c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
April 2024, številka 16 / letnik XVI.
 
Po podatkih UMAR gospodarski kazalniki še naprej okrevajo, a ostajajo pod ravnjo izpred enega leta, kajti v prvem četrtletju je v primerjavi s koncem lanskega leta boljše, a še vedno slabše kot pred enim letom.

V tokratni tedenski osrednji temi izpostavljamo članek Na mizi tudi predlog standardov trajnostnega poročanja za MSP, v katerem pojasnjujemo standardizirano trajnostno poročanje, ki bo podkrepljeno z ustreznimi med zavezanci primerljivimi informacijami in kazalniki, transparentnostjo ter s tem tudi odgovornostjo in zavedanjem pomena obvladovanja tveganj.

FURS obvešča zavezance, da so zaradi odkritih nepravilnosti pri poročanju ur v REK-O obrazcih za izplačilo plače vgradili kontrolo tako, da se morajo ure poročane v poljih A062, S09 in rubrikah M ujemati.

Med najbolj branimi članki na portalu so bili: Knjiženje in nakup električnega vozila, Ali lahko delodajalec izplača delavcu denarno nadomestilo za neizrabljeni letni dopust, Kako napovedati dohodke iz tujine?, Koriščenje letnega dopusta iz preteklih let zaradi bolniške odsotnosti, Obveznost obračuna DDV nastane ob dobavi nepremičnine in Upravljanje družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.).

Med novostmi v zakonodaji izpostavljamo novelo ZSInv-D, ki dodatno spodbujanja vlaganja tujih investitorjev in je korak k debirokratizaciji,ter pomeni dodatno spodbudo tujim investitorjem za investicije v Sloveniji.

Vabimo vas na aktualne spletne seminarje v maju: Branje bilanc za (ne)računovodje z Marijo Tomc Muc (9. 5. 2024), Izgubljeni dobiček - Izzivi pri izboru metode ocene izgubljenega dobička? z dr. Brankom Mayrjem (14. 5. 2024) in Blagajniško poslovanje v organizacijah in pri samostojnih podjetnikih z dr. Lidijo Robnik ( 23. 5. 2024). Za naročnike portala FinD-INFO je ogled spletnih seminarjev že vključen v naročnino.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› KADROVSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
Svet EU: Euro 7 - Sprejeta nova pravila glede mejnih vrednostih emisij za avtomobile, kombinirana vozila in tovornjake
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Na mizi tudi predlog standardov trajnostnega poročanja za MSP    
mag. Mojca Kunšek
   
Potem, ko je bila sprejeta Direktiva o trajnostnem poročanju (Corporate Sustainability Reporting Directive – CSRD) (Direktiva evropskega parlamenta in sveta o spremembi Direktive 2013/34/EU, Direktive 2004/109/ES, Direktive 2006/43/ES in Uredbe (EU) št. 537/2014 glede poročanja podjetij o trajnosti), ki je določila obseg trajnostnega poročanja, so bili v lanskem letu tudi sprejeti Evropski standardi trajnostnega poročanja (ESRS - European Sustainability Reporting Standards) po katerih bodo morali zavezanci tudi poročati. Namen uvedbe poročanja po ESRS je namreč standardizirati trajnostno poročanje, da bo le-to podkrepljeno z ustreznimi med zavezanci primerljivimi informacijami in kazalniki, spodbujati transparentnost in s tem tudi odgovornost ter zavedanje pomena obvladovanja tveganj.
   
     
   
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Knjiženje in nakup električnega vozila
Po splošnem pravilu odbitek DDV od osebnih avtomobilov ni mogoč. Vendar je sprememba > Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1) iz leta 2022 omogočila, da je pogon avtomobila brez izpusta ogljikovega dioksida tudi odbitek DDV pri organizacijah, ki so identificirane za DDV.

>> Bitcoin Halving – kaj to pomeni za vas?
Do marca 2024 je bilo v obtoku približno 19,65 milijonov bitcoinov, kar pomeni, da je še približno 1,35 milijonov bitcoinov, ki bodo izdani prek rudarskih nagrad. Halving dogodek prinaša dramatično zmanjšanje novih Bitcoinov, kar je že v preteklosti vodilo v izjemne dvige cen kriptovalut.

>> Svet ECB: Ključne obrestne mere ostajajo nespremenjene
Svet ECB je sklenil, da pusti vse tri ključne obrestne mere ECB nespremenjene. Obrestna mera za operacije glavnega refinanciranja ter obrestni meri za odprto ponudbo mejnega posojila in odprto ponudbo mejnega depozita bodo ostale nespremenjene na ravni 4,50%, 4,75% oziroma 4,00%.

 
 
 
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Ali lahko delodajalec izplača delavcu denarno nadomestilo za neizrabljeni letni dopust
Letni dopust predstavlja eno temeljnih socialnih pravic vsakega delavca. Letni dopust je namenjen počitku in regeneraciji delavčevega zdravja.

>> Koriščenje letnega dopusta iz preteklih let zaradi bolniške odsotnosti
Zaposlena delavka po pogodbi za nedoločen čas je bila od leta 2019 do sedaj na neprekinjeni bolniški. Zaposlena je za poln delovni čas v javnem sektorju (srednja šola) od tega je 4 ure/dnevno invalidsko upokojena. Ker se vrača na delo (še naprej 4ure/dnevno), nas zanima, kako je z dopustom - koliko ji ga moramo priznati za nazaj?

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Obveznost obračuna DDV nastane ob dobavi nepremičnine
V podjetju so se ustno dogovorili za nakup poslovnih prostorov od (d.o.o.) z izpraznitvijo v mesecu aprilu 2024. Prodajalec nas je 2 tedna pred dogovorjenim rokom seznanil, da namerava s 31.3.2024 zapreti d.o.o., kar pa spreminja pogoje nakupa. Zanima nas, ali je kakšna možnost da dogovor preoblikujemo in ga vseeno lahko izpeljemo, ali nam ostane le plačilo davka na promet nepremičnin v višini 2%.

>> Oddaja REK obrazca za izplačilo plače – kontrola vpisanih ur
FURS obvešča zavezance, da so zaradi odkritih nepravilnosti pri poročanju ur v REK-O obrazcih vgradili kontrolo, in sicer se morajo ure poročane v poljih A062, S09 in rubrikah M ujemati. Kontrola bo v naslednjem tednu dopolnjena tako, da bo dovoljeno odstopanje + - 1 ura.

>> Kako napovedati dohodke iz tujine?
Če davčni zavezanec dohodkov iz tujine ne napove že med letom, mora tudi te dohodke napovedati v ugovoru zoper Informativni izračun dohodnine. Če pa so nenapovedani dohodki, prejeti iz tujine, edini dohodki zavezanca, pa le-ta ne bo prejel Informativnega izračuna dohodnine in mora sam vložiti napoved za letno odmero dohodnine.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Z novelo ZSInv-D dodatno spodbujanje vlaganj tujih investitorjev
Z 10. aprilom je v veljavo stopila novela > Zakona o spodbujanju investicij (ZSIvn). Po novem je oddaja vloge po zakonu možna še pred registracijo gospodarske družbe v Sloveniji. Spodbudo pa lahko prejme tudi podružnica tujega podjetja s sedežem v EU. To je korak k debirokratizaciji in pomeni dodatno spodbudo tujim investitorjem za investicije v Sloveniji.

>> Soodločanje delavcev pri čezmejnih združitvah, čezmejnih delitvah in čezmejnih preoblikovanjih kapitalskih družb
V Uradnem listu RS št. 32/2024 z dne 12. 4. 2024 je objavljen Zakon o soodločanju delavcev pri čezmejnih združitvah, čezmejnih delitvah in čezmejnih preoblikovanjih kapitalskih družb (ZSDČPKD), skladno z t. i. mobilnostno direktivo, katere namen je delavcem v vseh primerih čezmejnih operacij v največji možni meri zagotoviti že pridobljene pravice do soodločanja. Skladno z določbami zakona bodo morali delavci in poslovodstvo v čezmejni operaciji skleniti sporazum o soodločanju, če sporazuma ne bo, pa vsaj upoštevati minimalna pravila glede soodločanja delavcev v organih vodenja in nadzora.

>> Določbe zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, po katerih delodajalci, ki jim je bila pravnomočno izrečena globa in ne smejo zaposlovati tujcev, niso v neskladju z ustavo
Po oceni Ustavnega sodišča v Ustavni odločbi opr. U-I-130/22-11 z dne 21. 3. 2024 posamezne določbe Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, po katerih delodajalci, ki jim je bila pravnomočno izrečena globa in ne smejo zaposlovati tujcev, niso v neskladju z ustavo.

>> Nov pravilnik o premeščanju bremen za zmanjšanje kostno-mišičnih bolezni pri delavcih
V Evropski uniji so kostno-mišična obolenja najpogostejša obolenja, ki so neposredna posledica delovnih obremenitev. Pri nas so vzrok za kar četrtino bolniških odsotnosti. Ministrstvo za delo je tako pripravilo pravilnik o ročnem premeščanju bremen.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
9. april 2024 Valorizacijski količniki za preračun osnov iz prejšnjih let zavarovanja na raven povprečne plače na zaposleno osebo, izplačane za leto 2023 
 
10. april 2024 Zakon o spodbujanju investicij (ZSInv) 
 
24. april 2024 Pravila sistema izmenjave informacij o zadolženosti fizičnih oseb - SISBON 
 
24. april 2024 Pravila sistema izmenjave informacij o zadolženosti fizičnih oseb - SISBON 
 
27. april 2024 Pravilnik o dodeljevanju finančnih spodbud za spodbujanje energije iz obnovljivih virov in soproizvodnje z visokim izkoristkom ter energijsko učinkovito daljinsko ogrevanje oziroma hlajenje 
 
27. april 2024 Pravilnik o obračunu davka na bilančno vsoto bank in hranilnic 
 
27. april 2024 Zakon o soodločanju delavcev pri čezmejnih združitvah, čezmejnih delitvah in čezmejnih preoblikovanjih kapitalskih družb (ZSDČPKD) 
 
24. maj 2024 Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI) 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 31 - 33/2024
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> Gospodarski kazalniki še naprej okrevajo, a ostajajo pod ravnjo izpred enega leta
Razpoloženje v slovenskem gospodarstvu je bilo po podatkih Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (UMAR) v prvem četrtletju v primerjavi s koncem lanskega leta boljše, a še vedno slabše kot pred enim letom.

 
 
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec marec potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   31
 
Delovni dnevi:   21
 
Praznični dnevi:   0
 
Delovne ure:   168
 
Povprečna bruto plača za mesec januar 2024:   2.317,82 €
 
in neto plača:   1.477,34 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.364,46 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.533,82 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2023:   2.220,95 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2024:   1.253,90 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni na napovedane spletne seminarje in k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

Napovedani spletni seminarji
Marija Tomc Muc
Branje bilanc za (ne)računovodje 9. 05. 2024 10:00:00 199,90€ Naročilo
dr. Branko Mayr
Izgubljeni dobiček - Izzivi pri izboru metode ocene izgubljenega dobička? 14. 05. 2024 10:00:00 199,90€ Naročilo
dr. Lidija Robnik
Blagajniško poslovanje v organizacijah in pri samostojnih podjetnikih 23. 05. 2024 10:00:00 249,90€ Naročilo
mag. Mojca Kunšek
Gospodarska situacija in obvladovanje poslovnih tveganj 29. 05. 2024 10:00:00 139,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Upravljanje družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.)
Družba z omejeno odgovornostjo (d.o.o.) je najpogostejša pravnoorganizacijska oblika družbe v Sloveniji. Za to je več razlogov - od relativno nizkih zahtev glede minimalno predpisanega osnovnega kapitala, do omejene odgovornosti družbenikov za obveznosti družbe, pa do relativno enostavnih zakonskih zahtev glede samega upravljanja družbe (v primerjavi denimo z delniško družbo - d.d.).
 
© 1989-2024 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.