c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
Oktober 2023, številka 43-44 / letnik XV.
 
V Evrosistemu preučujejo možnost izdaje lastne centralnobančne digitalne valute - digitalnega evra in sporočajo, da so prešli v pripravljalno fazo. Omenjena digitalna valuta naj bi pomenila odgovor na spremembe, ki jih digitalizacija prinaša na področje plačevanja, državljanom pa bi prinesel dodaten varen in zaupanja vreden način plačevanja.

V osrednji temi tedna objavljamo članek Brez glob le z ustreznim obsegom sredstev in opreme za zaščito in reševanje, v katerem pojasnjujemo spremembe po Uredbi o sredstvih in opremi za osebno in skupinsko zaščito.

Finančna uprava je sporočila, da so se pojavile težave z oddajo REK Obrazca za napotene delavce, napako bodo predvidoma odpravili do 26. oktobra. V prejšnjem tednu so objavili tudi spremembe v podrobnem pojasnilu Navodilo o obliki, vsebini in načinu dostave podatkov, ki jih sporočajo ponudniki plačilnih storitev FURS.

Med najbolj branimi članki na portalu so bili: Pravica do odmora, Nabava osebnega vozila in DDV, Šola v naravi in plačilo nadur strokovnim delavcem, ki izvajajo šolo v naravi - da ali ne?, Zapiranje d.o.o. ter možnosti nadaljevanja poslovanja v primeru prisilne poravnave.

Med zakonodajnimi spremembami in novostmi izpostavljamo predvsem sprejeto malo delavsko ustavo, zasledili smo tudi predlog sprememb obračun DDPO za leto 2023, novelo Zakona o tujcih, ki prilagaja pogoj znanja slovenskega jezika ter predlog proračuna za leto 2025, ki je bil v obravnavi odbora DZ za finance.

Naj vas povabimo še k prijavi na nova razpisana spletna seminarja: Teambuildingi in druge ugodnosti zaposlenim z vidika ZDoh-2, ZDDV-1 in ZDDPO-2 z Mojco Müller (9. november) in Podjetnik - Normiranec, da ali ne? z Vesno Bartolj Maver (16. november). Za naročnike portalov FinD-INFO je ogled spletnih seminarjev vključen v naročnino.

Vabljeni k ogledu današnjih novosti v tedenskem obvestilu, hkrati pa vas obveščamo, da tednik FinD-INFO v prihajajočem prazničnem tednu ne bo izšel.

Želimo vam prijetne “krompirjeve” počitnice ter umirjene in lepe praznike!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
1. novembra 2023 zvišanje trošarine za tobačne izdelke in obveznost za obračun razlike trošarine za drobno rezani tobak in cigarete
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Brez glob le z ustreznim obsegom sredstev in opreme za zaščito in reševanje    
mag. Mojca Kunšek
   
Tik pred poletnimi počitnicami je bila sprejeta Uredba o sredstvih in opremi za osebno in skupinsko zaščito, ki določa vrsto ter najnujnejši obseg sredstev in opreme za osebno in skupinsko zaščito za primer naravnih in drugih nesreč, ki jih morajo zagotoviti gospodarske družbe, zavodi in druge organizacije, državni organi, organi samoupravnih lokalnih skupnosti ter prebivalci, lastniki in uporabniki stavb.
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Pravica do odmora
Odmor med delom oziroma pravica do odmora predstavlja enega od ukrepov varovanja zdravja in varnosti delavcev pri delu, katerega namen je obnavljati delavčeve psihofizične sposobnosti tekom njegovega dela. Med dnevnim delom ima delavec, ki dela polni delovni čas, pravico do odmora, ki traja 30 minut, kot to izhaja iz prvega odstavka 154. člena Zakona o delovnih razmerjih.

>> Šola v naravi in plačilo nadur strokovnim delavcem, ki izvajajo šolo v naravi – da ali ne
Šola v naravi pomeni vsako organizirano obliko vzgojno-izobraževalnega dela, ki poteka strnjeno več dni ter se izvaja izven prostora šole (tudi raziskovalni tabori in podobno). S specifično organizacijo dela šola v naravi uresničuje predvsem program, katerega cilji, dejavnosti in vsebine iz več učnih načrtov so vezani na drugačno izvedbo (npr. terensko delo, projektne naloge, športne dejavnosti) in za katerega je zlasti pomembno medpredmetno povezovanje in prepletanje znanja različnih predmetnih področij ter vpetost v naravni in družbeni prostor, tj. povezava z okoljem, v katerem šola v naravi poteka. Izvajanje posamezne šole v naravi se opredeli v letnem delovnem načrtu.

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Digitalni evro kot dodatni način plačevanja - prehod v pripravljalno fazo
Prejšnji teden je Svet ECB v okviru projekta izdaje lastne centralnobančne digitalne valute sprejel odločitev o prehodu digitalnega evra v pripravljalno fazo, ki je med drugim namenjena pripravi tehničnega pravilnika plačilne sheme digitalnega evra in izbiri ponudnikov za razvoj platforme in infrastrukture. Dokončna odločitev Sveta ECB o izdaji digitalnega evra bo sprejeta po sprejetju zakonodajnega okvira, ki ga je letos junija predstavila Evropska komisija.

>> Zapiranje d.o.o. ter možnosti nadaljevanja poslovanja v primeru prisilne poravnave
Obstaja več načinov prenehanja družbe z omejeno odgovornostjo, odvisno od razlogov ter pogojev za zaprtje, obstaja pa tudi možnost ohranitve pravne osebe preko finančnega prestrukturiranja.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Nabava osebnega vozila in DDV
Družba ima registrirano poleg glavne dejavnosti še dejavnost 77.110 dajanje motornih vozil v najem in zakup. Družba želi kupiti kombi in ga dati v najem. Zanima nas a) kako je z DDV pri nabavi vozila, ali se ga lahko odbije, b) če se daje vozilo nadalje v najem, kako postopamo pri izstavljanju mesečnih računov za najem vozila z DDV in c) kdo krije stroške nakupa goriva, vzdrževanje avtomobila in drugo.

>> FURS: Težava z oddajo REK Obrazca za napotene delavce
FURS sporoča, da pri uvozu XML obrazca REK-O v eDavke, v nekaterih primerih sistem avtomatično izbriše označeno polje A011 - Napotitev na delo v tujino (2. odst. 144. čl. ZPIZ-2). Zaradi tega se pojavi kritična napaka ˝Vrednost polja ˙A051(1101)´ mora biti enaka vrednosti polja ´A062(P01)´.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Novela Zakona o delovnih razmerjih oz. mala delavska ustava
Minister za delo, družino in socialne zadeve Luka Mesec je predstavil spremembe Zakona od delovnih razmerjih. S socialnimi partnerji in medresorsko so spremembe usklajevali več kot eno leto, a do končnega dogovora ni prišlo, zato naj bi reformo opravili v dveh krogih. Delodajalci so zaradi sprememb zakona o delovnih razmerjih zaskrbljeni in bi iz novele zakona o delovnih razmerjih črtali večino večjih sprememb.

>> Obračun DDPO za leto 2023
Objavljen je predlog sprememb davčnega obračuna davka od dohodkov pravnih oseb, ki ga bomo uporabljali za davčna obdobja od 1. januarja 2023 in za katera se le-ta predloži po uveljavitvi sprememb pravilnika.

>> V predlogu proračuna za leto 2025 največ sredstev za izobraževanje in šport, manj za zdravstvo
Odbor DZ za finance je kot zadnje od delovnih teles obravnaval predlog državnega proračuna za leto 2025. Ta določa za 2,5 odstotka nižje odhodke kot leta 2024, prihodkov pa vlada pričakuje štiri odstotke več, je dejal finančni minister Klemen Boštjančič.

>> Z novelo Zakona o tujcih se prilagaja pogoj znanja slovenskega jezika
Vlada Republike Slovenije je določila besedilo predloga Zakona o spremembah Zakona o tujcih in ga poslala Državnemu zboru Republike Slovenije v obravnavo po nujnem zakonodajnem postopku.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
20. oktober 2023 Kolektivna pogodba dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije 
 
21. oktober 2023 Tarifa o taksah in nadomestilih Agencije za javni nadzor nad revidiranjem 
 
21. oktober 2023 Uredba o plačilih za okoljske in podnebne obveznosti, naravne ali druge omejitve ter Natura 2000 iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027 
 
24. oktober 2023 Uredba o določitvi zneska trošarine za energente in električno energijo 
 
1. januar 2024 Uredba o določitvi cene električne energije 
 
1. januar 2024 Uredba o določitvi cene zemeljskega plina iz plinskega sistema 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 107 - 108/2023
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Umirjanje gospodarske aktivnosti v tretjem četrtletju; inflacija nad povprečjem evrskega območja
Gospodarska aktivnost v evrskem območju se umirja, hkrati se postopoma znižuje inflacija, a ostaja krepko nad ciljem centralnih bank. Slednje utrjuje pričakovanja tržnih udeležencev o daljšem obdobju visokih ravni ključnih obrestnih mer centralnih bank. Podobno tudi v Sloveniji kazalniki kažejo umirjanje gospodarske aktivnosti v tretjem letošnjem četrtletju, pri čemer inflacija ostaja visoka.

 
 
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec oktober potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   31
 
Delovni dnevi:   21
 
Praznični dnevi:   1
 
Delovne ure:   176
 
Povprečna bruto plača za mesec avgust 2023:   2.221,85 €
 
in neto plača:   1.441,96 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.209,90 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.434,00 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2022:   2.023,92 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2023:   1.203,36 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni k prijavi na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
mag. Tanja Urbanija
Kupec in/ali dobavitelj imata več DDV številk 25. 10. 2023 10:00:00 199,90€ Naročilo
Mojca Müller
Teambuildingi in druge ugodnosti zaposlenim z vidika ZDoh-2, ZDDV-1 in ZDDPO-2 9. 11. 2023 10:00:00 199,90€ Naročilo
Vesna Bartolj Maver
Podjetnik - Normiranec, da ali ne? 16. 11. 2023 13:00:00 139,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Pred potovanjem v tujino pravočasno preverite veljavnost dokumentov
Ob prihajajočih jesenskih šolskih počitnicah in odhodu na dopust v tujino MNZ svetuje, da pravočasno preverite, ali imate ustrezen in veljaven osebni dokument za potovanje. Če je veljavnost dokumenta že ali bo kmalu potekla, pravočasno vložite vlogo za izdajo novega.
 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.