c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
Avgust 2023, številka 34 / letnik XV.
 
Ta teden so se nadaljevala pogajanja o novem plačnem sistemu, Vlada je predlagala zamik začetka izvajanja plačne reforme in s tem tudi začetka prehoda na novo plačno lestvico, ki bi se premaknil na leto 2025.

V osrednji temi tedna objavljamo aktualen članek Približuje se rok za koriščenje ukrepov nadomestila plač zaradi posledic naravne nesreče z navedenimi možnostmi in roki prijav za uveljavljanje pomoči gospodarstvu, povračili iz naslova nezmožnosti opravljanja dela ter drugih oblik pomoči za premostitev z ujmo povezanih nastalih gospodarskih težav.

Upravičenci do pomoči po poplavah ne spreglejte rokov za oddajo vloge za povračilo nadomestila plač zaradi višje sile in čakanja na delo, in sicer do 28. avgusta, podjetja, ki za sanacijo potrebujejo predplačilo pomoči v višini do 10 odstotkov ocenjene škode morate prijavo oddati do 1. septembra, podjetja, ki pa ne potrebujejo predplačila, pa do 20. septembra.

FURS je sporočil, da ponovno izvaja postopke odmere, opominjanja in izvršb, ki so bili zaradi preprečevanja posledic poplav začasno prilagojeni. Izdali so dokument v zvezi z investicijsko olajšavo v nadgradnjo tovornega vozila, v katerem so pojasnili, kako je z uveljavljanjem vračila trošarine v primeru uničenja trošarinskih izdelkov v poplavah avgusta 2023. Zavezance tudi obveščajo, da so rešili že več kot 57,88 odstotkov vseh vloženih ugovorov.

Med najbolj branimi članki na portalu izpostavljamo: Pravica do odbitka DDV pri električnih vozilih, Investicijska olajšava v nadgradnjo tovornega vozila, Prevrednotovalni poslovni odhodki kot posledica odpisov v zvezi s poslovnimi terjatvami, Pomen varnosti in zdravja pri delu v času intervencij po poplavah 2023 in članek iz sodne prakse Stroški upnika v izvršilnem postopku.

Vabimo vas tudi k prijavi na aktualne spletne seminarje: Delovnopravni in davčni interventni ukrepi po poplavah z Jasmino Malnar Molek (28. avgust 2023), DDV in samoobdavčitve z mag. Tanjo Urbanijo (14. september 2023) in Druga kmetijska dejavnost z Majdo Strel (21. september 2023). Za naročnike portalov FinD-INFO in IUS-INFO je ogled spletnih seminarjev vključen v naročnino.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
POPLAVE V SLOVENIJI - avgust 2023
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Približuje se rok za koriščenje ukrepov nadomestila plač zaradi posledic naravne nesreče    
mag. Mojca Kunšek
   
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN-F) je začel veljati 11. avgusta 2023 in določil možnosti ter roke za uveljavljanje pomoči gospodarstvu, povračil iz naslova nezmožnosti opravljanja dela ter glede drugih oblik pomoči za premostitev z ujmo povezanih nastalih gospodarskih težav.
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Rok za oddajo vlog za povračila nadomestil plač zaradi višje sile in čakanja na delo je 28. avgust
Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec in vršilka dolžnosti generalne direktorice Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ) Greta Metka Barbo Škerbinc sta delodajalce pozvala k oddaji vlog za povračilo nadomestil plač zaradi višje sile in čakanja na delo.

>> Pomen varnosti in zdravja pri delu v času intervencij po poplavah 2023
V času, ko se soočamo z izzivi, ki jih prinašajo poplave leta 2023, želimo izpostaviti pomen varnosti in zdravja pri delu. Intervencijska zakonodaja, ki je bila sprejeta za odpravo posledic poplav, ne vpliva na področje varnosti in zdravja pri delu, tako se ohranja veljavnost vseh zakonodajnih standardov in predpisov na tem pomembnem področju, kar Inšpektorat za delo pozdravlja.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Pravica do odbitka DDV pri električnih vozilih
Stranka je v najem vzela električno vozilo in kot si razlagamo Zakon o davku na dodano vrednost, ji lahko DDV odbijemo, če se vozilo uporablja samo v poslovne namene.

>> Pojasnilo FURS: Investicijska olajšava v nadgradnjo tovornega vozila
Finančna uprava je izdala pojasnilo št. 0920-12541/2023-2 na podlagi prejetega vprašanja zavezanca glede davčne olajšave za nakup Hiab dvigala.

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Prevrednotovalni poslovni odhodki kot posledica odpisov v zvezi s poslovnimi terjatvami
Trenutno veljavni SRS 5 v razdelku prevrednotenja terjatev opredeljuje, da je prevrednotenje terjatev sprememba njihove knjigovodske vrednosti. Kot prevrednotenje se ne šteje pogodbeno povečanje oziroma zmanjšanje njihove knjigovodske vrednosti, zaradi česar se terjatve neposredno povečajo ali zmanjšajo. Opravi se lahko na koncu poslovnega leta ali med njim. Pojavi se predvsem kot prevrednotenje terjatev zaradi njihove oslabitve oziroma odprave oslabitev, to je zmanjšanja oziroma morda kasneje povečanja njihove vrednosti na njihovo udenarljivo vrednost.

>> Banka Slovenije: V drugem četrtletju krepitev gospodarske aktivnosti; obeti za nadaljevanje leta tudi pod vplivom posledic vremenskih ujm
Po visoki rasti gospodarske aktivnosti v preteklih dveh letih je ta tudi v letošnjem prvem polletju ostala razmeroma robustna. Krepitev gospodarske aktivnosti v drugem letošnjem četrtletju je predvsem posledica visokega zunanjetrgovinskega presežka, medtem ko se je trošenje gospodinjstev ob sicer nadaljnji tesnosti trga dela začelo umirjati. Podatek je skladen z zadnjo napovedjo Banke Slovenije, v kateri za letošnje leto pričakujejo zmerno gospodarsko rast. Gospodarski obeti za prihodnjo polovico leto pa so zaznamovani tudi s posledicami vremenskih ujm in ukrepov za njihovo odpravo.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Vlada znižala trošarine na energente
Vlada je s spremembo Uredbe o določitvi zneska trošarine za energente in električno energijo znižala trošarino za neosvinčeni bencin, plinsko olje za pogon (dizel) in plinsko olje za ogrevanje (ekstra lahko kurilno olje - KOEL).

>> Dva interventna zakona: pomoč občinam in posameznikom ter sistemski ukrepi
Vlada je obravnavala predlog dodatnih ukrepov za pomoč prizadetim v nedavnih vremenskih ujmah.

>> V EU-ju kmalu večji nadzor uporabnikov nad vsebino na družbenih omrežjih
Uporabniki družbenih omrežij v Evropi bodo v skladu z zakonom o digitalnih storitvah (DSA) s 25. avgustom dobili večji nadzor nad prikazano vsebino. Medtem ko jim denimo zdaj določene vsebine ponujajo algoritmi, bodo v prihodnje to lahko zavrnili.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
17. avgust 2023 Uredba o določitvi zneska trošarine za energente in električno energijo 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 90 - 91 /2023
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Vlada predlaga zamik plačne reforme v javnem sektorju za eno leto
Pogajanja o novem plačnem sistemu so se nadaljevala s predlogom vlade o zamiku začetka izvajanja plačne reforme in s tem tudi začetkom prehoda na novo plačno lestvico, ki bi se premaknil na leto 2025.

 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE

     
 
>> IZ SODNE PRAKSE: Stroški upnika v izvršilnem postopku
V izvršilnem postopku se upniku povrnejo le stroški, ki so bili potrebni za izvršbo. Pri odločitvi o tem mora sodišče preizkusiti utemeljenost posameznih postavk in ugotoviti, ali so bili stroški potrebni in zakaj.

 
 
>> Sodbe slovenskih in evropskih sodišč lahko najdete v največji zbirki SODNE PRAKSE, ki vsebuje judikate ustavnega, vrhovnega, upravnega, višjih in evropskih sodišč s povezavami na ustrezne pravne podlage v zakonodaji.
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec avgust potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   31
 
Delovni dnevi:   22
 
Praznični dnevi:   1
 
Delovne ure:   184
 
Povprečna bruto plača za mesec junij 2023:   2.205,81 €
 
in neto plača:   1.431,61 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.198,56 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.427,92 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2022:   2.023,92 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2023:   1.203,36 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
Jasmina Malnar Molek
Delovnopravni in davčni interventni ukrepi po poplavah 28. 08. 2023 10:00:00 199,90€ Naročilo
mag. Tanja Urbanija
DDV in samoobdavčitve 14. 09. 2023 10:00:00 199,90€ Naročilo
Majda Strel
Druga kmetijska dejavnost 21. 09. 2023 10:00:00 249,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Priporočite brezplačen Tednik FinD-INFO!
Na povezavi lahko svojim prijateljem in sodelavcem priporočite brezplačno prejemanje Tednika FinD-INFO, ki vsako sredo prinaša nove aktualne davčno-računovodske in kadrovske članke, informacije o novih in spremenjenih predpisih, podatke za obračun plač, koristne informacije iz rokovnika, brezplačne spletne seminarje ter ostale aktualne in nove vsebine, ki jih najdete samo na portalu FinD-INFO.
 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.