c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
Julij 2023, številka 27 / letnik XV.
 
Evropska komisija je pred dnevi predlagala pravno podlago, Evropska centralna banka pa mora poskrbeti za vse tehnične podrobnosti, da bi lahko po najbolj optimističnem scenariju prve nakupe z evri na digitalni način opravili že čez tri leta.

V osrednji temi tedna tokrat objavljamo članek Popravek odbitka DDV-ja pri osnovnih sredstvih in izpostavljamo nekaj najbolj pogostih poslovnih dogodkov povezanih z osnovnimi sredstvi in njihovo DDV obravnavo, ter pojasnjujemo, ali je treba popraviti odbitek DDV-ja ali morda obračunati DDV.

Finančna uprava obvešča davčne zavezance, da bodo izvedli pobote pred izvedbo vračila dohodnine iz naslova letnega poračuna za leto 2022 - 2. tranša. Zavezanec, ki na dom ni prejel informativnega izračuna dohodnine, čeprav je imel v letu 2022 dohodke, pa mora najpozneje do 31. julija 2023 vložiti napoved za odmero dohodnine za leto 2022. V zadnjem tednu je finančna uprava izdala spremembi dokumentov Opredelitev dohodkov, doseženih v tujini oziroma z virom v tujini, za potrebe obdavčenja v Sloveniji in Poročanje plačilnih podatkov s strani ponudnikov plačilnih storitev in CESOP.

Med najbolj branimi članki na portalu izpostavljamo: Letni dopust zavarovanca v času odobrenega bolniškega staleža ni mogoč, Preknjižba zneska za plačilo računa iz stvarnega vložka, Napoteni vozniki, Ali mora delodajalec objaviti prosto delovno mesto za polni delovni čas za delavca, ki je bil pri delodajalcu zaposlen za krajši delovni čas, Obdavčitev poslovanja z influencerjem, in članek iz sodne prakse Odpust obveznosti v postopku osebnega stečaja.

Pred poletnim odmorom bomo jutri izvedli spletni seminar ChatGPT in generativna umetna inteligenca v praksi (6. julij 2023) z Borisom Cergolom. Za naročnike portalov FinD-INFO in IUS-INFO je ogled spletnih seminarjev vključen v naročnino.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› KADROVSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
Izvajanje pobotov pred izvedbo vračila dohodnine iz naslova letnega poračuna za leto 2022 – 2. tranša
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Popravek odbitka DDV-ja pri osnovnih sredstvih    
Mojca Müller
   
V zvezi s popravkom odbitka DDV-ja pri osnovnih sredstvih veljajo posebna pravila. Poslovni dogodki povezani z osnovnimi sredstvi niso ravno vsakodnevna rutina, zato so zavezanci pogosto negotovi, ali je treba popraviti odbitek DDV-ja ali morda obračunati DDV. V članku izpostavljamo nekaj najbolj pogostih poslovnih dogodkov povezanih z osnovni sredstvi in njihovo DDV obravnavo.
   
     
   
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Kdaj in kako bomo lahko plačevali tudi z digitalnimi evri?
Evropska komisija je pred dnevi predlagala pravno podlago, zdaj mora Evropska centralna banka poskrbeti za vse tehnične podrobnosti. Po najbolj optimističnem scenariju bi lahko prve nakupe z evri na digitalni način opravili že čez tri leta.

>> Preknjižba zneska za plačilo računa iz stvarnega vložka
Ob ustanovitvi podjetja (d.o.o.), je bil nabavljen osebni avtomobil vknjižen kot stvarni vložek. Sedaj pa ga želi kupiti lastnik podjetja. Zanima nas, ali se lahko kot kompenzacija plačila preknjiži znesek plačila računa za avto iz zneska stvarnega vložka in ga s tem znižamo. Ob nabavi ni bil plačan DDV, avto pa se prodaja po 94.členu ZDDV-1.

 
 
 
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Na portalu SPOT je omogočen elektronski dostop do podatkov za izračun osnove nadomestila plače
S 1. julijem 2023 je bila na portalu SPOT uvedena nova elektronska storitev - Podatki za izračun osnove nadomestila plače. Delodajalcem, ki so vpisani v Poslovni register Slovenije, je po novem omogočen elektronski dostop do podatkov, s katerimi razpolaga davčni organ, ki jih potrebujejo za pripravo zahtevka in obračuna nadomestila plače v primeru začasne zadržanosti od dela.

>> Letni dopust zavarovanca v času odobrenega bolniškega staleža ni mogoč
V obdobju letnih dopustov se zavarovancem in delodajalcem zastavljajo tudi vprašanja, ali lahko zavarovanec koristi letni dopust v času odobrenega bolniškega staleža.

>> Ali mora delodajalec objaviti prosto delovno mesto za polni delovni čas za delavca, ki je bil pri delodajalcu zaposlen za krajši delovni čas
Delodajalec, ki ima namen zaposliti nove delavce, bo moral prosto delovno mesto oziroma vrsto dela javno objaviti na podlagi določbe 25. člena Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1)

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Obdavčitev poslovanja z influencerjem
V Sloveniji in po svetu je zadnje čase zelo aktualno tako imenovano oglaševanje preko »influencerjev«. V nadaljevanju opozarjamo na nekatere davčne implikacije poslovanja z »influencerjem«.

>> Napoteni vozniki
FURS obvešča, da je z 18. aprilom začel veljati Zakon o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS-1), v katerega je implementirana Direktiva 1057/2020 o določitvi posebnih pravil v zvezi z Direktivo 96/71/ES in Direktivo 2014/67/EU za napotitev voznikov v sektorju cestnega prometa ter spremembi Direktive 2006/22/ES glede zahtev za izvrševanje in Uredbe (EU) št. 1024/2012 v okviru mobilnostnega svežnja I.

>> Vložitev napovedi za odmero dohodnine za leto 2022
Če zavezanec za vložitev napovedi za odmero dohodnine na dom ni prejel informativnega izračuna dohodnine, čeprav je imel v letu 2022 dohodke, ki so obdavčeni z dohodnino, mora dohodninsko napoved vložiti sam, in sicer najpozneje do 31. julija 2023, ne glede na višino prejetega dohodka. Napoved vloži na finančnem uradu, v katerem je v času vložitve napovedi vpisan v davčni register.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Spremembe pravnih podlag za priglasitve in pregled neposrednih tujih investicij
Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport spreminja pravno podlago, na podlagi katere zagotavlja izvajanje mehanizma priglasitve in pregleda neposrednih tujih investicij v Republiki Sloveniji. Obstoječa pravna podlaga je veljavna le še do konca meseca.

>> Novela Zakona o delovnih razmerjih prinaša več pravic žrtvam družinskega nasilja
Predlog novele Zakona o delovnih razmerjih med drugim prinaša tudi več pravic žrtvam družinskega nasilja. Predlog, ki med pogajanji ni bil nikoli na mizi, je prišel iz vrst civilne družbe, delodajalci pa opozarjajo, da država stroške prelaga na njih.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
1. maj 2023 Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, maj 2023 
 
20. junij 2023 Uredba o načinu določanja in obračunavanja prispevkov za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije 
 
30. junij 2023 Odredba o določitvi poklicev v zdravstveni dejavnosti, za katere se namenijo sredstva za štipendije, in številu štipendij za šolsko leto 2023/2024 
 
1. julij 2023 Pravilnik o osebni asistenci 
 
3. julij 2023 Resolucija o Strategiji prostorskega razvoja Slovenije 2050 (ReSPR50) 
 
4. julij 2023 Uredba o načinu določanja in obračunavanja prispevkov za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije 
 
4. julij 2023 Uredba o določitvi zneska trošarine za energente in električno energijo 
 
15. julij 2023 Uredba o seznamu funkcij, ki se v Republiki Sloveniji štejejo kot vidni javni položaj 
 
15. julij 2023 Pravilnik o enotnem informacijskem sistemu na področju javnega naročanja 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 70 - 73 /2023
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Vlaganje v nacionalno slovensko poslovno točko
Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj nadaljuje z izdajanjem odločitev o podpori v okviru Programa evropske kohezijske politike 2021-2027. Tokrat je odobrilo 7 milijonov evrov evropskih sredstev za projekt »Nadgradnja in delovanje nacionalne slovenske poslovne točke (SPOT Global+)«. Sredstva bodo namenjena malim in srednje velikim podjetjem.

 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE

     
 
>> IZ SODNE PRAKSE: Odpust obveznosti v postopku osebnega stečaja
Postopek odpusta obveznosti lahko teče le znotraj postopka osebnega stečaja. Če je postopek že končan, stečajni dolžnik pa se zoper končanje postopka osebnega stečaja ni pritožil, zdaj ne more več zahtevati razveljavitve klavzule pravnomočnosti sklepa o ustavitvi postopka odpusta obveznosti in se zoper sklep pritožiti.

 
 
>> Sodbe slovenskih in evropskih sodišč lahko najdete v največji zbirki SODNE PRAKSE, ki vsebuje judikate ustavnega, vrhovnega, upravnega, višjih in evropskih sodišč s povezavami na ustrezne pravne podlage v zakonodaji.
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Inflacija v juniju 2023  
 
- na mesečni ravni:   1,4 %
 
- na letni ravni:   6,9 %
 
 
 
TOM v juliju 2023  
 
- na mesečni ravni:   0,6 %
 
- na letni ravni:   7,30 %
 
 
 
Pri obračunu plač za mesec junij potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   30
 
Delovni dnevi:   22
 
Praznični dnevi:   0
 
Delovne ure:   176
 
Povprečna bruto plača za mesec april 2023:   2.181,70 €
 
in neto plača:   1.417,69 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.168,74 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.411,05 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2022:   2.023,92 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2023:   1.203,36 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni k prijavi na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
Boris Cergol
ChatGPT in generativna umetna inteligenca v praksi 6. 07. 2023 10:00:00 199,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Priporočite brezplačen Tednik FinD-INFO!
Na povezavi lahko svojim prijateljem in sodelavcem priporočite brezplačno prejemanje Tednika FinD-INFO, ki vsako sredo prinaša nove aktualne davčno-računovodske in kadrovske članke, informacije o novih in spremenjenih predpisih, podatke za obračun plač, koristne informacije iz rokovnika, brezplačne spletne seminarje ter ostale aktualne in nove vsebine, ki jih najdete samo na portalu FinD-INFO.
 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.