c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
Avgust 2023, številka 35 / letnik XV.
 
Do prvega roka, ki se je iztekel v ponedeljek, so delodajalci za subvencioniranje višje sile in čakanja na delo po poplavah oddali 1842 vlog za 13.199 ljudi. Ta teden se izteče rok za podjetja, ki so utrpela škodo ob poplavah in morajo vlogo za predplačilo gospodarske škode v poplavah nujno oddati do 1. septembra. Po uničujočih polavah je za Vlado sedaj prednostna sanacija države, zato je prekinila pogajanja o plačah javnega sektorja. Se bodo sploh nadaljevala?

V osrednji temi tedna objavljamo aktualen članek Izredne razmere in delovna razmerja, v katerem pojasnjujemo, kako obravnavati oteženo ali celo onemogočeno izpolnjevanje pravic in obveznosti iz delovnega razmerja v primeru izrednih razmer.

FURS je je dopolnil dokument Predlaganje REK obrazcev na podlagi novele Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč - ZOPNN-F z navodili za izpolnjevanje obrazca. V zadnjem tednu je bil dopolnjen tudi dokument Pogosta vprašanja in odgovori v zvezi z davčnimi vsebinami v povezavi s poplavami.

Med najbolj branimi članki na portalu izpostavljamo: Kratkoročne obveznosti iz najema, Obdavčitev poslovanja z »influencerjem« z vidika »influencerja«, Kraj in način izplačila plače delavcu, Ukrepi delodajalca ob visokih temperaturah na delovnem mestu, Pojasnilo MJU: Solidarnostna pomoč, Pojasnilo MJU: Obračun nadomestila plače ali plače na dela prost dan (14. avgust 2023) in članek iz sodne prakse (Ne)plačilo sodne takse za pravne osebe.

Vabimo vas tudi k prijavi na spletne seminarje DDV in samoobdavčitve z mag. Tanjo Urbanija (14. september) in Druga kmetijska dejavnost z Majdo Strel (21. september). Za naročnike portalov FinD-INFO in IUS-INFO je ogled spletnih seminarjev vključen v naročnino. Ne spreglejte posnetka izvedenega spletnega seminarja Delovnopravni in davčni interventni ukrepi po poplavah z Jasmino Malnar Molek, ki je na voljo za ogled.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
POPLAVE V SLOVENIJI - avgust 2023
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Izredne razmere in delovna razmerja    
Eva Zabukovec, odvetnica
   
Kot posledica nedavnih neurij, ki so zajela Slovenijo, so v najbolj prizadetih območjih nastopile razmere, zaradi katerih je izpolnjevanje pravic in obveznosti iz delovnega razmerja lahko oteženo ali celo onemogočeno.
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Kraj in način izplačila plače delavcu
Plačilo za delo predstavlja za delavca socialni vidik zavarovanja, saj mu le ta zagotavlja vir preživetja zase in za njegovo družino. Poleg tega plačilo za delo predstavlja obveznost delodajalca, da mora delavcu zagotoviti ustrezno plačilo za opravljanje dela.

>> Ukrepi delodajalca ob visokih temperaturah na delovnem mestu
Ko se v delovnih prostorih pojavljajo temperature, višje od 28 stopinj Celzija, tudi če je to samo občasno, predvsem kot posledica povečanih zunanjih temperatur, mora delodajalec zagotavljati delavcem ustrezno toplotno udobje ter sprejemati potrebne ukrepe.

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Kratkoročne obveznosti iz najema
Kratkoročne obveznosti so obveznosti, ki zapadejo v plačilo v obdobju do leta dni. Ob spremembah, ki so pričele veljati s 1. 1. 2019, je tudi poslovni najem v poslovnih knjigah treba pripoznati kot pravico do uporabe in obveznost. V primeru kratkoročnih najemov lahko mikro in majhne organizacije uporabijo izjemo po SRS 1.63.

>> Predlog Globalnih standardov notranjega revidiranja
Slovenski inštitut za revizijo je sporočil, da se je Odbor sekcije preizkušenih notranjih revizorjev seznanil s predlogom Globalnih standardov notranjega revidiranja.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
Obdavčitev poslovanja z »influencerjem« z vidika »influencerja«
V Sloveniji in po svetu je zadnje čase zelo aktualno tako imenovano oglaševanje preko »influencerjev«. V nadaljevanju opozarjamo na davčne implikacije poslovanja z »influencerjem«, tokrat z vidika obveznosti »influencerja«.

>> Predlaganje REK obrazcev na podlagi novele Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč – ZOPNN-F
Po določbah ZOPNN-F bodo delodajalci lahko koristili začasni ukrep povračila izplačanih nadomestil plač delavcem zaradi nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi posledic naravne nesreče in začasni ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Interventni zakon na mizi DZ-ja v četrtek. Kako je zastavljena solidarnostna sobota?
Poslanci bodo predlog interventnega Zakona o ukrepih za pomoč in sanacijo po nedavni ujmi obravnavali še pred iztekom parlamentarnih počitnic prihodnji teden, predvidoma v četrtek. GZS medtem ocenjuje, da zakon prinaša dobre rešitve.

>> Odbor DZ-ja dal zeleno luč za drugi letošnji rebalans proračuna
Odbor DZ-ja za finance je soglasno podprl predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna, ki ga je vlada pripravila zaradi odpravljanja posledic nedavnih poplav. Z njim za pomoč prizadetim in odpravo posledic naravne nesreče namenja 520 milijonov evrov.

>> Javna objava dopolnitev in sprememb Tarife nadomestil za storitve AJPES
Javna objava dopolnitev in sprememb Tarife nadomestil za storitve, ki jih Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve opravlja po 58. členu Zakona o gospodarskih družbah.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
1. junij 2023 Poročilo o gibanju plač za junij 2023 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 92/2023
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Za predplačilo gospodarske škode v poplavah nujna vloga do 1. septembra
Vse tiste, ki so utrpeli gospodarsko škodo v občinah, ki so jih v začetku avgusta prizadele poplave, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport poziva, da čimprej oddajo oceno škode na poenostavljenem obrazcu in ne čakajo na zadnji dan - to je za predplačila že 1. september. Upravičence prosijo, da izpolnijo vloge pazljivo in popolno ter s tem pomagajo k hitrejši izvedbi postopkov.

 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE

     
 
>> IZ SODNE PRAKSE: (Ne)plačilo sodne takse za pravne osebe
Pravna oseba kot pravdna stranka mora za oprostitev ali odložitev plačila sodnih taks trditi in dokazati, da nima sredstev za plačilo sodne takse in jih tudi ne more zagotoviti oziroma jih ne more zagotoviti takoj v celotnem znesku brez ogrožanja svoje dejavnosti.

 
 
>> Sodbe slovenskih in evropskih sodišč lahko najdete v največji zbirki SODNE PRAKSE, ki vsebuje judikate ustavnega, vrhovnega, upravnega, višjih in evropskih sodišč s povezavami na ustrezne pravne podlage v zakonodaji.
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec avgust potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   31
 
Delovni dnevi:   22
 
Praznični dnevi:   1
 
Delovne ure:   184
 
Povprečna bruto plača za mesec junij 2023:   2.205,81 €
 
in neto plača:   1.431,61 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.198,56 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.427,92 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2022:   2.023,92 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2023:   1.203,36 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni k prijavi na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
mag. Tanja Urbanija
DDV in samoobdavčitve 14. 09. 2023 10:00:00 199,90€ Naročilo
Majda Strel
Druga kmetijska dejavnost 21. 09. 2023 10:00:00 249,90€ Naročilo
Mojca Müller
Obračun DDV-ja, odbitek DDV-ja in posebnosti pri osnovnih sredstvih 10. 10. 2023 10:00:00 199,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Priporočite brezplačen Tednik FinD-INFO!
Na povezavi lahko svojim prijateljem in sodelavcem priporočite brezplačno prejemanje Tednika FinD-INFO, ki vsako sredo prinaša nove aktualne davčno-računovodske in kadrovske članke, informacije o novih in spremenjenih predpisih, podatke za obračun plač, koristne informacije iz rokovnika, brezplačne spletne seminarje ter ostale aktualne in nove vsebine, ki jih najdete samo na portalu FinD-INFO.
 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.