c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
Julij 2023, številka 28 / letnik XV.
 
Ko se v delovnih prostorih pojavljajo temperature, višje od 28 stopinj Celzija, kot posledica povečanih zunanjih temperatur, mora delodajalec zagotavljati delavcem ustrezno toplotno udobje ter sprejemati potrebne ukrepe.

V osrednji temi tedna tokrat izpostavljamo Razporeditev delovnega časa in evidenco delovnega časa, ki je izredno pomembna funkcija delodajalca, s katero določa organizacijo delovnega procesa, delavcu pa omogoča usklajevanje poklicnega in družinskega življenja.

Finančna uprava sporoča, da se od 1. julija dalje z odločbo odmerjen davek na promet nepremičnin, davek na dediščine in darila ter davek na motorna vozila plačuje z referenco po modelu 23. V zadnjem tednu je FURS izdal spremembo dokumenta Okoljska dajatev za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne električne in elektronske opreme ter odpadnih prenosnih baterij in akumulatorjev.

Med tedenskimi zakonodajnimi novostmi tokrat pojasnjujemo, kakšne spremembe prinaša novela L > Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1), ki med drugim omogoča ustanavljanje kapitalskih družb po spletu in novela H > Zakona o sodnem registru (ZReg), ki postopkovno ureja novosti, ki jih vsebinsko prinaša novela ZGD-1L, ter tako uvaja spremembe v postopkovnih pravilih in delovanju sodnega registra. Ne spreglejte niti spremenjene višine predpisane obrestne mere zamudnih obresti, ki se je zvišala in velja od 1. julija 2023 za šest mesecev.

Med najbolj branimi članki na portalu izpostavljamo: Sprememba pogodbe o zaposlitvi v primerih odpovedi s strani delodajalca, Enotna vozovnica, Subvencija za nakup e-vozila v okviru nepovratnih finančnih spodbud in DDV, Kakšna je razlika med obdavčitvijo OKGD po KD in dejanskih prihodkih? in članek Odgovornost organizatorja potovanja po novem ZVPot-1.

Med poletnimi oddihom vas vabimo k ogledu posnetkov spletnih seminarjev FinD-INFO. Ogled arhiva je za naročnike portalov FinD-INFO in IUS-INFO brezplačen in vključen v naročnino.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
eVročanje: preprosto, zanesljivo, digitalno
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Razporeditev delovnega časa in evidenca delovnega časa    
Eva Zabukovec, odvetnica
   
Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) v 148. členu določa razporejanje delovnega časa. Razporejanje delovnega časa je pomembna funkcija delodajalca, saj s tem posledično določa organizacijo delovnega procesa, hkrati pa preko nje omogoča delavcu, da lahko usklajuje svoje poklicno in družinsko življenje, kar je ena od pravic delavca.
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu, ko je vroče
Ko se v delovnih prostorih pojavljajo temperature, višje od 28 stopinj Celzija, tudi če je to samo občasno, predvsem kot posledica povečanih zunanjih temperatur, mora delodajalec zagotavljati delavcem ustrezno toplotno udobje ter sprejemati potrebne ukrepe.

>> Sprememba pogodbe o zaposlitvi v primerih odpovedi s strani delodajalca
Spremembo pogodbe o zaposlitvi ali sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi lahko predlaga katerakoli stranka, kot to izhaja iz prvega odstavka 49. člena Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1). Pogodba o zaposlitvi se spremeni oziroma nova pogodba velja, če na to pristane tudi nasprotna stranka.

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Vlada določila razrez proračunskih izdatkov za leti 2024 in 2025
Vlada nadaljuje pripravo proračunskih dokumentov za leti 2024 in 2025. Danes je sprejela razrez proračunskih izdatkov po ministrstvih. Skupni odhodki bodo leta 2024 znašali 15,2 milijarde evrov, leta 2025 pa 15,9 milijarde evrov. To omogoča naslavljanje ključnih prioritet v prihodnjem obdobju, hkrati pa vlada sledi fiskalnim pravilom, ki bodo prihodnje leto znova začela veljati.

>> Državni proračun ob polovici leta s 413 milijoni evrov primanjkljaja
V državni proračun se je v prvih šestih mesecih leta nateklo okoli 6,3 milijarde evrov prihodkov, kar je 1,3 odstotka manj kot v enakem času lani. Odhodki so bili s približno 6,7 milijarde evrov medletno višji za 3,1 odstotka.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Subvencija za nakup e-vozila v okviru nepovratnih finančnih spodbud in DDV
Ali lahko prejmem subvencijo za nakup e-vozila v okviru nepovratnih finančnih spodbud Eko sklada za električna vozila, če si odbijam DDV po 66.b členu ZDDV-1?

>> Kakšna je razlika med obdavčitvijo OKGD po KD in dejanskih prihodkih?
Dohodek iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti (OKGD) se lahko ugotavlja pavšalno, na podlagi katastrskega dohodka (KD) in pavšalne ocene dohodka na panj, ali na podlagi dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov oziroma dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Ustanavljanje kapitalskih družb po spletu
Novela L > Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1) omogoča uporabo digitalnih orodij v postopku ustanovitve in delovanja gospodarske družbe, dopolnjuje ureditev čezmejnih združitev in na novo določa postopek čezmejnega preoblikovanja in delitve gospodarskih družb.

>> Novosti Zakona o sodnem registru (ZSReg)
V Uradnem listu RS št. 75/2023 je bila objavljena novela H,, ki spreminja Zakon o sodnem registru (ZSReg). Ta v slovenski pravni red prenaša Direktivo (EU) 2019/1151 z dne 20. junija 2019 (t. i. digitalizacijska direktiva) in Direktivo (EU) 2019/2121 z dne 27. novembra 2019 (t. i. mobilnostna direktiva).

>> Sprememba višine predpisane obrestne mere zamudnih obresti
V Uradnem listu RS, št. 74/2023 z dne 7. 7. 2023 je na podlagi četrtega odstavka 2. člena Zakona o predpisani obrestni meri zamudnih obresti (ZPOMZO-1) objavljena Višina predpisane obrestne mere zamudnih obresti. Predpisana obrestna mera zamudnih obresti velja za šest mesečno obdobje, ki se začne dne 1. 7. 2023, in sedaj znaša 12 %.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
1. julij 2023 Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije 
 
1. julij 2023 Višina predpisane obrestne mere zamudnih obresti 
 
8. julij 2023 Odredba o obveznem rednem pošiljanju podatkov o cenah kmetijskih pridelkov oziroma živilskih proizvodov 
 
8. julij 2023 Pravilnik o izvajanju Zakona o davčnem postopku 
 
8. julij 2023 Uredba o notranji organizaciji, sistemizaciji, delovnih mestih in nazivih v organih javne uprave in v pravosodnih organih 
 
25. julij 2023 Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1) 
 
25. julij 2023 Zakon o sodnem registru (ZSReg) 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 74 - 75 /2023
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Bo Slovenija v drugi polovici leta v recesiji?
Potem ko je ponudba blaga po pandemiji komaj dohajala povpraševanje, se zdaj dogaja nasprotno. Povpraševanje se umirja, cikel se že nekaj časa obrača navzdol, iz Nemčije poročajo o zmanjšanju naročil. Bo Slovenija v drugi polovici leta v recesiji?

 
 
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec junij potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   30
 
Delovni dnevi:   22
 
Praznični dnevi:   0
 
Delovne ure:   176
 
Povprečna bruto plača za mesec april 2023:   2.181,70 €
 
in neto plača:   1.417,69 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.168,74 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.411,05 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2022:   2.023,92 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2023:   1.203,36 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

 
Pretekli spletni seminarji
mag. Tanja Urbanija
DDV in verižni posli maj 2023 199,90€ Naročilo
Irena Kamenščak
Napoteni delavci in novi ZČmIS-1 maj 2023 249,90€ Naročilo
Boris Cergol
ChatGPT in generativna umetna inteligenca v praksi julij 2023 199,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Odgovornost organizatorja potovanja po novem ZVPot-1
Turizem postaja čedalje pomembnejša globalna gospodarska panoga, potovanja so postala množična in razširjena tako, kot še nikoli v zgodovini, kar pomeni, da so tudi odnosi znotraj njihovih deležnikov postali kompleksnejši in zato terjajo natančnejšo pravno regulacijo.
 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.