c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
Oktober 2023, številka 41 / letnik XV.
 
Mednarodni denarni sklad (IMF) v najnovejši gospodarski napovedi Sloveniji napoveduje 2-odstotno gospodarsko rast za letos, kar je 0,4 odstotne točke več od spomladanske napovedi. Obete za svetovno gospodarsko rast je IMF medtem ohranil pri treh odstotkih.

V osrednji temi tedna objavljamo aktualen članek Evidenca o izrabi delovnega časa po novem, v katerem pojasnjujemo spremembe, ki jih bo treba uvesti v poslovanje družb glede evidentiranja po 20. novembru 2023.

Finančna uprava je objavila spremembe obrazcev REK-O, REK-1b in OPSVZ/L,K,P,T za namene uvedbe poročanja o obračunu novega obveznega zdravstvenega prispevka, ter izdala navodila za izpolnjevanje REK-O (velja od 1. 1. 2023 dalje). V zadnjem tednu je zavezance obvestila glede dostave CbC poročil in objavila spremembe v podrobnih pojasnilih glede davčne obravnave dohodkov iz kuponskih obveznic in delnic.

Med najbolj branimi članki na portalu so bili: Donacija v obliki blaga/materiala, Poročanje na DDV-O obrazcu za opravljeno gradbeno storitev v Avstriji, Ali se delavcu na solidarnostno soboto obračuna tudi dodatek za nadurno delo?, Počitek med zaporednima delovnima dnevoma in članek Državna pomoč.

Med zakonodajnimi spremembami in novostmi izpostavljamo Pravilnik o vsebini in obliki obračuna davčnih odtegljajev in Pravilnik o obrazcih za obračun prispevkov za socialno varnost, ki stopita v veljavo 21. oktobra in se spreminjata zaradi uvedbe novega obveznega zdravstvenega prispevka ter spremembe Uredbe o določitvi zneska trošarine za energente in električno energijo, ki veljajo od 10. oktobra.

Vabimo vas tudi k prijavi na spletne seminarje v oktobru: Evidenca o izrabi delovnega časa po novem s Tanjo Bohl (17. oktobra), Prenos dejavnosti v kmetijski dejavnosti z Majdo Strel (19. oktobra) in Kupec in/ali dobavitelj imata več DDV številk s Tanjo Urbanija (25. oktobra). Za naročnike portalov FinD-INFO in IUS-INFO je ogled spletnih seminarjev vključen v naročnino.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
Objavljene so spremembe obrazcev: REK-O, REK-1b in OPSVZ/L,K,P,T za namene uvedbe poročanja o obračunu novega obveznega zdravstvenega prispevka
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Evidenca o izrabi delovnega časa po novem    
Tanja Bohl
   
Z dnem 20. 11. 2023 se pričnejo uporabljati spremembe in dopolnitve, ki jih prinaša Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti (Uradni list RS, št. 50/2023, v nadaljevanju ZEPDSV-A). ZEPDSV določa vrste in vsebino evidenc na področju dela in socialne varnosti, način zbiranja podatkov, način vodenja in povezovanja evidenc, način posredovanja podatkov za potrebe državnih organov, lokalnih skupnosti in nosilcev javnih pooblastil ter ostalih uporabnikov. Na področju dela in socialne varnosti se vodi več različnih evidenc, delodajalec pa je dolžan voditi evidenco o zaposlenih delavcih, evidenco o stroških dela, evidenco o izrabi delovnega časa in evidenco o oblikah reševanja kolektivnih delovnih sporov pri delodajalcu.
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Ali se delavcu na solidarnostno soboto obračuna tudi dodatek za nadurno delo?
Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP), ki velja od 2. septembra 2023, je uredil tudi začasni ukrep solidarnostne delovne sobote. Ker gre pri organiziranju dela na solidarnostne delovne sobote za odstop od nekaterih določb Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) o nadurnem delu, se zastavlja vprašanje, ali se delavcu pri delu na solidarnostno delovno soboto obračuna tudi dodatek za nadurno delo.

>> Počitek med zaporednima delovnima dnevoma
Delavec ima v obdobju 24 ur pravico do počitka, ki traja nepretrgoma najmanj 12 ur, kot to izhaja iz prvega odstavka 155. člena Zakona o delovnih razmerjih. Citirani člen zagotavlja delavcem pravico do dnevnega počitka in določa njegovo minimalno trajanje. Čas počitka predstavlja prosti čas delavca, ki je namenjen njegovim osebnim, družinskim in interesnim potrebam ter aktivnostim.

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Donacija v obliki blaga/materiala
Donacija je lahko tudi v obliki materiala, blaga ali storitev, pri čemer se lastništvo z donatorsko pogodbo prenese na prejemnika donacije, ki mu je donacija namenjena. V pogodbi o donaciji mora biti navedena vrednost celotne količine doniranih/podarjenih stvari ali cena posamezne enote, da se lahko pravilno oceni vrednost prejete stvari.

>> Fiskalni svet: Državni proračun z nerealističnega proračunskim načrtovanjem
Državni proračun je imel v prvih devetih mesecih leta 2023 primanjkljaj (-764 mio EUR), ki je brez upoštevanja neposrednega učinka različnih interventnih ukrepov znašal -57 mio EUR.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Poročanje na DDV-O obrazcu za opravljeno gradbeno storitev v Avstriji
Davčnemu zavezancu v Avstriji smo račun izstavili z našo AT DDV številko, ki pa je kupec ni mogel preveriti (ker tam obstajata dve različni številki) oz. ni bila veljavna. Prosili so nas za izstavitev računa s slovensko davčno številko, da se bodo oni obdavčili. Zdaj smo v dilemi glede poročanja na DDV obrazcu.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Na mizi poslancev še en krizni proračun za financiranje obnove po poplavah
Finančni minister in premier Robert Golob bosta poslancem na izredni seji predstavila proračuna za prihodnji dve leti. Obnova po ujmah se bo financirala tudi z zvišanjem davka od dohodkov podjetij in davkom na bilančno vsoto bank.

>> Vlada spremenila trošarine na energente
Vlada je na dopisni seji z dne, 9. 10. 2023 sprejela spremembe Uredbe o določitvi zneska trošarine za energente in električno energijo, s katero je spremenila trošarino za neosvinčeni bencin, plinsko olje za pogon (dizel) in plinsko olje za ogrevanje (ekstra lahko kurilno olje - KOEL).

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
7. oktober 2023 Uredba o izvajanju ukrepa naložbe v osnovna sredstva in podukrepa podpora za naložbe v gozdarske tehnologije ter predelavo, mobilizacijo in trženje gozdarskih proizvodov iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 
 
10. oktober 2023 Uredba o določitvi zneska trošarine za energente in električno energijo 
 
15. oktober 2023 Pravilnik o identifikaciji na daljavo ob izdaji sredstva elektronske identifikacije srednje ravni zanesljivosti 
 
21. oktober 2023 Pravilnik o obrazcih za obračun prispevkov za socialno varnost 
 
21. oktober 2023 Pravilnik o vsebini in obliki obračuna davčnih odtegljajev 
 
1. januar 2024 Akt o metodologiji za oblikovanje cene toplote za daljinsko ogrevanje 
 
1. januar 2024 Akt o metodologiji za obračunavanje omrežnine za prenosni sistem zemeljskega plina 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 103 - 105 /2023
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Sindikati zahtevajo umik člena, ki po njihovem vladi omogoča poseg v regulacijo plač
Sindikati javnega sektorja nadaljujejo pogajanja s predstavniki vlade. Vlada mora po odstopu ministrice imenovati novega pogajalca, sindikati pa so medtem oblikovali svoje zahteve, saj z zadnjim predlogom vlade niso zadovoljni.

 
 
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec september potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   30
 
Delovni dnevi:   21
 
Praznični dnevi:   0
 
Delovne ure:   168
 
Povprečna bruto plača za mesec julij 2023:   2.202,08 €
 
in neto plača:   1.428,46 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.205,35 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.431,51 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2022:   2.023,92 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2023:   1.203,36 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
Tanja Bohl
Evidenca o izrabi delovnega časa po novem 17. 10. 2023 10:00:00 199,90€ Naročilo
Majda Strel
Prenos dejavnosti v kmetijski dejavnosti 19. 10. 2023 10:00:00 249,90€ Naročilo
mag. Tanja Urbanija
Kupec in/ali dobavitelj imata več DDV številk 25. 10. 2023 10:00:00 199,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Državna pomoč
Davčne oprostitve, ki jih država nameni selektivno zgolj določenemu segmentu podjetij, zaradi česar pride do izkrivljanja konkurence, se štejejo za nezakonito državno pomoč.
 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.