c S

Administrativna napaka pri odpovedi pogodbe o zaposlitvi

16.12.2021 Pri pripravi odpovedi pogodbe o zaposlitvi je prišlo do administrativne napake. Zaposleni delavec je odpoved pogodbe o zaposlitvi prejel po pošti, kar je razvidno iz podpisane povratnice. Po prejemu odpovedi je delodajalcu poslal obvestilo, da je le-ta neveljavna in naj mu pošlje novo pogodbo. Delodajalec se boji, da se bo s tem zapletom podaljšal čas zaposlitve, hkrati pa predvideva, da pošte delavec sploh ne bo želel prevzeti.

Zanima nas, ali je takšna odpoved veljavna in lahko na osnovi te odpovedi prekinemo delovno razmerje? Prosimo še za priporočilo ali mu naj pošljemo samo obvestilo o napaki.

Odgovor

Vročena odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga je veljavna, če je iz nje mogoče jasno razbrati, kdo je delodajalec in kdo delavec, torej glede na navedeno v vprašanju se je mogoče postaviti na stališče, da je kljub napaki v besedilu jasno kdo komu odpoveduje pogodbo o zaposlitvi.

V izogib nejasnostim predlagam, da se delavcu posreduje dopis, s katerim se ga seznani, da je v odpovedi prišlo do napake – lapsusa in da se prvi odstavek odpovedi pogodbe o zaposlitvi pravilno glasi drugače in seveda kako. Ta dopis naj se delavcu posreduje priporočeno po pošti.

Opozarjam pa, da je odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga popolnoma neobrazložena in kot taka zelo verjetno ne bi zdržala sodne presoje. Poleg tega iz vprašanja izhaja, da je bila odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga delavcu vročena priporočeno po pošti s povratnico, kar ni v skladu z določili ZDR-1. Pravila pravdnega postopka zahtevajo vročanje z ovojnico za vročanje po ZPP.


Oglejte si še druge članke s področja Delovna razmerja


PRIJAVITE  SE
Prijavite se z vašim uporabniškim imenom in geslom

Ste pozabili geslo?
Preizkusi brezplačno!Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala FinD-INFO.