c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
Avgust 2023, številka 33 / letnik XV.
 
Predvidoma od četrtka bodo lahko delodajalci oddajali vloge za povračilo nadomestila plače iz naslova višje sile ali čakanja na delo po noveli zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki določa prve interventne ukrepe po katastrofalnih poplavah.

V osrednji temi tedna tokrat izpostavljamo članek Ali mi ob odpovedi pogodbe o zaposlitvi pripada odpravnina v primeru, če gre podjetje v stečaj, s pojasnili v zvezi z začetkom stečajnega postopka ali postopka likvidacije, ki ne povzroči avtomatičnega prenehanja pogodbe o zaposlitvi delavcem, prav tako pa tudi ne predstavlja utemeljenega razloga za odpoved.

Finančna uprava je pripravila dokument Pogosta vprašanja in odgovori v zvezi z davčnimi vsebinami v povezavi s poplavami (dopolnjeno).

Med najbolj branimi članki na portalu izpostavljamo: Izplačilo solidarnostne pomoči ob zaprosilih delavcev za pomoč, Kako pravilno izpeljati postopek odsotnosti delavca z dela zaradi višje sile, Pod kakšnimi pogoji lahko delavec kot prostovoljec izostane z dela, Denarna pomoč za samozaposlene, Donacija z vidika dajatelja in prejemnika donacije, Po novem obvezni večstranski pobot najmanj enkrat mesečno ter članek iz pravne prakse: Poenostavljena prisilna poravnava.

Med zakonodajnimi novostmi ne spreglejte spremenjenih določb novele Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč - gospodarski del, Začasnega ukrepa dodatne olajšave za donacije za leto 2023 in Oprostitve upravnih taks na področju trošarin. Posledično s sprejetimi ukrepi je Vlada potrdila predlog rebalansa za letošnje leto.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
POPLAVE V SLOVENIJI - avgust 2023
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Ali mi ob odpovedi pogodbe o zaposlitvi pripada odpravnina v primeru, če gre podjetje v stečaj    
mag. Suzana Pisnik
   
Stečajni postopek je posebni sodni postopek, ki ga vodi stečajni upravitelj ob nadzoru sodišča. Do stečaja pride, če je dolžnik dlje časa plačilno nesposoben oziroma insolventen.
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Izplačilo solidarnostne pomoči ob zaprosilih delavcev za pomoč
Zanima nas, ali zaposlenemu pripada solidarnostna pomoč zaradi elementarne nesreče (toča) za škodo na premičnem premoženju (avtomobil), za škodo v kmetijstvu (npr. uničeni pridelki na vrtu in za škodo na nepremičnini - poškodovana fasada, vrata, streha, sončna elektrarna ipd.).

>> Kako pravilno izpeljati postopek odsotnosti delavca z dela zaradi višje sile
Eden od ukrepov na področju dela, ki ga omogoča interventna zakonodaja (novela Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč - ZOPNN-F), je tudi ukrep nadomestila plače delavcem zaradi nezmožnosti za opravljanje dela zaradi višje sile zaradi posledic naravne nesreče. Ukrep traja načeloma od 3. avgusta 2023 do 31. decembra 2023.

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Po novem obvezni večstranski pobot najmanj enkrat mesečno
Na podlagi Zakona o preprečevanju zamud pri plačilih so bila izdana Pravila o izvajanju obveznega večstranskega pobota. Skladno s Pravili je AJPES do sedaj zagotavljal mesečno izvajanje obveznega pobota. Ta Pravila se sedaj spreminjajo tako, da bo AJPES po novem obvezni večstranski pobot zagotavljal najmanj enkrat mesečno, skladno z urnikom, ki ga objavi na svoji spletni strani.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> FURS: Pogosta vprašanja in odgovori v zvezi z davčnimi vsebinami v povezavi s poplavami (dopolnjeno)
Finančna uprava RS je pripravila dokument s pogostimi vprašanji in odgovori v zvezi z davčnimi vsebinami v povezavi s poplavami.

>> Denarna pomoč za samozaposlene
Zakon o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN-F) prinaša denarno pomoč za samozaposlene. Izjavo za pomoč bodo samozaposleni vložili prek eDavkov.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Zakon o spremembah Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč – gospodarski del
Novela Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč ZOPNN-F je bila dne 10. avgusta objavljena v Uradnem listu RS, številka 88 in je z 11. avgustom stopila v veljavo.

>> Začasni ukrep dodatna olajšava za donacije za leto 2023
Novela Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN-F) v povezavi z začasnimi ukrepi prinaša spremembo na področju dodatne olajšave za donacije za leto 2023.

>> Oprostitev upravnih taks na področju trošarin
Vlada Republike Slovenije je sprejela Sklep o oprostitvah plačila upravnih taks zaradi posledic poplav, ki so prizadele Republiko Slovenijo avgusta 2023, s katerim so oproščena plačila upravnih taks za javne listine, ki so bile uničene ali poškodovane v poplavah.

>> Vlada potrdila predlog rebalansa za letošnje leto
Vlada RS je na 63. seji potrdila predlog rebalansa državnega proračuna za leto 2023 II. Kot je na novinarski konferenci povedal minister za finance Klemen Boštjančič, bo država na ta način zagotovila 520 milijonov evrov za začetno hitro in učinkovito odpravljanje posledic uničujočih poplav.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
11. avgust 2023 Sklep o oprostitvah plačila upravnih taks zaradi posledic poplav, ki so prizadele Republiko Slovenijo avgusta 2023 
 
11. avgust 2023 Uredba o izvajanju intervencij podpora za vzpostavitev gospodarstev mladih kmetov in medgeneracijski prenos znanja iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027 
 
11. avgust 2023 Zakon o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN) 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 88 - 89 /2023
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> V četrtek začetek oddaje vlog za višjo silo in čakanje na delo
Predvidoma od četrtka bodo lahko delodajalci oddajali vloge za povračilo nadomestila plače iz naslova višje sile ali čakanja na delo po noveli zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki določa prve interventne ukrepe po katastrofalnih poplavah.

 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE

     
 
>> IZ SODNE PRAKSE: Poenostavljena prisilna poravnava
V primeru prisilne poravnave upnik judikatne terjatve, ki je vključena v seznam ugotovljenih terjatev, pridobi izvršilni naslov, ki pa »jemlje« moč izvršilnega naslova prvemu, prej izdanemu. Drugačna razlaga bi privedla do situacije, da bi upnik zaradi postopka prisilne poravnave dobil nov (dodaten) izvršilni naslov in tako zoper že tako insolventnega dolžnika razpolagal z dvema izvršilnima naslovoma za isto terjatev. Mora pa v primeru ugovora dolžnika sodišče presoditi, ali je terjatev (delno) prenehala in ali to (delno) preprečuje izvršbo.

 
 
>> Sodbe slovenskih in evropskih sodišč lahko najdete v največji zbirki SODNE PRAKSE, ki vsebuje judikate ustavnega, vrhovnega, upravnega, višjih in evropskih sodišč s povezavami na ustrezne pravne podlage v zakonodaji.
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec julij potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   31
 
Delovni dnevi:   21
 
Praznični dnevi:   0
 
Delovne ure:   168
 
Povprečna bruto plača za mesec maj 2023:   2.208,15 €
 
in neto plača:   1.434,45 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.193,90 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.425,30 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2022:   2.023,92 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2023:   1.203,36 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Zbiranje pomoči
Priporočamo, da se vsa finančna pomoč zbira prek humanitarnih organizacij, ki bodo ta sredstva najlažje razdelila pomoči potrebnim. Donacije se zbirajo tudi na posebnem računu državnega proračuna.
 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.