjem obdobju o tem precej veliko govori, vodenje evidenc delovnega časa ni nekaj novega, saj predpisi, ki v Republiki Sloveniji urejajo to področje, segajo kar v leto 1990. V takratnem obdobju je bilo res precej bolj preprosto, delodajalec je imel pri evidencah delovnega časa le eno samo obveznost, in sicer je moral voditi zgolj podatek o času delavca - v urah (na teden).

>> Kdaj je potrebno ustanoviti poslovno enoto v Republiki Sloveniji s strani evropskega podjetja?
Zanimanje za čezmejno delo tujih podjetij se v Sloveniji povečuje, predvsem s strani tujih podjetij in podjetnikov, ki prihajajo iz sosednjih držav. V zadnjem času pa zaznavamo tudi povečano zanimanje hrvaških podjetij, kot tudi njihovih podjetnikov za čezmejno delo v Republiki Sloveniji.

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Izplačilo obresti v Sloveniji
Zanima nas pravilna opredelitev obrestne mere in ustrezna obdavčitev. Fizična oseba, ki je hkrati v lastniški povezavi s podjetjem (družbenik) je podjetju odobrila kratkoročni kredit, ki se letno podaljšuje še za eno leto, saj ta še ni bil v celoti vrnjen. Podjetju je bila v pogodbi opredeljena obrestna mera do enega leta, ki velja po pravilniku za obresti med povezanimi osebami in je bila določena kot fiksna.

>> Obravnava stvarnega vložka in knjiženje
Lastnica družbe je izvedla povečanje osnovnega kapitala družbe s stvarnim vložkom. Na zemljišču se bodo gradili novi dodatni objekti za prodajo na trgu, že zgrajene nepremičnine pa se bodo dokončale in prav tako prodale. Zanima nas, ali je pravilno, da stvarni vložek knjižimo preko konta 3 - zaloge surovin in materiala in nato preko konta 4 na konto 6 - nedokončana proizvodnja?

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Davčno izogibanje pomeni nepravično razdelitev davčnih bremen in izkrivljanje konkurenčnosti na trgu
V konkretnem postopku, ki ga je v presojo na Ustavno sodišče posredovalo Vrhovno sodišče, je prišlo do davčnega izogibanja. Davčni zavezanec se je želel neupravičeno okoristiti v breme javnih financ. Ustavno sodišče v tem delu ni ugotovilo nepravilnosti odločitev Finančne uprave.

>> Kako hitreje do odmere davka na motorna vozila in hitrejše registracije vozila?
FURS podaja nekaj nasvetov in informacij, ki lahko omogočijo hitrejšo odmero davka na motorna vozila (DMV).

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> V DZ znova potrjena novela zakona o tujcih
Poslanci so včeraj, 7. novembra 2023 ob ponovnem odločanju po odložilnem vetu državnega sveta znova potrdil novelo zakona o tujcih. Poslanci SDS so sejo DZ obstruirali. Novela iz dveh na eno leto skrajšuje rok, po katerem je tujec upravičen do združitve z družino in za družinske člane namesto pogoja A1 uvaja t. i. preživetveno raven znanja jezika.

>> Bistvene novosti novele o delovnih razmerjih
Državni zbor je 26. oktobra 2023 sprejel novelo Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1), katerega namen je izboljšati delovne pogoje s spodbujanjem preglednejše in predvidljivejše zaposlitve ob zagotavljanju prilagodljivosti na trgu dela, izboljšanje dostopa delavcev do informacij o njihovih delovnih pogojih in izboljšanje samih delovnih pogojev.

>> Vlada sprejela novelo zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav
Vlada je z dne, 30. oktobra na dopisni seji sprejela predlog novele Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov. Njen cilj je, da bi prizadeti čim prej prejeli predplačilo za sanacijo stanovanj, med rešitvami je tudi črtanje solidarnostnega prispevka. Vlada je predlog novele že poslala v potrditev v DZ po nujnem postopku.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
1. avgust 2023 Poročilo o gibanju plač za avgust 2023 
 
1. september 2023 Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, september 2023 
 
28. oktober 2023 Pravilnik o načinu ugotavljanja zadostnih sredstev za preživljanje v postopku izdaje dovoljenja za prebivanje 
 
28. oktober 2023 Pravilnik o načinu vložitve zahtevkov, obveznih prilogah k zahtevku za izplačilo in rokih izplačil refundacij dodatkov za začasno premestitev 
 
28. oktober 2023 Sklep o podaljšanju ukrepa delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo 
 
28. oktober 2023 Uredba o izvedbi intervencij kmetijske politike za leto 2023 
 
28. oktober 2023 Uredba o zagotavljanju pomoči pri vključevanju tujcev, ki niso državljani Evropske unije 
 
28. oktober 2023 Zakon o davčnem postopku (ZDavP-2) 
 
31. oktober 2023 Uredba o izvajanju ukrepa odpravljanje zaraščanja na kmetijskih zemljiščih 
 
11. november 2023 Zakon o Bloudkovih priznanjih (ZBloP) 
 
11. november 2023 Zakon o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (ZKGZ) 
 
18. november 2023 Sklep o uporabi Smernic Evropskega bančnega organa o zbiranju podatkov o zaposlenih z visokimi prejemki v skladu z Direktivo 2013/36/EU in Direktivo (EU) 2019/2034 
 
1. januar 2024 Kolektivna pogodba komunalnih dejavnosti 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 109 - 112/2023
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Popoplavni ukrepi: Za čakanje na delo država do zdaj porabila 895 tisoč evrov
Med ukrepi za pomoč prizadetim v avgustovskih ujmah je tudi ukrep čakanja na delo. Ta bi se moral končati konec oktobra, a ga je vlada podaljšala do konca novembra. Izplačila države iz tega naslova so doslej nanesla okoli 895 tisoč evrov.

 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE

     
 
>> IZ SODNE PRAKSE: Odstop od pogodbe, sklenjene na daljavo
Če je trgovec potrošnika jasno in nedvoumno obvestil o skupni ceni naročnine za storitev pred samo sklenitvijo pogodbe na daljavo, ima potrošnik pravico do odstopa od takšne pogodbe le enkrat.

 
 
>> Sodbe slovenskih in evropskih sodišč lahko najdete v največji zbirki SODNE PRAKSE, ki vsebuje judikate ustavnega, vrhovnega, upravnega, višjih in evropskih sodišč s povezavami na ustrezne pravne podlage v zakonodaji.
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
TOM v novembru 2023  
 
- na mesečni ravni:   0,6 %
 
- na letni ravni:   7,55 %
 
 
 
Inflacija v oktobru 2023  
 
- na mesečni ravni:   0,2 %
 
- na letni ravni:   6,9 %
 
 
 
Pri obračunu plač za mesec oktober potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   31
 
Delovni dnevi:   21
 
Praznični dnevi:   1
 
Delovne ure:   176
 
Povprečna bruto plača za mesec julij 2023:   2.221,85 €
 
in neto plača:   1.441,96 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.209,90 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.434,00 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2022:   2.023,92 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2023:   1.203,36 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
Vesna Bartolj Maver
Podjetnik - Normiranec, da ali ne? 16. 11. 2023 13:00:00 139,90€ Naročilo
doc. dr. Lidija Robnik
Zaključek poslovnega leta (rezervacije, odpisi, olajšave) 7. 12. 2023 09:00:00 249,90€ Naročilo
doc. dr. Lidija Robnik
Knjiženje zahtevnejših poslovnih dogodkov pri samostojnih podjetnikih in družbah 16. 01. 2024 09:00:00 249,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Izstopi, izključitve in tožbeni zahtevki pri družbi z omejeno odgovornostjo in delniški družbi
Z ustanovitvijo družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.) in delniške družbe (d.d.) družbeniki vstopijo v določena medsebojna pravna razmerja, ki so posledica njihovih statusov oziroma kapitalskih vložkov v družbo. Ta razmerja se uredijo z družbeno pogodbo (pri d.o.o.) oziroma s statutom (pri d.d.).
 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.