c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
September 2023, številka 37 / letnik XV.
 
Zaradi upočasnjevanja gospodarske rasti je Bruselj za letos znižal oceno za gospodarsko rast v EU in evroobmočju na 0,8 odstotka. Rast BDP-ja pa bo šibkejša tudi v prihodnjem letu, vendar vseeno nekoliko večja. Delodajalci v Sloveniji za zaposlene, ki zaradi poplav ne morejo opravljati dela, uveljavljajo pravico do povračila nadomestil plač že za 14.400 zaposlenih.

V osrednji temi tedna objavljamo aktualen članek Samozaposleni do pomoči le brez dolgov z navedenimi ukrepi po noveli Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN-F), ki naslavljajo pomoč samozaposlenim.

FURS obvešča, da je od 11. septembra dalje na voljo predizpolnjena vrsta obračuna na obračunih DOD-DDPO in DDD-DDD izdelana na podlagi podatkov, ki izhajajo iz uradnih evidenc. Finančna uprava je izdala pojasnila v zvezi z izpolnjevanjem REK obrazcev za izplačila na podlagi novele ZOPNN-F ter ZIUOPZ za delodajalce, ki bodo poročali o izplačanih nadomestilih z naslova ukrepov. V zadnjem tednu je bil dopolnjen dokument Pogosta vprašanja in odgovori v zvezi z davčnimi vsebinami v povezavi s poplavami, izdali pa so tudi spremembe s podrobnimi pojasnili Varovanje podatkov (davčna tajnost, osebni podatki, razkritje) in Prenovljen slovenski avtomatizirani uvozni sistem (SIAIS2).

Med najbolj branimi članki na portalu izpostavljamo Davčne dileme obravnave pomoči in izpolnjevanja davčnih obveznosti po poplavah, Stopnja DDV pri dobavi montažne hiše, Plačilo malice in prevoza na delo pri deljenem delovnem času, Izpolnitev obveznosti v obligacijskem pravu in članek iz sodne prakse Sprememba pogodbe o zaposlitvi.

Vabimo vas tudi k prijavi na spletne seminarje DDV in samoobdavčitve z mag. Tanjo Urbanija (14. september) in Druga kmetijska dejavnost z Majdo Strel (21. september). Za naročnike portalov FinD-INFO in IUS-INFO je ogled spletnih seminarjev vključen v naročnino.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
POPLAVE V SLOVENIJI - avgust 2023
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Samozaposleni do pomoči le brez dolgov    
mag. Mojca Kunšek
   
Interventni Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN-F), je med številnimi ukrepi za sanacijo škode po poplavah v avgustu, opredelil tudi pomoč samozaposlenim.
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Katere podatke sme delodajalec zahtevati od kandidata ob sklepanju pogodbe o zaposlitvi
Delodajalec, ki zaposluje nove delavce, mora prosto delovno mesto oziroma vrsto dela javno objaviti, pri čemer mora objava prostega dela vsebovati pogoje za opravljanje dela in rok za prijavo, ki ne sme biti krajši od treh delovnih dni, kot to izhaja iz prvega odstavka 25. člena Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1).

>> Plačilo malice in prevoza na delo pri deljenem delovnem času
Delavec dela deljen delovni čas. Dopoldan dela štiri ure, od šestih do desetih, potem je štiri ure prost, nato dela ponovno od 14. do 18. ure. Delodajalca zavezuje Kolektivna pogodba dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije. Kako je s plačilom prevoza in malice?

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Bruselj znižal ocene za gospodarsko rast v EU-ju in evroobmočju na 0,8 odstotka
Bruselj je napoved gospodarske rasti za Evropsko unije za letos znižal iz 1,0 na 0,8 odstotka, tudi v evroobmočju bo rast 0,8 odstotna, in ne 1,1 odstotna, kot je bilo predvideno pred tem.

>> Načrtovano financiranje znanstvenoraziskovalne in inovacijske dejavnosti v letu 2024
Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije je sporočilo, da so načrtovana sredstva za znanost in inovacije v letu 2024 višja kot kadarkoli prej, saj sta znanstvenoraziskovalna in inovacijska dejavnost ključni za razvoj slovenske družbe.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Davčne dileme obravnave pomoči in izpolnjevanja davčnih obveznosti po poplavah
Čeprav je od apokaliptičnih poplav minil že več kot mesec dni, pa nemirne vremenske razmere vedno znova odstirajo nove oškodovance, ki so prisiljeni k sanaciji škode in zavzemanju za skorajšnjo normalizacijo življenjskih razmer.

>> Stopnja DDV pri dobavi montažne hiše
Prejeli smo vprašanje naročnice, ki navaja, da so gradbeno podjetje, ki prodaja montažne hiše. Hiše se prodajajo fizičnim osebam v Nemčijo. Skupaj s hišo dobavijo tudi fotovoltaične celice, rekuperacijo in toplotno črpalko. Predmetno hišo, še dodaja naročnica, prodajo fizični osebi v Nemčijo z 19 % DDV. Naročnico zanima, ali se za zgoraj opredeljene dobave obračuna stopnja 19 % ali znižana stopnja.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Sistem za prihod tujih delavcev, ki bodo pomagali pri sanaciji, še ni pripravljen
Med ukrepi, ki jih je prinesel zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav, je tudi hitrejše zaposlovanje tujcev, ki bodo pomagali pri sanaciji. Kdaj bodo prvi tujci prišli v Slovenijo, pa še ni jasno, saj sistem še ni vzpostavljen.

>> Uveljavljanje primera višje sile zaradi izrednih vremenskih dogodkov
Za zahtevke za podpore iz zbirne vloge za leto 2023 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravilo navodila za uveljavljanje višje sile. Navodilo upošteva Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023, ki v primeru kmetijstva velja za vse izredne vremenske dogodke, ki so se zgodili od začetka leta do 1. septembra 2023.

>> Vlada izdala uredbo o vsebini načrta spodbujanja digitalne vključenosti
Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti predvideva sprejetje načrta spodbujanja digitalne vključenosti, ki ga vlada sprejme za dvoletno obdobje. Z uredbo se uredi podrobnejša vsebina načrta spodbujanja.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
1. avgust 2023 Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za avgust 2023 
 
9. september 2023 Proračun Republike Slovenije za leto 2023 (DP2023) 
 
9. september 2023 Zakon o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2023 in 2024 (ZIPRS2324) 
 
23. september 2023 Pravilnik o obrazcu in listinah za uresničevanje obveznega zdravstvenega zavarovanja 
 
23. september 2023 Pravilnik o vlogi za vpis in obvestilu o spremembi podatkov v registru zunanjih izvajalcev notranjega revidiranja, pooblaščenih za notranje revidiranje neposrednih in posrednih proračunskih uporabnikov 
 
23. september 2023 Uredba o podrobnejši vsebini načrta spodbujanja digitalne vključenosti 
 
3. november 2023 Sklep o uporabi Smernic o politikah in kontrolah za učinkovito obvladovanje tveganj pranja denarja in financiranja terorizma (PD/FT) pri zagotavljanju dostopa do finančnih storitev 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 96 - 97 /2023
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Raziskava: Slovenski srednji razred je med davčno najbolj obremenjenimi v EU-ju
Slovenija je med državami Evropske unije z največjo davčno obremenitvijo srednjega razreda, je pokazala raziskava münchenskega inštituta Ifo.

 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE

     
 
>> IZ SODNE PRAKSE: Sprememba pogodbe o zaposlitvi
Kadar se kolektivna pogodba, na katero se sklicuje pogodba o zaposlitvi, kasneje spremeni, ta sprememba delovnopravne norme nima vpliva na pogodbo o zaposlitvi in za stranki pogodbe ne velja, dokler je s soglasjem volj ne spremenita.

 
 
>> Sodbe slovenskih in evropskih sodišč lahko najdete v največji zbirki SODNE PRAKSE, ki vsebuje judikate ustavnega, vrhovnega, upravnega, višjih in evropskih sodišč s povezavami na ustrezne pravne podlage v zakonodaji.
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec avgust potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   31
 
Delovni dnevi:   22
 
Praznični dnevi:   1
 
Delovne ure:   184
 
Povprečna bruto plača za mesec junij 2023:   2.205,81 €
 
in neto plača:   1.431,61 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.198,56 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.427,92 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2022:   2.023,92 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2023:   1.203,36 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni k prijavi na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
mag. Tanja Urbanija
DDV in samoobdavčitve 14. 09. 2023 10:00:00 199,90€ Naročilo
Majda Strel
Druga kmetijska dejavnost 21. 09. 2023 10:00:00 249,90€ Naročilo
Mojca Müller
Obračun DDV-ja, odbitek DDV-ja in posebnosti pri osnovnih sredstvih 10. 10. 2023 10:00:00 199,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Izpolnitev obveznosti v obligacijskem pravu
V obligacijskem pravu imamo večinoma opravka s pravnimi posli, s pogodbami, ki ustvarjajo vzajemne obveznosti pogodbenih strank. Običajno se ena pogodbena stranka zavezuje, da bo drugi prodala neko blago ali storitev, dala določeno stvar v najem, ji nekaj podarila, ji kaj posodila, s čim jamčila, ipd., medtem, ko se druga pogodbena stranka zaveže, da ji bo za to plačala določen znesek ali opravila določeno storitev.
 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.