c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
September 2023, številka 38 / letnik XV.
 
MDDSZ je pred poletnimi počitnicami socialnim partnerjem predstavilo dolgo pričakovana izhodišča za pripravo sprememb pokojninskega in invalidskega zavarovanja. S tem se je začela javna razprava in obravnava predlogov, nadaljnje korake v razpravi pa je nakazal Marjan Papež v članku Desetletje je mimo in čas je za spremembe.

V osrednji temi tedna objavljamo aktualen članek Solidarnostna delovna sobota, izračun prispevkov iz tega naslova ter nakazilo v Sklad za obnovo Slovenije z uporabnimi in praktičnimi pojasnili glede poročanja po noveli ZOPNN-F in ZIUOPZP za zagotovitev dela sredstev za omilitev škode za delodajalce.

Finančna uprava je izdala dopolnitev v zvezi z izpolnjevanjem REK obrazcev za izplačila na podlagi novele ZOPNN-F ter ZIUOPZ za delodajalce, ki bodo poročali o izplačanih nadomestilih iz naslova ukrepov. V zadnjem tednu je bil dopolnjen dokument Pogosta vprašanja in odgovori v zvezi z davčnimi vsebinami v povezavi s poplavami, izdali pa so tudi spremembe s podrobnimi pojasnili Vračila DDV davčnim zavezancem s sedežem v Sloveniji v drugih državah in davčni zavezancem s sedežem izven Slovenije v Sloveniji in TARIC.

Med najbolj branimi članki na portalu izpostavljamo Odbitni DDV v okviru obrnjene davčne obveznosti, Povračilo stroškov pri napotitvi delavca na izobraževanje, Pavšalno nadomestilo - kmetje, Urejanje drugačnega delovnega časa, nočnega dela, odmorov in počitkov za nekatere kategorije delavcev in članek iz sodne prakse Načelo popolne odškodnine.

Med zakonodajnimi spremembami in novostmi preverite nov Pravilnik o gasilski opremi, Povprečni znesek trošarine za plinsko olje za pogonski namen v avgustu 2023, objavljen pa je tudi že Sklep o določitvi upravičencev do donacij za leto 2023.

Vabimo vas tudi k prijavi na spletne seminarje
Druga kmetijska dejavnost z Majdo Strel (21. september) in Obračun DDV-ja, odbitek DDV-ja in posebnosti pri osnovnih sredstvih z Mojco Müller (10. oktober). Za naročnike portalov FinD-INFO in IUS-INFO je ogled spletnih seminarjev vključen v naročnino.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
POPLAVE V SLOVENIJI - avgust 2023
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Solidarnostna delovna sobota, izračun prispevkov iz tega naslova ter nakazilo v Sklad za obnovo Slovenije    
Darinka Meško, mag., preizkušena notranja revizorka, državna notranja revizorka
   
2. septembra 2023 je pričel veljati  Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP). ZIUOPZP pa kot začasni ukrep v 101. členu uvaja solidarnostne delovne sobote in izračun prispevka iz tega naslova.
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Urejanje drugačnega delovnega časa, nočnega dela, odmorov in počitkov za nekatere kategorije delavcev
Delavec in delodajalec lahko v pogodbi o zaposlitvi drugače, ne glede na določbe Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1), uredita delovni čas, nočno delo, odmor, dnevni in tedenski počitek, če gre za pogodbo o zaposlitvi s poslovodno osebo ali prokuristom, z vodilnim delavcem iz 74. člena ZDR-1, z delavcem, ki opravlja delo na domu, če delovnega časa ni mogoče vnaprej razporediti oziroma če si delavec lahko razporeja delovni čas samostojno in če sta mu zagotovljena varnost in zdravje pri delu, kot to izhaja iz prvega odstavka 157. člena ZDR-1.

>> Povračilo stroškov pri napotitvi delavca na izobraževanje
Zaposleni na podlagi pogodbe o zaposlitvi opravlja delo na sedežu zavoda ali dela od doma. V podjetju ga bodo napotili na izobraževanje, ki bo potekalo dva dni v tednu, dva meseca. Na izobraževanje se bo vozil od doma. Zanima jih, kako naj se delavcu obračuna prevoz od doma do mesta izobraževanja in ali se mu povrne tudi parkirnina?

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Pavšalno nadomestilo - kmetje
Obveznosti, ki jih imajo osebe, ki se ukvarjajo z osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnostjo, so odvisne od njihovega statusa. Če se niso dolžne identificirati za DDV, niti niso tega storile prostovoljno, so mali davčni zavezanci. Ti lahko po ZDDV-1 pod predpisanimi pogoji pridobijo dovoljenje za pavšalno nadomestilo (kmetje pavšalisti).

>> ECB desetič zapored dvignila obrestno mero
Svet ECB je sklenil, da vse tri ključne obrestne mere ECB zviša za 25 bazičnih točk, s čimer bo okrepil napredek v smeri ciljne ravni.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Odbitni DDV v okviru obrnjene davčne obveznosti
Zanima nas, ali lahko odbijamo vstopni DDV oziroma upoštevamo na računih 76.a člen ZZDV-1 za investiranje v obnovo stavbe, če smo nepremično kupili od fizične osebe po 2% davku na nepremičnine. Stavbo oziroma poslovni prostor bomo vodili kot osnovno sredstvo in uporabljali za opravljanje obdavčljive dejavnosti.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Desetletje je mimo in čas je za spremembe
MDDSZ je pred poletnimi počitnicami socialnim partnerjem predstavilo dolgo pričakovana izhodišča za pripravo sprememb pokojninskega in invalidskega zavarovanja. S tem se je začela javna razprava in obravnava predlogov, ki so jih pred socialne partnerje postavili predstavniki ministrstva.

>> Sklep o določitvi upravičencev do donacij za leto 2023
V Uradnem listu RS, št. 98/2023 z dne 15. 9. 2023 je bil objavljen Sklep o določitvi upravičencev do donacij za leto 2023 z objavo seznama upravičencev v prilogi, ki je sestavni del tega sklepa.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
1. avgust 2023 Povprečni znesek trošarine za plinsko olje za pogonski namen v avgustu 2023 
 
16. september 2023 Odredba o določitvi poklicev in dejavnosti, ki so nujni za odpravo in preprečitev posledic poplav in plazov in v katerih se lahko zaposlujejo tuji delavci 
 
16. september 2023 Pravilnik o določitvi seznama tipiziranih gasilskih vozil, posebne zaščitne in reševalne opreme ter orodij za opravljanje nalog gasilstva, za katere se davek na dodano vrednost obračunava in plačuje po posebni nižji stopnji 5 % od davčne osnove 
 
16. september 2023 Pravilnik o načinu izdaje dovoljenja za prebivanje in potrdila o pravicah obmejnega delavca, načinu zajemanja prstnih odtisov, načinu označitve prenehanja ter ceni izkaznice dovoljenja za prebivanje in potrdila o pravicah obmejnega delavca 
 
16. september 2023 Pravilnik o načinu izstavitve zahtevkov, potrebnih dokazilih za izplačilo in rokih izplačil dodatnih sredstev sofinanciranim javnim socialnovarstvenim programom 
 
16. september 2023 Pravilnik o potrdilu o prijavi prebivanja in dovoljenju za prebivanje za državljane Evropske unije ter njihove družinske člane in družinske člane slovenskih državljanov 
 
16. september 2023 Sklep o določitvi upravičencev do donacij za leto 2023 
 
30. september 2023 Pravilnik o nomenklaturi poklicev 
 
30. september 2023 Pravilnik o postopkih za uveljavljanje pravic iz zavarovanja za starševsko varstvo 
 
30. september 2023 Uredba o varnostni dokumentaciji in varnostnih ukrepih organov državne uprave 
 
1. avgust 2024 Pravilnik o zagotavljanju varnosti in zdravja delavcev pri ročnem premeščanju bremen 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 98 /2023
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Vlada ponuja 847 milijonov za odpravo plačnih nesorazmerij
Vladna stran je sindikatom javnega sektorja predstavila predlog odprave plačnih nesorazmerij in prevedbe delovnih mest na novo plačno lestvico, vreden približno 847 milijonov evrov. Sindikati s predlogom niso zadovoljni. Pogajanja se bodo nadaljevala.

 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE

     
 
>> IZ SODNE PRAKSE: Načelo popolne odškodnine
Načelo popolne odškodnine pomeni, da ima upnik pravico do odprave vseh negativnih posledic dolžnikove kršitve pogodbe, kar vključuje tudi pravico do varstva njegovega interesa zaupanja. Tu gre za izdatke, ki se zaradi kršitve pogodbe izjalovijo in tako postanejo nekoristni.

 
 
>> Sodbe slovenskih in evropskih sodišč lahko najdete v največji zbirki SODNE PRAKSE, ki vsebuje judikate ustavnega, vrhovnega, upravnega, višjih in evropskih sodišč s povezavami na ustrezne pravne podlage v zakonodaji.
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec avgust potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   31
 
Delovni dnevi:   21
 
Praznični dnevi:   1+1
 
Delovne ure:   184
 
Povprečna bruto plača za mesec junij 2023:   2.205,81 €
 
in neto plača:   1.431,61 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.198,56 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.427,92 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2022:   2.023,92 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2023:   1.203,36 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
Majda Strel
Druga kmetijska dejavnost 21. 09. 2023 10:00:00 249,90€ Naročilo
Mojca Müller
Obračun DDV-ja, odbitek DDV-ja in posebnosti pri osnovnih sredstvih 10. 10. 2023 10:00:00 199,90€ Naročilo
Tanja Bohl
Evidenca o izrabi delovnega časa po novem 17. 10. 2023 10:00:00 199,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Priporočite brezplačen Tednik FinD-INFO!
Na povezavi lahko svojim prijateljem in sodelavcem priporočite brezplačno prejemanje Tednika FinD-INFO, ki vsako sredo prinaša nove aktualne davčno-računovodske in kadrovske članke, informacije o novih in spremenjenih predpisih, podatke za obračun plač, koristne informacije iz rokovnika, brezplačne spletne seminarje ter ostale aktualne in nove vsebine, ki jih najdete samo na portalu FinD-INFO.
 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.