c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
April 2024, številka 17-18 / letnik XVI.
 
Na AJPES so v začetku tedna izvedli masovno javno objavo letnih poročil za leto 2023, ki jo najdete v podatkovni zbirki JOPL in preverite poslovanje svojih partnerjev in konkurentov.

Ustavno sodišče je v več postopkih odločalo o vprašanju, ali se lahko delavec veljavno odpove pravici oz. terjatvi, ki izhaja iz delovnega razmerja. Dosedanjo relativno enotnost sodne prakse pa je na glavo postavila zadnja odločba Ustavnega sodišča RS, št. Up-150/22 z dne 1. 2. 2024. Omenjeno odločbo izpostavljamo v tokratni osrednji temi v članku Ali je odpoved pravicam iz delovnega razmerja dopustna?

FURS je napovedal izvedbo nadzorov na področju dohodkov družbenikov, ki so obvezno zavarovani iz naslova lastništva družbe (zavarovalna podlaga 040), zaradi zaznanega tveganja nepravilne davčne obravnave dohodkov.

Za prijavo v portal SPOT bo kmalu obvezna uporaba SI-PASS, v kolikor uporabniškega računa SI-PASS še nimate, si ga čim prej uredite. Vsi uporabniki, ki urejate refundacije za nadomestila plač na portalu SPOT boste v bodoče zahtevke za nadomestilo plače za tekoči mesec lahko urejali od 25. dne v mesecu, saj bo do vključno 24. v mesecu priprava zahtevkov in obračunov onemogočena.

Med najbolj branimi članki na portalu so bili: Kaj storiti po ukinitvi delovnega mesta, Opravljanje nadurnega dela v času nosečnosti, Pravica staršev do krajšega delovnega časa, Davčna obravnava donacije fizični osebi in članek iz sodne prakse Davčno izogibanje.

V Državnem zboru RS so poslanci včeraj sprejeli nov energetski zakon, ki med drugim omejuje uporabo plina. Med ostalimi novostmi v zakonodaji izpostavljamo še nov Pravilnik o uveljavljanju izplačila nadomestila plače iz OZZ na zahtevo delodajalca in sprejeto Uredbo o načinu ugotavljanja pogojev in meril za dodelitev investicijskih spodbud.

Vabimo vas na aktualne spletne seminarje v maju: Branje bilanc za (ne)računovodje z Marijo Tomc Muc (9. 5. 2024), Izgubljeni dobiček - Izzivi pri izboru metode ocene izgubljenega dobička? z dr. Brankom Mayrjem (14. 5. 2024) in Blagajniško poslovanje v organizacijah in pri samostojnih podjetnikih z dr. Lidijo Robnik ( 23.5. 2024). Za naročnike portala FinD-INFO je ogled spletnih seminarjev že vključen v naročnino.

Želimo vam uspešen dan in prijetne prihajajoče prvomajske praznike ter vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
Rok za ugovor zoper informativni izračun dohodnine se izteče 29. aprila 2024
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Ali je odpoved pravicam iz delovnega razmerja dopustna?    
Eva Zabukovec, odvetnica
   
Odgovor na to vprašanje ni bil nikoli enoznačen oz. je bil predmet različnih stališč in do leta 2019 tudi vprašanje, glede katerega sodna praksa ni bila enotna.
   
     
   
 
 
 

SPLETNI SEMINAR: Branje bilanc za (ne)računovodje, 9. maj ob 10. uri.
Brezplačno za naročnike FinD-INFO!

 
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Kaj storiti po ukinitvi delovnega mesta
V podjetju smo ukinili eno delovno mesto. Večino teh delovnih nalog bo prevzel zaposleni na drugem delovnem mestu. Kakšno je pravilno ravnanje: sprememba sistemizacije in nova pogodba o zaposlitvi ali zadostuje aneks?

>> Opravljanje nadurnega dela v času nosečnosti
Delavec je dolžan na zahtevo delodajalca opravljati delo preko polnega delovnega časa (torej nadurno delo) in sicer v primerih določenih z zakonom ali kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti, kot to izhaja iz prvega odstavka 144. člena Zakona o delovnih razmerjih.

>> Pravica staršev do krajšega delovnega časa
Zaposleni delavki se aprila končuje porodniško, pred prihodom nazaj na delo pa je sporočila, da bo izkoristila še 20 dni starega dopusta ter da se je odločila, da bo nadalje delala polovični delovni čas do otrokovega dopolnjenega tretjega leta starosti. Delodajalca zanima, ali lahko zaposlena enostransko sama določi pogoje opravljanja dela?

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Masovna javna objava letnih poročil za leto 2023
Na portalu AJPES so v ponedeljek, 11. aprila objavili 120.352 letnih poročil gospodarskih družb, samostojnih podjetnikov in zadrug za leto 2023, kakor tudi 22.483 letnih poročil društev. Preverite poslovanje svojih partnerjev in konkurentov. Prav tako je bilo že objavljenih 2.863 letnih poročil pravnih oseb javnega prava, 87 letnih poročil političnih strank in 2.486 poročil o prostovoljstvu.

>> Javnofinančni primanjkljaj Slovenije je lani znašal 2,5 odstotka BDP-ja
Javnofinančni primanjkljaj Slovenije je v letu 2023 po reviziji znašal 1,552 milijarde evrov, kar je 36 milijonov evrov manj, kot so kazali prvi izračuni statistikov. V deležu BDP-ja znaša 2,5 odstotka oz. 0,5 odstotne točke pod ravnjo iz leta 2022.

>> Zahtevke za nadomestilo plače za tekoči mesec lahko na portalu SPOT urejate od 25. dne v mesecu
Vse uporabnike, ki prek portala SPOT urejate zahtevke za nadomestila plače (refundacije) SPOT obvešča, da bo v bodoče do vključno 24. v mesecu onemogočena priprava zahtevkov in obračunov za refundacij nadomestil plač za tekoči mesec.

>> Za prijavo v portal SPOT kmalu obvezna uporaba SI-PASS
Portal SPOT s 30. 5. 2024 prehaja na enotno prijavo prek SI-PASS. Če uporabniškega računa SI-PASS še nimate, si ga čim prej uredite.

 
 
 
 
 
 

SPLETNI SEMINAR: Izgubljeni dobiček - Izzivi pri izboru metode ocene izgubljenega dobička?, 14. maj ob 10. uri.
Brezplačno za naročnike FinD-INFO!

 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Davčna obravnava donacije fizični osebi
Prejeli smo vprašanje naročnice, ki jo zanima kakšna je pravilna davčna obravnava donacije pravne osebe fizični osebi, vrhunskemu športniku.

>> Tveganje na področju dohodkov družbenikov, ki so vključeni v zavarovanje
Finančna uprava RS (FURS) na področju dohodkov družbenikov, ki so obvezno zavarovani iz naslova lastništva družbe (zavarovalna podlaga 040) zaznava tveganje nepravilne davčne obravnave dohodkov in nepredlaganja obračunov davčnega odtegljaja (REK obrazci), zato je v letu 2024 na tem področju načrtovan povečan obseg nadzorov.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Poslanci sprejeli novi energetski zakon, ki med drugim omejuje uporabo plina
Poslanci DZ so sprejeli nov energetski zakon, ki med drugim določa energetsko politiko države s podpornimi in omejitvenimi ukrepi za prehod na nefosilne vire energije.

>> Sprejeta Uredba o načinu ugotavljanja pogojev in meril za dodelitev investicijskih spodbud
Z 20. aprilom je v veljavi Uredba o načinu ugotavljanja pogojev in meril za dodelitev investicijskih spodbud ter pogojev za strateško investicijo, s katero želi zagotoviti skladnost nacionalnih pravil o dodeljevanju pomoči z evropskimi pravili o državni pomoči.

>> Nov Pravilnik o uveljavljanju izplačila nadomestila plače iz OZZ na zahtevo delodajalca
V Uradnem listu RS, št. 34/24 z dne 19. 4. 2024 je bil objavljen nov Pravilnik o uveljavljanju izplačila nadomestila plače iz obveznega zdravstvenega zavarovanja na zahtevo delodajalca, ki določa natančnejši postopek uveljavljanja izplačila nadomestila plače iz obveznega zdravstvenega zavarovanja med začasno zadržanostjo delavca od dela. Opredeljeno je, da Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije nadomestilo izplača delodajalcu, ali na njegovo zahtevo neposredno delavcu. Nadomestila plače za začasno zadržanost od dela se v skladu s tem pravilnikom obračunajo in izplačajo od 1. januarja 2024.

>> Pravilnik o katalogu stroškov in njihovih vrednostih na enoto
V Uradnem listu RS, št. 34/2024 z dne 19. 4. 2024 je bil objavljen Pravilnik o katalogu stroškov in njihovih vrednostih na enoto, ki določa katalog stroškov, v katerem so opredeljene vrste stroškov in njihove vrednosti na enoto za namen določitve zneska podpore v okviru izvajanja intervencij in podintervencij razvoja podeželja iz strateškega načrta, ki ureja skupno kmetijsko politiko za obdobje 2023-2027. Pravilnik velja od 20. aprila dalje.

 
 
 
 
 
 

SPLETNI SEMINAR: Blagajniško poslovanje v organizacijah in pri samostojnih podjetnikih, 23. maj ob 10. uri.
Brezplačno za naročnike FinD-INFO!

 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
20. april 2024 Pravilnik o katalogu stroškov in njihovih vrednostih na enoto 
 
20. april 2024 Pravilnik o uveljavljanju izplačila nadomestila plače iz obveznega zdravstvenega zavarovanja na zahtevo delodajalca 
 
20. april 2024 Uredba o načinu ugotavljanja pogojev in meril za dodelitev investicijskih spodbud ter pogojev za strateško investicijo 
 
4. maj 2024 Pravilnik o določitvi oblike in vsebine zahteve za plačilo prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 34/2024
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Slovenski podjetniški sklad razpisuje 66 mio EUR garancij za zavarovanje bančnih kreditov
Mikro, mala in srednje velika podjetja bodo lahko tudi letos s pomočjo garancij SPS-a lažje, hitreje in ceneje pridobila bančne kredite za izvedbo tehnološko zahtevnejših in/ali manj zahtevnejših projektov s poudarkom na podpori projektom na področju digitalizacije, zelenega in krožnega gospodarstva. Poleg 60 ali 80-odstotne garancije s strani SPS pa bodo podjetja tudi letos upravičena do znižane obrestne mere in ostalih ugodnih pogojev najema kredita pri poslovnih bankah, ki sodelujejo s SPS-om.

 
 
 
 
 
 

SPLETNI SEMINAR: Gospodarska situacija in obvladovanje poslovnih tveganj, 29. maj ob 10. uri.
Brezplačno za naročnike FinD-INFO!

 
     

 

IUS KOLUMNA

IZBOR IZ ARHIVA SODNE PRAKSE

     
 
>> IZ SODNE PRAKSE: Davčno izogibanje
Ko davčni organ v inšpekcijskem nadzoru ugotovi, da je prišlo do nedovoljenega davčnega izogibanja, naloži plačniku davka plačilo davka, ki bi moral biti plačan (če ne bi bilo nedopustnega ravnanja). Vendar pa mora, če je v zvezi z istim gospodarskim (ekonomskim) dogodkom davčni zavezanec že plačal določen davek, upoštevati to plačilo kot delno plačilo tega davka.

 
 
>> Sodbe slovenskih in evropskih sodišč lahko najdete v največji zbirki SODNE PRAKSE, ki vsebuje judikate ustavnega, vrhovnega, upravnega, višjih in evropskih sodišč s povezavami na ustrezne pravne podlage v zakonodaji.
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec april potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   30
 
Delovni dnevi:   21
 
Praznični dnevi:   1
 
Delovne ure:   176
 
Povprečna bruto plača za mesec februar 2024:   2.279,52 €
 
in neto plača:   1.449,19 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.315,22 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.485,47 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2023:   2.220,95 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2024:   1.253,90 €
 
 
 
 
 
 
 
 

4. FinD-INFO dnevi, 27. in 28. maj 2024, Portorož

 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
Marija Tomc Muc
Branje bilanc za (ne)računovodje 9. 05. 2024 10:00:00 199,90€ Naročilo
dr. Branko Mayr
Izgubljeni dobiček - Izzivi pri izboru metode ocene izgubljenega dobička? 14. 05. 2024 10:00:00 199,90€ Naročilo
dr. Lidija Robnik
Blagajniško poslovanje v organizacijah in pri samostojnih podjetnikih 23. 05. 2024 10:00:00 249,90€ Naročilo
mag. Mojca Kunšek
Gospodarska situacija in obvladovanje poslovnih tveganj 29. 05. 2024 10:00:00 139,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Podnebne spremembe naj bi svetovni BDP do leta 2050 zmanjšale za najmanj 20 odstotkov
Raziskovalci v Nemčiji ocenjujejo, da bodo podnebne spremembe do leta 2050 svetovni bruto družbeni proizvod (BDP) skrčile za najmanj 20 odstotkov. Ta številka bo še višja, če države ne bodo dosegle ciljev glede zmanjšanja izpustov.
 
© 1989-2024 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.