c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
September 2023, številka 39 / letnik XV.
 
V osrednji temi tedna objavljamo aktualen članek Bonitete iz delovnega in drugega pogodbenega razmerja z uporabnimi pojasnili ukrepov, v katerem pojasnjujemo izbrane dileme pri bonitetah iz delovnega razmerja in drugega pogodbenega razmerja.

Finančna uprava je v zadnjem tednu izdala nov obrazec NF-NarNesrece - Izjava o izpolnjevanju pogojev do pomoči za samozaposlene, ki je dostopen na spletnem portalu eDavki in v mobilni aplikaciji eDavki. Vložiti ga je treba najpozneje do 31. januarja 2024. Do jutri bo onemogočena oddaja obrazca za namenitev dela dohodnine za donacije (DOH-DON) zaradi nadgradnje in dopolnitev seznama upravičencev do donacij za leto 2023.

Med najbolj branimi članki na portalu so bili: Kako naj ukrepa delodajalec pri prijavi mobinga, Zavod zavrnil oddane izjave zaradi višje sile za povračilo nadomestil plače, Obračun DDV za blago dobavljeno kupcu izven EU, Donacija v obliki storitev, Investicijska olajšava - kdaj jo moramo vrniti in kdaj ne?, Kaj se upošteva v povprečno plačo pri obračunu letnega dopusta in članek Videonadzor po novem ZVOP-2.

Med zakonodajnimi spremembami in novostmi izpostavljamo sprejeto novelo insolvenčnega zakona (ZFPPIPP-H) in razpravo poslancev glede preoblikovanja Vzajemne, da bi se zavarovancem izplačali deleži.

Vabimo vas tudi k prijavi na spletne seminarje Obračun DDV-ja, odbitek DDV-ja in posebnosti pri osnovnih sredstvih z Mojco Müller (10. oktober) in Evidenca o izrabi delovnega časa po novem s Tanjo Bohl (17. oktober). Za naročnike portalov FinD-INFO in IUS-INFO je ogled spletnih seminarjev vključen v naročnino.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
>> POPLAVE V SLOVENIJI - avgust 2023
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Bonitete iz delovnega in drugega pogodbenega razmerja    
Simona Matko Počivalšek
   
Pri opredelitvi bonitete izhajamo iz Zakona o dohodnini (ZDoh-2), pri obrutenju bonitete pa izhajamo iz Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2) in drugih zakonov in pravilnikov o poročanju.
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Kako naj ukrepa delodajalec pri prijavi mobinga
Zanima nas, kaj mora storiti delodajalec, ko prejme prijavo mobinga na delovnem mestu oziroma kaj lahko pričakuje delavec, ki je mobing prijavil?

>> Kaj se upošteva v povprečno plačo pri obračunu letnega dopusta
Zanima nas, kako se pravilno obračuna dopust, ali se mora upoštevati za osnovo povprečna plača zadnjih treh mesecev in kaj se upošteva v povprečno plačo (dodatek nočno delo, uspešnost, nadurno delo…).

>> Zavod zavrnil oddane izjave zaradi višje sile za povračilo nadomestil plače
Na portal za delodajalce smo oddajali vloge za delavce, ki zaradi višje sile niso mogli v službo po poplavah, tudi za svoji dve podjetji. Takrat smo klicali na številko zavoda, ter jih vprašali, kakšna naj bo izjava in so nam po telefonu pojasnili, da jo lahko napišemo kar sami. To smo tudi storili, sedaj pa nas je poklical referent iz zavoda, ter nam sporočil, da poslana izjava ni ustrezna in jo mora napisati delavec.

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Donacija v obliki storitev
Donacija je lahko tudi v obliki materiala, blaga ali storitev, pri čemer se lastništvo z donatorsko pogodbo prenese na prejemnika donacije, ki mu je donacija namenjena.

>> Investicijska olajšava – kdaj jo moramo vrniti in kdaj ne?
Zavezanci lahko pri svojem davčnem obračunu davka od dohodkov pravnih oseb oziroma dohodka iz dejavnosti uveljavljajo 40 % investicijsko olajšavo za vlaganja v opremo in neopredmetena sredstva.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Obračun DDV za blago dobavljeno kupcu izven EU
Našemu kupcu, davčnemu zavezancu iz tretje države (kupec A), smo prodali blago, ki ga je naprej prodal svojemu kupcu iz iste države (kupec B). Ta pa ga je uporabil za storitev servisiranja, ki jo je opravil v Avstriji, pri svojemu kupcu iz Avstrije (kupec C). Naš kupec (A) je prosil, če lahko blago iz svojega skladišča v Sloveniji pošljemo direktno h končnemu kupcu v skladišče v Avstriji (C). To smo tudi naredili.

>> Nov obrazec NF–NarNesrece - Izjava o izpolnjevanju pogojev do pomoči za samozaposlene
V skladu z novelo Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN-F) je od 21. septembra na eDavkih na voljo izjava za izplačilo pomoči za samozaposlene zaradi poplav in plazov v avgustu 2023 (obrazec NF-NarNesrece). Upravičenec do pomoči je zavezanec (samozaposleni, družbenik in kmet), ki je opravljal dejavnost najmanj od 1. julija 2023 do uveljavitve tega zakona, z upadom prihodkov iz dejavnosti zaradi posledic poplav in plazov v avgustu 2023 za najmanj 25 % v letu 2023 glede na leto 2022.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Poslanci naklonjeni preoblikovanju Vzajemne, zavarovancem bodo deleži izplačani
DZ je opravil prvo razpravo preoblikovanja zdravstvene zavarovalnice Vzajemna, potem ko bo z letom 2024 ukinjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Predlogu v Vzajemni ostro nasprotujejo in se sprašujejo, kaj bo z zaposlenimi.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
23. september 2023 Navodilo o določitvi načina vložitve zahtevkov, obveznih dokazilih in rokih izplačil za povračilo sredstev solidarnostne pomoči 
 
1. oktober 2023 Sklep o določitvi deležev odpadne embalaže za oktober, november in december 2023 
 
7. oktober 2023 Pravilnik o uveljavljanju izplačila nadomestila plače iz obveznega zdravstvenega zavarovanja na zahtevo delodajalca 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 99/2023
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Vlada znotraj proračuna prerazporedila 45 milijonov evrov
Vlada je znotraj proračunskih postavk več proračunskih uporabnikov prerazporedila 45,2 milijona evrov. Sredstva bodo večinoma namenjena za blažitev posledic energetske krize.

 
 
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec september potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   30
 
Delovni dnevi:   21
 
Praznični dnevi:   0
 
Delovne ure:   168
 
Povprečna bruto plača za mesec julij 2023:   2.202,08 €
 
in neto plača:   1.428,46 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.205,35 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.431,51 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2022:   2.023,92 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2023:   1.203,36 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
Mojca Müller
Obračun DDV-ja, odbitek DDV-ja in posebnosti pri osnovnih sredstvih 10. 10. 2023 10:00:00 199,90€ Naročilo
Tanja Bohl
Evidenca o izrabi delovnega časa po novem 17. 10. 2023 10:00:00 199,90€ Naročilo
Majda Strel
Prenos dejavnosti v kmetijski dejavnosti 19. 10. 2023 10:00:00 249,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Videonadzor po novem ZVOP-2
Tematika videonadzora je vselej nekoliko občutljiva, saj gre za dejavnost, ki občutno vpliva na zasebnost in na pravico do varovanja zasebnosti posameznikov in podjetij. Po drugi strani je videonadzor nujen zaradi varovanja življenja, zdravja in premoženja posameznikov, saj živimo v obdobju, ko so tatvine, vlomi in druga kazniva dejanja v porastu.
 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.