c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
Avgust 2023, številka 31 / letnik XV.
 
Evropska komisija je sprejela evropske standarde poročanja o trajnostnosti (ESRS), ki se uporabljajo za podjetja, za katera velja direktiva o poročanju podjetij o trajnostnosti. Zahteve glede poročanja se bodo postopoma uvajale za različna podjetja.

V osrednji temi tedna tokrat izpostavljamo članek Preverite ali je vaš videonadzor v skladu z določbami ZVOP-2, v katerem podrobneje pojasnjujemo na novo urejene določbe omenjenega zakona glede področja urejanja videonadzora, ki se sicer v praksi uporablja za različne namene.

Med najbolj branimi članki na portalu izpostavljamo: Nakup blaga preko Amazona in knjiženje prodaje, Obravnava DDV od osebnih vozil, Vse o študentskem delu, Kdaj govorimo o dejanjih nelojalne konkurence?, Davčna obravnava dohodkov napotenih delavcev po ZČmiS-1 in članek iz sodne prakse: Prikrito delovno razmerje.

Na Ministrstvu za finance je v pripravi predlog Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2). Rok za oddajo komentarjev je 18. avgust.

Med zakonodajnimi novostmi izpostavljamo poenostavljeno zaposlovanje tujcev na podlagi novele Zakona o tujcih, ki že kaže prve rezultate, saj so delovna dovoljenja izdana v rekordnem času. Novela > Zakona o socialnem varstvu, ki je začela veljati 29. julija, pa po novem omogoča kadrovsko štipendiranje na področju socialnega varstva.

Vabimo vas k ogledu arhiva posnetkov spletnih seminarjev FinD-INFO, ki je za naročnike portalov FinD-INFO in IUS-INFO brezplačen in vključen v naročnino.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Preverite ali je vaš videonadzor v skladu z določbami ZVOP-2    
mag. Mojca Kunšek
   
Čeprav se nov Zakon o varovanju osebnih podatkov (ZVOP-2) uporablja že vse od 26. januarja 2023, pa nekatere njegove določbe prinašajo kar nekaj zadreg pri njegovi uporabi. Pri tem je namreč ZVOP-2 ne prenaša določb Uredbe (EU) 2016/679 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 27. aprila 2016 o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov in o prostem pretoku takih podatkov ter o razveljavitvi Direktive 95/46/ES (Splošna uredba o varstvu podatkov), saj se pričakuje, da so jih deležniki že implementirali, temveč se z ZVOP-2 določa pravno podlago za sankcioniranje kršiteljev.
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Vse o študentskem delu
Študentsko delo je priljubljena oblika dela med dijaki in študenti. Mladim prinaša pridobivanje delovnih izkušenj in dodatnega zaslužka v času izobraževanja. Delodajalci pa imajo možnost selekcije potencialnih prihodnjih kadrov in fleksibilno delovno silo za pokrivanje izrednih kadrovskih potreb.

>> Delodajalci podpirajo delo na domu, sindikati pa pri tem opozarjajo na številne pasti
Epidemija covida-19 je povečala obseg dela od doma. Trenutno naj bi od doma delalo več kot 43 tisoč zaposlenih. Predlog novele zakona o delovnih razmerjih delo na domu dopolnjuje tako, da ga bo mogoče odrediti z aneksom k pogodbi o zaposlitvi.

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Evropska komisija je sprejela evropske standarde poročanja o trajnostnosti (ESRS)
Standardi se uporabljajo za podjetja, za katera velja direktiva o poročanju podjetij o trajnostnosti. Zajemajo celoten spekter okoljskih, socialnih in upravljavskih vprašanj, vključno s podnebnimi spremembami, biotsko raznovrstnostjo in človekovimi pravicami. Vlagateljem zagotavljajo informacije o trajnostnih učinkih podjetij, v katere vlagajo. Zahteve glede poročanja se bodo postopoma uvajale za različna podjetja.

>> Nakup blaga preko Amazona in knjiženje prodaje
Kako naj pravilno knjižimo in davčno obravnavamo stroške povezane z nakupom blaga ter ostalimi storitvami na Amazonu USA, glede na to, da smo davčni zavezanci (d.o.o.) in poslujemo preko modela FBA, ter ali je prihodek od prodaje blaga na ozemlju tretje države oproščen DDV-ja in gre v knjigo DDV ali ga knjižimo kot neobdavčenega in ne gre v knjigo DDV-ja?

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Obravnava DDV od osebnih vozil
Podjetje ima registrirano dejavnost Rent-a-car, zato vsa vozila, tudi osebna, kupuje z odbitnim DDV. Občasno se zgodi, da vozilo ni v najemu, ker ni povpraševanja, takrat ga občasno uporablja direktor za službene namene (ima evidentirane potne naloge). Zanima nas, ali je to z vidika DDV problem?

>> Davčna obravnava dohodkov napotenih delavcev po ZČmiS-1
S strani Ministrstva za finance je bilo objavljeno pojasnilo, da se za namene pravilne določitve zavarovalne osnove za obračun prispevkov za napotene delavce na delo v tujino, ta uporablja še do 31. 12. 2023.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Poenostavljeno zaposlovanje tujcev že kaže prve rezultate, dovoljenja v rekordnem času
28. julija se je začel izvajati del Zakona o tujcih, ki poenostavlja postopke zaposlovanja tujih državljanov. Del zakonodaje, povezane z urejanjem dokumentacije, ki velja od spomladi, že kaže rezultate. Delovna dovoljenja so po novem izdana v rekordnem času.

>> Novela zakona o socialnem varstvu omogoča kadrovsko štipendiranje na področju socialnega varstva
Na podlagi novele > Zakona o socialnem varstvu, ki je začela veljati 29. julija, je mogoče kadrovsko štipendiranje na področju socialnega varstva.

>> Veljati je začela uredba o plačevanju po realizaciji izbranih zdravstvenih storitev
V uporabo je stopila Uredba, ki določa izbrane vrste zdravstvenih storitev, za katere bo izvajalcem zdravstvene dejavnosti v javni mreži zagotovljeno plačilo po realizaciji.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
28. julij 2023 Uredba o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini 
 
29. julij 2023 Splošni akt o cestninjenju 
 
12. avgust 2023 Pravilnik o plačevanju in razporejanju obveznih dajatev in drugih javnofinančnih prihodkov 
 
12. avgust 2023 Pravilnik o izvajanju plačilnih storitev za proračunske uporabnike 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 81 - 83 /2023
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Kmetje, posredniki, predelovalci, trgovci morajo odslej pošiljati cene državi
Zavezanci odslej Agenciji RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (AKTRP) pošiljajo podatke o cenah kmetijskih pridelkov in živilskih proizvodov, s čimer naj bi se po napovedih vlade omejilo naraščanje cen hrane.

 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE

     
 
>> IZ SODNE PRAKSE: Prikrito delovno razmerje
Prikrito delovno razmerje ni le razmerje, ki daje videz drugačnega razmerja, ki obstaja med strankama, z namenom zmanjševanja pravnega varstva, pač pa tudi razmerje, ki navzven obstaja med dvema strankama, pa se dejansko izvaja med drugima strankama z namenom zmanjševanja pravic in pravnega varstva delavca.

 
 
>> Sodbe slovenskih in evropskih sodišč lahko najdete v največji zbirki SODNE PRAKSE, ki vsebuje judikate ustavnega, vrhovnega, upravnega, višjih in evropskih sodišč s povezavami na ustrezne pravne podlage v zakonodaji.
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Inflacija v juliju 2023  
 
- na mesečni ravni:   0,2 %
 
- na letni ravni:   6,1 %
 
 
 
TOM v avgustu 2023  
 
- na mesečni ravni:   0,5 %
 
- na letni ravni:   6,05 %
 
 
 
Pri obračunu plač za mesec julij potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   31
 
Delovni dnevi:   21
 
Praznični dnevi:   0
 
Delovne ure:   168
 
Povprečna bruto plača za mesec maj 2023:   2.208,15 €
 
in neto plača:   1.434,45 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.193,90 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.425,30 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2022:   2.023,92 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2023:   1.203,36 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

 
Pretekli spletni seminarji
Tanja Bohl
Odpoved pogodbe o zaposlitvi – v praksi junij 2023 139,90€ Naročilo
Majda Strel
Računovodstvo za osnovno kmetijsko dejavnost junij 2023 249,90€ Naročilo
Majda Strel
Vse o dopolnilni dejavnosti junij 2023 199,90€ Naročilo
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Kdaj govorimo o dejanjih nelojalne konkurence?
Konkurenca je temelj zdrave ekonomije in deluje kot pravi balzam za tržno gospodarstvo. Ustvarja zdravo tekmovalnost med podjetji in poskrbi za to, da bodo potrošniki deležni najboljšega produkta oziroma storitve po kar se le da ugodni ceni.
 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.