c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
Maj 2023, številka 22 / letnik XV.
 
Od 1. junija dalje DDV na energente ni več znižan, saj vlada ukrepa ni podaljšala. Od lanske jeseni je sicer za dobavo elektrike, zemeljskega plina in lesa za kurjavo veljal znižan, 9,5-odstotni DDV. Pogajanja o reformi plačnega sistema v javnem sektorju med vlado in sindikati se nadaljujejo in se širijo tudi na delovno-pogajalske skupine po plačnih stebrih. O zvišanju regresa pa se vlada ne želi pogajati.

V osrednji temi tedna objavljamo članek Kdaj nastane obveznost za obračun DDV-ja?, v katerem pojasnjujemo splošno pravilo in pet posebnih pravil, ki določajo, kdaj nastane obveznost za obračun DDV-ja in ki jih morajo zavezanci dobro poznati za pravilno DDV poročanje.

Finančna uprava je pretekli vikend opravila nadzor na 21 lokacijah na obcestnih strojnicah sadja in ugotovila številne kršitve pri prodaji na obcestnih stojnicah. V zadnjem tednu je FURS objavil novo pojasnilo Davčna obravnava prenosov sredstev med podjetjem zavezanca in njegovim gospodinjstvom, s poudarkom na prenosu nepremičnin.

Med najbolj branimi članki na portalu izpostavljamo: Posebna ureditev DDV pri potovalnih agencijah, Povračilo potnih stroškov za prevoz na delo pri večji razdalji, Neustavnost ureditve suspendiranja stečajnih upraviteljev in Možnost alternativnega reševanja sporov v delovnopravnih zadevah.

V mesecu juniju vas vabimo na spletne seminarje: Popravki DDV napak z mag. Tanjo Urbanijo (14. junij 2023), Računovodstvo za osnovno kmetijsko dejavnost (15. junij 2023) in Vse o dopolnilni dejavnosti z Majdo Strel (27. junija 2023). Za naročnike portalov FinD-INFO in IUS-INFO je ogled spletnih seminarjev vključen v naročnino.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
EK: Tveganje za zamude pri izvajanju slovenskega načrta za okrevanje je vse večje
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Kdaj nastane obveznost za obračun DDV-ja?    
Mojca Müller
   
Za pravilno DDV poročanje morajo zavezanci dobro poznati pravila o nastanku obveznosti za obračun DDV-ja. V prispevku bomo podrobneje spoznali splošno pravilo in pet posebnih pravil, ki določajo, kdaj nastane obveznost za obračun DDV-ja.
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Katero obdobje je potrebno upoštevati za prenos letnega dopusta
Vsak izmed delodajalcev se je praviloma že srečal z daljšo odsotnostjo delavca iz razlogov bolezni ali koriščenjem materinskega oziroma starševskega dopusta.

>> Povračilo potnih stroškov za prevoz na delo pri večji razdalji
Zaposlena delavka se je preselila v oddaljen kraj in s tem se je zelo povečalo povračilo potnih stroškov. Delavka trenutno dela delno od doma, delno (polovico delovnega časa) pa se zaenkrat še vozi na delovno mesto v podjejte. Zanima nas, kako narediti obračun prevoza na delo.

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Neustavnost ureditve suspendiranja stečajnih upraviteljev
Ureditev, po kateri je stečajni upravitelj s trenutkom pravnomočnosti obtožnice oziroma razpisane glavne obravnave v zvezi s katerimkoli kataloškim kaznivim dejanjem v vsakem primeru suspendiran, ni sorazmerna s ciljem zagotavljati zaupanje v delovanje upraviteljev in objektivno integriteto postopkov insolventnosti, je presodilo Ustavno sodišče v odločbi v zadevi U-I-414/20 z dne 3. 5. 2023. Zato je ugotovilo, da je deveti odstavek v zvezi s 1. točko drugega odstavka 112. člena Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP) v neskladju z Ustavo Republike Slovenije (URS).

>> V 2021 je bil povprečni letni neto dohodek na prebivalca dobrih 11 tisoč evrov
V Sloveniji je povprečni letni bruto dohodek na prebivalca leta 2021 znašal 14. 664 evrov, neto dohodek pa 11. 202 evra. Najvišji neto dohodek je bil v občini Kranjska Gora, najnižji pa v občini Kuzma.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Ukrep znižane stopnje davka na dodano vrednost se izteka
Ukrep znižanja stopnje davka na dodano vrednost (DDV) na dobave električne energije, zemeljskega plina, daljinskega ogrevanja in lesa za kurjavo se na podlagi veljavnega zakona izteče 31. maja 2023 in ne bo podaljšan, saj je bil ukrep sprejet z namenom znižanja visokih cen energentov v času zadnje ogrevalne sezone, ko so bile razmere na trgu energentov še posebej zaostrene. Vlada dr. Roberta Goloba se je s takšnimi ukrepi uspešno odzvala na zaostrene energetske razmere v lanskem letu.

>> Posebna ureditev DDV pri potovalnih agencijah
Podjetje, zavezanec za DDV, ni registrirano kot potovalna agencija, vendar le organizira izlete svojim naročnikom. Za naročnika iz Nemčije, ki je davčni zavezanec, so organizirali nočitev v hotelu na Hrvaškem, sedaj pa prejeli račun in ga za enak znesek prefakturirali nemškemu naročniku ter uporabili c. točko 6. odstavka 36. člena ZDDV-1?

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Državni zbor sprejel rebalans državnega proračuna za leto 2023
Državni zbor je sprejel rebalans državnega proračuna za leto 2023, ki sledi reorganizaciji vlade. Prihodki bodo po načrtih dosegli 13,14 milijarde evrov, odhodki pa 16,08 milijarde evrov. Glede na sprejeti proračun se odhodki znižujejo za 609 milijonov evrov, med drugim tudi zaradi uspešnega boja z energetsko draginjo in nižjega obsega potrebnih sredstev za njeno blaženje.

>> Vlada začela postopke priprave predlogov proračunov za prihodnji dve leti
Vlada mora predloga proračunov za prihodnji dve leti v DZ poslati najpozneje do 1. oktobra. Cilj je znižanje javnofinančnega primanjkljaja pod tri odstotke BDP-ja v letu 2024 in nato njegovo nadaljnje zniževanje. Vlada je že začela postopke priprave.

>> Od 15. junija se zvišujejo cene e-vinjet
Vlada je na 51. redni seji izdala uredbo, s katero se s 15. junijem 2023 zvišujejo cene elektronskih vinjet za plačilo cestnine.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
26. maj 2023 Kolektivna pogodba za poštne in kurirske dejavnosti 
 
27. maj 2023 Sklep o ustanovitvi Javne agencije Republike Slovenije za spodbujanje investicij, podjetništva in internacionalizacije 
 
27. maj 2023 Uredba o cestninskih cestah in cestnini 
 
27. maj 2023 Uredba o izvajanju intervencij v sektorju čebelarskih proizvodov iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027 
 
1. junij 2023 Uredba o določitvi nadomestila dobaviteljem zemeljskega plina 
 
1. junij 2023 Uredba o določitvi nadomestila dobaviteljem električne energije 
 
3. junij 2023 Sklep o uporabi Smernic ESMA o nekaterih vidikih zahtev glede prejemkov iz direktive MiFID II 
 
10. junij 2023 Sklep o naložbah v nepremičnine in nepremičninske namenske družbe ter dodatnih likvidnih sredstvih nepremičninske investicijske družbe 
 
18. julij 2023 Sklep o dokumentaciji za izdajo dovoljenj za opravljanje bančnih in finančnih storitev 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 58 - 59 /2023
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Vlada in sindikati nadaljujejo plačna pogajanja. O zvišanju regresa pa se vlada ne želi pogajati.
Pogajanja o reformi plačnega sistema v javnem sektorju se širijo tudi na delovno-pogajalske skupine po plačnih stebrih. Na krovnih pogajanjih pa vladna stran sindikatom predstavlja svoj predlog odprave plačnih nesorazmerij.

 
 
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Inflacija v maju 2023  
 
- na mesečni ravni:   1,1 %
 
- na letni ravni:   8,4 %
 
 
 
TOM v juniju 2023  
 
- na mesečni ravni:   0,7 %
 
- na letni ravni:   8,86 %
 
 
 
Pri obračunu plač za mesec maj potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   31
 
Delovni dnevi:   21
 
Praznični dnevi:   2
 
Delovne ure:   184
 
Povprečna bruto plača za mesec marec 2023:   2.191,85 €
 
in neto plača:   1.423,75 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.156,40 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.404,82 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2022:   2.023,92 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2023:   1.203,36 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
Tanja Bohl
Odpoved pogodbe o zaposlitvi – v praksi 1. 06. 2023 10:00:00 139,90€ Naročilo
mag. Tanja Urbanija
Popravki DDV napak 14. 06. 2023 13:00:00 199,90€ Naročilo
Majda Strel
Računovodstvo za osnovno kmetijsko dejavnost 15. 06. 2023 13:00:00 249,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Priporočite brezplačen Tednik FinD-INFO!
Na povezavi lahko svojim prijateljem in sodelavcem priporočite brezplačno prejemanje Tednika FinD-INFO, ki vsako sredo prinaša nove aktualne davčno-računovodske in kadrovske članke, informacije o novih in spremenjenih predpisih, podatke za obračun plač, koristne informacije iz rokovnika, brezplačne spletne seminarje ter ostale aktualne in nove vsebine, ki jih najdete samo na portalu FinD-INFO.
 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.