c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
September 2023, številka 36 / letnik XV.
 
2. septembra je začel veljati interventni zakon z ukrepi za pomoč po uničujoči ujmi, ki med drugim predpisuje solidarnostno delovno soboto in obvezni solidarnostni prispevek. Z omenjenim prispevkom bodo dodatno obremenjene tako fizične osebe, kot tudi pravne osebe za obdobje dveh let (2023 in 2024). K obnovi države naj bi pomembno prispeval tudi bančni sektor, in sicer v višini 0,2 odstotka bilančne vsote za obdobje pet let.

V osrednji temi tedna objavljamo aktualen članek Z novimi ukrepi do novih ugodnosti in tudi obveznosti, v katerem povzemamo pregled interventnih ukrepov po ZIUOPZP, ki posega kar v 40 zakonov in določa 31 začasnih ukrepov.

FURS je je pripravil dokument Informacija o novostih in ukrepih, ki jih prinašata novela ZOPNN-F in ZIUOPZP s pregledom novih ukrepov, ki spadajo v delovno pristojnost finančne uprave. V zadnjem tednu so dopolnili dokument Pogosta vprašanja in odgovori v zvezi z davčnimi vsebinami v povezavi s poplavami ter izdali spremembi v podrobnimi pojasnilih Osebno dopolnilno delo in vrednotnice in Obresti, dividende in dobiček iz kapitala.

Med najbolj branimi članki na portalu izpostavljamo Obvezni solidarnostni prispevek kot obvezna donacija posameznikov in podjetij, Nočno delo ter odmor in počitki med delom, Pravilno izvajanje videonadzora in njegovo označevanje po ZVOP-2, Prispevek bank za obnovo Slovenije, Dolgoročni najem nepremičnin in obravnava DDV in članek z aktualno temo Pravni vidiki deljenja vsebin na spletu.

Vabimo vas tudi k prijavi na spletne seminarje
DDV in samoobdavčitve z mag. Tanjo Urbanija (14. september), Druga kmetijska dejavnost z Majdo Strel (21. september in Evidenca o izrabi delovnega časa po novem s Tanjo Bohl (17. oktober). Za naročnike portalov FinD-INFO in IUS-INFO je ogled spletnih seminarjev vključen v naročnino.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
POPLAVE V SLOVENIJI - avgust 2023
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Z novimi ukrepi do novih ugodnosti in tudi obveznosti    
mag. Mojca Kunšek
   
V soboto je začel veljati novi Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP), ki z namenom izvajanja nujnih interventnih, sanacijskih in preventivnih ukrepov, posega kar v 40 zakonov in določa 31 začasnih ukrepov. Ker je temeljni namen ukrepov čim prej sanirati v poplavah in plazovih nastalo škodo in čim hitreje normalizirati življenje oškodovancev, ukrepi posegajo tako v financiranje, kot tudi v ureditev prostora in olajšanje življenja prizadetih prebivalcev in podjetij.
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Nočno delo ter odmor in počitki med delom
Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) v ločenih poglavjih ureja nočno delo ter odmor in počitke med delom. Obe poglavji sta neposredno povezani z organizacijo in razporejanjem delovnega časa ter posledično z organiziranjem delovnega procesa pri delodajalcu.

>> Pravilno izvajanje videonadzora in njegovo označevanje po ZVOP-2
Podjetja pogosto svoje poslovne prostore zavarujejo z videonadzorom in v zadnjem času so precej pogosta vprašanja, kako pravilno označiti izvajanje takega nadzora, da bo le to v skladu s pravili ZVOP-2 in splošno uredbo.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Obvezni solidarnostni prispevek kot obvezna donacija posameznikov in podjetij
1. septembra 2023 je bil sprejet Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP), ki v 102. členu uvaja obvezni solidarnostni prispevek oz. bolje novi davek. Z obveznim solidarnostnim prispevkom (v nadaljevanju prispevek) bodo dodatno obremenjene, tako fizične osebe, kot tudi pravne osebe za obdobje dveh let (2023 in 2024).

>> Dolgoročni najem nepremičnin in obravnava DDV
Podjetje ima v lasti hotel in oddaja hotelske sobe delavcem v mesečni zakup, ter jih obračunava kot nočitev z 9,5 odstotnim DDV. Sedaj pa je za del hotela (dve nadstropji) izgubil kategorizacijo. Z rednimi strankami je sklenil najemne pogodbe, najemnino pa obračunava mesečno z oproščenim DDV.

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Surs znižal oceno lanske gospodarske rasti na 2,5 odstotka; Trg energentov je bil zamajan
Razlog za veliko razliko med prvotno oceno lanske rasti BDP-ja in prvo letno oceno je v upoštevanju agregatnih letnih podatkov, ki v času priprave prvotne ocene še niso bili na voljo, je pojasnil generalni direktor Sursa Tomaž Smrekar.

>> Proračunska gibanja v prvih osmih mesecih letošnjega leta
Državni proračun je v prvih osmih mesecih letos zabeležil 8,2 milijarde evrov prihodkov in 9 milijard evrov odhodkov. Odhodki so nižji od načrtovanih, med njimi pa se še naprej krepijo sredstva za investicije in subvencije gospodarstvu.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Potrjen rebalans proračuna
Državni zbor je potrdil rebalans proračuna, ki za pomoč prizadetim in odpravo posledic poplav namenja 520 milijonov evrov.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
1. junij 2023 Poročilo o gibanju plač za junij 2023 
 
1. julij 2023 Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, julij 2023 
 
2. september 2023 Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP) 
 
3. oktober 2023 Sklep o uporabi Smernic ESMA o zahtevah glede upravljanja produktov iz direktive MiFID II 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 93 - 95 /2023
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Vsak zaposleni bo s sobotnim delom prispeval okoli 68 evrov
Solidarnostni prispevek, ki ga kot enega od virov sredstev za pomoč po poplavah uvaja v soboto uveljavljeni interventni zakon, bi po izračunih finančnega ministrstva znašal okoli 68 evrov na zaposlenega.

 
 
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Inflacija v avgustu 2023  
 
- na mesečni ravni:   0,1 %
 
- na letni ravni:   6,2 %
 
 
 
TOM v septembru 2023  
 
- na mesečni ravni:   0,5 %
 
- na letni ravni:   6,26 %
 
 
 
Pri obračunu plač za mesec avgust potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   31
 
Delovni dnevi:   22
 
Praznični dnevi:   1
 
Delovne ure:   184
 
Povprečna bruto plača za mesec junij 2023:   2.205,81 €
 
in neto plača:   1.431,61 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.198,56 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.427,92 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2022:   2.023,92 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2023:   1.203,36 €
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
mag. Tanja Urbanija
DDV in samoobdavčitve 14.9.2023 10:00:00 199,90€ Naročilo
Majda Strel
Druga kmetijska dejavnost 21.9.2023 10:00:00 249,90€ Naročilo
Mojca Müller
Obračun DDV-ja, odbitek DDV-ja in posebnosti pri osnovnih sredstvih 10.10.2023 10:00:00 199,90€ Naročilo
Tanja Bohl
Evidenca o izrabi delovnega časa po novem 17.10.2023 10:00:00 199,90€ Naročilo
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Pravni vidiki deljenja vsebin na spletu
Že pionirji svetovnega spleta so se v devetdesetih letih prejšnjega stoletja bali, da bo ta navkljub vsem njegovim pozitivnim lastnostim, ki vplivajo na komunikacijo, informiranost, stroškovno učinkovitost, poslovne procese, ipd., prinesel tudi kakšen minus. Že takrat se je pojavil dvom, da svetovni splet zaradi enormnega števila podatkov in transakcij, ki jih vsebuje enostavno ne bo obvladljiv.
 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.