c S

Posebna ureditev DDV pri potovalnih agencijah

30.05.2023 Podjetje ni registrirano kot potovalna agencija, vendar le organizira nastanitev in izlete svojim naročnikom. Kot zavezanec za DDV opravi storitev na primer za naročnika iz Nemčije, ki je davčni zavezanec, za organizacijo in nočitve v hotelu na Hrvaškem prejme račun in ga nato za enak znesek prefakturira nemškemu zavezancu brez DDV, pri tem pa uporabi c. točko 6. odstavka 36. člena ZDDV-1? Svoje storitve (provizijo) pa obračuna – po 25.členu, ali to drži?

Potovalne agencije uporabljajo posebno ureditev, ki pomeni izjemo od splošnega načela in sicer, da se DDV ne odbija in ne zaračunava, temveč se DDV obračuna od dosežene razlike v ceni (členi od 97. dalje ZDDV-1). Ta sistem se uporabi ne glede na to za kaj je davčni zavezanec registriran. Tako je odločilo tudi sodišče EU v zadevi C-200/04 (IST), ko je jezikovna šola organizirala prevoz in namestitev pri družini (pomemben del je 22. točka sodbe).

Če davčni zavezanec, ne glede na to za kaj je registriran zagotovi vsaj dvoje od naštetega: prenočevanje, prevoz ali hrano mora delati po sistemu razlike v ceni (RVC). Posebnost za t.i. potovanja (izlete) je, da se DDV nikjer ne odbija in se obdavči samo razlika v ceni. Ta razlika je vedno predmet splošne DDV stopnje in na računu se stranki (vseeno ali je to fizična oseba ali davčni zavezanec in celo vseeno ali je iz Slovenije ali iz EU) vedno zaračuna skupen znesek za plačilo in napiše, da je DDV obračunan po sistemu razlike v ceni (davčna osnova in znesek DDV nista prikazana).

Če ste organizirali za DE naročnika prenočevanje na Hrvaškem (in še ali prevoz ali/in prehrano) potem morate delati po sistemu RVC in pri tem ne smete odbiti nobenega DDV.  Verjetno DE naročniku ne morete zaračunati provizije, temveč storitev potovanja, čeprav niste organizirani kot agencija. Premalo informacij ste podali, da bi lahko zadevo celovito predstavili.

Prefaktruriranje po c. točki 36. čl. ZDDV-1 bi bilo možno le, če bi šlo res za pravo prefakturiranje. To pomeni, da  bi delali v imenu in za račun naročnika (račun bi se glasil na vašo stranko ne na vas, le vi bi ga plačali) in bi vse to knjižili na prehodne konte.

Celo turistične agencije, ki za svoje potnike naročijo določene storitve pri drugih davčnih zavezancih  (npr. prevoz, nočitev, vodenje..) morajo delati po sistemu RVC. Po sistemu provizij delajo le agencije, ki prodajo aranžma druge agencije.

Če se račun HR hotela glasi na vas in ste vi naročili za vašo stranko nočitev potem se glede na 16. člen ZDDV-1 šteje, da ste storitev opravili vi in morate delati po sistemu RVC, če zagotovite od že omenjenih treh storitev vsaj dve.  Če je račun od HR hotela za recimo bruto vrednost 120 enot in boste stranki zaračunali 125 enot potem je razlika v ceni 5 in po mojem mnenju je davčna osnova 4,09 in DDV 0,91. Če pa stranki zaračunate 120 enot je razlika v ceni nič in ni nič DDV-ja.


Oglejte si še druge članke s področja Davka na dodano vrednost


PRIJAVITE  SE
Prijavite se z vašim uporabniškim imenom in geslom

Ste pozabili geslo?
Preizkusi brezplačno!


Avtor: mag. Tanja Urbanija


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala FinD-INFO.