c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
Junij 2023, številka 25 / letnik XV.
 
Slovenski inštitut za revizijo je dal v javno razpravo spremembe in dopolnitve SRS 2016 ter predlog novega SRS 3 (2024) z datumom prehoda s poslovnim letom, ki se začne 1. 1. 2024 oz. kasneje. Socialni partnerji po več kot pol leta zaključujejo pogajanja o spremembah delovne zakonodaje: kakšne novosti se obetajo? Osnutek naj bi bil na seji ESS v petek. Končne rešitve naj bi bile sicer nekoliko okrnjene, izpadla naj bi obvezna božičnica in dodatek za sobotno delo.

V osrednji temi tedna vas vabimo k branju aktualnega članka FURS poziva zavezance k vračilu neupravičeno prejetih covid subvencij, v katerem povzemamo primer zavezanca, ki je sicer izpolnjeval pogoje za zadržanje covid subvencije, vendar neposredno iz predloženih davčnih obračunov tega ni bilo mogoče ugotoviti.

Finančna uprava je objavila novo pojasnilo št. 0920-8536/2023-2 glede metode ločenega knjigovodskega izkazovanja za vodenje zalog belega sladkorja iz tarifne oznake KN 1701 99 10.

Med najbolj branimi članki na portalu izpostavljamo: Brezposelni delavec, ki opravlja brezplačno prostovoljno delo, Davki in cene po posameznikovih zmožnostih, Najpogostejša vprašanja in odgovori glede štipendij, Prekluzija v davčnem postopku in Kakšne pravice ima delavec, ki dela krajši delovni čas od polnega.

V prvem polletju pred dopusti vas vabimo še na zadnja dva spletna seminarja, in sicer: Vse o dopolnilni dejavnosti s predavateljico Majdo Strel (27. junij 2023) in ChatGPT in generativna umetna inteligenca v praksi (6. julij 2023) z Borisom Cergolom. Za naročnike portalov FinD-INFO in IUS-INFO je ogled spletnih seminarjev vključen v naročnino.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› KADROVSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
Nosilci dopolnilne dejavnosti imajo obveznost poročanja glede višine dohodka do 30. junija
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      FURS poziva zavezance k vračilu neupravičeno prejetih covid subvencij    
Mojca Müller
   
FURS je septembra leta 2022 prejemnike covid subvencij pozval, da vrnejo neupravičeno prejeta sredstva najpozneje do 10. oktobra 2022. Zoper tiste zavezance, ki kljub javnemu pozivu niso vrnili neupravičeno prejete covid subvencije, je FURS začel sistemski nadzor. Izbor zavezancev za sistemski nadzor temelji na podlagi podatkov iz predloženih davčnih obračunov in letnih poročil. Podatki iz davčnih obračunov pa v nekaterih primerih ne pokažejo dejanskega stanja. V prispevku bomo izpostavili primer zavezanca, ki je sicer izpolnjeval pogoje za zadržanje covid subvencije, vendar neposredno iz predloženih davčnih obračunov tega ni bilo mogoče ugotoviti.
   
     
   
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Spremembe Slovenskih računovodskih standardov
Slovenski inštitut za revizijo je dal v javno razpravo spremembe in dopolnitve SRS 2016 ter predlog novega SRS 3 (2024) z datumom prehoda s poslovnim letom, ki se začne 1. 1. 2024 oz. kasneje.

>> Svet ECB z osmim zaporednim dvigom obrestne mere
Svet Evropske centralne banke (ECB) je skladno s pričakovanji osmič zapored zvišal osrednje obrestne mere za območje evra. Ob tem se je drugič zapored odločil za nekoliko nižji dvig, za 0,25 odstotne točke. Rekordni niz zaostrovanja evrske denarne politike se tako nadaljuje, od julija lani so obrestne mere porasle za 4,00 odstotne točke.

 
 
 
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Brezposelni delavec, ki opravlja brezplačno prostovoljno delo
Edini družbenik, ki ni ne prokurist in ne direktor je bil do 30. aprila 2023 zaposlen v družbi. Sedaj je na podlagi odpovedi iz poslovnih razlogov prejemnik nadomestila zavoda za zaposlovanje. Star je 64 let in bo marca 2024 izpolni pogoje za upokojitev.

>> Kakšne pravice ima delavec, ki dela krajši delovni čas od polnega
Delavec ima na podlagi 65. člena Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) možnost, da sklene pogodbo o zaposlitvi za delovni čas, krajši od polnega delovnega časa.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Prekluzija v davčnem postopku
Zapisnik, izdan v davčnem postopku (pred izdajo odločbe), se šteje za vmesni procesni akt, na podlagi katerega lahko davčni zavezanec predlaga nova dejstva in dokaze. Le v določenih primerih, denimo pri zlorabi pravice, bi se zavezancu lahko zavrnila izvedba novih dokazov.

>> Davki in cene po posameznikovih zmožnostih
V medijih smo pred časom lahko zasledili novico o finskem poslovnežu, Andersu Wiklöfu, predsedniku družbe Wiklöf Holding AB, ki je v območju omejitve hitrosti na 50 km/h vozil 82 km/h. Za ta prekršek je dobil kazen 121.000 evrov.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Spremembe delovne zakonodaje: kakšne novosti se obetajo?
Socialni partnerji po več kot pol leta zaključujejo pogajanja o prenovi zakona o delovnih razmerjih. Osnutek naj bi bil na seji ESS v petek. Končne rešitve naj bi bile sicer nekoliko okrnjene, izpadla naj bi obvezna božičnica in dodatek za sobotno delo.

>> Vlada o izhodiščih za usklajevanje vrednosti plačnih razredov plačne lestvice in odgovoru glede regresa za letni dopust v letu 2023
Vlada je sprejela izhodišča za usklajevanje vrednosti plačnih razredov plačne lestvice v okviru pogajanj za prenovo plačnega sistema javnega sektorja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja in odgovor reprezentativnim sindikatom javnega sektorja glede regresa za letni dopust v letu 2023.

>> Novela zakona o javnih uslužbencih v smer profesionalizacije javne uprave
Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je predstavila nekatere ključne rešitve, ki jih prinaša predlog novega zakona o javnih uslužbencih. Da bo državna uprava prepoznana kot privlačno delovno okolje, želijo prispevati tudi s predlogom novega področnega zakona. Ministrica je kot novost denimo izpostavila elektronsko voden selekcijski postopek s centraliziranim zaposlovanjem uradnikov.

>> Trajnostno financiranje
Evropska komisija je predstavila nov sveženj ukrepov za nadgradnjo in okrepitev temeljev okvira EU za trajnostno financiranje. Cilj je zagotoviti, da bo ta okvir še naprej podpiral podjetja in finančni sektor, hkrati pa spodbujal zasebno financiranje projektov in tehnologij za ta prehod.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
16. junij 2023 Kolektivna pogodba premogovništva Slovenije 
 
17. junij 2023 Odlok o finančnem nadomestilu pridelovalcem jabolk in hrušk zaradi visokih stroškov pridelave po agresiji Rusije proti Ukrajini 
 
18. junij 2023 Proračun Republike Slovenije za leto 2023 (DP2023) 
 
18. junij 2023 Zakon o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2023 in 2024 (ZIPRS2324) 
 
21. junij 2023 Uredba o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov 
 
1. julij 2023 Kolektivna pogodba elektrogospodarstva Slovenije 
 
1. julij 2023 Zakon o spodbujanju investicij (ZSInv) 
 
1. julij 2023 Uredba o sofinanciranju zavarovalnih premij za zavarovanje primarne kmetijske proizvodnje 
 
1. julij 2023 Uredba o obveznem prispevku za promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov za zavezance sektorja sadja za obdobje 2024-2026 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 64 - 66 /2023
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Delodajalcev, ki ne izplačujejo regresa, precej manj kot nekoč, a še vedno veliko
Največ kršitev pri izplačilu regresa za letni dopust je v zadnjem obdobju v proizvodnji kovinskih izdelkov, gradbeništvu, prometu in skladiščenju ter v dejavnosti strežbe jedi in pijač.

 
 
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec maj potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   31
 
Delovni dnevi:   21
 
Praznični dnevi:   2
 
Delovne ure:   184
 
Povprečna bruto plača za mesec marec 2023:   2.191,85 €
 
in neto plača:   1.423,75 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.156,40 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.404,82 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2022:   2.023,92 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2023:   1.203,36 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni k prijavi na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
Majda Strel
Vse o dopolnilni dejavnosti 27. 06. 2023 10:00:00 199,90€ Naročilo
Boris Cergol
ChatGPT in generativna umetna inteligenca v praksi 6. 07. 2023 10:00:00 199,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Priporočite brezplačen Tednik FinD-INFO!
Na povezavi lahko svojim prijateljem in sodelavcem priporočite brezplačno prejemanje Tednika FinD-INFO, ki vsako sredo prinaša nove aktualne davčno-računovodske in kadrovske članke, informacije o novih in spremenjenih predpisih, podatke za obračun plač, koristne informacije iz rokovnika, brezplačne spletne seminarje ter ostale aktualne in nove vsebine, ki jih najdete samo na portalu FinD-INFO.
 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.