c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
Maj 2023, številka 21 / letnik XV.
 
Zaposleni na Fursu stavkajo, kljub temu pa morajo omogočati nemoteno finančno poslovanje države ter zagotavljati delovanje blagovnega prometa in izpolnjevanje mednarodnih obveznosti. Statistični urad je izračunal, da je bila lani davčna obremenitev stroškov dela 39,7-odstotna ter je bila za 0,7 odstotne točke nižja kot v letu pred tem.

V osrednji temi tedna objavljamo članek Odpoved pogodbe o zaposlitvi - v praksi, podrobneje pa bomo o tej temi spregovorili v četrtek, 1. junija na spletnem seminarju, kjer bomo na praktičnih primerih, s pregledom sodne prakse, predstavili kako pravilno voditi postopek odpovedi pogodbe o zaposlitvi, da bo le-ta voden pravilno in zakonito.

Finančna uprava sporoča, da se rok za doplačilo dohodnine izteče 2. junija 2023. V zadnjem tednu je FURS objavil spremembe v pojasnilih: Okoljska dajatev za onesnaževanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida in Splošni pogoji plačevanja dajatev z e-računom.

Med najbolj branimi članki na portalu izpostavljamo: Še je čas, da zamudniki izkoristijo možnost samoprijave, Kdo lahko prodaja pijačo na prireditvi?, Avansni računi, Koriščenje nadur, Novosti na področju znamk in patentov in članek iz sodne prakse Fikcija vročitve.

V mesecu juniju vas vabimo na spletne seminarje: Odpoved pogodbe o zaposlitvi - v praksi s Tanjo Bohl (1. junij 2023), Popravki DDV napak z mag. Tanjo Urbanijo (8. junij 2023) in Računovodstvo za osnovno kmetijsko dejavnost (15. junij 2023), Vse o dopolnilni dejavnosti z Majdo Strel (27. junija 2023). Za naročnike portalov FinD-INFO in IUS-INFO je ogled spletnih seminarjev vključen v naročnino.

Že naslednji teden 29. in 30. maja bodo v Portorožu letošnji FinD-INFO Dnevi. Za več informacij o dogodku in prijavi obiščite spletno stran 3. FinD-INFO Dnevov.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› DAVČNE NOVOSTI
› KADROVSKE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
Rok za doplačilo dohodnine se izteče 2. junija 2023
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Odpoved pogodbe o zaposlitvi – v praksi    
Tanja Bohl
   
Ob upoštevanju dejstva, da je odpoved pogodbe o zaposlitvi v praksi pravzaprav najpogostejši način prenehanja pogodbe o zaposlitvi, se delodajalcem na tem področju odpirajo številna različna vprašanja in dileme, na katere zakon ne daje vedno odgovora. Posledično je predvsem odpoved pogodbe o zaposlitvi s strani delodajalca, ki je nesporno veliko bolj kompleksna kot odpoved pogodbe o zaposlitvi s strani delavca, velikokrat predmet sodne presoje. Glede na to si lahko pri razreševanju zgoraj omenjenih vprašanj in dilem pomagamo z obsežno sodno prakso.
   
     
   
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Še je čas, da zamudniki izkoristijo možnost samoprijave
Institut samoprijave ureja 55. člen Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2), katerega namen je davčne zavezance spodbuditi k samoiniciativni predložitvi pravih podatkov davčnemu organu. Davčni zavezanec lahko najpozneje do začetka davčnega inšpekcijskega nadzora oziroma do vročitve odmerne odločbe oziroma do začetka postopka o prekršku oziroma kazenskega postopka predloži davčni obračun oziroma popravljen davčni obračun. Davčni zavezanec pa od premalo plačanega oziroma neplačanega davka obračuna in plača obresti v višini 3 % letno od poteka roka za plačilo do predložitve davčnega obračuna na podlagi samoprijave.

>> Kdo lahko prodaja pijačo na prireditvi?
Kulturni center bo organiziral prireditev in prostovoljno gasilsko društvo (v nadaljevanju: PGD), ki letos ne bo imelo svoje gasilske prireditve se je odzvalo na povabilo organizatorja in bo prevzelo prodajo pijač na omenjeni prireditvi. V statutu ima PGD navedeno, da so registrirani tudi za prodajo pijače in jedače. Dejansko gre ves dobiček za preživetje PGD. Zanima jih, kako bodo zadostili zakonskim pravilom? Na zadnji prireditvi v lanskem letu niso imeli blagajne. Je ta obvezna?

 
 
 
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Koriščenje nadur
Zanima nas, kako je z obračunom povračil za prevoz na delo in prehrano delavcu, če ta koristi nadure za zasebni izhod med delovnim časom ali pa celo za celodnevno odsotnost. Zasledili smo, da v kolikor gre za redne ure, potem delavcu v primeru celodnevne odsotnosti pripada povračilo za malico in prevoz, ali to drži?

>> Zveza svobodnih sindikatov pregledala več kot 200 plačilnih list, napake našli pri skoraj tretjini
Zveza svobodnih sindikatov je v pregledu okoli 200 plačilnih list, glede katerih so se nanjo v okviru odprtih vrat obrnili delavci, v okoli 30 odstotkih odkrila napake in kršitve. Izstopali so nepravilno obračunani stroški prevoza na delo in dodatki.

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Avansni računi
Imamo primer, ko kupec plača avans konec aprila, dobavitelj pa dobavi blago konec junija. Zanima nas, kako dogodek evidentira kupec in kako dobavitelj?

>> Banke ob nadaljevanju krčenja posojil okrepile medletno rast dobička
Banke so v treh letošnjih mesecih ustvarile 152,3 milijona evrov dobička pred davki, kar je 57 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček je bil s 128 milijoni evrov višji za 47 odstotkov.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Zakon o zaščiti prijaviteljev – izteka se rok za vzpostavitev prijavnih poti
Včeraj je potekel rok za vzpostavitev notranjih in zunanjih prijavnih poti po Zakonu o zaščiti prijaviteljev, in sicer za državne organe in za zavezance v zasebnem sektorju z več kot 250 zaposlenimi. Osebe, ki zaznajo kršitev predpisov v svojem delovnem okolju, lahko to prijavijo v svoji delovni organizaciji. Zaupniki, ki bodo obravnavali njihovo prijavo, ne smejo razkriti identitete prijaviteljev.

>> Predlog novele Zakona o zavodih umaknjen iz zakonodajnega postopka
Vlada Republike Slovenije je na dopisni seji sklenila, da iz zakonodajnega postopka umika Predlog zakona o spremembi in dopolnitvi Zakona o zavodih - skrajšani postopek in o tem obvesti Državni zbor.

>> Novosti na področju znamk in patentov
V državnem zboru je v postopku obravnave 6. sprememba > Zakona o industrijski lastnini (ZIL-1), ki med drugim uvaja dva nova upravna postopka, in sicer za razveljavitev in ugotovitev ničnosti znamke. Uvaja se tudi možnost za imetnike evropskega patenta, da v primeru zavrnitve njegove zahteve za registracijo enotnega učinka evropskega patenta, vpiše le-tega v register v Sloveniji.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
20. maj 2023 Odlok o ustanovitvi Sveta za socialno ekonomijo 
 
20. maj 2023 Odlok o ustanovitvi Odbora za spremljanje izvajanja skupne kmetijske politike 
 
20. maj 2023 Zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP) 
 
20. maj 2023 Zakon o nekaterih koncesijskih pogodbah (ZNKP) 
 
1. junij 2023 Kolektivna pogodba časopisnoinformativne, založniške in knjigotrške dejavnosti 
 
18. junij 2023 Splošni akt o razčlenjenem računu 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 57 /2023
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Podjetniška demografija in značilnosti zagonskih in hitrorastočih podjetij v Sloveniji
V aktualni raziskavi Slovenski podjetniški observatorij Ekonomsko-poslovna fakulteta ugotavlja značilnosti slovenskih zagonskih in hitro rastočih podjetij ter analizira demografijo slovenskega gospodarstva. Raziskava je pokazala, da se Slovenija odlično uvršča po hitrosti razvoja omenjenih podjetij.

 
 
 
     

 

IUS KOLUMNA

IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE

     
 
>> IZ SODNE PRAKSE: Fikcija vročitve
Pravilnost vročitve je mogoče izpodbijati le z določno in dokazno podprto trditvijo o razlogih, ki vzbujajo dvom o pravilnosti vročitve. Če bi bilo mogoče vsako vročitev izpodbiti le z zatrjevanjem, da naslovnik obvestila o vročanju ni prejel, bi bil sistem vročanja s fikcijo izvotljen.

 
 
>> Sodbe slovenskih in evropskih sodišč lahko najdete v največji zbirki SODNE PRAKSE, ki vsebuje judikate ustavnega, vrhovnega, upravnega, višjih in evropskih sodišč s povezavami na ustrezne pravne podlage v zakonodaji.
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec maj potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   31
 
Delovni dnevi:   21
 
Praznični dnevi:   2
 
Delovne ure:   184
 
Povprečna bruto plača za mesec marec 2023:   2.191,85 €
 
in neto plača:   1.423,75 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.156,40 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.404,82 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2022:   2.023,92 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2023:   1.203,36 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
Tanja Bohl
Odpoved pogodbe o zaposlitvi – v praksi 1. 06. 2023 10:00:00 139,90€ Naročilo
mag. Tanja Urbanija
Popravki DDV napak 8. 06. 2023 10:00:00 199,90€ Naročilo
Majda Strel
Računovodstvo za osnovno kmetijsko dejavnost 15. 06. 2023 13:00:00 249,90€ Naročilo
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Priporočite brezplačen Tednik FinD-INFO!
Na povezavi lahko svojim prijateljem in sodelavcem priporočite brezplačno prejemanje Tednika FinD-INFO, ki vsako sredo prinaša nove aktualne davčno-računovodske in kadrovske članke, informacije o novih in spremenjenih predpisih, podatke za obračun plač, koristne informacije iz rokovnika, brezplačne spletne seminarje ter ostale aktualne in nove vsebine, ki jih najdete samo na portalu FinD-INFO.
 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.