c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
April 2023, številka 16 / letnik XV.
 
Včeraj je začel veljati Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem potrjevanju računov, s katerim se ponovno uvaja obveznost izročanja računa kupcu za kupljeno blago oziroma prejeto storitev. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je ob zaključku obravnave predloga sprememb Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti sporočilo, da so prejeli veliko vprašanj, novih predlogov, hkrati pa tudi napačne interpretacije predloga novele in pojasnili, katere spremembe novela prinaša.

V osrednji temi tedna objavljamo članek Davčna obveznost je izpolnjena šele s plačilom davka. Če povzamemo članek, ta pojasnjuje, da obveznost ni izpolnjena s predložitvijo davčnega obračuna, temveč šele s plačilom zneska davka po davčnem obračunu.

FURS obvešča da se 3. maja 2023 izteče rok za ugovor in za oddajo soglasja za direktno obremenitev. V zadnjem tednu so bile izdane spremembe naslednjih pojasnil: Pridobitev prevoznega sredstva iz druge države članice EU, Sprememba zakonodaje na področju DDV, Računi, Posebne ureditve VEM-OSS in Osnovna kmetijska in osnovna gozdarska dejavnost z vidika identifikacije za namene DDV ter pravica do uveljavljanja pavšalnega nadomestila.

Med najbolj branimi članki na portalu izpostavljamo: Obdavčitev odvetniških storitev, Ali podpisano pismo o nameri zaposlitve delavca zavezuje k zaposlitvi?, Prenehanje delovnega razmerja in vrnitev dokumentov ter izdaja potrdila o vrsti dela, Garancija po novem zakonu o varstvu potrošnikov (ZVPoT-1), Davčna obveznost izplačevalca dividend, ter povzetka zakonodajnih sprememb glede pričetka veljavnosti Zakona o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS-1) in ponovne obveznosti izročanja izdanega računa.

V mesecu maju smo za vas pripravili spletne seminarje DDV in verižni posli z mag. Tanjo Urbanijo (11. maj 2023) in Napoteni delavci in novi ZČmIS-1 z Ireno Kamenščak (18. maj 2023). Posnetek včerajšnjega spletnega seminarja Računovodski in davčni vidik odloženih davkov si naročniki že lahko ogledate v arhivu. Za naročnike portalov FinD-INFO in IUS-INFO je ogled spletnih seminarjev vključen v naročnino.

Ne spreglejte aktualnega programa letošnjih FinD-INFO dnevov, ki bodo 29. in 30. maja v Portorožu. Za več informacij o dogodku in prijavi obiščite spletno stran 3. FinD-INFO dnevov.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
FURS: 3. maja 2023 se izteče rok za ugovor in za oddajo soglasja za direktno obremenitev
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Davčna obveznost je izpolnjena šele s plačilom davka    
mag. Mojca Kunšek
   
Davčna obveznost ni izpolnjena s predložitvijo davčnega obračuna, temveč šele s plačilom zneska davka po davčnem obračunu.
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Prenehanje delovnega razmerja in vrnitev dokumentov ter izdaja potrdila o vrsti dela
Delovno razmerje se sklene na podlagi pogodbe o zaposlitvi, kot to izhaja iz prvega odstavka 11. člena Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1). Delovno razmerje je razmerje med delavcem in delodajalcem, v katerem se delavec prostovoljno vključi v organiziran delovni proces delodajalca in v njem za plačilo, osebno in nepretrgano opravlja delo po navodilih in pod nadzorom delodajalca. Gre za razmerje, kjer je vsaka od pogodbenih strank dolžna izvrševati dogovorjene ter predpisane pravice in obveznosti, kot to izhaja iz 4. člena ZDR-1.

>> Ali podpisano pismo o nameri zaposlitve delavca zavezuje k zaposlitvi?
Delavec je podpisal namero o zaposlitvi, torej da se bo zaposlil pri nas. Sedaj pa si je kar naenkrat premislil. Ali ima obojestransko podpisana namera pravno veljavo? Ali lahko delavca prisilimo v njeno spoštovanje?

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Število kršiteljev zaradi nepredložitve letnih poročil vsako leto manjše
AJPES je sporočil, da je število kršiteljev zaradi nepredložitve letnih poročil vsako leto manjše. Tako je AJPES v letu 2022 obravnaval 4.637 zadev, kar je 6 % manj kot v letu 2021. Prav tako se je število zadev tudi v letu 2021 glede na leto 2020 zmanjšalo, in sicer za 16 %.

>> Kreditojemalci, ki predčasno poplačajo kreditne obveznosti, so upravičeni do delnega vračila skupnih stroškov kredita
Kreditojemalec, ki v celoti ali delno predčasno poplača obveznosti iz kreditne pogodbe, je upravičen do vračila dela skupnih stroškov kredita, zaračunanih ob odobritvi. Dajalec kredita mora potrošniku na razumljiv način brezplačno predstaviti zmanjšanje obresti in drugih stroškov ter razliko vrniti kreditojemalcu. Če tega ne stori, lahko kreditojemalec to zahteva v roku petih let od poplačila kredita.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Obdavčitev odvetniških storitev
Zanima nas, kako je z obračunavanjem DDV odvetniških storitev, opravljenih v Sloveniji za dobavitelja iz Švice. Konkretno nas zanima obdavčitev za naročnika (fizično osebo) in za pravne osebe.

>> Davčna obveznost izplačevalca dividend
Družba A s sedežem v Sloveniji ima kapitalsko naložbo v družbi B iz Nemčije, in sicer v višini 75 odstotkov. Preostalih 25 odstotkov lastništva ima fizična oseba, ki je rezident Nemčije. Kakšne so davčne obveznosti družbe B, izplačevalca dividend do obeh družbenikov, tj. pravne osebe A in fizične osebe (rezidenta Nemčije) ter davčna obravnava družbe A (prihodki iz naslova prejetih dividend, DDPO).

>> Pojasnilo FURS: Pridobitev prevoznega sredstva iz druge države članice EU
Finančna uprava je objavila spremembo v Pojasnilu FURS št. 0920-7191/2018-8 z dne 29. 4. 2019, dopolnitev št. 0920-7191/2018-19 z dne 20. 12. 2019.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Vodenje evidenc delovnega časa po novem
Ob zaključku obravnave predloga sprememb Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti v Državnem zboru, na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti beležijo večje število vprašanj o beleženju delovnega časa, nove predloge za dodatne spremembe na Ekonomsko-socialnem svetu že usklajenega gradiva, hkrati pa tudi napačne interpretacije novih predvidenih obveznosti delodajalcev, ki že sedaj obstajajo v veljavni zakonodaji.

>> Ponovna obveznost izročanja izdanega računa
Včeraj je začel veljati Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem potrjevanju računov (Uradni list RS, št. 40), s katerim se ponovno uvaja obveznost izročanja računa kupcu - končnemu potrošniku za kupljeno blago oziroma prejeto storitev.

>> Pričetek veljavnosti Zakona o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS-1)
V Uradnem listu RS, št. 40/23 je bil objavljen novi Zakon o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmis-1), ki je začel veljati 18. aprila, posamezne določbe pa se začnejo uporabljati 1. januarja 2024, in sicer tudi določbe glede pogojev za čezmejno izvajanje storitev, obveznosti delodajalcev ali samostojnih podjetnikov, pogojev za izdajo in postopka izdaje potrdila A1.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
14. april 2023 Kolektivna pogodba za kulturne dejavnosti v Republiki Sloveniji 
 
14. april 2023 Uredba o listi blaga in storitev, za katere se uporabljajo ukrepi kontrole cen 
 
15. april 2023 Uredba o izvajanju podpornega programa v vinskem sektorju 
 
15. april 2023 Uredba o določitvi najvišje cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja 
 
18. april 2023 Zakon o davku na dodano vrednost (ZDDV-1) 
 
18. april 2023 Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) 
 
18. april 2023 Zakon o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR) 
 
18. april 2023 Zakon o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS-1) 
 
18. april 2023 Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ) 
 
1. julij 2023 Uredba o določitvi cene električne energije za mikro, mala in srednja podjetja 
 
1. september 2023 Uredba o določitvi cen zemeljskega plina iz plinskega sistema 
 
1. september 2023 Uredba o določitvi cene električne energije 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 43 - 45/2023
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> UMAR: Začetek leta prinaša šibko rast in zaposlovanje tujcev
Kratkoročni gospodarski kazalniki za Slovenijo v začetku leta nakazujejo šibko rast v izvoznem delu gospodarstva in večjem delu storitev, z izjemo trgovine na drobno, kjer je bil zabeležen padec. Še naprej se medtem krepi aktivnost v gradbeništvu.

 
 
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec marec potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   31
 
Delovni dnevi:   23
 
Praznični dnevi:   0
 
Delovne ure:   184
 
Povprečna bruto plača za mesec januar 2023:   2.144,72 €
 
in neto plača:   1.399,03 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.182,85 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.432,74 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2022:   2.023,92 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2023:   1.203,36 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni k prijavi na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
mag. Tanja Urbanija
DDV in verižni posli 11.5.2023 10:00:00 199,90€ Naročilo
Irena Kamenščak
Napoteni delavci in novi ZČmIS-1 18.5.2023 10:00:00 249,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Garancija po novem zakonu o varstvu potrošnikov (ZVPot-1)
Garancijska odgovornost je odraz varstva potrošnika kot šibkejše stranke v pogodbenem razmerju. Teorija potrošniškega prava stoji na stališču, da je potrošnik ob nakupu upravičen do kvalitetnega izdelka, ki nima napak in ga lahko ustrezno uporablja. Če temu ni tako, mu zakon omogoča, da tak izdelek vrne in od garanta zahteva, da vzpostavi stanje, ko ta ne bo imel napak in ga bo lahko tudi ustrezno uporabljal.
 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.