c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
Junij 2023, številka 24 / letnik XV.
 
Sindikati javnega sektorja so na pogajanjih predlagali razširitev dnevnega reda v zvezi z regresom za letni dopust za leto 2023, vendar se Vlada s tem ni strinjala, saj še ni sprejela dokončnega stališča do višine regresa v javnem sektorju. Vlada in sindikati javnega sektorja pa ostajajo na nasprotnih bregovih tudi glede dolžine dopusta, Vlada predlaga največ 30 dni letnega dopusta za vse poklicne skupine v javnem sektorju.

V osrednji temi tedna objavljamo članek Približuje se rok za izplačilo regresa, saj je izplačilo zakonsko določena obveznost delodajalca. Ker pa se vsako leto v tem obdobju pojavlja še vrsta vprašanj, na nekatera najbolj aktualna vprašanja odgovarjamo v prispevku.

Finančna uprava je sporočila, da bo zaradi prehoda na nov informacijski sistem za odmero davka na promet nepremičnin (DPN), v prihodnjih mesecih prišlo do zamika evidentiranja podatkov v evidenci trga nepremičnin - ETN. FURS v zadnjih objavah izpostavlja še podaljšanje ukrepa iz Izvedbene uredbe Komisije (EU) 2023/1100 o uvedbi preventivnih ukrepov v zvezi z nekaterimi izdelki s poreklom iz Ukrajine.

Med najbolj branimi članki na portalu izpostavljamo: Obračun DDV za storitev opravljeno v tujini, Zakonitost nakazil v davčne oaze, Plačilo sindikalnega zaupnika, ko ni kolektivne pogodbe, Z direktivo do enakega plačila za enako delo in članek iz sodne prakse Skrbnost dobrega gospodarja.

Danes bo na portalu FinD-INFO mag.Tanja Urbanija izvedla spletni seminar Popravki DDV napak, še je čas za prijavo, začnemo ob 13. uri. V juniju pa vas vabimo na spletna seminarja s predavateljico Majdo Strel, in sicer na spletni seminar Računovodstvo za osnovno kmetijsko dejavnost (15. junij 2023) in spletni seminar Vse o dopolnilni dejavnosti (27. junij 2023). Za naročnike portalov FinD-INFO in IUS-INFO je ogled spletnih seminarjev vključen v naročnino.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
Nov spletni portal UJPeObrazci
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Približuje se rok za izplačilo regresa    
mag. Mojca Kunšek
   
Čeprav je izplačilo regresa v skladu z 131. členom Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) tradicionalna obveznost delodajalca, pa se vsako leto v tem obdobju še vedno pojavlja vrsta vprašanj.
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Plačilo sindikalnega zaupnika, ko ni kolektivne pogodbe
V podjetju nimamo podjetniške kolektivne pogodbe, niti ni v veljavi panožna pogodba. Zanima nas, kako postopati glede pripada ur za sindikalno delovanje predsednice sindikata, na primer za njeno udeležbo na sejah SKEI in drugih dejavnostih. Ali smo dolžni predsednici sindikata omogočiti odhod na sejo in na ogled podjetja v Ljubljani, ki ga organizira SKEI? Kako postopati v takšnih primerih?

>> Zaposlitev visokokvalificiranega kadra z Modro karto EU
V zadnjem obdobju zaznavamo povečano povpraševanje delodajalcev po zaposlitvi visokokvalificiranih kadrov tako v manjših, kot tudi v srednjih podjetjih v Sloveniji. Za uresničitev zastavljenih ciljev, ki jih imajo majhna in srednja podjetja, potrebujejo poleg kadra, ki izvaja storitve, tudi dober visokokvalificiran kader, če želijo ohraniti in se razvijati v podjetja, ki bodo kos vse hujši konkurenčnosti na tujih trgih.

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Banka Slovenije je omilila zahtevane pogoje za pridobitev posojila
Banka Slovenije bo z julijem prilagodila ukrep o omejitvi kreditiranja potrošnikov. Znesek minimalne kreditne sposobnosti bo znašal 745 evrov namesto sedanjih 915 evrov.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Obračun DDV za storitev opravljeno v tujini
Podjetje A je dobavilo in montiralo blago na nepremičnini v Avstriji in na Hrvaškem za podjetje, ki je naročnik in plačnik, registriran v Avstriji oziroma na Hrvaškem ter je tudi davčni zavezanec. Pri opravljenih storitvah gre za enkratne posle, ki trajajo en dan, zato se je podjetje A odločilo, da se ne registrira v tujini. Zanima jih, kateri člen uporabiti da ni obračunan DDV in da bodo račune pravilno izdali?

>> Zakonitost nakazil v davčne oaze
Davki veljajo za občutljivo področje v vsaki državi in so najpomembnejši proračunski vir. Vplivajo na gospodarsko uspešnost države, na socialno politiko, na kvaliteto javnega zdravstva, šolstva, javne infrastrukture in še na marsikaj.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Državni zbor znova podprl novelo zakona o izvrševanju proračunov
Državni zbor je po odložilnem vetu Državnega sveta ponovno odločal o noveli Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2023 in 2024 ter jo podprl. Vlada je v mnenju, ki ga je sprejela glede vloženega veta, poudarila, da sprejeti rebalans proračuna omogoča ustrezno financiranje vseh področij, ki so bila izpostavljena, ob hkratni skrbi za dolgoročno vzdržnost javnih financ.

>> Določena je višina regresa za leto 2023 za gostinstvo in turizem
V Uradnem listu RS št. 63 z dne 9.6.2023 je bil objavljen Aneks h Kolektivni pogodbi dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije, ki določa višino regresa za letni dopust za leto 2023 po navedeni kolektivni pogodbi.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
10. junij 2023 Kolektivna pogodba dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije 
 
10. junij 2023 Uredba o izvajanju ukrepov endogene regionalne politike 
 
10. junij 2023 Uredba o neposrednih plačilih iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027 
 
10. junij 2023 Zakon o interventnih ukrepih za preprečitev škodljivih posledic pri podaljševanju rudarskih pravic in koncesij (ZIUPRPK) 
 
24. junij 2023 Uredba o sredstvih in opremi za osebno in skupinsko zaščito 
 
1. julij 2023 Sklep o makrobonitetnih omejitvah kreditiranja potrošnikov 
 
1. julij 2023 Sklep o določitvi zneska minimalne kreditne sposobnosti potrošnika 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 63 /2023
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Območje evra v prvem četrtletju zašlo v tehnično recesijo
Po najnovejših podatkih evropskega statističnega urada Eurostat je območje evra v prvem letošnjem četrtletju zašlo v tehnično recesijo. Obseg bruto domačega proizvoda se je namreč na četrtletni ravni za 0,1 odstotka skrčil že drugo četrtletje zapored.

 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE

     
 
>> IZ SODNE PRAKSE: Skrbnost dobrega gospodarja
Tožnica bi pred sprožitvijo izvršilnega postopka morala kot dobra strokovnjakinja preveriti toženčeva plačila in nakazane vsote. Ker ni ravnala s skrbnostjo, ki se od nje pričakuje, sama odgovarja za dodatne, zaradi nepotrebno vloženega predloga za izvršbo nastale sodne stroške.

 
 
>> Sodbe slovenskih in evropskih sodišč lahko najdete v največji zbirki SODNE PRAKSE, ki vsebuje judikate ustavnega, vrhovnega, upravnega, višjih in evropskih sodišč s povezavami na ustrezne pravne podlage v zakonodaji.
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec maj potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   31
 
Delovni dnevi:   21
 
Praznični dnevi:   2
 
Delovne ure:   184
 
Povprečna bruto plača za mesec marec 2023:   2.191,85 €
 
in neto plača:   1.423,75 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.156,40 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.404,82 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2022:   2.023,92 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2023:   1.203,36 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
mag. Tanja Urbanija
Popravki DDV napak 14. 06. 2023 13:00:00 199,90€ Naročilo
Majda Strel
Računovodstvo za osnovno kmetijsko dejavnost 15. 06. 2023 13:00:00 249,90€ Naročilo
Majda Strel
Vse o dopolnilni dejavnosti 27. 06. 2023 10:00:00 199,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Priporočite brezplačen Tednik FinD-INFO!
Na povezavi lahko svojim prijateljem in sodelavcem priporočite brezplačno prejemanje Tednika FinD-INFO, ki vsako sredo prinaša nove aktualne davčno-računovodske in kadrovske članke, informacije o novih in spremenjenih predpisih, podatke za obračun plač, koristne informacije iz rokovnika, brezplačne spletne seminarje ter ostale aktualne in nove vsebine, ki jih najdete samo na portalu FinD-INFO.
 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.