c S

Dohodninska olajšava in prenehanje opravljanja dejavnosti samostojnega podjetnika

30.08.2022 Samostojna podjetnica je bila v tekočem letu šest mesecev v porodniški. Sedaj se je odločila, da z 31. 8. 2022 zapre svoj s.p., ker se bo 1. 9. 2022 zaposlila.  V računovodskem servisu smo pripravili bilanco do zaprtja (dejanski stroški in dejanski odhodki), zanima pa nas, kako je z  uveljavljanjem ustreznega dela splošne olajšave in ustreznega dela olajšave za otroka t.j. od 1. 1.  do 31. 8. 2022, ko je imela stranka še odprt s.p.

To je povezano s 128. členom > Zakona o dohodnini (ZDoh-2). Če pogledate navodila za izpolnjevanje Obračuna akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti, je pod rubriko 17.1 Splošna olajšava med drugim navedeno, da »splošno olajšavo iz prvega odstavka 111. člena ZDoh-2 zavezanec lahko upošteva, če mu za posamezno davčno leto ta olajšava ni bila upoštevana pri izračunu akontacije dohodnine od dohodka iz zaposlitve ali je bilo na ta način upoštevane manj kot 5/12 olajšave. Olajšava iz drugega in tretjega odstavka 111. člena ZDoh-2se upošteva v sorazmernem delu glede na število mesecev, ki jih vsebuje obdobje, za katerega se predlaga obračun. V primerih, ko se dejavnost ne opravlja celotno davčno leto se morata torej upravičenost do olajšave in višina olajšave določiti na podlagi upoštevanja preračunanih mej razredov in višine olajšave, glede na število mesecev opravljanja dejavnosti.«

Pod rubriko 17.2 Posebna olajšava za vzdrževane družinske člane pa je navedeno, da se »znesek olajšave za vzdrževane družinske člane zavezancu upošteva, če za posamezno davčno leto ta olajšava ni bila upoštevana pri izračunu akontacije dohodnine od dohodka iz zaposlitve ali je bilo na ta način upoštevanih manj kot 5/12 te olajšave.« Seveda morajo biti hkrati izpolnjeni tudi pogoji za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane po 114. oziroma 115. členu ZDoh-2.


Oglejte si še druge članke s področja DohodninaPRIJAVITE  SE
Prijavite se z vašim uporabniškim imenom in geslom

Ste pozabili geslo?
Preizkusi brezplačno!


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala FinD-INFO.