c S
 
FinD-INFO: Tedensko obvestilo o davčno-računovodskih novostih
 
Julij 2023, številka 29 / letnik XV.
 
Najnovejše analize družbe Dun & Bradstreet kažejo, da ostaja število podjetij s certifikatom bonitetne odličnosti v Sloveniji stabilno in je takih podjetij približno toliko kot lani. Beležimo pa drastičen padec industrijske proizvodnje, zato je GZS pozvala ministrstvo za delo, naj čim prej sprejme ukrep čakanja na delo.

V osrednji temi tedna tokrat izpostavljamo predloge sprememb Slovenskih računovodskih standardov (SRS), ki so v javni razpravi do 19. septembra 2023.

Finančna uprava obvešča tiste davčne zavezance, ki niso prejeli potrditve zahtevka za vračilo DDV v drugi državi članici EU, da ponovno vložijo zahtevek za vračilo z obrazcem VATR-APP. V zadnjem tednu je finančna uprava izdala spremembo dokumenta Davčna obravnava dohodkov delavcev, ki so napoteni na delo v tujino.

Med najbolj branimi članki na portalu izpostavljamo: Delo preko polnega delovnega časa, Prenos letnega dopusta v primeru dolgotrajne odsotnosti delavca, Popravek odbitka DDV pri prodaji nepremičnine, Nov korak k dogovoru o mednarodni davčni reformi, Po podatkih KPK vse premalo razumevanja nasprotja interesov in Proračun EU za leto 2024: Svet dosegel dogovor o stališču glede predloga proračuna.

V tednu pred parlamentarnimi počitnicami je državni zbor sprejel novelo Zakona o socialnem varstvu, ki med drugim uvaja kadrovsko štipendiranje na področju socialnega varstva. Po nujnem postopku je bil sprejet zakon o dolgotrajni oskrbi, ki bo uveljavljen s prihodnjim letom. Izpostavljamo tudi preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, katerega je DZ sprejel 6. julija 2023.

Če si do sedaj še niste uspeli ogledati izbranih posnetkov spletnih seminarjev FinD-INFO, vas vabimo k ogledu med poletnim oddihom. Arhiv posnetkov spletnih seminarjev je za naročnike portalov FinD-INFO in IUS-INFO brezplačen in vključen v naročnino.

Želimo vam prijeten dan in vas vabimo k pregledu pripravljenih novosti!

Uredništvo FinD-INFO

 
 
V DANAŠNJEM TEDNIKU:
     
› V SREDIŠČU
› KADROVSKE NOVOSTI
› FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI
› DAVČNE NOVOSTI
› NOVOSTI V ZAKONODAJI
› PREGLED ZAKONODAJE
› POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA
› KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI
› SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO
› AKTUALNO
     
    NE SPREGLEJTE
Nove občinske e-vloge na portalu SPOT
 
     

 

EVROPSKA UNIJA

V SREDIŠČU

     
             
      Na pragu sprememb Slovenskih računovodskih standardov (SRS)    
mag. Mojca Kunšek
   
Slovenski inštitut za revizijo (v nadaljevanju SIR) je v teh dneh objavil predloge sprememb in dopolnitev Slovenskih računovodskih standardov (SRS), ki so v javni razpravi do 19. septembra 2023. Konkretneje so v javni razpravi spremembe in dopolnitve Uvoda v SRS in okvira SRS, SRS 1, SRS 2, SRS 4, SRS 5, SRS 6, SRS 7, SRS 8, SRS 9, SRS 10, SRS 11, SRS 12, SRS 13, SRS 14, SRS 15, SRS 16, SRS 17, SRS 20, SRS 21, SRS 22 in SRS 23, SRS 30, SRS 31, SRS 32, SRS 33, SRS 34, SRS 35 in SRS 39 ter predlaga popolnoma nov SRS 3 (2024).
   
     
   
     

 

KADROVSKE_NOVOSTI

KADROVSKE NOVOSTI

     
 
>> Delo preko polnega delovnega časa
Delavci lahko, skladno z delovnopravno zakonodajo, delajo preko polnega delovnega časa le izjemoma. Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) te izjeme taksativno določa, in sicer predvideva delo preko polnega delovnega časa v primeru nadurnega dela, dodatnega dela v primerih naravne ali druge nesreče, ter dopolnilnega dela.

>> Prenos letnega dopusta v primeru dolgotrajne odsotnosti delavca
Delavec pridobi pravico do letnega dopusta s sklenitvijo delovnega razmerja, kot to izhaja iz prvega odstavka 159. člena Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1). Letni dopust v posameznem koledarskem letu ne sme biti krajši kot štiri tedne, ne glede na to, ali dela delavec polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega. Letni dopust se določa in izrablja v delovnih dneh. Minimalno število dni letnega dopusta delavca je odvisno od razporeditve delovnih dni v tednu za posameznega delavca. Se pa lahko daljše trajanje letnega dopusta določi s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi.

 
 
 
     

 

AKTUALNO

FINANČNO - RAČUNOVODSKE NOVOSTI

     
 
>> Po podatkih KPK vse premalo razumevanja nasprotja interesov
Iz Letnega poročila Komisije za preprečevanje korupcije za leto 2022 je razvidno, da je Komisija za preprečevanje korupcije (v nadaljevanju KPK) v letu 2022 prejela 101 prijavo v povezavi z institutom dolžnega ravnanja izogibanja nasprotja interesov ter v 118 primerih podala pojasnila v zvezi z institutom nasprotja interesov.

>> Proračun EU za leto 2024: Svet dosegel dogovor o stališču glede predloga proračuna
Veleposlaniki in veleposlanice držav članic EU (Coreper) so se prejšnji teden dogovorili o stališču Sveta glede predloga proračuna EU za leto 2024. V skladu s stališčem Sveta naj bi bil skupni znesek proračuna za naslednje leto 187,008 milijarde EUR v obveznostih in 141,167 milijarde EUR v plačilih.

 
 
 
     

 

DAVČNE NOVOSTI

DAVČNE NOVOSTI

     
 
>> Popravek odbitka DDV pri prodaji nepremičnine
Davčni zavezanec A je v juniju 2021 kupil od davčnega zavezanca B večstanovanjski objekt po 76.a členu ZDDV-1 z obrnjeno davčno obveznostjo. Stanovanja bo treba adaptirati, ker niso primerna za bivanje. Zavezanec A je eno od stanovanj medtem prodal končnemu kupcu za 14.000 evrov po pogodbi z 2% davkom, ki ga je tudi plačal. Zanima nas, kako se naredi popravek DDV?

>> Nov korak k dogovoru o mednarodni davčni reformi
Na pariškem srečanju Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) ter skupine držav 20 največjih svetovnih gospodarstev (G20) je 138 članic z izjavo potrdilo pomemben napredek pri zgodovinskem globalnem dogovoru, ki bo omogočil pravičnejši in bolj stabilen mednarodni davčni sistem.

 
 
 
     

 

NOVOSTI V ZAKONODAJI

NOVOSTI V ZAKONODAJI

     
 
>> Sprejeta novela Zakona o socialnem varstvu
Državni zbor je potrdil predlog novele Zakona o socialnem varstvu, ki uvaja kadrovsko štipendiranje na področju socialnega varstva in daje podlago za izvajanje ukrepov in črpanje sredstev evropskih skladov za ukrepe spodbujanja socialnega vključevanja oseb, izpostavljenih tveganju revščine ali socialni izključenosti, vključno z najbolj ogroženimi osebami in otroki.

>> DZ sprejel zakon o dolgotrajni oskrbi
DZ je v ponedeljek, 17. julija sprejel predlog Zakona o dolgotrajni oskrbi, v obravnavi po nujnem postopku. Uveljavljen bo prihodnje leto, prispevek se bo začel plačevati leto zatem.

>> Preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja
Državni zbor je 6. julija 2023 sprejel predlog novele T > Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ). Ta določa ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in njegov prenos v obvezno zavarovanje v obliki plačil obveznega zdravstvenega prispevka v enotnem znesku 35 evrov mesečno. Novela se bo začela uporabljati 1. januarja 2024.

>> Vladna in sindikalna stran dosegli soglasje o načinu prevedbe plač na novo plačno lestvico
Na pogajanjih za javni sektor so se dogovorili, na kakšen način bodo plače javnih uslužbencev prevedene na novo plačno lestvico, obenem pa bodo vzporedno odpravljena tudi plačna nesorazmerja, je po pogajanjih povedal Peter Pogačar z vladne strani.

 
 
 
     

 

PREGLED_ZAKONODAJE

PREGLED ZAKONODAJE

     
 
 
Začetek veljavnosti ali uporabe
 
Povezava na predpis:
 
 
1. junij 2023 Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za junij 2023 
 
15. julij 2023 Uredba o upravnem poslovanju 
 
15. julij 2023 Uredba o skupnih določbah za izvajanje intervencij razvoja podeželja, ki niso vezane na površino ali živali, iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027 
 
27. julij 2023 Zakon o industrijski lastnini (ZIL-1) 
 
27. julij 2023 Zakon o postopku priznavanja poklicnih kvalifikacij za opravljanje reguliranih poklicev (ZPPPK) 
 
27. julij 2023 Zakon o javnih financah (ZJF) 
 
29. julij 2023 Pravilnik o označevanju vira sofinanciranja iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027 
 
 
 
>> Drugi novi predpisi: UL št. 76 - 77 /2023
 
 
     

 

AKTUALNO_ZADNJI_TEDEN

POMEMBNEJŠE NOVICE ZADNJEGA TEDNA

     
 
>> V izhodiščih pokojninske reforme ponujeni različni scenariji glede upokojitvene starosti
Izhodišča pokojninske reforme so bila poslana socialnim partnerjem. Med njimi so tudi različni scenariji glede zvišanja starostne meje ob upokojitvi. Predlogi so strokovne narave in predstavljajo podlago za razpravo.

 
 
 
     

 

SPREJETA ZAKONODAJA

KORISTNI ŠTEVILČNI PODATKI

     
Pri obračunu plač za mesec junij potrebujete naslednje podatke:  
 
Koledarski dnevi:   30
 
Delovni dnevi:   22
 
Praznični dnevi:   0
 
Delovne ure:   176
 
Povprečna bruto plača za mesec april 2023:   2.181,70 €
 
in neto plača:   1.417,69 €
 
Povprečna bruto plača za tromesečje:   2.168,74 €
 
in neto plača za tromesečje:   1.411,05 €
 
Povprečna bruto plača za leto 2022:   2.023,92 €
 
Minimalna bruto plača od 1. 1. 2023:   1.203,36 €
 
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

SPLETNI SEMINARJI FIND-INFO

     
 

Vabljeni k ogledu že izvedenih iz bogatega arhiva posnetkov na portalu FinD-INFO:

 
Pretekli spletni seminarji
Štefka Korade Purg
Plače, povračila stroškov in drugi prejemniki javnih uslužbencev in funkcionarjev v letu 2023 februar 2023 249,90€ Naročilo
Tanja Bohl
Letni dopust in regres marec 2023 199,90€ Naročilo
mag. Tanja Urbanija
Popravki DDV napak junij 2023 199,90€ Naročilo
 
 
 
 
     

 

OBVESTILO

AKTUALNO

     
 
>> Priporočite brezplačen Tednik FinD-INFO!
Na povezavi lahko svojim prijateljem in sodelavcem priporočite brezplačno prejemanje Tednika FinD-INFO, ki vsako sredo prinaša nove aktualne davčno-računovodske in kadrovske članke, informacije o novih in spremenjenih predpisih, podatke za obračun plač, koristne informacije iz rokovnika, brezplačne spletne seminarje ter ostale aktualne in nove vsebine, ki jih najdete samo na portalu FinD-INFO.
 
© 1989-2023 LEXPERA d.o.o. Vse pravice pridržane

Tednik ste prejeli skladno z 226. členom Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) in zakonodajo na področju varstva podatkov, in sicer na podlagi vaše prijave na spletni strani www.findinfo.si, našega zakonitega interesa, sklenjenega naročniškega razmerja ali drugega razmerja, za katerega veljajo splošni pogoji družbe, ali izrecne privolitve. V kolikor Tednika ne želite prejemati, se lahko odjavite s seznama prejemnikov.